čiastková obnova PC
-
starysomar
Hardcore addict
čiastková obnova PC
Zvažujem môj vyše 9-ročný PC (nechať) čiastočne prestavať, lebo je pomalý na:
- otovrenie veľa okien v browseri
- otvorenie/uloženie LibreOffice s napríklad 20 listami
- otvorenie, spracovanie, uloženie foto z RAW v RAwTherapee
Teraz:
i5-3570K (34-38 no roky na 42)
RAM 16GB
Samsung 870 EVO
Pomôžem si "súčasnou" doskou, NVME PCIe 4 diskom 6c/12t, 32GB RAM - má to význam?
Spracovanie RAW nie je priorita, čo som testoval otváranie/ukladanie LibreOffice - nevyťažuje procesor nijak nadmerne, to a otváranie veľa stránok naraz v bowseri robím najčastešie. To podstatne viac a nepríjemne somaľuje - napríklad 20-30 otvorených listov na viacerých sravodajských weboch (alebo vyhľadávanie) - to trvá aj dlhé desiatky sekúnd než to nachrúme...
- otovrenie veľa okien v browseri
- otvorenie/uloženie LibreOffice s napríklad 20 listami
- otvorenie, spracovanie, uloženie foto z RAW v RAwTherapee
Teraz:
i5-3570K (34-38 no roky na 42)
RAM 16GB
Samsung 870 EVO
Pomôžem si "súčasnou" doskou, NVME PCIe 4 diskom 6c/12t, 32GB RAM - má to význam?
Spracovanie RAW nie je priorita, čo som testoval otváranie/ukladanie LibreOffice - nevyťažuje procesor nijak nadmerne, to a otváranie veľa stránok naraz v bowseri robím najčastešie. To podstatne viac a nepríjemne somaľuje - napríklad 20-30 otvorených listov na viacerých sravodajských weboch (alebo vyhľadávanie) - to trvá aj dlhé desiatky sekúnd než to nachrúme...
Re: čiastková obnova PC
Ano ma to vyznam, uz len to, ze pokial by si ostal pri intel CPU tak skocis z 3-tej generacie CPU na 12 ci 13-tu generaciu bude citelne zrychlenie pocitaca. A ak k tomu pridas este poriadny NVME PCIe 4.0 disk, tak to zrychlenie celeho pocitaca bude este markantnejsie. Takze smelo do toho, sam uvidis ten rozdiel. 
To co mas treba predat a kupit nove. Do novych dosiek idu DDR4/DDR5. Volil by som komplet novu dosku, procesor, ram a disk. A mozno by som sa zamyslel, ze ci nekupit uz aj novu skrinku a zdroj.
Urcite teda NVMe disk, kapacitu si zvol sam. Aspon 16GB RAM, aj ked pri dnesnych cenach mozes rovno ist do 32GB RAM. Ked o tomu hodis aspon Ryzen 5600/5700 alebo nieco alternativne od Intelu, tak mas na tvoje pouzitie pocitac na par rokov uplne s nadhladom.
Idealne by bolo urcit si rozpocet a co vsetko chces teda kupit.
Urcite teda NVMe disk, kapacitu si zvol sam. Aspon 16GB RAM, aj ked pri dnesnych cenach mozes rovno ist do 32GB RAM. Ked o tomu hodis aspon Ryzen 5600/5700 alebo nieco alternativne od Intelu, tak mas na tvoje pouzitie pocitac na par rokov uplne s nadhladom.
Idealne by bolo urcit si rozpocet a co vsetko chces teda kupit.
-
starysomar
Hardcore addict
Najlepšie by bolo, ako píšeš. No zrejme si nechám skrinku (Zalman Z9), zdroj (Fortron Aurum Gold 600), grafickú kartu (Nvidia GeForce 1050) a harddisky s tým, že systém na nový NVMe a 870EVO ostane na Linux.
Asi AMD 6 jadro 12 vláknové, 32GB RAM áno, netuším rozdiel medzi DDR4/DDR5.
Potrebujem sa zmestiť do cca 500 EUR
A chvíľku vydržať - teda až v prostred leta (zrejme napriek faktu, že mi začnú týždňovky - alebo práve preň, toto je pomalé)
Asi AMD 6 jadro 12 vláknové, 32GB RAM áno, netuším rozdiel medzi DDR4/DDR5.
