Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa gogo956 »

Další pád z okna. Mladá viceprezidentka ruské banky je po smrti - Novinky
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... .seznam.cz
**

Rusko tvrdí, že v pizzerii plné civilistů zabilo dva generály a 50 ukrajinských důstojníků - Novinky :roll:
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... .seznam.cz
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Lukašenko zase rád rozpráva rozprávky pred kamerami.
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... .nexttoart
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

https://apps.sentinel-hub.com/sentinel- ... ates=false
Vyzera to tak, ze pocas prveho tyzdna v juni, Rusi zatopili vychodnu cast Tokmaku. Mozno oni veria svojim opevneniam menej ako im veria slovenski diskuteri a prihriavaci kremleskej polievocky. Alebo je na tych satelitnych zaberoch nieco uplne ine :)
retkvic
Addict
Addict

Su tie zabery aktualne? Pozeral som si Novu Kachovku a vyzera to tam pri tom mure akoby k ziadnemu pretrhnutiu nedoslo, ci som si nieco zle zobrazil?

//Edit to bolo asi iba v dnoch pretrhnutia, potom uz je to vidiet. Pri Tokmaku asi nieco zaplavili.
https://www.pravda.com.ua/eng/news/2023/06/29/7409100/
jackb
Redeemer
Redeemer

Ja som to dal od 8. juna, aby sa to ten rozdiel dal preklikat :)
retkvic
Addict
Addict

jj, ja som len pozeral zabery a 6 juna vyhodili Rusi Kachovku a zabery zo znicenej preihrady boli potom aktualizovane 13 juna, mozno aj z nejakych strategickych dovodov.
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Ta stranka je normalne komerne API pre satelitne zabery a nema nic s rusko-ukrajinskou vojnou. Updatuju to podla toho, kedy nad danym miestom preletia ich satelity a zverejnia aktualne zabery.
retkvic
Addict
Addict

Ano bude to tak ako pises, len doplnim, ze v dnoch kedy ten satelit prelietaval nad danym uzemim a zabery su rovnake ako z 5 juna je asi preto, ze bol skoro 100% zakryt oblacnostou(aj to tam pisu-99% cloud coverage).
jackb
Redeemer
Redeemer

Su to bezne satelity na pozorovanie Zeme z roznych aspektov. Nie su spionazne. Ak si odfiltrujes cloud cover, tak frekvencia zaberov rovnakeho miesta nebude asi kazdy den. (Raz som tak potreboval zaber z Amazonie, na 95% fotky konecne ani mracik a tam kde som to potreboval stale jeden stal :D).

https://en.wikipedia.org/wiki/Copernicu ... l_missions
https://en.wikipedia.org/wiki/Satellite_imagery#Landsat

web je to skvely, lebo nie je nutne stahovat si surove zabery a potom ich 'vyvolat' v SW. takto je to pekne userfriendly rozhranie

Zaver tejto epizody ma prekvapil. Niektori by respondentku urcite oznacili pejorativami a obvinili ju z velkeho mnozstva zlocinov, kedze odpoveda na otazku pouzivania ukrajinciny na Ukrajine.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Rusové ničí Leopardy. Mina, granát, dron a tank stále drží pohromadě - Echo24.cz
https://echo24.cz/a/Htpme/zpravy-svet-v ... d=21694313

Autoeditácia príspevku po 21 min 8 sek:
Putina nechtěl nikdo bránit - Novinky
https://www.novinky.cz/clanek/podcasty- ... .seznam.cz

Autoeditácia príspevku po 14 hod 54 min 37 sek:
Zlikvidujte wagnerovce, přikázal Šojgu. Část bojovníků tvoří sebevražedné oddíly | TN.cz
https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek ... .sznhp.box
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Inac, tie MIGy (SK+PL) co isli na UA, videli ste nejaky footage - pouzivaju sa?
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Niečo len tak pomimo.

