Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa Blastbit »

Krym je kusok od Ruska, pozri na mape. USA dodá UA kazetovu municiu ale ved RF ju tiez použiva tak si budú kvit.
https://news.refresher.sk/140214-USA-do ... vke-krajin
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ak by sa AFU podarilo vazne poskodit Kercsky most, tak by zasobovanie zostalo len na trajektoch z Ruska. A to je pomala doprava. Stale je tu moznost ze sa ruska obranna linia casom niekde zruti co by malo silny demoralizacny vplyv na rusku armadu.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Pre vstekych, ktory chcu mier

jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ZSU okupantovi: 'It's over, ***, I have the high ground.'
gogo956
Redeemer
Redeemer

„První fáze protiofenzivy selhala, Ukrajinci ale po ztrátách mění taktiku“ - Echo24.cz
https://echo24.cz/a/Huf3H/zpravy-svet-u ... na-taktiky
jackb
Redeemer
Redeemer

rad sledujem videa plukovnika Marka Reisnera ale pouzitie slovesa "zlyhat"mi nepride na mieste. Ukrajinci zaznamenavaju uzemne zisky smerom ku cielom ofenzivy. Ak by "zlyhavali", tak masivne dezertuju a agresor je opat pred Kyjivom.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Jackb
nalejme si cisteho vina: vsetci ako sme tu, sme urcite po mesiaci protiofenzivy cakali lepsie vysledky. Ci ty nie? :)
jackb
Redeemer
Redeemer

Ja som necakal, ze za mesiac ofenzivy padnu Doneck a Sevastopol. Ukrajinci, na rozdiel od velenia ich nepriatela, maju uctu ku zivotu. A ak sa par desiatok metrov denne v Bachmute ma pocitat ako "drvivy postup Rusov", tak po pat kilometrov denne na konte ZSU predsa musia byt heroicke vykony :) Skusme brat jeden meter a nie dva ci viacero.

Tak ako nam tu do hlav tlacili, ze ZSU nemaju na to, aby dobylili Chernos (a zabudli sa ospravedlnit, ked sa ukazalo, ze nemali ani za mak pravdy), tak aj teraz je, podla mna, priskoro robit zavery

\\ Sun C' said:
To fight and conquer in all your battles is not supreme excellence; supreme excellence consists in breaking the enemy's resistance without fighting.
The highest form of generalship is to baulk the enemy's plans; the next best is to prevent the junction of the enemy's forces; the next in order is to attack the enemy's army in the field; and the worst policy of all is to besiege walled cities.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

jackb napísal: 09 júl 2023, 14:05 A ak sa par desiatok metrov denne v Bachmute ma pocitat ako "drvivy postup Rusov", tak po pat kilometrov denne na konte ZSU predsa musia byt heroicke vykony :)
Asi tak.

Len ja som mozno cakal, ze sa UA sustredi viac na oslobodzovanie juhu nez na dobyjanie Bachmutu, ale zrejme to ma nejaky velmi symbolicky vyznam, pripadne tam zahynulo tolko ukrajincov, ze to chcu mat ako skalp rovnako Rusi ako Ukrajinci.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Pred pár dňami bol ešte v klietke na ruskom súde, ale už je asi v EU, keď píše na FB. Iba že by mal mobil schovatý viete kde, aj s VPNkou. :D Škoda že si nevyskúšal aj psychiatrickú starostlivosť v Rusku tento filozof a skladateľ, ktorý utiekol pred LGBT a šikanou médii, ktoré odmietali vysielať jeho úžasné skladby.
https://www.facebook.com/jean.de.mazac/ ... wbHm9JV7jl
gogo956
Redeemer
Redeemer

Presne. To Afu focusovanie sa stale na Bachmut za taku cenu, hmm. Ci by nebolo lepsie radsej dat prioritu na Tokmak resp juzny smer kde je predmetna dolezita zeleznica.

Autoeditácia príspevku po 12 min 53 sek:
"Je nemožné zcela zničit tak dobře připravené pozice,"
Aby Ukrajinci mohli takovou pozici obsadit, museli by podle něj místo ostřelovat z dělostřelectva, poté nasadit obrněná vozidla a teprve pak pěchotu. Nedostatek tanků a dalších obrněných vozidel ztěžuje provedení této strategie
WSJ: Ukrajinci podnikají jednu z nejsložitějších vojenských operací
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/wsj-u ... d=21808397
retkvic
Addict
Addict

Mozno UA stale caka na lietadla a dalsiu vojensku pomoc, bolo by fajn vytlacit Rusov z juhu este pred zimou, aby sa potom po vypusteni nepokusili o nejaku protifenzivu, ale neviem ci maju Rusi este nejaku ofenzivnu kapacitu, okrem mnozstva vojakov.