Potrebujem sa zmestiť do cca 500 EUR
A chvíľku vydržať - teda až v prostred leta (zrejme napriek faktu, že mi začnú týždňovky - alebo práve preň, toto je pomalé)
procák urcite nový a rovnako aj grafiku. Co sa tyka ram tak 16GB teoricky ti staci, ale kludne mozes ist aj do 32 
Najlepsie keby si napisal konkretny cpu ktory planujes. Tej grafiky by som sa na tvojom mieste zbavil, hlavne ked casto pracujes s velkymi fotkami.
Najlepsie keby si napisal konkretny cpu ktory planujes. Tej grafiky by som sa na tvojom mieste zbavil, hlavne ked casto pracujes s velkymi fotkami.
-
starysomar
Hardcore addict
RawTherapee robi cez procesor, nie graficku. V com je slaba na fotky?
máš pravdu že RT používa iba CPU /zistil som az dodatocne/. Vychadzal som prvotne z toho ze napr Photoshop GPU vyuziva a GF 1050 je slabá karta.starysomar napísal: 21 jún 2023, 10:16 RawTherapee robi cez procesor, nie graficku. V com je slaba na fotky?
Takze ak chces aj do buducna pouzivat iba RT tak pre teba nema zmysel grafiku menit.
Ohladom NVME disku pouzivam Samsung SSD 970 EVO PLUS, velka spokojnost, super pomer cena vykon.
-
starysomar
Hardcore addict
Otázka nakoľko zrýchli na Ryzen 5/7 napríklad otváranie LibreOffice alebo viac stránok v Opere - teraz je to dosť tragédia:
Neviem to dať tak, aby ho prehralo tu...
Neviem to dať tak, aby ho prehralo tu...
A to video je z coho? Lebo ja to moc nevidim. To je zapinanie LibreOffice? Ak ano, tak treba pouvazovat nad zmenou, bud OpenOffice alebo klasicky Office, dnes sa daju kluce kupit za par eur z eBayu. To zapinanie mi pripada ako na 20 rocnon pocitaci.
Pokial je Opera pomala, tak treba zvazit nad zmenu prehliadaca, aj ked svojho casu bola Opera najrychlejsi prehliadac.
Pokial je Opera pomala, tak treba zvazit nad zmenu prehliadaca, aj ked svojho casu bola Opera najrychlejsi prehliadac.
Nie je to aj problem internetu?starysomar napísal: 20 jún 2023, 22:51otváranie veľa stránok naraz v bowseri robím najčastešie. To podstatne viac a nepríjemne somaľuje - napríklad 20-30 otvorených listov na viacerých sravodajských weboch (alebo vyhľadávanie) - to trvá aj dlhé desiatky sekúnd než to nachrúme...
Aky je tam OS, nemas Windows 11, aj ked pre tvoj HW nie je oficialne podporovany?
Mas dostatok miesta na diskoch, vsetkych, aspon par stoviek GB?
Nespomaluje to jedna konkretna karta?
Skusal si ine browsery?
Mne system spomalovalo malo miesta a to som mal asi 100GB, ale nestacilo to, ked som spravil viac miesta, tak sa problem vyriesil, aj nahodne zasekavanie hier, uplne prestalo.
V prehliadaci som nedavno zistil, ze zoom na konkretnej stranke sposoboval blikanie, skakanie textu a zaroven vtedy vyskocila zataz CPU z 1% na 30%, podobne problemy moze mat aj Opera, niektore rozsirenie a nemusi to byt ani viditelne, skusal si zapnut alebo vypnut HW akceleraciu v prehliadaci?
