Problém so susedom a holubmi

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
šimik
Light Expert
Light Expert

Problém so susedom a holubmi

Príspevok od používateľa šimik »

Ahojte. Mám problém s majiteľom bytu, ktorý býva priamo nadomnou. Byt musel v nedávnej dobe rekonštruovať odkiaľ musel vyhodiť vafky/gamatky (neviem, aký to ma spisovný názov), a komín z nich zrejme upchal len zvnútra, zvonku nastriekal pravdepodobne montážnu penu a nijak neuzavrel.

Toto miesto si našli holuby. Dlho sme mali na parapete kúsky montážnej peny, no vravel som si, že vedľa rekonštrujú bytovku, tak možno to zalietava od nich. Ale to si už holub robil miesto na bývanie. Po chvíli sa už nasťahoval, a nemusím vam opisovať ako vyzerá parapetná doska, okno a sieťka.

Majiteľovi (byt má v nájme) som poslal najprv list, bez reakcie. Potom som to riešil so správcom, ten mu volal, a že mu slúbil, že sa mi ten majiteľ ozve. Neozval sa. Takto som ešte dva krát s odstupom času urgoval správcu, majiteľ len znova sľúbil, že s tým niečo spraví, a že sa mi ozve, no nič. Toto rieším asi 3-4 mesiace. Predvčerom tomu holubovi akurát vyhodili hniezdo, niečim evidentne vystriekali, ale samozrejme holub tam je už znova.

Správca mi tvrdí, že ho nemá ako donútiť, ale to je podľa mňa blbosť. Veď predsa je to predná časť fasády, ktorú poškodil, a to by mali byť spoločné priestory. Ja osobne by som mu dal ultimátum, že buď to spraví do nejakého termínu, alebo sa to zaplatí zo spoločných peňazí a faktúru bude musieť uhradiť. Ale je to len môj názor, neviem, či by to bolo vymahateľné.

Neriešili ste niekto nejakú podobnú situáciu? Ocenil by som nejaké tipy na argumenty, ktoré by som mohol použiť. Ten človek mi predsa vedome spôsobuje škodu, okno mám neustále špinavé, čistá chuťovka, a čistiť to je úplne zbytočné. O 20 minút sú tam zase …. Som z toho fakt zúfalý, celé leto som tam poriadne ani nevetral, lebo z toho išiel smrad. Uvažoval som už aj nad faktúrami za čistenie, ale neviem, či by to malo nejakú šancu.

Mám v pláne zájsť dnes za pani, čo tam býva a vypýtať si na neho čislo, poprípade nech mu zavolá a dá mi ho k telefónu. No neviem, či bude ochotná.

Máte nejaké tipy, ako to riešiť? Ďakujem
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Problém so susedom a holubmi

Príspevok od používateľa gogo956 »

a keby si dal maketu vrany na svoju parapetnu dosku, nepomohlo by to? Tu v okoli to tak ludia robia a kedze tam tie makety dlhodobo maju, tak pravdepodobne to /viac-menej/ funguje.
Samozrejme najlepsie by bolo keby sa ten otvor zvonka napevno uzatvoril omietkou.
šimik
Light Expert
Light Expert

To vobec, on sedi v tej diere, ktora je o dost vyssie, nez moje okno. Takze takato nastraha na mojom okne by bola podla mna uplne zbytocna.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

treba dookola otravovat spravcu, hlavne v pripade, ak sa nici fasada, ktora je spolocnym majetkom
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

má tam najomcov oficiálne?
šimik
Light Expert
Light Expert

beardie napísal: 20 sep 2023, 10:45 treba dookola otravovat spravcu, hlavne v pripade, ak sa nici fasada, ktora je spolocnym majetkom

No problem je, ze ten senilny pan, to ma tak trochu na parku. Ako som spominal, povedal mi, ze on ho nema ako donutit. Preto som aj pisal ziadal o tipy na nejake argumenty, ktore by s nim mohli pohnut…

