Vojna na Ukrajine
Re: Vojna na Ukrajine
zbezne, co som cital, tak to nemohla byt ukrajinska raketa, lebo odraz "veci" na aute, ktory by potvrdzoval smer rakety z Ukrajinou drzaneho uzemia, pravdepodobne nie je raketa, kedze vybuch nastal este pred moznym dopadom tej rakety
bez ohladu na povodneho majitela, za smrt je priamo ci nepriamo zodpovedne Rusko kvoli jeho imperialnym poziadavkam
bez ohladu na povodneho majitela, za smrt je priamo ci nepriamo zodpovedne Rusko kvoli jeho imperialnym poziadavkam
Toto som cakal od ineho uzivatela. "Autor" tejto znozky nezmyslov sa "preslavil" obvinovanim Ukrajiny, jej armady a tajnej sluzby z roznych veci. Z akeho dovodu ho NYT stale vydava a tak robi sluzbu Kremlu mi je zahadou.gogo956 napísal: 21 sep 2023, 10:31 Evidence Suggests Ukrainian Missile Caused Market Tragedy - The New York Times
https://www.nytimes.com/2023/09/18/worl ... arket.html
Ku zvysku. Je to naopak. Rusku dochadza sila, ked musi vysadkarov posielat ako pesiakov. Kedze prave paragani musia branit zakopy, tak Rusko nema ani tych mobikov, ktori by tam stali plece pri pleci. Kedze sa 100tisic Rusov nevie pohnut na severozapade Luhanskej oblasti, tak im je ta logistika na nic. ZSU sa posunuli smerom ku tomu co bolo letiskom v Donecku a vyhanaju okupanta z okolia Bachmutu. Nic nenaznacuje tomu, ze by Rusom pomahala blizkost hranic s ich domovinou. Rad by som tomu veril a precital si o tom nieco, ale tak ako ked iny uzivatel oznacuje ZSU za bandu (pridavne meno) (podstatne meno), chce to dokaz a nie pravy opak.
jackb
len preposielam linky, nemám veštecku gulu aby som vedel čo je pravda alebo nie /a asi ani nikto z nás/
Západné média rady píšu o velkých ruských stratách ale už nehovoria o tom, že ukrajinské straty su nepochybne tiež velmi vysoke, keď už pre nič iné, tak z dovodu ze musia útočiť. A ako uz bolo viackrat spomenute, nove ukrajinske mobilizacne moznosti su velmi obmedzene. Preto pred par tyzdnami zacala Ukrajina ziadat po niektorych statoch Eu aby zacali vracat muzov ktorí spadaju pod branny zakon. To je jasny znak toho, ze z hladiska zivej sily je na tom AFU nie dobre. Zatial co Rusko nema ziaden väcsi problem povolat dalsich sto, dvesto, ci viacej tisic novych vojakov. Ano, je pravda ze ich vojenska realna hodnota bude nizka. Ale na rozdiel od Afu su v obrannych poziciach a za druhe, ani Afu uz nema vela skusenych vojakov. Ti uz bud padli, alebo su zraneni a vacsinu tvoria branci ktori nemaju este velke skusenosti.
Ono to vyzera veli efektne, ked Afu poskodi tam ruske lode a ponorku a hentam zase drahe lietadla na letisku a pod. Ano to su vsetko značné uspechy, ktore rusku strany urcite bolia. Ale iba toto nestaci, na vyhru treba masy a masy pešiakov. Realne Afu oslobodila v ramci tejto protiofenzivy kolko? je to aspon 200km/2 ?
Jedna vec su Zapadne dodavky zbrani pre ktore nie je dovod aby mali zrazu vyschnut. Podpora je stale značná. Ale keď Ua nebude mat dostatok vojakov, tak jednoducho nema ako take velke uzemia ziskat a nasledne aj dalej podla potreby branit. Zatial co Rusko bude aj v pripade straty uzemi koncentrovat defacto stale viacej vojakov na mensom uzemi a o to bude rast obtiaznost dalsieh postupu Afu.
Radi by sme videli ukrajinske uspechy ale na druhu stranu by sme sa mali snazit byt aj co najobjektivnejsi a nemalovat si situaciu prilis ruzovo, ked podla vsetkeho taka zdaleka nie je.
Putin dobre chape ze proti zapadnym zbraniam ktore su posielane Ukrajine nema velmi co postavit.
Ale tiež vie, že oproti Ukrajine ma niekolko nasobne vacsie mobilizacne moznosti a ak Ukrajina stratí prilis vela vojakov, tak sa jednoducho bude musiet cela protiofenziva zastavit.
len preposielam linky, nemám veštecku gulu aby som vedel čo je pravda alebo nie /a asi ani nikto z nás/
Západné média rady píšu o velkých ruských stratách ale už nehovoria o tom, že ukrajinské straty su nepochybne tiež velmi vysoke, keď už pre nič iné, tak z dovodu ze musia útočiť. A ako uz bolo viackrat spomenute, nove ukrajinske mobilizacne moznosti su velmi obmedzene. Preto pred par tyzdnami zacala Ukrajina ziadat po niektorych statoch Eu aby zacali vracat muzov ktorí spadaju pod branny zakon. To je jasny znak toho, ze z hladiska zivej sily je na tom AFU nie dobre. Zatial co Rusko nema ziaden väcsi problem povolat dalsich sto, dvesto, ci viacej tisic novych vojakov. Ano, je pravda ze ich vojenska realna hodnota bude nizka. Ale na rozdiel od Afu su v obrannych poziciach a za druhe, ani Afu uz nema vela skusenych vojakov. Ti uz bud padli, alebo su zraneni a vacsinu tvoria branci ktori nemaju este velke skusenosti.
