SD karta -prázne, nevyhradené miesto
-
starysomar
Hardcore addict
SD karta -prázne, nevyhradené miesto
K čomu / prečo je na karte do foťáku to prázdne - nevyhraedné miesto na začiatku?
-
K-u-b-i-a-k
Addict
Re: SD karta -prázne, nevyhradené miesto
každý disk to tak má. chýba ti 16mb?
Veľkosť nealokovaného priestoru záleží na použitom súborovom systéme (exFAT, FAT32, NTFS, Ext4, atď.). Každý sa trochu odlišuje v spôsobe, akým sa alokuje priestor a akým sa naň ukladajú dáta. Väčšinou sa priestor alokuje cez clustery, ktoré obsahujú niekoľko sektorov, aby nemusel byť overhead nad správou taký masívny, ale aby bol aspoň trochu optimalizovaný. Z toho vyplýva, že 100% využiteľná kapacita disku nie je z hľadiska optimalizácie ideálna, a preto vždy vidíš malú časť z priestoru ako nealokovaný (to je ten zvyšok, ktorý je príliš malý na to, aby sa zmestil do celého ďalšieho clusteru).
-
starysomar
Hardcore addict
Prvý krát som si to všimol na začiatku, no pozrel som a má to aj staršia 64GB karta čo mám do foťáku...
Vídaval som voľné miesto na harddiskoch na konci. Pravda, karta nemá začiatok a koniec.
Vídaval som voľné miesto na harddiskoch na konci. Pravda, karta nemá začiatok a koniec.
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Ale ma
Zaciatok a koniec adresneho priestoru...
No, ak to mas tak na kartach vo fotaku, zrejme to ten fotak tak naformatoval. To prazdne miesto je prilis velke na to, aby to malo nieco spolocne s clustermi. Ak ti to velmi vadi, mozes vsetko z karty presunut do PC, kartu naformatovac na PC tak, aby oddiel zaberal cele miesto bez medzery na zaciatku, a potom data nakopirovat naspat. A vyskusat, ci to ten fotak rozdycha
No, ak to mas tak na kartach vo fotaku, zrejme to ten fotak tak naformatoval. To prazdne miesto je prilis velke na to, aby to malo nieco spolocne s clustermi. Ak ti to velmi vadi, mozes vsetko z karty presunut do PC, kartu naformatovac na PC tak, aby oddiel zaberal cele miesto bez medzery na zaciatku, a potom data nakopirovat naspat. A vyskusat, ci to ten fotak rozdycha
-
starysomar
Hardcore addict
Jasné, to bola len zvedavá otázka. Všimol som si to na novej, keď som ju testoval na rýchlosť a stabilitu zápisu. Po tom, čo som otázku napísal, som pozrel aj staršiu a je tiež tak. Nemám problém to spraviť "na celé miesto" no pre niečo to je originál tak a už nemám tendenciu vylepšovať svet 
Kupoval som ju do rezervy ak by prvá náhodou zlyhala na dovolenke. Pomalšiu, lacnejšiu. Aj preto, lebo bola skladom. Na fotenie v pohode stíha, videá netočím.
Kupoval som ju do rezervy ak by prvá náhodou zlyhala na dovolenke. Pomalšiu, lacnejšiu. Aj preto, lebo bola skladom. Na fotenie v pohode stíha, videá netočím.