Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Ano, ja to chapem. Ale opakujem, povedat, ze kazdy veri v nieco v teme o nabozenstve mi nepride spravne, lebo nie je to rovnaka viera ani jej uroven ani podstata. To tvrdenie fakticky nejako neprispeje do diskusie a ani sa jej netyka.
Ked uz to chces povedat po Slovensky, tak: "kazdy niecomu alebo niekomu doveruje".
Viem, ze je to slovickarenie, ale je to rovnake ako keby v teme o LGBT povies, ze kazdy ma rad opacne pohlavie.
Ked uz to chces povedat po Slovensky, tak: "kazdy niecomu alebo niekomu doveruje".
Viem, ze je to slovickarenie, ale je to rovnake ako keby v teme o LGBT povies, ze kazdy ma rad opacne pohlavie.
je to ozaj rozdiel? v com je rozdiel medzi dospelym clovekom co veri v boha a dietatom co veri v deda mraza ze mu prinesie darceky?
aspon z mojho pohladu je to jedno, viera ako viera. to ze ta jedna viera je trochu prepracovanejsia, organizovanejsia a asi popularnejsia nic nemeni na tom ze z pohladu jednotlivca je to stale to iste. proste len berie neoverenu, mozno pravdivu, mozno nie, informaciu ako fakt.
aspon z mojho pohladu je to jedno, viera ako viera. to ze ta jedna viera je trochu prepracovanejsia, organizovanejsia a asi popularnejsia nic nemeni na tom ze z pohladu jednotlivca je to stale to iste. proste len berie neoverenu, mozno pravdivu, mozno nie, informaciu ako fakt.
ano, nikto nie je neveriaci, kazdy v nieco verí aj ked si to mozno neuvedomuje. Dokonca aj nihilista verí , nihilizmus je filozificky system ako kazdy iny.
-
starysomar
Hardcore addict
Kazdy sa narodi ako ateista.
Niektorych casom presvedcia.
No neviem, ci bystrejsich
Niektorych casom presvedcia.
No neviem, ci bystrejsich
-
harrison314
Hardcore addict
V tomto rozdiel nevidim ani ja.aacid napísal: 28 aug 2023, 9:20 je to ozaj rozdiel? v com je rozdiel medzi dospelym clovekom co veri v boha a dietatom co veri v deda mraza ze mu prinesie darceky?
Ano ale ateisti neveria ani v deda mraza.aacid napísal: 28 aug 2023, 9:20 aspon z mojho pohladu je to jedno, viera ako viera. to ze ta jedna viera je trochu prepracovanejsia, organizovanejsia a asi popularnejsia nic nemeni na tom ze z pohladu jednotlivca je to stale to iste. proste len berie neoverenu, mozno pravdivu, mozno nie, informaciu ako fakt.
Tak nejako nechapem o com sa tu bavime?
Ateizmus je o tom, ze nevrisgogo956 napísal: 28 aug 2023, 9:47 ano, nikto nie je neveriaci, kazdy v nieco verí aj ked si to mozno neuvedomuje. Dokonca aj nihilista verí , nihilizmus je filozificky system ako kazdy iny.
Severania - kresťania sú nahodou bystrý. Vidno na ich životnej urovni.
bystrost a krestanstvo sa vzajomne nemusia prelinat
ked sa nad tym zamyslis, tak uplne kazdy v nieco verí. Napr vo vedu a jej postulaty. Alebo v to, že o mesiac pojdes na dovolenku, alebo cokolvek ine. Mysel cloveka je uz tak od narodenia nastavena, ze v nieco veri. Aj bábätko verí že mlieko ktore dostalo ráno, dostane znovu. Kazdy z nás verí v obrovske mnozstvo vecí.harrison314 napísal: 28 aug 2023, 10:24 Ateizmus je o tom, ze nevrisa rovnako neveris ani vo vilu amalku, ako v trojdeineho boha, ci jednorozca alebo draka.
Mas nejaky objektivny dôkaz, ze nemoze existovat trojjediny Boh? Co ked pre Jožka existuje a pre Ferka neexistuje? Odpoved je, ze vsetko je len subjektivne. Objektivne existuje len nepredstavitelna masa neustale sa pohybujucich častíc a potom už len Prázdnota. Častice /energia/ a Prázdnota ktora vyplna priestor medzi casticami. To je kvantova fyzika.
Atheism, in the broadest sense, is an absence of belief in the existence of deities. Less broadly, atheism is a rejection of the belief that any deities exist.harrison314 napísal: 28 aug 2023, 10:24Ateizmus je o tom, ze nevrisa rovnako neveris ani vo vilu amalku, ako v trojdeineho boha, ci jednorozca alebo draka.
(https://en.wikipedia.org/wiki/Atheism)
to ze je niekto ateista neznamena ze nemoze verit v drakov alebo ze zem je plocha.
