Politika
Re: Politika
V čom je vlastne problém pri bytoch? Štát chce skuovať byty a ponúkať ich ako nájomné. Nie je to ale skor tak, že nových bytov sa stavia málo, a ich cena tým pádom rastie, a aj tých starých.
Teraz sa stane to, že stát začne skupovať byty stavané developermi a bude ich ponúkať na nájom, a tej skupine, ktorá mala v prvom rade záujem o kúpu nového bytu na hypoteku zase nezostane žiadny byt na kúpu a cena bude nadalej rást. Prípadne stát postaví tieto rodiny do volby, ze bud zoberiem teraz byt statny, alebo nebudem byvat, lebo developer byt postavil, ale stat mi ho ponuka ako najomny.
Aspon podla toho návrhu co za Sme mafia predkladal Štefan Holý, to nastienil tak, ze oni chcú to nájomné bývanie hlavne pre strednú triedu, teda rodiny ktorých mesacný príjem je cca 3000€. Takéto rodiny si podla neho nemôzu dovolit hypoteku... Nie je to teda socialne byvanie a nie je to urcene ani pre nizkoprimovych.
Teraz sa stane to, že stát začne skupovať byty stavané developermi a bude ich ponúkať na nájom, a tej skupine, ktorá mala v prvom rade záujem o kúpu nového bytu na hypoteku zase nezostane žiadny byt na kúpu a cena bude nadalej rást. Prípadne stát postaví tieto rodiny do volby, ze bud zoberiem teraz byt statny, alebo nebudem byvat, lebo developer byt postavil, ale stat mi ho ponuka ako najomny.
Aspon podla toho návrhu co za Sme mafia predkladal Štefan Holý, to nastienil tak, ze oni chcú to nájomné bývanie hlavne pre strednú triedu, teda rodiny ktorých mesacný príjem je cca 3000€. Takéto rodiny si podla neho nemôzu dovolit hypoteku... Nie je to teda socialne byvanie a nie je to urcene ani pre nizkoprimovych.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
retkvic - lenze tvoja predpoved pocita s tym, ze samospravy maju nekonecny prisun financii. A to sa nedeje. Ja predpokladam, ze aj keby to preslo, tak samospravy budu schopne odkupit mizive percenta bytov. Takze necakam, ze to extremne obvplivni realitny trh. Je mozne, ze klesne najomne, co by bolo fajn. Lebo v Ba je bolo dlhe odbobie, ked ti najomne vyslo plus minus rovnako ako hypoteka.
https://dennikn.sk/3570217/prieskum-ako ... /?ref=tit1Pokiaľ by sa parlamentné voľby konali teraz, vyhral by Smer s 19,4 percenta, tesne za ním by skončilo Progresívne Slovensko s 18,2 percenta. Hlas má 15,1 percenta, nasleduje SaS (7,4 percenta). Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre reláciu TV JOJ Na hrane. Nad hranicou zvoliteľnosti sa v tomto prieskume drží päť strán – koalícia okolo OĽaNO, SaS, KDH, Sme rodina a aj Republika.
Bude to veľmi drsné čo sa týka skladania koalície. Dokonca aj Smer, Hlas, SNS, Republika(alebo Sme Rodina) by mali len 76 poslancov. S tým sa vládnuť nedá. Rovnako PS, Hlas, SaS, Smer rodina (alebo KDH/Oľano) by mali niečo cez 76 čo je pri kombinácii s kulturno etickými otázkami na hrane. Za mňa by bolo fajn ak by PS a SaS ešte posilnili.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Viete co je divne? Predvolebne programy.
- Ziadna strana (okrem asi dvoch) nehovoria o svojom programe, ale riesia program PS-ka
- Ostatne strany nehovoria ani len "pivo bude lacnejsie", nmiesto toho pocujeme riadnu davku nenavisti
- Tristvrte nasich stran sa vyjadruhje, ze je proti ludskym pravam (sloboda slova, sloboda medii a rodova rovnost, prava LGBT ludi)
- Najpoplarnejsia strana je ta, ktora bojuje proti systemu, ktory sama pocas 12-tich rokov vybudovala a nikomu to nevadi
- Ziadna strana (okrem asi dvoch) nehovoria o svojom programe, ale riesia program PS-ka
- Ostatne strany nehovoria ani len "pivo bude lacnejsie", nmiesto toho pocujeme riadnu davku nenavisti
- Tristvrte nasich stran sa vyjadruhje, ze je proti ludskym pravam (sloboda slova, sloboda medii a rodova rovnost, prava LGBT ludi)
- Najpoplarnejsia strana je ta, ktora bojuje proti systemu, ktory sama pocas 12-tich rokov vybudovala a nikomu to nevadi
toto je slovensko a jeho voliči (česť takým ako sme my, snáď nás bude viac)
Tu ľudia len hľadajú nepriateľa a vinníka svojich spackaných životov. Miesto toho aby sa človek pre voľbami pozrel na program strán a zamyslel sa čo by ten program pre slovensko priniesol, tak sa pozerá na to kto proti čomu bojuje.
