Caute chcel by som sa učiť programovať vo voľnom čase, mam skúsenosti iba z HTML a CSS...
Pokazil sa mi notebook a chcel by som si kúpiť tablet, dôvody viac cestujem a je lacnejší ako NB a hry nehravam. Otázka je či sa dá s tým programovať na úrovni začiatocnika.
Viem že niektorí majú aj dva monitory, systém Linux atď.
Tablet na programovanie?
-
*****HERO*****
Guru wannabe
Re: Tablet na programovanie?
ak ako programovanie myslis pisanie kodu, tak jasne, preco nie. "klavesnicu", notepad to ma a ChatGPT to otvorit vie.
ak ten kod budes chciet aj spustit, to uz zalezi od konkretnej technologie, ktoru si vyberies. ale vzhladom na to, ze od zaciatku roka (post2413897.html) si sa od HTML a CSS nikam neposunul, tak konkretne na tieto 2 veci ti tablet na zaciatok postaci. moc pohodlne to sice asi nebude, ale neskor ho aspon budes moct pouzit ako podlozku na mys a programovat normalne na PC/NTB.
ak ten kod budes chciet aj spustit, to uz zalezi od konkretnej technologie, ktoru si vyberies. ale vzhladom na to, ze od zaciatku roka (post2413897.html) si sa od HTML a CSS nikam neposunul, tak konkretne na tieto 2 veci ti tablet na zaciatok postaci. moc pohodlne to sice asi nebude, ale neskor ho aspon budes moct pouzit ako podlozku na mys a programovat normalne na PC/NTB.
ja mam samsungovy tablet. ma to nieco comu hovoria DeX a ked to zapnes tak si viac menej v prostredi ako windows. aplikacie zrazu nepustas na full screen ale v okne, vies sa medzi nimi prepinat alt-tabom a mas tam task bar.
ja som tak minuly rok na dovolenke celkom slusne fungoval po pripojeni klavesnice a mysi. teraz som si k nemu kupil original obal s klavesnicou a tiez je to fajn, aj ked som nechcel vyhodit 200 eur za ten drahsi obal takze tento nema trackpad ale kombinacia klavesnice a dotykoveho displeja je celkom ok.
ale notebook to nikdy nenahradi. pokial si aspon trochu ako ja tak ti riadny notebook bude chybat (akurat som na dovolenke znova a uz som si zobral radsej notebook),
neviem aky tablet by si planoval kupit ale za 300 eur uz kupis celkom slusny jazdeny thinkpad, ktory ti posluzi na programovanie 100x lepsie ako akykolvek tablet.
minimalne to ze tablet bude mat 10-11 palcovu obrazovku a aj ked mas prostredie ako DeX tak viac ako 2 okna vedla seba na 11 palcovej obrazovke bude tragedia.
ja som tak minuly rok na dovolenke celkom slusne fungoval po pripojeni klavesnice a mysi. teraz som si k nemu kupil original obal s klavesnicou a tiez je to fajn, aj ked som nechcel vyhodit 200 eur za ten drahsi obal takze tento nema trackpad ale kombinacia klavesnice a dotykoveho displeja je celkom ok.
ale notebook to nikdy nenahradi. pokial si aspon trochu ako ja tak ti riadny notebook bude chybat (akurat som na dovolenke znova a uz som si zobral radsej notebook),
neviem aky tablet by si planoval kupit ale za 300 eur uz kupis celkom slusny jazdeny thinkpad, ktory ti posluzi na programovanie 100x lepsie ako akykolvek tablet.
minimalne to ze tablet bude mat 10-11 palcovu obrazovku a aj ked mas prostredie ako DeX tak viac ako 2 okna vedla seba na 11 palcovej obrazovke bude tragedia.
Možno som zhýčkaný lebo používam 3 monitory, ale tablet bude podla mňa utrpenie.
Na frontende ti dolnych 30% displeju zabera klavesnica, hore povedzme 40% kód a 30% browser v ktorom si pozeráš výsledok práce.
Alebo si budes stale prepinat medzi full screen IDE a browserom ale neni to take jednoduche ako stlacit Alt+Tab na PC.
A ešte prepínať na ďalší tab kde budeš mať udemy, stack overflow alebo GPT...
aacid: to znie celkom použitelne, da sa tam nainstalovat Node?
Na frontende ti dolnych 30% displeju zabera klavesnica, hore povedzme 40% kód a 30% browser v ktorom si pozeráš výsledok práce.
Alebo si budes stale prepinat medzi full screen IDE a browserom ale neni to take jednoduche ako stlacit Alt+Tab na PC.
A ešte prepínať na ďalší tab kde budeš mať udemy, stack overflow alebo GPT...
aacid: to znie celkom použitelne, da sa tam nainstalovat Node?
Podla mna je tablet velmi zla volba.
Ok diky dám si poradiť, radšej pár € doplatim za notebook
pouzivam termux (terminal emulator) a hej, vies tam nainstalovat aj node. ale som to vacsinu casu pouzival na sshckovanie na domaci server a robil vsetko tam.
Autoeditácia príspevku po 1 deň 4 hod 24 min 10 sek:
Dnes som videl toto a hned som si spomenul na tuto temu:
https://hr.starlabs.systems/pages/starlite
-
*****HERO*****
Guru wannabe
ja nieco podobne mam, tiez som sa snazil spravit si vylet pri mori, ale je to dost humus. dost blbo sa s tym napr. naviguje v kode - jednak tie male sipocky a jednak PageUp/PageDown/Home/End iba cez fn modifier. ale asi sa na to da zvyknut.
otazka je, ci uz nie je lepsi fakt ten tablet s externou klavesnicou.
otazka je, ci uz nie je lepsi fakt ten tablet s externou klavesnicou.