Internet - kabelaz v dome

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
TK1991
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Internet - kabelaz v dome

Príspevok od používateľa TK1991 »

Zdravim. Brat si potrebujem poťahať po dome kable ohľadom internetu, ma uz aj vybrateho providera. Viete mi niekto povedat ci neskor po tychto istych kabloch bude moct pouzivat aj internet od inych providerov? Napr. ma O2 nie je spokojny a chce prejst k tcomu.

Vdaka
heker
Redeemer
Redeemer

Re: Internet - kabelaz v dome

Príspevok od používateľa heker »

V ramci domu sa taha sietovy kabel. Co sa tyka samotneho pripojenia, tak to zrejme bude tahane optikou z ulice a ukoncene niekde v chodbe, technickej miestnosti alebo co.
TK1991
Star
Star

Cize nebude musiet pri zmene providera trhat celu kabelaz po dome. Menit sa bude len cisto ten z ulice k zakladnemu routeru. Ano?
heker
Redeemer
Redeemer

Zalezi od providera. Dnes sa uz koax nepouziva, ale optika. Takze pripravit si chranicku niekde od ulice/stlpu do domu do technickej miestnosti alebo kde bude router. Chranicka na optikuje tenka a hladka. Do nej sa vlozi cca 4-5mm hladka chranicka a vzduchom sa prefukne opticke vlakno. Pripadne tam moze dat tenky drot, ktorym by to vedel prevliect. Nezabudnut aj na zasuvky, lebo aktivny opticky prevodnik potrebuje elektriku, dalsia zasuvka pre wifi router. V ramci domu bezna ftp kabelaz, postaci ftp cat 5e, ale moze ist uz pripadne do ftp cat 6 alrbo cat7, len pozor, kable pre cat7 su hrubsie, tuhsie, na konektory treba ine klieste.
TK1991
Star
Star

A ak tam budu kable ftp cat 6 moze sa stat ze provider mi to vie pripojit len na ftp cat 7?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

napriklad UPC optiku taha len na ulicu a odtial to do okolitych domov ide uz cez koax. orange aj telekom tahaju optiku priamo do bytu.
TK1991
Star
Star

aacid napísal: 07 aug 2023, 19:58 napriklad UPC optiku taha len na ulicu a odtial to do okolitych domov ide uz cez koax. orange aj telekom tahaju optiku priamo do bytu.
Presne to robi miestny provider. V dosledku toho ze to pojde cez koaxial tak to pripojenie bude pomalsie. Alebo?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Malo by to ist tolko kolko budu garantovat.
heker
Redeemer
Redeemer

TK1991 napísal: 07 aug 2023, 19:57 A ak tam budu kable ftp cat 6 moze sa stat ze provider mi to vie pripojit len na ftp cat 7?
Kable cat 5, cat 6 aj cat 7 su kompatibilne. Tym sa vobec netrap. Provider nema s tymto ani nic spolocne, kedze on ti spravi len pripojku s dakym routrom a viac ho nezaujima.
TheJester
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa TheJester »

Kratka odpoved - ano.

Ber to ako keby to boli 2 siete - jedna spada pod ISP (Orange, Telekom, atd) a druha je to co si spravis doma, aj co sa tyka tych kablov.

Ked si doma potahas sietove/datove kable, ci uz CAT5E/CAT6/CAT7 (siel by som do CAT6, bohate postaci), tie budu prenasat signal rovnakym sposobom - nezavisle od toho ktory ISP ti to pripojenie poskytuje.

ISP dorucuje po urcity bod za ktory je zodpovedny (demarc point) - napr. tak ze ich opticky kabel ti v dome zapoja do nejakeho zariadenia, napr. optickeho prevodnika prip. Orange/telekom maju tusim tie svoje predkonfigurovane zariadenia ktore sluzia ako prevodnik aj router. Pri zmene ISP by sa teda mohlo stat ze po tento bod sa moze nieco zmenit (napr. ten router/prevodnik) ale od tohto bodu uz mas potahane svoje sietove kable (domaca siet) a vo vacsine pripadov budu mat koncovku RJ45 8pin, t.j. dalej budu fungovat rovnako.
Napísať odpoveď