Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa mLuks »

ano mala ich haldy ale evidentne ich už použili keď prosia o nové, kľudne mohli tie svoje použiť v predchádzajúcich ofenzívach, ktoré boli úspešné, kľudne mohli tie svoje rozoberať a zhadzovať nalože dronmi, ako sa to teraz píše.

a keďže ich mala haldy, a teraz žiada o nové zo západu, tak asi ich už nemá haldy a teda je dosť možné, že UA kazetovka, ktorej mali haldy do tejto ofenzívy ešte nezasiahla pretože už ich nemajú. A teraz keď im prišla západna a začnú ju používať, tak to môže byť gamechanger, môže/nemusí.

A keď to nikto nevie povedať či už v súčasnej ofenzíve použili nejakú svoju starú kazetovku, tak gogove tvrdenie, že kazetovka ničomu nepomože v súčasnej ofenzíve je rovnako scestné a nemiestne. Ako celý jeho skepticizmus, od kedy AFU nezvlacovala Melitopoľ za tri dni, jak si to on predstavoval.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

mLuks
Ukrajina mala velke mnozstvo kazetovej municie a uz ju minula podobne ako minula velku cast zasob municie ako takej. Takze zjavne to nie je "game changer" ktory by nejakym zasadnym sposobom zmenil situaciu na fronte. Nevieme presne aky je rozdiel medzi tou municiou sovietskeho typu a tou ktora bude od Usa. Ta z Usa je modernejsia, ale pravdepodobne iba v tom zmysle, ze sa po nejakej dobe sama deaktivuje a tym padom nie je nebezpecna do buducna pre civilov. Ma niekto blizsie info ohladom tej municie z Usa?

Autoeditácia príspevku po 3 min 52 sek:
A monitoring body says Russia has used cluster weapons on a wide basis in its invasion of Ukraine. Kyiv is also said to have used the weapons, but in a more limited way.
https://www.dw.com/en/russia-uses-clust ... a-62927491

Kazetovu municiu pouzili v tejto vojne obe strany.
mLuks
Addict
Addict

"Ukrajina mala velke mnozstvo kazetovej municie a uz ju minula. Takze zjavne to nie je "game changer" ktory by nejakym zasadnym sposobom zmenil situaciu na fronte." ....ja nechapem, či to ja píšem jak mongol alebo len ty nechceš pochopiť čo sa ťa pýtam. Kedy ju použila? Ak ju používala v predchádzajúcich ofenzívach, ktoré boli úspešné, tak to asi je gamechanger. Ak ju v súčasnej ofenzíve ešte nepoužila, lebo nemala akú, tak zatiaľ neviem povedať či v tejto ofenzíve to bude gamechanger. Už rozumieš?

Autoeditácia príspevku po 1 min 8 sek:
mna netrapi, či ju použili v tejto vojne, celý čas sa ťa pýtam či ju už použili v tejto aktuálnej ofenzíve, pretože ty si povedal, že aj tak to ničmu nepomôže
gogo956
Redeemer
Redeemer

mLuks
V celej tejto vojne nebola ani jedina zbran ktory by sa dala oznacit ako skutocny, trvalý game changer.
Dlho ašpirovali na tuto poziciu Himarsi, ale nakoniec aj proti nim naslo Rusko aspon ciastocny sposob obrany.
A tak je to s kazdou zbranou. Kazetova municia bude nepochybne ucinna voci ruskym obrannym liniam. Ale game changer to skoro urcite nebude. Postup je vecou súhry vsetkych armadnych zloziek. :)

Autoeditácia príspevku po 1 min 45 sek:
"pretože ty si povedal, že aj tak to ničmu nepomôže"
nie to som nikde nenapisal. Kde to konkretne napisane vidis?

rovnako neviem ako si prisiel na to
"ze som aktualnu protiofenzivu 20x odpisal"
realita je taka, že postup je velmi pomalý a to hlavne z dôvodu, že AFU nemá pod kontrolou vzdusny priestor na bojiskom, co prave suvisi s tym nedodanim Zapadnych stihaciek o ktorych sa jedná uz od minuleho roka.
Ze Zapad urobil chybu si uvedomil aj sám a preto teraz horúčkovito sa snazi aktualnu situaciu zachranit neckanymi dodavkami kazetovej municie a slubuje Atacmsi o ktorych este donedavna tvrdil ze urcite Usa ich pouzitie na Ukrajine nedovoli.
Rusko ma stihacky ktore su minimalne o generaciu modernejsie, takze Ukrajina so svojimi zastaranymi strojmi nema sancu a iba straca kvalitnych pilotov. Rusko velmi efektivne pouziva aj utocne helos Ka52.