Tu ľudia len hľadajú nepriateľa a vinníka svojich spackaných životov. Miesto toho aby sa človek pre voľbami pozrel na program strán a zamyslel sa čo by ten program pre slovensko priniesol, tak sa pozerá na to kto proti čomu bojuje.
V prvom rade moja predpoved nepocita s tym, ze najomne byty ma odkupovat ta samosprava, ktora poriadne nema ani na vlastne fungovanie, nie to este aby odkupovala byty. Ak by samosprava mala byt schopna nieco odkupovat, tak by v prvom rade musela mat vecsie kompetencie ako teraz a vecsi financny rozpocet. Dnes obce na Slovensku maju hlavny prijem z prichodu novych obyvatelov, prehlasovania trvaleho pobytu a nejaky zlomok tvoria dane z nehnutelnosti. Samospravy by v prvom rade mali dostat vecsiu slobodu ohladom vyberania dani, taka obec ked si tam niekto postavi dom nedostane od vlastnika domu po tom co sa tam nastahuje a ma uzivat spolocnu obecnu infrastrukturu skoro nic. Samozrjeme treba prihliadat na majetkove pomery starsej populacie a tych co stavali domy este v minulom storoci, no platit rocne poplatky obci nejakych 40€ mi pride dost maly peispevok aby ta obec bola schopna z tychto obecnych dani vobec nieco pokryt.harrison314 napísal: 15 sep 2023, 8:01 retkvic - lenze tvoja predpoved pocita s tym, ze samospravy maju nekonecny prisun financii. A to sa nedeje.
Problem tohto prieskumu je ze OLANO sa dostane do parlamentu. Ak by mali napr 6,9% tak ostatni by mali viac kresiel a hned by sa dalo skladat.
Sme na Slovensku, takže ja v tom vidím presne opačný problém ako to, že by štát/samospráva oberali chudákov developerov. Skôr developer typu Bašternák podplatí znalca aj vysokopostaveného úradníka a byty mile rád predá samospráve za nereálnu premrštenú sumu. A ešte si za to vypýta daňovú vratku.
Osobne by som skôr videl riešenie v tom, že by sme mali mať zákonom definovanú koncepciu novej výstavby. Definovať pri developerských projektoch, koľko tam má byť verejného priestoru a developer by si sám rozmyslel, či pri tom paneláku postaví park/ihrisko alebo to zastavia a definovanú časť zastavanej plochy (čiže byty) prevedie na samosprávu.
V USA to takto majú. Akurát o tom veľa ľudí nevie a keď vidia nejaký mrakodrap nejakej korporácie s vrátnicou, tam tam nejdú. Pritom tie mrakodrapy majú často terasy, strešné záhrady a pod., všetko verejný priestor zo zákona, na ktorý vás musia pustiť a zadarmo.
A áno, je mi jasné, že by developer svoje zvýšené náklady premietol do cien bytov. Hold, to je daň za to, že žijeme v štáte, ktorý sám nič nedokáže spraviť. Na druhej strane, momentálne sme hotové eldorádo pre developerov, ktorý často nedodržujú projekty a stavebné povolenia, s tým, že však si to potom nejako vybavia.
