GPU - zvlastny problem

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

GPU - zvlastny problem

Príspevok od používateľa Hegy »

Niekedy mi PC skonci v zvlastnom mode 'neznasam dx12' a kazda 3D dx12 appka extremne ghostuje/stutteruje, hoci FPS su v pohode. Restart PC obvykle problem vyriesi na par dni no problem sa eventualne vrati a je znovu potrebny reboot.

- Windows 10 Home 21H2
- RTX 3070 (game ready driver v.536.23 - aktualny)
- nastavenia nvidia cp mam aktualne uplny default (mal som tam pred tym naladene take klasiky ako preferovat max vykon, teraz je uplne def.)
- 64GB DDR4
- Core i7 10th gen
- akt. 1 monitor - 144hz, bez free/g-syncu

Trosku nejake zistenia:
- Ked sa PC dostane do tohoto "rezimu" tak v podstate to nejde poznat, az kym nezapnes DX12 hru
- Pri WoW Classic sa da rychlo a lahko prepnut z DX12 API na DX11 API - po prepnuti na DX11 ide vsetko uplne normalne, prepnutim spat na DX12 je vsetko zase v hajzli, skusal som aj Vulkan je ok, robi to iba pri DX12.
- Hram na 144hz/fps (vsync) - pri 144fps je ghosting/tearing vyrazny, skusal som lock na 60fps vtedy je to uz uplny odpad ale vypnutie vsync + unlock framerate ak hra dokaze ist na 300+fps tak problem skoro nevidno - pricom to nema suvis priamo s vsync ale zlepsuje to vysoky framerate (vsync off a lock na 144fps je rovnaky stav ako vsync on na 144fps)
- 'pikoska' je ze ked som chcel to chovanie nahrat skrz shadowplay, tak VOD hra cisto, plynulo, bez problemov aj ked hra pri nahravani je uplny hajzel (takze aj prilozim good ole' phone screenshot, inak sa to neda zadokumentovat).

Co som skusal:
- vsetko vyupdatovat
- reset ovladaca (nastavenia)
- cisty DDU uninstall GPU v safemode a nasledny offline install akutalneho nvidia drivera v defaulte

Nic nepomohlo, takze to riesim tym rebootom, len uz to zacina byt otravne. U WoWka sa to teoreticky da 'fixnut' s DX11 api, je to stara hra a nema to velky vplyv na chod/vzhlad hry. Vela hier vsak tento luxus nema.
Prílohy
probl3m.jpeg
heker
Redeemer
Redeemer

Re: GPU - zvlastny problem

Príspevok od používateľa heker »

Podla tej fotky, ktoru si spravil by som to tipol skor na poskodenu grafiku. Taketo cuda a podobne artefakty vykreslovalo pri poskodenych pamatiach na grafike.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

To nebude mat problem s grafikou (hw), robi to specificky len na DX12, ak by som teraz prepol na DX11 api vo WoWku tak to ide jak lusk.
Takisto keby som vypol vsync, nechal DX12 a unlockol framerate a isla by hra na 300-400fps tak by nebolo vidno tento ghosting ani na DX12 (cim vyssie FPS tym menej sa to prejavuje lenze hram s vsyncom takze 144fps a tam to citit dost - vid fotka).
Inak sranda je, ze sa to nikdy nestane pocas hrania. Vzdy tento stav nastane len ked nemam hru spustenu a zistim ze sa to deje pri spusteni hry. Keby som mal hru pustenu cely den tak sa to nedomrvi nikdy.
heker
Redeemer
Redeemer

Ak vylucis problem grafiky, tak ostava uz len chyba ovladacov. Ber to tak, ze DX11 a 12 su odlisne a predpokladam, ze vyuzivaju ine instrukcie procesora. Podla mna to, ze na DX11 je vsetko ok este nemusi znamenat, ze grafika je bez chyby. Ved aj ta grafika ma x jadier, ktore sa pouzivaju a pri DX11 sa nemusia vyuzivat vsetky.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Idem pre istotu stahujem furmark a idem to nechat torturovat v DX11 par hodin v agresivnom OC settingu ci sa to prejavi.
S artifaktovanim gpu mam nejake skusenosti tiez ale toto je prilis konzistentna chyba podla mna.

Autoeditácia príspevku po 44 min 33 sek:
Tak pustil som zatial len par stress-test runov a nechal som zbehnut cely bench a vsetko v poho necham to pustene este celu noc ale nevykazovalo to ziadne anomalie aj som dal svoj OC profil ktory viem ze je na hranici s moznostami toho silikonu a vsetko ok.
Prílohy
firestrike.PNG
heker
Redeemer
Redeemer

Nepredpokladam, ze 3Dmark dolaze ukazat chybu grafickej karty. Skor to ukaze az vysledny obraz na displeji. Opravte ma, ak sa mylim.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

tak wow classic kde sa mi to napr prejavuje vytazi gpu tak na 20% max
toto ju aspon vykuri jak pamat tak gpu tak ak by mal byt problem s hw tak by som cakal ze tam sa to prejavi skor

akurat som sa zapalil a stressoval som to na fire strike teste ktory je dx11 a ni dx12 :roll:
heker
Redeemer
Redeemer

No a urobilo to aj na DX11? Lebo som nepochopil poslesny prispevok.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Neurobilo, a nikdy to ani na DX11 nerobilo, DX11 api bol praveze fix ked "sa to" stalo v DX12 hre. A ja som vcera pustal stress testy na DX11 miesto DX12.
Kazdopadne celu noc mi bezal SpeedWay (DX12 stress test od 3DMarku) vsetko v pohode, aj hry teraz skusam po tazkej noci pre graficku a teraz je vsetko ok. Ono to ale random zacne robit v najblizsich dnoch a bude treba rr pc.
A k ovladacom vyssie co si pisal, skusal som full clean install skrz ddu v safe mode a instaloval som najnovsi ovladac cez offline installer. Este mam v plane skusit rollnut nejaky velmi stary ovladac a urobit tiez ddu proceduru s nim a dalej uz netusim.

Autoeditácia príspevku po 1 deň 9 hod 30 min 9 sek:
Tak po dvoch dnoch sa to stalo zase, rovno som zbehol aj DX12 bench v 3D Marku (SpeedWay) a bolo vizualne vidiet ze to ghostuje vysledok bol ale ok co sa tyka skore - fps nebolo ovplyvnene ani ziadne spikes - proste to ide konzistentne nafigu.
Vsetky bezne ukazatele na GPU boli stabilne cely run tiez, nizsie vystupy zo zleho aj dobreho runu.
(horny "zly", dolny hned po restarte - "dobry")
Prílohy
badstate_dx12.PNG
goodstate_dx12.PNG
heker
Redeemer
Redeemer

To, ze prejde test grafiky neznamena, ze je grafika okej. Opat sa vratim k tomu co som uz pisal a pokial su poskodene VRAM na grafike, tak testy budu v pohode, ale vysledok, ktory vidis na displeji, tak je zly.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Okej nasiel som este zaujimavejsiu suvislost. ON/OFF monitora to ihned fixne tiez.
heker
Redeemer
Redeemer

Vymen kabel k monitoru, skus iny port na grafike.
Napísať odpoveď