Elektricky gril alebo friteza

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Paragon
Medium Star
Medium Star

Elektricky gril alebo friteza

Príspevok od používateľa Paragon »

Mate niekto skusenost s obomi produktmi? Chcem si kupit jedno z toho.

Pouzitie bude priprava baleneho masa (steak, losos, kuracie prsia), asi nic ine.

Idealne aby to setrilo co najviac casu -> polozim na kuchynsku dosku, lahko umyjem po pouziti, nemusim obracat maso na druhu stranu, rychlo sa to upecie a nemusim pri tom stat a sledovat, ci uz to je dostatocne prepecene (napr. medium-rare pri steaku) + aby to dobre chutilo.

Autoeditácia príspevku po 1 min 20 sek:
Konrketne mam zaujem o nieco taketo:
https://www.alza.sk/tefal-ey505815-easy ... 023499.htm
https://www.alza.sk/tefal-gc712d34-opti ... 493653.htm
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Elektricky gril alebo friteza

Príspevok od používateľa heker »

Podla mna porovnavas dva odlisne produkty, ktore by som neporovnaval. Tu teplovzdusnu mam, dokonca asi tento konkretny Tefal. Na hranolky je to parada, ale maso mi z toho nechuti. Maso ma podla mna plavat v oleji alebo masti, aby dobre chutilo, potom ho kuchynskou utierkou zbavit masti a pekne spapat. Za to hranolky z teplovzdusnej fritezi su podla mna paradne - ziadny olej, nic, len pekne chrumkave hranolky. Treba vsak odskusat, ktore su dobre, pretoze nie vsetky chutia dobre.

Neviem si v tom predstavit krasnu svieckovicu. Neuveris, ale aj v steak pube robia steaky na panviciach, ktore su na to urcene - steakove panvice s vrubkami, ktore rovnomerne rozlozia teplotu dna. Nerobia ich vo friteze, ani v konvektomate. Preco asi, vsak?

Ak chces chutne steaky, tak si kup na to vhodnu pavnicu. Ak chces hranolky bez oleja, tak si kup teplovsdusnu fritezu. Ak chces grilovat klobasy a panenku, tak si kup gril.

Podla mna na tvoj ucel, ktory si uviedol, tak ani jeden z tebou uvedenych produktov nie je vhodny.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Mozno ze je mu uplne jedno aku kvalitu jedla bude do seba tlacit. Hlavne aby nemusel pohnut prstom.

Niesom ziadny kuchar, varim prilezitostne ale spomenute veci su najjedonuchsie.
losos - najprimitivnejsi, na klasickej panvici na masle / oliv.oleji je hotovy za 4min (2min kazda strana).
kuracie prsia - prudko osmazit a potom pri pomalsiej teplote dogrilovat (cca 6-8min)
steak - na liatinovej panvici z kazdej strany po 1min, potom truba na 120-150 st. a merat stred steaku a podla chuti dosiahnut teplotu.
Paragon
Medium Star
Medium Star

Ok, tak friteza asi nie :) Nejaku hodnotu by pre mna mala aj grilovana zelenina, resp. hranolky, ale chcem to hlavne kvoli spomenutemu masu. Cize skor ten gril.

Ja som myslel, ze to bude nieco ako ryzovar. Ten je pohodlny, ale aj robi ovela lepsiu ryzu ako by spravil clovek v hrnci.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Optigril máme dlhšiu dobu no moja robí v ňom stravu v nádobe.
Na varenie má Cook4me
wladas
Redeemer
Redeemer

Paragon napísal: 28 júl 2023, 19:57Ja som myslel, ze to bude nieco ako ryzovar. Ten je pohodlny, ale aj robi ovela lepsiu ryzu ako by spravil clovek v hrnci.
To je zas nazor...
Tiez som ho chcel kupit ale staci zistit spravny postup + nepouzit odpadovu ryzu a je to ako uvarit caj.
Paragon
Medium Star
Medium Star

Skusal si niekedy ryzu z kvalitneho ryzovaru, napr. Zojirushi?
heker
Redeemer
Redeemer

aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

vsetky tie stroje maju svoje vyuzitie, skoda len ze tolko miesta zaberaju.
teplovzdusna friteza je super, sice ju nepouzivame tak casto ale viac menej vzdy ked mame nejaky mrazeny polotovar tak to ide do teplovzdusnej (samozrejme nie vsetko, z vlastnej skusenosti napriklad viem ze mrazene pirohy v tom dobre nie su :D).
ale je to skor pre jednotlivca, pre 4 clennu rodinu by sme potrebovali podstatne vacsiu teplovzdusnu fritezu.