Autoeditácia príspevku po 10 min 31 sek:
„ Ruské jednotky postupují u Kupjansku,“ připustila Ukrajina - Echo24.cz
„Situace na východní frontě se poněkud zhoršila. Nepřítel dva dny za sebou aktivně postupuje ve směru na Kupjansk v Charkovské oblasti. Jsme v defenzivě. Odehrávají se tu urputné boje, pozice obou stran se dynamicky mění několikrát za den,“ uvedla Maljarová.
https://echo24.cz/a/Hgk2Y/zpravy-svet-s ... a-ukrajina
mLuks
Addict
Addict

"Je otazne ci od dodavok kazetovej municie z Usa sa da cakat nejaky vyraznejsi zvrat v prospech Ua"
- ak im kaztovka pomôže prekonať súšasné obranné pozície, iba vďaka ktorým rusi držia AFU daleko od železnice, Tokmaku, Melitopoľu a podobne, tak to bude vyraznejší zvrat, pretože samotný postup ďalej je lne otazkou času po prekonaní prvých obranných pozícii, Aj vzhľadom na to, že ešte majú západnu techniku a brigády v zálohe nepoužité. Pri obsadení železnice a strategických pozícii na juhu bude rovnako len otázkou času, kedy sa celá ruska logistika na juhu zrúti a budú sa buď sťahovať sami alebo vzdávať.
Takže samotná kazetkovka je na ničienie frontový zákopov ako vyšitá, ak ju použijú a pomože im to, môže to byť práve ten gamechanger, ktorý ich pousie ďalej.

tvoje odpisovanie a nespokojnosť s postupom AFU som ti už minule vyčítal, sám si vtedy napísal, že si čakal, že budú ďalej a budú postupovať rýchlejšie....a očakával si to aj napriek tomu, že si vedel, že nebudú mať leteckú prevahu
gogo956
Redeemer
Redeemer

mLuks napísal: 16 júl 2023, 19:26 "Je otazne ci od dodavok kazetovej municie z Usa sa da cakat nejaky vyraznejsi zvrat v prospech Ua"
- ak im kaztovka pomôže prekonať súšasné obranné pozície, iba vďaka ktorým rusi držia AFU daleko od železnice, Tokmaku, Melitopoľu a podobne, tak to bude vyraznejší zvrat, pretože samotný postup ďalej je lne otazkou času po prekonaní prvých obranných pozícii, Aj vzhľadom na to, že ešte majú západnu techniku a brigády v zálohe nepoužité. Pri obsadení železnice a strategických pozícii na juhu bude rovnako len otázkou času, kedy sa celá ruska logistika na juhu zrúti a budú sa buď sťahovať sami alebo vzdávať.
Takže samotná kazetkovka je na ničienie frontový zákopov ako vyšitá, ak ju použijú a pomože im to, môže to byť práve ten gamechanger, ktorý ich pousie ďalej.

tvoje odpisovanie a nespokojnosť s postupom AFU som ti už minule vyčítal, sám si vtedy napísal, že si čakal, že budú ďalej a budú postupovať rýchlejšie....a očakával si to aj napriek tomu, že si vedel, že nebudú mať leteckú prevahu
ale to neznamena ze kazet. municia z Usa bude "game changer". Kazdá zbran ma nejaky význam, ale v ramci celeho komplexu vojenskych zloziek,ich vzajomnej ucinnej koordinacie. Uvidime ako sa to bude dalej vyvíjať.

Autoeditácia príspevku po 5 min 5 sek:
Sucasny pomaly postup neznamena, že by som neveril, ze AFU je schopna postupne prelomit a ziskat svoje juzne a zapadne uzemia. Problem je v tom, že to moze byt velmi zdlhave, co iba navýši celkovy pocet obeti na oboch stranach.
Keby Zapad od zaciatku vybavil Ukrajinu vacsou vojenskou technikou /viacej tankov+Zapadne stihacky/ tak by mohli urobit pomerne rychly mohutny prielom ktorý by psychologicky viacej vplyval na moralku ruskych vojakov a mohol vytvorit paniku ktory by viedla k zruteniu velkej casti fronty. A nepochybne by sa usetrilo viacej ludskych zivotov. :)
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

o municii a celkovo o delostrelectve a opotrebeni ma prave dnes peknu reportaz Perun. aj ked si tam dovoluje rozporovat repot RUSI, ktory sme tu dostali ako Pismo Svate. tiez zverejnuje aj graf so znicenymi MLRS a nesedia tam kydy od Koňacenka. preto pozerat len na vlastne nebezpecie, aby nedoslo ku krvacaniu do niektorych proruskych mozockov.