Bystrosť a ateizmus sa vzajomne tiež nemusia prelinať.
-
harrison314
Hardcore addict
gogo956, aacid - lenze vy davate rovnitko medzi vieru vsemocneho a vsadepiromneho boha, ktory sa ale zo svojej defincie odporuje zakonom logiky a z vierou, ze ked hodim kamen tak padne na zem, lebo som ho uz stokrat hodil a vzdy padol na zem.
Ja proste take rovna sa dat nemozem.
A opakujem, samotni veriaci to rozlisuju velmi radikalne.
Samotní veriaci sú 1.umiernení, 2.fanatický radikáli ako cirkev, 3.sektárske organizácie
Ateisti sú 1.umiernení, 2.ateisti veriaci len vo vlastné schopnosti a vedu, ale castokrát čo vedec to iná teoria,3.ateistický satanisti, komunisti..
Tu na fore miestny ateisti niektorí veria v niečo, niektorí neveria nič okrem vedy = ale ked verí niekto vede tak skrátka verí ale je veriaci v rámci vedeckých faktov. Lenze vedecké fakty pri urovni ludskej technologie nemusia byť vždy neomylné.Lebo ludská technologia máva omyly.
Ateisti sú 1.umiernení, 2.ateisti veriaci len vo vlastné schopnosti a vedu, ale castokrát čo vedec to iná teoria,3.ateistický satanisti, komunisti..
Tu na fore miestny ateisti niektorí veria v niečo, niektorí neveria nič okrem vedy = ale ked verí niekto vede tak skrátka verí ale je veriaci v rámci vedeckých faktov. Lenze vedecké fakty pri urovni ludskej technologie nemusia byť vždy neomylné.Lebo ludská technologia máva omyly.
to ze si stokrat pustil z vysky kamen a ten vzdy dopadol dole na zem to je fakt. Ale da sa dokazat ze to tak bude fungovat večne? Nebude, pretoze vesmir sa neustale mení a raz, v astronomicky dlhej dobe, budu fyzikalne zakony sa spravat ináč ako je tomu dnes.harrison314 napísal: 28 aug 2023, 11:41 gogo956, aacid - lenze vy davate rovnitko medzi vieru vsemocneho a vsadepiromneho boha, ktory sa ale zo svojej defincie odporuje zakonom logiky a z vierou, ze ked hodim kamen tak padne na zem, lebo som ho uz stokrat hodil a vzdy padol na zem.
Apropo ohladom vsemocnosti Boha je to rôzne podla typu nabozenstva/viery/filozofie. Krestanstvo hovori ze Boh je vsemocny, ale ine nabozenstva to maju aj inak nastavene a Boha/bohov nepovazuju vzdy za vsemocneho/ých.
Znovu: jestvuje podla Teba aspon jediny dôkaz, aby si dokazal ze Boh urcite neexistuje?
Ak takeho dokazu niet, tak stale je moznost, nech sa nam zda akokolvek mala, ze Boh skutocne existuje.
Boh je ludské pomenovanie bytosti s nadprirodzenými schopnostami ktorými človek nedisponuje.
Ak niekto verí v mimozemšťanov alebo ak nejaký ateistický smerák verí Ficovi, tak skrátka niečomu a k niekomu verí.
Ak niekto verí v mimozemšťanov alebo ak nejaký ateistický smerák verí Ficovi, tak skrátka niečomu a k niekomu verí.
-
harrison314
Hardcore addict
Stale nechapes co som tym chcel povedat- nie je viera ako viera. Ak verim v nieco pretoze uz mam taku skunost (verim, ze ten kamen zas padne, lebo uz padol milionkrat), alebo pre to, ze uz z existujucich faktov viem indukovat/predikovat co sa stane.gogo956 napísal: 28 aug 2023, 12:12 to ze si stokrat pustil z vysky kamen a ten vzdy dopadol dole na zem to je fakt.
Vezus nieco co v nasom svete nic nenaznacuje, nielenze nemame o tom dokazy, ale este to ma z definicie vlastnosti, ktore sa vzajomne vylucuju. Navyse takych bytosti pozname vela, ale tiez svoju existenciu navzajom vylucuju.
Chapes, ze atizmus nie je vierva v nexistenciu Boha ale neviera v jeho existenciu?gogo956 napísal: 28 aug 2023, 12:12 Znovu: jestvuje podla Teba aspon jediny dôkaz, aby si dokazal ze Boh urcite neexistuje?![]()
Ak takeho dokazu niet, tak stale je moznost, nech sa nam zda akokolvek mala, ze Boh skutocne existuje.
Takze ideme k bohu medzier?