a inak mne z toho chutia aj kuracie prsia, trochu ich potriet olejom, nakorenit osolit a hodit do fritezy. pokial si to odmeriam s teplomerom tak odtial vylezie dokonale stavnate prso.

mame aj kontaktny gril a napriek tomu ze mame aj vonkajsi plynovy gril tak tento tiez obcas pouzijeme. tie kuracie prsia spravim rovnako dobre na grile ako vo friteze.

panvica je samozrejme najuniverzalnejsia ale aj je s nou najviac roboty, plus uz by som si kupil teraz poriadnu zeleznu panvicu bez povrchovej upravy, cokolvek co je postriekane teflonom tak za par rokov znicis, osuchas, poskrabes a potom sa ti do jedna dostavaju mikro ciastocky teflonu... tiez ho velmi lahko znicis pokial ho zohrejes na moc vysoku teplotu.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

heker napísal: 28 júl 2023, 16:55
Neuveris, ale aj v steak pube robia steaky na panviciach, ktore su na to urcene - steakove panvice s vrubkami, ktore rovnomerne rozlozia teplotu dna. Nerobia ich vo friteze, ani v konvektomate. Preco asi, vsak?
Neviem, ako v bupe, ale v reštaurácii dobrý steak bez konvektomatu prípadne salamandru nespravíš. V tých lepších sa bežne používa aj Sous vide. Panvica sa požíva iba na začiatočne stiahnutie mäsa, alebo pri Sous vide zase na konci pre dosiahnutie "kôrky".

Mimochodom nad Sous vide si nepremýšľal? Vieš v tom spraviť steaky aj cele porcie jedla s prilou či oblohou. Garantujem ti, že lepšie medajlonky z panenky, ako spravené Sous vide spôsobom si nejedol.
heker
Redeemer
Redeemer

Vies ty co je vobec sous vide? Lebo chystat steak v tomto pripade znamena 3 az 4 hodiny, co uz je host davno doma a nebude cakat v restike.
lukas9206
Addict
Addict

Snáď si nemyslíš, že keď príde objednávka tak sa začne robiť v sous vide. Hotové steaky sa vyberajú z chladničky kde ešte deň dva odstali a majú ešte lepšiu chuť. Dokončujú sa v konvektomate pripadne aj na panvici.

A áno viem čo to je. Pracujem s tým už vyše 10 rokov.

Viem, že bežný človek do chodu rôznych reštaurácii nevidí, no nebuď naivný že všetko a vždy je čerstvé čo prišlo rannou dodávkou (samozrejme také reštaurácie existujú, keďže žijem pri mori, tak napriklad miestny majitelia chodia každé ráno chytať čerstvé ryby. Takýchto reštik je ale malo). Aby sa dokázalo vydať 100 porcií jedla, veľa veci sa už predpripravuje. A sous vide je v tom skvelé, lebo uvarené a zavakuovane jedlo a aj steaky vydržia v chladničke v pohode par dni a ešte to zlepší chuť, keďže stoja vo vlastnej šťave.

Inak je bežné, že veľké steaky ako napríklad Tomahawk steak či bravčové koleno si musíš nahlásiť/rezervovať par hodín pripadne deň dopredu, keďže sa pripravujú kľudne aj 12 hodín.
wladas
Redeemer
Redeemer

Mam uz dlhsie doma sous vide ale prvy krat pocujem ze uvarenemu steaku v chladnicke sa este zlepsi chut. To mi moc logiku nedava. Ale nehadam sa.

Ale sous vide urcite nie je bezna vec v restikach. Ano, casto sa s tym stretavam. Vacsinou to aj je v nazve jedla ale este to ma daleko do bezneho.
lukas9206
Addict
Addict

Tak mäso stojí v koreni a vo vlastnej šťave, takže to môže ešte lepšie prejsť chutami.

Asi záleží o akých reštikach sa bavíme. V Nemecku to je celkom bežný inventár v kuchyni. Či sa aj používa, je samozrejme druhá vec 😁.
wladas
Redeemer
Redeemer

Moze byt. Aj ked dobry steak nie je o koreni :)
Ja v restike dokazem rozoznat ci to robili suvidom kedze s tym mam skusenosti. Konkretne pri tom steaku to je najviac poznat.
lukas9206
Addict
Addict

No jasne, ale ne ješ doma každý deň len steak. Jednoznačne, kto to raz vyskúšal, vie aký je to rozdiel.
Napísať odpoveď