Som si posledne pozeral ten VVER reaktor co je v Zaporozi a tie moderne reaktory maju tolko bezpecnostnych ficur, ze aby odtial vobec unikla nejaka radiacia, tak by na tu atomku museli Rusi fakt hodit atomovu bombu.
Najmsutnejsie je, ze ak by sa Rusi podujali na takuto spinavost, tak z dizajnu najbezpecnejsia AE bude nefunkcna a bude to pre UA velka ekonomicka skoda, ako by ich uz nebolo dost.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Zapadne lietadla uz nestihnu zasiahnut v ramci tejto protiofenzivy ani dodat kazetovu municiu. Proste to co poskytol Zapad Ua ako vojensku pomoc Ukrajine pre tuto protiofenzivu je zufalo malo. Stihacky ziadne. Tankov nie dosť tiež, zaroven vsetko pomerne nemoderne typy. Pritom nepriatel skvelo zakopaný, všetko masivne zamínované..

Autoeditácia príspevku po 6 min 16 sek:
retkvic
Rusko v najblizsoch rokoch na vacsiu ofenzivu uz kapacity mat nebude. Na utok treba vela modernych tankov. Tie už nemá a ich dostatocna vyroba bude zdlhava. :)
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

retkvic napísal: 09 júl 2023, 19:15 Asi tak.

Len ja som mozno cakal, ze sa UA sustredi viac na oslobodzovanie juhu nez na dobyjanie Bachmutu, ale zrejme to ma nejaky velmi symbolicky vyznam, pripadne tam zahynulo tolko ukrajincov, ze to chcu mat ako skalp rovnako Rusi ako Ukrajinci.
Ono aj ten Bachmut zasa nie je nejaky trhak, vid tato mapa: https://deepstatemap.live/#12/48.5637/37.9300

Realne tam Ukrajinci dobili spat nejake polia, kopce a ich zisky su skor technicke. Celkom fajn pre nich je ze tam ziskali aj nejake pahorky, ktore mozu mat v buducnosti velku cenu, ak by sa tam pokusili o nejake vacsie ofenzivne operacie. Ale osobne dost pochybujem ze sa pokusia o utok na Bachmut samotny. Aj pre nich to bol riadny mlyncek na maso a nemyslim si, ze by ho chceli znova zapnut, najma ked realne Bachmut nema pre nich momentalne cenu, na rozdiel od moznych strategickych ziskov na juhu. To, ze sa zda ze sa sustredia na Bachmut je podla mna sposobene skor tym, ze na juhu su tie zisky take striedme a teda aj toto vyzera ako velka vec.

Pri Bachmute dokonca ani nie su tie nove brigady vytvorene pre ofenzivu, ale tie jednotky, ktore predtym Bachmut branili. Tie su o dost skusenejsie ako tie jednotky z nanovo postavenych brigad a v skutocnosti aj napriek tomu ze nemaju novu techniku mozno maju aj vyssiu efektivitu.
Mozno UA stale caka na lietadla a dalsiu vojensku pomoc, bolo by fajn vytlacit Rusov z juhu este pred zimou, aby sa potom po vypusteni nepokusili o nejaku protifenzivu, ale neviem ci maju Rusi este nejaku ofenzivnu kapacitu, okrem mnozstva vojakov.
Podla toho co sme videli v zime uz Rusom ofenzivnej kapacity vela nezostalo. Mozno buducu zimu od nich uvidime nejaky dalsi pokus.
gogo956 napísal:Zapadne lietadla uz nestihnu zasiahnut v ramci tejto protiofenzivy ani dodat kazetovu municiu. Proste to co poskytol Zapad Ua ako vojensku pomoc Ukrajine pre tuto protiofenzivu je zufalo malo. Stihacky ziadne. Tankov nie dosť tiež, zaroven vsetko pomerne nemoderne typy.
Zapadne lietadla realne mozno v Q2 2024 aj kebyze sa teraz zacne s pripravou. Uvidime co vypadne z konferencie NATO, ktora teraz prebieha. Na zaklade nej mozno potom odhadovat aky dalsi kurz bude mat cely konflikt. Biden uz dopredu jasne povedal ze Ukrajina do NATO nevstupi kym bude prebiehat tento konflikt a kym nezlepsi stav svojej demokracie. Uvidime, ake dalsie vyhlasenia padnu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ano, pokial Ua je vo vojne, tak samozrejme vstupit do Nato nemoze, resp by to znanemalo defacto povinnost aby sa do toho zapojilo cele Nato priamo co by bolo šialenstvo.
**

Další útok u Kerčského mostu. Kyjev se poprvé hlásí k tomu říjnovému - Seznam Zprávy
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahr ... .seznam.cz
retkvic
Addict
Addict