Jeden príklad za všetky. Developer v Bernolákove postavil bytovku o 2 poschodia vyššiu a ešte zastaval aj cudzí (obecný) pozemok. Nasledoval výsmech a vyhrážky starostovi, ktorý odmietal bytovku skolaudovať. Samozrejme starostovi nechutne vypisovali aj nasratí ľudia, ktorí už mali na krku hypotéky, ale nemôžu bývať. Starosta zomrel. Stavbu skolaudovali. Ak toto developer spraví, tak by mal štát/samospráva nariadiť odstránenie čiernej stavby alebo to dodatočne povoliť a časť bytov zhabať (namiesto pokuty). Ide o toho istého developera, ktorý v Ružinove mal projekt treenium, asi 8.poschodovú bytovku so stromami na balkónoch. Keď začali stavať a už predávali byty, tak sa developer rozhodol, že si tam nadstavia 12. poschodí a bude tam 20. poschodový mrakodrap.
velmi dobre napisane
stat ma vytvorit moznosti a kontrolovat dodrziavanie zakonov, nema sa hrat na miestach, kde bude neefektivny
stat ma vytvorit moznosti a kontrolovat dodrziavanie zakonov, nema sa hrat na miestach, kde bude neefektivny
Dnes bolo na telo s Pelem a Šimečkom, Pele prehlasil, že ak by vitaz volieb bol Fico, tak by bol premierom Fico, ak Šimečka, tak by bol premierom Šimečka, a potom sa ešte opravil a povedal, že pripadne aj on, ak by mu na to ludia dali mandat.
Bola medzi nimi docela simbioza, navzajom sa snažili si podražať si nohy, ale podla mna je to robene na percenta, hoci niekedy mi prišlo, že Šimečka trochu viac utočil na Peleho ako opačne.
V každom pripade Peleho strana bude v buducej vlade, no podla jeho slov s Ficom by v nej nebol, lebo vo vlade vraj nemozu byt dvaja premery, takze by zrejme siel do parlamentu...? Pripadne do EU parlamentu?
Peleho strana bude vo vlade, ci uz s Ficom alebo bez, zalezi vsak ci to mysli vazne, alebo len toci percenta, uvidime po volbach. Ak by to myslel vazne, tak PS musi vyhrat volby.
Bola medzi nimi docela simbioza, navzajom sa snažili si podražať si nohy, ale podla mna je to robene na percenta, hoci niekedy mi prišlo, že Šimečka trochu viac utočil na Peleho ako opačne.
V každom pripade Peleho strana bude v buducej vlade, no podla jeho slov s Ficom by v nej nebol, lebo vo vlade vraj nemozu byt dvaja premery, takze by zrejme siel do parlamentu...? Pripadne do EU parlamentu?
Peleho strana bude vo vlade, ci uz s Ficom alebo bez, zalezi vsak ci to mysli vazne, alebo len toci percenta, uvidime po volbach. Ak by to myslel vazne, tak PS musi vyhrat volby.
Preco by PSko muselo vyhrat? Vyhra PSka nie je moc idealna preto ze by sa mohol zopakovat scenar z poslednych volieb - velky prepad volicov pravicovych stran.
Prieskum Focusu: PS sa doťahuje na Smer, OĽaNO a Sme rodina mimo parlamentu - správy
Podla toho by mohla byt vlada Smer+Hlas+SNS - bez Republiky, ale mozna by bola aj vlada bez Smeru, no to by muselo vyhrat prave PS.
Smer+Hlas+SNS = 79
PS+SaS+KDH+Hlas = 84
Podla toho by mohla byt vlada Smer+Hlas+SNS - bez Republiky, ale mozna by bola aj vlada bez Smeru, no to by muselo vyhrat prave PS.
Smer+Hlas+SNS = 79
PS+SaS+KDH+Hlas = 84
Pred asi 2,5 rokom som písal o tom ze SaS a Hlas spolu v jednej koalicii. Tu mi bolo odpísané ze nehrozí lebo su to ideologické protiklady.
A po rokoch coraz viac ludí na fore si uz vie predstavit Hlas s PS aj so SaSkou. Teraz prezmenu ja po rokoch konštatujem, ze Hlas by bol na riť koaličný partner. Vzhladom na to aký je Pelle vajatavý detinsky kritický človek (preto Hlas klesol o cca 8 %) by to bola opäť rozhádaná vláda.
Zmenil som nanho nazor kedze Smer nevylučil, ohladom Fica vajatá, PS obvinil z poklesu preferencii a do SaSky si prvý permanentne kopne.
Hlavne ze s mafošom z 90 rokov si tak krásne melodicky hrkuta ked spoločne diskutuju. Olano obviní SaS zo všetkeho ale Sme rodina je top!
Hlas to skrátka ťahá k Smeru,Sme rodina,SNS ako top partneri prenho + KDH ako poistka ustavnej väčšiny.