Ja som bezne otvaral 50 aj 100 kariet, ale uz nejaky cas pouzivam Firefox v portable rezime, takze sa nacita len aktivna stranka, sice pri prvom prepinani kariet sa musi kazda stranka nacitat, ale ma to aj vyhody, ked sa vsetky karty nacitaju naraz, kym sa cez vsetky dostanem, tak uz nie su aktualne a musim ich aj tak obnovovat, takze vdaka tomu portable modu mam stranky aktualne pri prepnuti karty. Mozes to vyskusat, mozno ti to tiez bude vyhovovat viac, no neviem, ci taku funkciu ma aj Opera, Firefox to ma automaticky zapnute pri stiahnuti portable verzie.
starysomar
skus pozriet na kolko je vytazeny cpu ked otvaras ten office
skus pozriet na kolko je vytazeny cpu ked otvaras ten office
-
starysomar
Hardcore addict
LibreOffice pri otváraní vyťaží procák hore o 40%
Je tu Win11PRO
Na diskoch je miesta dosť
FF niektoré weby otvára o dosť rýchlejšie - v ňom nemám žiadne doplnky, v Opere nejaké no nie moc.
Obecne ako otvorím viacero podstránok a je jedno, či príklad: "Pravda, Čas, Aktuality, Topky" - na nejaký čas to zatuhne.
No napríklad viacero stránok YT vyťaží procesor do polky ale tiež sa otvárajú/zobrazujú pomaly.
Momentálny PING podľa speedtest do 20 milisekúnd, DOWNLOAD 40 Mbps. Dát to ťahá hodne málo pri otváraní veľa stránok no ak napríklad na Topky vyklikám 10-15 - ani Správca úloh sa pár sekúnd nevie spustiť a potom chvíľu akoby tuhý.
Aj načítanie obsahu priečinkov, v ktorých je viac súborov - fotiek no najmä videí (fotiek rádovo 100 no videí rádovo napríklad desať) trvá niekedy hodne dlho.
Po zakázaní všetkých doplnkov je Opera o dosť rýchlejšia, no otvorenie napríklad 10 stránok vyťaží procesor na 100% na 15-20 sekúnd.
Podozrievam hardwér že dožíva, preto riešim zmenu.
Je tu Win11PRO
Na diskoch je miesta dosť
FF niektoré weby otvára o dosť rýchlejšie - v ňom nemám žiadne doplnky, v Opere nejaké no nie moc.
Obecne ako otvorím viacero podstránok a je jedno, či príklad: "Pravda, Čas, Aktuality, Topky" - na nejaký čas to zatuhne.
No napríklad viacero stránok YT vyťaží procesor do polky ale tiež sa otvárajú/zobrazujú pomaly.
Momentálny PING podľa speedtest do 20 milisekúnd, DOWNLOAD 40 Mbps. Dát to ťahá hodne málo pri otváraní veľa stránok no ak napríklad na Topky vyklikám 10-15 - ani Správca úloh sa pár sekúnd nevie spustiť a potom chvíľu akoby tuhý.
Aj načítanie obsahu priečinkov, v ktorých je viac súborov - fotiek no najmä videí (fotiek rádovo 100 no videí rádovo napríklad desať) trvá niekedy hodne dlho.
Po zakázaní všetkých doplnkov je Opera o dosť rýchlejšia, no otvorenie napríklad 10 stránok vyťaží procesor na 100% na 15-20 sekúnd.
Podozrievam hardwér že dožíva, preto riešim zmenu.
Ked to chces aj tak menit, tak by si mohol este vyskusat Windows 10 a prehliadace mozno Firefox, Edge, maju aj specialne rezimy na setrenie. Mozno aj nejaky antivir, alebo nechceny, zabudnuty SW to moze spomalovat, ale to by tiez vyriesilo preinstalovanie OS, ako predposledna moznost, pred vymenou HW.
Moze to byt aj HW, ked mas SSD, tak mozno tiez otestovat, zachytil som problemy roznych ludi s niektorymi SSD, s rychlostou.
Moze to byt aj HW, ked mas SSD, tak mozno tiez otestovat, zachytil som problemy roznych ludi s niektorymi SSD, s rychlostou.
-
starysomar
Hardcore addict
SSD je nové, rýchlosť drží v celom rozsahu.
Win som inštaloval nanovo v apríli.
Antivír mám niekoľko rokov zhodný.
Nepridával som programy.
(WMI stále "čosi robí"...)
Odstránil som z Opery niekoľko rozšírení (boli zakázané), zrýchlila o hodne.
Pre spracúvanie fotiek z RAWu a prácu s LibreOffice skúsim zrejme zmenu na Ryzen 5/7, 32 GB RAM, NVMe disk - hádam si za to nebudem nadávať.