je vlastne stastie, ze nepriatel je tak strasne hlupy a lenivy zapinat tie rusicky

aky je konverzny pomer medzi "ofenziva stoji, Ukrajina porazena na hlavu" a "Rusko razne postupuje"?
lebo ked ZSU dobyjaju kilometre denne, tak to ma byt symbol toho, ako su porazeni, neschopni,...
ked Rusi po roku prejdu cez par metrov sirkou medzu medzi dvoma lukami, tak sa to hodnoti a agresivny postup.
tak nech si to viem nabuduce dat do Excelu, aby som mal jasno medzi porazkou a neschopnostou a agresivnym postupom.
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb
vies, ale AFU sa ešte nedostala k hlavnym obrannym liniam. Zatial je to len take oťukávanie, prieskum bojom. Az potom sa to naplno rozbehne.. :?
**

Americký obrněnec Bradley přežil přímý zásah od ruského tanku T-72 a dál bojuje jakoby nic - Techsvět
https://techsvet.cz/nejnovejsi-zpravy/a ... d=21923590

/to ale nic nemeni na tom ze M2 Bradley je zastaralý stroj, v tomto pripade islo iba o stastie, resp zasah asi nebol z T72/ :)
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

gogo956 napísal: 16 júl 2023, 20:52 Americký obrněnec Bradley přežil přímý zásah od ruského tanku T-72 a dál bojuje jakoby nic - Techsvět
https://techsvet.cz/nejnovejsi-zpravy/a ... d=21923590

/to ale nic nemeni na tom ze M2 Bradley je zastaralý stroj, v tomto pripade islo iba o stastie, resp zasah asi nebol z T72/ :)
By ma zaujimalo naco tu postujes tieto spravy, ked dodavas ze to asi nebolo z T72 a smajlik...
gogo956
Redeemer
Redeemer

retkvic napísal: 16 júl 2023, 21:19 By ma zaujimalo naco tu postujes tieto spravy, ked dodavas ze to asi nebolo z T72 a smajlik...
Na spestrenie a odľahčenie témy. Bolo by lepšie to zmazať? :)
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

V clanku na pobavenie a odlahcenie co si tu postol bolo, ze to bol zasah z T72, ty pises ze to asi nebolo z T72, smajlik. nejak som tvoj humor teda nepochopil?
gogo956
Redeemer
Redeemer

retkvic napísal: 16 júl 2023, 23:06 V clanku na pobavenie a odlahcenie co si tu postol bolo, ze to bol zasah z T72, ty pises ze to asi nebolo z T72, smajlik. nejak som tvoj humor teda nepochopil?
Ti ktorí sa v tom Bradley viezli mali velké stastie, že náboj narazil do tak slabého panciera /14,5mm/ že sa neaktivoval a nevybuchol. :)
Nie je uplne iste ze vystrel isiel z T72, mohlo to byt cokolvek ine, napr z ruskeho Atgm.

**

jackb
Redeemer
Redeemer

Gogo ja si uvedomujem, ze ZSU nie su na vsetkych usekoch juzneho frontu pri tych obrannych postaveniach nepriatela. Ale idu k nim cez minove polia po kilometroch.
Rusom sa na vychodnom fronte za rok podarilo prejst cez medzu siroku desiatky metrov.
Co je teda uspech? Alebo je opat vojna sport, v ktorom aj ked prehras, nedosiahnes uspech, tak sa to komentuje ako "skvely zapas/vykon"?