Po odchode McDonald´s z Ruska, predala spoločnosť svoje prevádzky inej ruskej spoločnosti, ktorá si len zmenila názov, ale produkty zostali totožné. Nazvali si to "Chutné a bodka". Teraz sa mi na EGS podarilo nájsť hru, ktorá má názov "Strašidelné a bodka". Predpokladám, že toto si asi nespravili sami Rusi, ale niekto na nich spravil takúto paródiu. Celkom to aj vystihuje atmosféru v tom ich "raji".
Ukrajinská armáda zabila 21-tisíc wagnerovcov, tvrdí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zranenia podľa neho utrpelo viac ako 80-tisíc žoldnierov.
„Mali dve kategórie - profesionálnych žoldnierov a tých, ktorých zmobilizovali z väzníc, potravu pre delá... Naši vojaci ich zabili 21-tisíc a zranili 80-tisíc. Sú to obrovské straty, ale dáva to predstavu o tom, aké veľké sú tieto typy skupín na východe Ukrajine,“ vyhlásil Zelenskyj.

Tvrdí, že zabitie toľkých žoldnierov je taktiež súčasťou ukrajinskej protiofenzívy. „Dobrou správou je, že sme zničili najviac motivovanú časť ruských síl. Naši sú motivovaní, pretože oni, ich deti a ich rodičia chcú prežiť,“ dodal Zelenskyj.

Mnohí žoldnieri z Wagnerovej skupiny, ktorí minulý víkend uskutočnili krátku vzburu proti vedeniu ruského ministerstvu obrany, sa následne presunuli do Bieloruska, aby sa vyhli prenasledovaniu. Podľa Zelenského tam môžu pracovať na vytváraní hrozieb. „Či chcú z týchto zločincov vytvoriť útočnú silu alebo sabotážne skupiny, aby pôsobili na poľských hraniciach, to sa dozvieme čoskoro,“ skonštatoval Zelenskyj. (SITA)

https://www.sme.sk/minuta/23189115/ukra ... f=sharebox
By ma celkom zaujímalo, kde sa PMC Wagner podarilo nabrať toľko ľudí do ich radov. Príde mi to tvrdenie z ukrajinskej strany veľmi nadhodnotené.
jackb
Redeemer
Redeemer

Hegy, na slovenskych proukrajinskych sietach bol minimalne na jednom videu aspon jeden stotozneny ako povodne slovensky.

Pri tych polskych ma prekvapilo, preco sa ku nim muselo vyjadrit Nemecko a v prvych tyzdnoch vojny sa ku tomu nemalo - oni to boli povodne vychodonemecke MiGy a Nemecko malo posledne slovo co s nimi bude.

Ked ostala Wanker Group ako jedina "bojaschopna" zlozka ruskej armady v Bachmute, pisalo/hovorilo sa o tom, co su zac. Byvali prislusnici ozbrojenych zloziek. A kedze povodne strazili bane a politikov v Afrike, tak to bolo slusna motivacia. Tie straty su tak vysoke, lebo pred rokom arciwanker naverboval roznych vaznov (uchylakov a vrahov), ako potravu pre kanony. Ti, ktori prezili uz behaju po Rusku a venuju sa tomu co pred tym - zlocinu.
retkvic
Addict
Addict

To cislo sa mi nezna nejak specialne, da sa dohladat, ze wagnerovie naverbovalo na Ukrajinu 50 tisic veznov a spominalo sa, ze naspet sa z nich vratilo 32 tisic, takze tie cisla by mohli aj sediet.

Pred nejakym cca. mesiacom som zachytil v novinach, ze slovenske migy by mali ochranovat vzdusny priestor v oblasti okolo Charkiva.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Noobsz DJ napísal: 01 júl 2023, 15:10 By ma celkom zaujímalo, kde sa PMC Wagner podarilo nabrať toľko ľudí do ich radov. Príde mi to tvrdenie z ukrajinskej strany veľmi nadhodnotené.
Rusko je krajina s najvyšším počtom vrážd v Európe a hrubokrký organizovaný zločin tam bujnie. Takže podľa mňa nie je problém nabrať desiatkytisíc zločincov z väzníc a gulagov. Keď ťa čaká 20 rokov basy, ktorú ani nemusíš prežiť, lebo ta basa nie je nórske väzenie s PS5, ale nejaký gulag na Sibíri...tak 6 mesačná služba v armáde a následná amnestia + žold väčší, než je priemerný zárobok VŠ vzdelaného človeka v Rusku, nie je zlá ponuka.
eMPiko
Addict
Addict

Noobsz DJ napísal: 01 júl 2023, 15:10 Naši vojaci ich zabili 21-tisíc a zranili 80-tisíc.