A dufam, ze vies, ze neexietncia sa nedokazuje
to si ale zobral velmi extremny priklad. ale ako pise gogo, aj to ze gravitacia funguje stale a za akychkolvek okolnosti vieme len z pomerne kratkeho pozorovania a to ci to tak bude za miliardu rokov netusi nikto.harrison314 napísal: 28 aug 2023, 11:41gogo956, aacid - lenze vy davate rovnitko medzi vieru vsemocneho a vsadepiromneho boha, ktory sa ale zo svojej defincie odporuje zakonom logiky a z vierou, ze ked hodim kamen tak padne na zem, lebo som ho uz stokrat hodil a vzdy padol na zem.
co tak ale viera vo financny system? alebo viera v iny zivot vo vesmire. statisticky je velmi pravdepodobne ze ked mame vo vesmire miliardy galaxii a v nich miliardy hviezdnych systemov a na jednej planetke z tych zopar elementalnych prvkov (ktore sa nachadzaju po celom vesmire) vznikol zivot tak nejaky zivot musel vzniknut aj niekde ine.
ale moze to niekto dokazat? zatial sa to nikomu nepodarilo, takze vzdy ked povies ze zivot inde vo vesmire isto existuje tak je to iba viera.
teba k tomu zaveru vedu poznatky zo statistiky a fyziky a chemie.
toho veriaceho v boha k tej viere vedu ine poznatky.
z tvojho pohladu su tie tvoje lepsie ako tie jeho, z jeho strany je to zase naopak.
no ale ved existuju ludia ktori maju skusenost ze komunikuju s Bohom. To je ich osobna subjektivna skusenost /niekedy aj pravidelná/. Pre nich Boh existuje.harrison314 napísal: 28 aug 2023, 12:41 Stale nechapes co som tym chcel povedat- nie je viera ako viera. Ak verim v nieco pretoze uz mam taku skunost (verim, ze ten kamen zas padne, lebo uz padol milionkrat),
-
starysomar
Hardcore addict
Mali by vynechať drogy. 
Ono po 40-tich dňoch hladovky by sa svatí zjavili kadekomu
Ono po 40-tich dňoch hladovky by sa svatí zjavili kadekomu
-
harrison314
Hardcore addict
Ano zvolil som extremny priklad aby ste to pochopili.aacid napísal: 28 aug 2023, 12:50 to si ale zobral velmi extremny priklad. ale ako pise gogo, aj to ze gravitacia funguje stale a za akychkolvek okolnosti vieme len z pomerne kratkeho pozorovania a to ci to tak bude za miliardu rokov netusi nikto.
Viera v zivot vo vesmire, vies mame dokaz aspon o jednej planete vo vesmire, kde zivot existuje, a existuje aj v extremnych formach. Zaroven vzhladom na rozsah vesmiru a to kolko expolanet sme uz nasli a to, ze planety "pozemskeho typu" sme nasli tiez... tak toto tvrdenie ma nejaky solidny zaklad. Tak to spada do tej kategorie hadzania kamena. Vedci skor tvrdia, ze je to pravdepodobne ako ze existuje na istotu.aacid napísal: 28 aug 2023, 12:50 co tak ale viera vo financny system? alebo viera v iny zivot vo vesmire. statisticky je velmi pravdepodobne ze ked mame vo vesmire miliardy galaxii a v nich miliardy hviezdnych systemov a na jednej planetke z tych zopar elementalnych prvkov (ktore sa nachadzaju po celom vesmire) vznikol zivot tak nejaky zivot musel vzniknut aj niekde ine.
ale moze to niekto dokazat? zatial sa to nikomu nepodarilo, takze vzdy ked povies ze zivot inde vo vesmire isto existuje tak je to iba viera.
Tie ktore vie vysvlit prave ta chemia a veda... ono nabozenske prezitky vznikaju v mozgu, neurologicky takmer rovnake idu navodit hypnozou, drogami alebo sexom.
Tu je vsak problem s tymi "poznatkami" veriacich - nie su prenositelne na ineho cloveka a anvyse konkurene nabozenstva maju tiez rovnake poznatky ale s vlastnymi bohmi, co je problem, lebo Zeus, Boh, Tor a Višnu sucasne existovat nemozu.
To mi je uprimne jedno. Kedy mi to nie je jedno, ked to zacne strkat do ust deti, alebo podla toho ovplivnovat zakony ci dirkriminovat inych.aacid napísal: 28 aug 2023, 12:50 z tvojho pohladu su tie tvoje lepsie ako tie jeho, z jeho strany je to zase naopak.
Na to len tolko, ze gravitacia jestvuje bez ohladu, ci v nu veris alebo niegogo956 napísal: 28 aug 2023, 13:22 no ale ved existuju ludia ktori maju skusenost ze komunikuju s Bohom. To je ich osobna subjektivna skusenost /niekedy aj pravidelná/. Pre nich Boh existuje.![]()