Ku tomu mostu, znama pesnicka:

Na mieste su otazky, kde opat boli tie rusicky a ti PVO strelci, ktori maju zostrelovat aspon 44 rakiet denne. Akoby boli len v snoch roznych senilnych dedovcov na internete a vo feede ministerstva lzi RF a jeho zamestnancov po celom svete... ja neviem už.
Prílohy
360137033_6113765032084078_2834033354749485655_n.jpg
gogo956
Redeemer
Redeemer

Posledne info ohladom mostu
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... -internetu

Autoeditácia príspevku po 4 hod 44 min 42 sek:
Pat. Pro rozhodující úder Ukrajinců nejsou přírodní ani politické podmínky - Deník.cz
https://www.denik.cz/veda-a-technika/uk ... d=21936748
jackb
Redeemer
Redeemer

Este som dnes pana Vojacka nepozeral na Twitteri, takze neviem aky ma nazor dnes, ale ta neschopna Ukrajina par hodin po publikovani clnaku opat vyradila z prevadzky symbol okupacie Krymu a v okupovanych oblastiach okolo Azovskeho mora sa tvoria dopravne zapchy. Takze zasobovanie bude mat problemy. Do toho kazdy den dake tie znicene municne sklady, velitelske stanoviska...

zopakujem co napisal ten Sun C' este pred krestanskym letopoctom:
Najväčšie umenie spočíva v zlomení odporu nepriateľa mimo bojového poľa.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Podle údajů z otevřených zdrojů byla již téměř třetina obrněných vozidel Bradley, která USA poslaly na Ukrajinu, vyřazena z provozu, píše Business Insider.
Minová pole odhalila slabiny západních obrněných vozidel včetně tanků Leopard německé výroby. Vojáci si sice pochvalují jejich odolnost - i po najetí na minu většina posádky tanku vyvázne jen s menšími zraněními - ale sama o sobě tato vozidla ruských pozic nedosáhnou.
Ukrajinští vojáci proto teď čistí minová pole ručně, aby odminovávací systémy ochránili. Chodit s detektorem kovu je ale podle nich nereálné, takže se plazí a při hledání min se spoléhají na svůj zrak. Ruští vojáci následně úsilí těchto jednotek v podstatě anulují, protože mohou shazovat další miny z bezpilotních letounů, a to i na území, které již Ukrajinci vyčistili.
mLuks
Addict
Addict

Velmi žádoucí rozdělení ruských jednotek útokem na Tokmak a Melitopol, kterým by se obnovilo spojení ukrajinského vnitrozemí s Azovským mořem, nebylo dosaženo ani v kritickém okamžiku války, když se proti ruské armádě vzbouřily jednotky Wagnerovy skupiny.
už len kvôli tejto vete je mi názor autora článku u prdele a platný asi jak ruská propaganda.

Vzbura W netravala ani deň, samotné informácie o nejakom ťahaní na moskvu sa ku ruským vojakom na juhu UA podľa mňa ani v tej chvíli nedostali. Nemal som pocit, žeby sa W vzburili proti ruskej armade, proste to len ťahali na moskvu a keď ich chcel niekto zastaviť, tak sa logicky chánili. A už vôbec sa ruskí vojacina juhu UA nevzadávali a neutekali z pozícii, čiže ani netuším ako mala AFU podĺa autra túto pol dňa trvajúcu vzburu využiť vo svoj prospech.
jackb
Redeemer
Redeemer

Tak pan Vojáček v diskusii na svojom Twitteri, kam zdielal vyssie uvedeny clanok napisal, ze si vie predstavit ako Ukrajina navrhne Rusom zmeny v jazykovom zakone vymenou za mier.
Viac ako 500 dni sa brania Rusom, ktory ich teorizuju a oni si povedia: kaslat na znasilnenych novorodencov a vykastrovanych spolubojovnikov, my sa vzdame vlastneho jazyka a kultury v propesch teroristov. V akej realite je to predstavitelne?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Počty jak v Afghánistánu. Rusové u Kupjansku a Lymanu shromáždili obrovskou sílu - Novinky
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... u-40438031

Putin ma stále velmi vysoku podporu nielen v armade ale aj u obyvatelstva a moze kedykolvek nariadit dalsiu vlnu mobilizacie. Západ nepriamo tlaci obe strany k nejakej kompromisnej dohode. Tie pocty vyzbroje ktore Zapad dodal nestacia k zasadnemu prielomu v ruskej obrane.
jackb
Redeemer
Redeemer

Ako na invaziu do Afganistanu a za rok dobyli medze medzi dvoma lukami. No stale sa to oslavuje ako obrovsky rusky uspech.
ZSU denne dobyja cele kilometre, pomer znicenej techniky je 5:1 a preto sa Ukrajinci musia vzdat narokov na svoje uzemie, jazyk a kulturu.
Dost chora logika, if you ask me.
Napísať odpoveď