By ma celkom zaujímalo, kde sa PMC Wagner podarilo nabrať toľko ľudí do ich radov. Príde mi to tvrdenie z ukrajinskej strany veľmi nadhodnotené.
Tie cisla musia byt niekolkokrat nadhodnotene. Len tak pre porovnanie, Biely Dom (J. Kirby) tvrdil v case vrcholiacich bojov o Bachmut (co bolo zdaleka najintenzivnejsie zapojenie Wagner do konfliktu) dokopy na celej Ukrajine 50k wagnerovcov. Podla leakov americkych dokumentov ich v marci pri Bachmute samotnom na fronte bolo 20k. Aj kebyze maju extremne straty (povedzme 50%, co by bolo ale v podstate v modernych konfliktoch neslychane, aj 25% je uz extrem), tak ten ukrajinsky vyrok by znamenal ze dokopy mal Wagner na Ukrajine 200k clenov, co je absurdne vysoke cislo. Este pre dalsie porovnanie -- cela ukrajinska letna ofenziva sa spolieha na 40k vojakov. Vsetky dostupne cisla ktore z Ukrajiny o velkostiach armad proste nesedia s tym, ze by tam dokazali za par mesiacov nazbierat 100k strat. Tie bojove zoskupenia by tam museli byt nielkokrat vacsie aby to sedelo.
jackb
Redeemer
Redeemer

Len pri tom Bachmute to nebola ziadna moderna vojna. Masy ludi proti kanonom a gulometom. Ziadny vojensky vycvik, len beh na smrt. A "zisk" par metrov denne. Takze za 9-10 mesiacov mrhania ludskymi zivotmi to zase az tak nepredstavitelne nie je.

(Nie tak davno sme mali verit, ze v roztrzke o jednu luku prisli ZSU o tisice vojakov za par minut)
retkvic
Addict
Addict

Sam Prigozin koncom maja uviedol v rozhovore z nejakym ruskym vlogerom Konstantinom Dolgovom, ze v Bachmute/Artamovsku zahynulo pocas bojov 20% z 50 tisic rekrutovanych veznov a rovnake mnozstvo wagnerovych kontrakcikov, cize 20 tisic "wagnerovie".
https://www.rbc.ru/politics/24/05/2023/ ... 8ef157061b
eMPiko
Addict
Addict

No tu je otazka ci je Prigozin doveryhodny v tychto cislach a ci potom verime aj jeho vyrokom ze v Bachmute mali Ukrajinci straty 100k+. On moze mat tiez motiv nafukovat svoje straty, aby zdoraznil zasluhy Wagneru na dobyvani Bachmutu. Napr. ten vyrok ze rovnake straty mali vazni aj kontraktori mne nedava zmysel. Podla vsetkych zdrojov co som doteraz videl tych mal Wagner tych kontraktorov podstatne menej ako vaznov, podla Americanov to bol pomer 4:1. Aby to sedelo, tak potom by kontraktori museli mat skoro 100% straty. Pri kontraktoroch sa ale predpokladaju oproti vaznom vyrazne mensie straty. Aby ten jeho vyrok teda sedel, tak by musel mat Wagner cca 10x viac kontraktorov (povedzme ze 100k kontraktorov s 10% stratami) ako sa doteraz predpokladalo - co sa mi zda nepravdepodobne. A kebyze to aj je pravda (50k vaznov + 100k kontraktorov), tak stale mi pride ako nezmysel ze z dokopy 150k jednotiek mali 100k strat, ako tvrdia Ukrajinci. Tie vypocty mi proste nesedia a stale mi tam vychadza ze by sa niekade muselo vziat 100k wagnerovcov navyse o ktorych doteraz nikto nepocul aby to sedelo.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Skutocne straty na zivej sile sa mozno verejnost nedozvie ani po vojne. Neexistuje sposob ako to realne, objektivne overit.
Napísať odpoveď