PS,SaS a KDH dajme tomu s prižmurený očami by bral ako druhu volbu do vlády. KDH neurobia ale kompromisy pri programe PS.
Pre KDH tiez želaný partner mafia BK ako PS alebo SaS. Chyba demokratických strán ze maju nizke percentá a ze lídri uprednostnili ego.
A po rokoch coraz viac ludí na fore si uz vie predstavit Hlas s PS aj so SaSkou. Teraz prezmenu ja po rokoch konštatujem, ze Hlas by bol na riť koaličný partner. Vzhladom na to aký je Pelle vajatavý detinsky kritický človek (preto Hlas klesol o cca 8 %) by to bola opäť rozhádaná vláda.
Zmenil som nanho nazor kedze Smer nevylučil, ohladom Fica vajatá, PS obvinil z poklesu preferencii a do SaSky si prvý permanentne kopne.
Hlavne ze s mafošom z 90 rokov si tak krásne melodicky hrkuta ked spoločne diskutuju. Olano obviní SaS zo všetkeho ale Sme rodina je top!
Hlas to skrátka ťahá k Smeru,Sme rodina,SNS ako top partneri prenho + KDH ako poistka ustavnej väčšiny.
PS,SaS a KDH dajme tomu s prižmurený očami by bral ako druhu volbu do vlády. KDH neurobia ale kompromisy pri programe PS.
Pre KDH tiez želaný partner mafia BK ako PS alebo SaS. Chyba demokratických strán ze maju nizke percentá a ze lídri uprednostnili ego.
Este to moze skoncit velmi rozdielne, prakticky desatina percenta moze znamenat 10 mandatov plus/minus, stale mozu prepadnut napr. SaS, Sme Rodina, OLANO, KDH - ale aj SNS a Republika, ti mali v inom prieskume len tesne nad 5%.
To vdaka tomu ze je mimo Sme Rodina. V AKO prieskume by mali Smer+Hlas+SNS len 67, pripadne 74 ak by OLANO neprieliezlo.
Staci ze HLAS povie nie a SMER ma sach mat
Staci ze HLAS povie nie a SMER ma sach mat
V pripade ze Hlas povie nie. Smer by vyhral volby, k stolu si pozve SNS, KDH + Hlas a ten mu povie nie. Tak to by som chcel vidiet(lepsie povedane radsej nie).
Ale toto sa moze stat aj ked PSko bude prve. Proste prve miesto nic neznamena ked su tak vyrovnani.
-
starysomar
Hardcore addict
Dnes na RTVS Fico povedal krásnu vetu: "Ja na rozdiel od iných politikov chodím na miesta činu".
Ja k tomu poviem len toľko: Áno pán Fico, vy ste na tých miestach dokonca prvý. Vy tie miesta činu vytvárate. Kde sa len ocitnete, tam z toho urobíte miesto činu.
Ja k tomu poviem len toľko: Áno pán Fico, vy ste na tých miestach dokonca prvý. Vy tie miesta činu vytvárate. Kde sa len ocitnete, tam z toho urobíte miesto činu.
Prve miesto akurat znamena, ze budu prvy zostavovat vladu, kto ju bude prvy zostavovat ma uz len z principu vyssiu pravdepodobnost vladu zostavit, samozrejme nie je to pravidlo. Takze nieco to predsa len znamena. Ak by Hlas odmietol zostavit vladu s PS + SaS a mozno este nejakou stranou, tak az potom to bude jedno. Len otazka ci to bude stacit, kedze olano asi nebude tou stvrtou stranou, moze to byt len niekto z dvojice kollar alebo demokrati a neviem ci pripada este niekto do uvahy, ak budu Olano volici vidiet v posledne dni, ze to nevyzera dobre s Olanom ci daju nejaky hlas Demokratom, alebo to bude naopak a volici Demokratov budu chciet zachranit Matovica, poslat tam ale Matovica riesi iba to, ze vznikne vlada Smeru, prípadne by vznikla aj tak , ak to na nas Pele cely cas so Smerom iba hra.wladas napísal: 17 sep 2023, 17:44 Ale toto sa moze stat aj ked PSko bude prve. Proste prve miesto nic neznamena ked su tak vyrovnani.
takze viac menej cele volby stoja na Pelem...
je jedno kto vyhra, Pele sa bude tak ci tak rozhodovat s kym pojde do vlady.
je jedno kto vyhra, Pele sa bude tak ci tak rozhodovat s kym pojde do vlady.