Na doplnenie - dávnejšie som robieval z RAWu pod Linuxom, šlo to o jhodne rýchlejšie než pod Windowsom - otváranie, spracovanie - ukladanie bolo niekoľkonásobne rýchlejšie no aj v Linuxe to už je pomalé.
... nemalo by byť čítanie GFX RAM podstatne rýchlejšie...???
Win som inštaloval nanovo v apríli.
Antivír mám niekoľko rokov zhodný.
Nepridával som programy.
(WMI stále "čosi robí"...)
Odstránil som z Opery niekoľko rozšírení (boli zakázané), zrýchlila o hodne.
Pre spracúvanie fotiek z RAWu a prácu s LibreOffice skúsim zrejme zmenu na Ryzen 5/7, 32 GB RAM, NVMe disk - hádam si za to nebudem nadávať.
Na doplnenie - dávnejšie som robieval z RAWu pod Linuxom, šlo to o jhodne rýchlejšie než pod Windowsom - otváranie, spracovanie - ukladanie bolo niekoľkonásobne rýchlejšie no aj v Linuxe to už je pomalé.
... nemalo by byť čítanie GFX RAM podstatne rýchlejšie...???
To ty mas este stale tu staru zostavu? Ach jaj. Ja ze tu uz riesime problem pri Ryzene a pritom ide o tu archaicku zostavu, ktoru mas.
Sorry, ale kym neurobis upgrade zostavy a cistu instalaciu, tak riesit dlhe spustanie LO a zlozky s videami je podla mna uplne zbytocne.
Sorry, ale kym neurobis upgrade zostavy a cistu instalaciu, tak riesit dlhe spustanie LO a zlozky s videami je podla mna uplne zbytocne.
starysomar
tu je vykonnostne porovnanie tvojho cpu s low end novym Ryzen-5-5500, uz toto by vykon posunulo vyrazne dopredu.
A samozrejme kompletne novu instalaciu systemu.
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/I ... vsm1820844
tu je vykonnostne porovnanie tvojho cpu s low end novym Ryzen-5-5500, uz toto by vykon posunulo vyrazne dopredu.
A samozrejme kompletne novu instalaciu systemu.
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/I ... vsm1820844
-
starysomar
Hardcore addict
Díky - asi to chce "hodiť si korunou" - na jednej strane ma nelákajú výdavky pred dôchodkom - na druhej 9-ročný môže kedykoľvek dožiť. Otázna je životnosť-výdrž nových komponentov 
ano, musis si sam rozhodnut ci ten upgrade skutocne potrebujes alebo ci este vydrzis s tym co mas
K HW, ja by som tak staru zostavu uz nelepil, hlavne pri vymene CPU, nie som si isty, ale nemoze stary zdroj odpalit aj nove komponenty?
K SW, opat - podporuje ta zostava Windows 11 oficialne? Ak nie, preco nie Windows 10? Nepoznam antivir "zhodny", ale tie casto sposobuju problemy a spomalovanie, urcite odinstalovat a ponechat Defender, tiez odinstalovat prip. zbytocne cistice a ine systemove programy, rovnako vsetky zbytocne rozsirenia v Opere, ale myslim si, ze Firefox, prip. Edge by mohli byt rychlejsie.
K SW, opat - podporuje ta zostava Windows 11 oficialne? Ak nie, preco nie Windows 10? Nepoznam antivir "zhodny", ale tie casto sposobuju problemy a spomalovanie, urcite odinstalovat a ponechat Defender, tiez odinstalovat prip. zbytocne cistice a ine systemove programy, rovnako vsetky zbytocne rozsirenia v Opere, ale myslim si, ze Firefox, prip. Edge by mohli byt rychlejsie.
-
starysomar
Hardcore addict
Díky za poznatky, názory.
Zrejme bude:
MB: ASUS TUF GAMING B550M-E WIFI
CPU: AMD RYZEN 7 5700G
SSD: Samsung 970 EVO PLUS NVMe M.2 PCIe 500GB
RAM: DIMM DDR4 32GB 3600MT/s CL16 (Kit of 2) 1Gx8 KINGSTON FURY Renegade Black
Geforce GTX1050 ostane.
Aký zdroj v rozumnej cene odporúčate?