Putin asi začal vysielať novú sériu pod názvom "Rozhovory s diktátorom" v hlavných úlohách...
Spoiler
Tu vystupuje spolu s dievčatkom z Dagestanu, by ma zaujimalo ci ten jej otec naozaj robí toho fotografa.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Cele je to divadielko. Nehovoriac o tom, ze ktovie ci je to skutocne Putin alebo niektory z jeho dvojnikov.

eMPiko
tie Afu zisky v Bachmute nemaju ziaden vacsi strategicky vyznam, skor je to iba PR aby sa Zapadu prezentovali aspon nejake uspechy. Cele uzemie frontovej linie je v podstate cisto rovina- polia, s minimom lesov ci inej vacsej vegetacie.
Takze Afu jednotky sa nemaju kde skryt a Rusi ich vidia prichadzat aj desiatky kilometrov dopredu, takze maju dost casu sa pripravit.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

gogo956 napísal: 09 júl 2023, 13:24 Jackb
nalejme si cisteho vina: vsetci ako sme tu, sme urcite po mesiaci protiofenzivy cakali lepsie vysledky. Ci ty nie? :)
nie tak celkom pravda. Ako som už písal, celá ofenzíva sa hype-ovala. Ľudia, ktorí si zachovali triezvu hlavu a rátali aj s tým, že rusi sa dokažu poučiť, nie su teraz vôbec zaskočení pomalým postupom AFU.

Čakal som odpor rusov, čakal som postup ukrajincov a obe tieto očakávania sa naplňajú. Že to bude nadlho, s tým som takisto rátal. Nie som vôbec sklamaný ani znechutený a už vôbec neodpisujem AFU ofenzívu, tak ako to už mesiac vkuse robiš ty v každom druhom poste. Evidentne si sklamaný, že AfU nepostupuje podľa tvojich predstáv, ale to neznamená, že to musí viesť k neúspechu ofenzívi ako takej.
Klobúk dole pred tebou za všetky info, ktoré do tejto témy prinášaš, ale tu si trošku veľmi skeptický.

Autoeditácia príspevku po 1 min 6 sek:
Zapadne lietadla uz nestihnu zasiahnut v ramci tejto protiofenzivy ani dodat kazetovu municiu.
chceš povedať, že kazetovka tam bude cestovať tri mesiace?
gogo956
Redeemer
Redeemer

mLuks

ten skepticizmus ma svoje objektivne dôvody: Zapad nezabezpecil aby malo AFU vzdusnu nadvladu a dostatok tankov.
A bez toho sa uspesne utocit na zakopanych Rusov nedá. Vsimni si ze v poslednych dnoch Usa vyhlasilo ze pravdepodobne doda Ukrajine Atacmsi. Tie Atacmsi o ktorych celu dobu az doteraz tvrdilo ze nepripada v uvahu aby boli zaslané, v ziadnom pripade. Proste aj oni jasne vidia ze AFU je na tuto protiofenzivu slabo vyzbrojene. Jedine coho Zapad poslal dost su obrnene transportery standardu Nato. Ale iba tym sa vyhrat neda, potrebuju vela tankov aj stihacky. Inac im tie tanky budu Rusi nicit pomocou Ka52 ako doteraz..

Analytici odhadovali ze to co AFU obdrzalo doteraz, bude stacit na max 2mesiace utocnej operacie. Teraz sme ukoncili prvy mesiac. A minimalne par tyzdnov dodavky kazetovej municie trvat budu, takze bud sa uz tejto protiofenzivy nezucastnia alebo iba na jej konci.
Skuseny pilot stihacky ma cenu zlata, vycvicit takeho cloveka stoji vela casu a este viacej penazi. A Ukrajina uz vyse roka tychto pilotov straca pretoze musia lietat v starych strojoch ktore proti modernym ruskym stihackam nemaju sancu.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Predpokladam, že analytici ale rátali s plným nasadením všetkého čo AFU dostalo a nasadením všetkých síl, ktoré na ofenzívu vytvorilo. Máš pocit, že už sme videli Challengery na bojisku? Máš pocit, že už sa minuli všetky Leopardy za prvý mesiac? A rovnako, že už všetká ľudská sila aj reálne zasiahla do bojov? AFU kľudne môže oddialovať nasadenie všetkých síl a všetkej techniky do príchodu kazetovky či atacmsov, keď už vedia, že ich dostanú. Do tej doby, budú podnikať malé operácie a posupne útočiť, tak ako doteraz.

Ale to, že Západ nedodal letectvo atď si vedel aj pred ofenzívou, tak nechápem prečo, sa teraz tváriš taký sklamaný.
Napísať odpoveď