K-u-b-i-a-k napísal: 20 sep 2023, 11:51 má tam najomcov oficiálne?
To neviem, a obávam sa, že to ani nemám ako zistiť.
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

zistit sa to dá. tlač na správcu, sťažuj sa. oni dokopy nič nerobia a chcú mať pokoj. toľko k správcom. máte v bytovke aj nejakého domovníka?
beardie
Redeemer
Redeemer

spravcu robi niekto z baraku alebo externa firma? ak externa firma, existuje nejaky vybor v dome, komu sa externa firma zodpoveda?
šimik
Light Expert
Light Expert

spravcu som myslel, ze je v pozicii predsedu spolocenstva vlastnikov. Je takisto jeden z majitelov. Nikoho dalsieho nemame.
beardie
Redeemer
Redeemer

treba na neho tlacit, nerobi to zadarmo, tak nech sa stara
pripadne mozes kandidovat na predsedu, ci do vyboru, ty na najblizsom zhromazdeni, pocet clenov nemusi byt len 1
u nas v baraku mame 3
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Predsa je v zaujme vsetkych obyvatelov, aby mali v poriadku fasadu. Skus ist na zasadnutie vlastnikov bytov, ked ho budete mat a argumentuj, ze nejde len o tvoj parapet, ale o celu fasadu na ktoru sa poskladaju vsetci obyvatelia. A to preto, ze pokial tam zacne zatekat, co je mozne, ze zacne zatekat, tak casom sa moze odlupat omietka alebo pripadne zacne zatekat poza fasadu a oskacu si to vsetci smerom dole.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Kolko tam byvalo ludi pred majitelom a kolko tam byva teraz? Podla poctu nahlasenych osob v byte na meskom obecnom urade plati majitel' alebo najomca za vyvoz smeti, pre mesto obec sa urcite hodi kazde euro. Majitel by mal taktiez uvadzat prijem z bytu do danoveho priznania, on tam uvadza nejaku sumu na zaklade poctu platiacich najomcov, samozrejme aky pocet uvedie a z kolko osob je samozrejme na nom a este ci vobec, ale tak vy viete kolko tam byva ludi... Taktiez na rocnom zuctovani za energie je tam taky udaj o osobohodinach alebo nieco v tom style, zrejme aj to ma nejaky dopad na sumu, ktora sa za ne plati... Toto su skor argumenty na majitela bytu.

Dalej co sa tyka holuba, neda sa ho nejakym sposobom zbavit? Nasypat mu nejake zito alebo co to holuby zeru a potom mu tam nenapadne sniknut nejaku dobrotu a holub dolietal. Pripadne pises o otvore na gamatky, taketo sposoby vykurovania sa tusim montovali do bytoviek s mensim poctom poschodi, nie je moznost zohnat si nejaky vecsi rebrik a vyriesit ten problem s holubom vlastnorucne, nejake besedy s vlastnikmi, dopytovanie sa majitela a kandidovanie za domovnika mozu trvat ages. Pripadne predavaju sa aj ultrazvukove plasicky, take nieco by na holuby nezabralo?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Skús argumentovať ohrozením zdravia - napríklad aj tu je spomenuté:

https://plnielanu.zoznam.sk/ako-sa-zbavit-holubov/

Kedysi sme ich tu mali plnú poval. Po rekonštrukcii našeho domu sa na ňu už nemohli dostať, no boli ich plné okolité strechy. Niekto ich "vyriešil" tým, že pár krát priniesli Sokolov. Hoci mohol mať problém.
Mestské holuby nie sú zákonom chránené, týka sa ich však Trestný zákon, ktorý definuje pojem týranie zvierat a nehumánne zaobchádzanie so živočíchmi.
Nejakí sa objavovali ešte na jar, no ako sme mali a odchovali Poštolky (Sokol Myšiar) tak holuba nevidno stovky metrov okolo. Tie Poštolky tu totiž kdesi žijú a lovia, počujem ich občas ráno/večer. Ony spravili tiež riadny brajgelt no balkón som očistil ja a na betóne okolo domu to umyl dážď.
Napísať odpoveď