Ono to vyzera veli efektne, ked Afu poskodi tam ruske lode a ponorku a hentam zase drahe lietadla na letisku a pod. Ano to su vsetko značné uspechy, ktore rusku strany urcite bolia. Ale iba toto nestaci, na vyhru treba masy a masy pešiakov. Realne Afu oslobodila v ramci tejto protiofenzivy kolko? je to aspon 200km/2 ?
Jedna vec su Zapadne dodavky zbrani pre ktore nie je dovod aby mali zrazu vyschnut. Podpora je stale značná. Ale keď Ua nebude mat dostatok vojakov, tak jednoducho nema ako take velke uzemia ziskat a nasledne aj dalej podla potreby branit. Zatial co Rusko bude aj v pripade straty uzemi koncentrovat defacto stale viacej vojakov na mensom uzemi a o to bude rast obtiaznost dalsieh postupu Afu.
Radi by sme videli ukrajinske uspechy ale na druhu stranu by sme sa mali snazit byt aj co najobjektivnejsi a nemalovat si situaciu prilis ruzovo, ked podla vsetkeho taka zdaleka nie je.
Putin dobre chape ze proti zapadnym zbraniam ktore su posielane Ukrajine nema velmi co postavit.
Ale tiež vie, že oproti Ukrajine ma niekolko nasobne vacsie mobilizacne moznosti a ak Ukrajina stratí prilis vela vojakov, tak sa jednoducho bude musiet cela protiofenziva zastavit.
toto neplatí minimálne pre techniku, postoval som sem už štatistiky.ukrajinské straty su nepochybne tiež velmi vysoke, keď už pre nič iné, tak z dovodu ze musia útočiť.
Rusko má obrovský problém mobilizovať dalších x-sto titísíc svojích občanov. Pretože si uvedomjú čo to môže spôsobiť v spoločnosti. Ty sám si sem postoval článok o tom, ako je téma dalšej mobilizácie v ruským mediach tabu a nesmie sa o tom hovoriť. Prečo asi? Aby nevzrastal odpor a strach občanov.Zatial co Rusko nema ziaden väcsi problem povolat dalsich sto, dvesto, ci viacej tisic novych vojakov.
Prečo potom rusi lákajú kubáncov na prácu do ruska a miesto toho ich pošlú na front, keď nemajú problém mobilizovať svojich ľudí?
ďalšia mobilizácia je podľa mňa krajné riešenie, ktorému sa rusi chcú vyhnúť, pretože vedia, že už keď k tmu dôjde, tak doma z toho bude cirkus.
Ja by som odporucal takto: ak zapadne medium zdiela nieco, co v obdobi 48 hodin po udalosti sirili ruske kanaly, zrejme to pravda nebude. Okrem toho, hned v den vydania tych lzi v NYT boli debunkujuce videa aj tweety.
To o ukrutnych stratach ZSU a o tom ako "o nich Ukrajinci klamu" uz ini uzivatelia vypisovali pred rokom. Podla nich nikdy Cherson nemohol byt oslobodeni. A realita? Nielenze bol Cherson oslobodeny, ale ho aj Rusi vytopili a pri evakuacii este aj ostrelovali zhromazdiska evakuantov.
Zopakujem mojho oblubeneho cisnkeho filozofa a generala: "umenie vojny nespociva v porazeni nepriatela v kazdej bitke; umenie vojny je porazit nepriatela bez boja".
Takze ak ZSU nici ponorky, velitelstva, zasoby paliva, letiska v Moskve musia zatvarat, na Kryme nemozu pokojne dovolenkovat... cielom je znicit zvysky moralky Rusov.
Pri preklikani sa na DeepState map je tych oslobodenych km asi 400. Len v Zaporižskej a na juhu Doneckej oblasti. Oslobodene uzemia na juh a sever od Bachmutu som nepocital. Kolko toho dobyli Rusi tento rok? Soledar a okolie. V bitke o Bachmut krvacali tak, ze Wanker Group postupovali radovo v centimetroch denne. A to je Bachmut na M03 z Ruska. Tam mali tie Armaty strielat rovno z kamionov a hnat ZSU do Lvova s prosikom o mier.
Takze Putinovi nerobi problem povolacvat stovky tisic mobikov, tento rok mu to nic nie je platne. Urcite maju ZSU straty, no im to nebrani napredovat. Ruska logistika nepomaha drzat sa im ani tam kde mali cely rok cas zakopavat sa. Takze urcite by som nerobil zavery o tom, ako ma Ukrajina prehrate.
ako medzitym napisal mLuks, ak napriek lziam ruskeho Ministerstva Obrany, bude dalsia moblizacia, mohlo by to v kombinacii s utokmi dronmi v Rusku konecne zatriast ruskou spolocnostou.
To o ukrutnych stratach ZSU a o tom ako "o nich Ukrajinci klamu" uz ini uzivatelia vypisovali pred rokom. Podla nich nikdy Cherson nemohol byt oslobodeni. A realita? Nielenze bol Cherson oslobodeny, ale ho aj Rusi vytopili a pri evakuacii este aj ostrelovali zhromazdiska evakuantov.
Zopakujem mojho oblubeneho cisnkeho filozofa a generala: "umenie vojny nespociva v porazeni nepriatela v kazdej bitke; umenie vojny je porazit nepriatela bez boja".
Takze ak ZSU nici ponorky, velitelstva, zasoby paliva, letiska v Moskve musia zatvarat, na Kryme nemozu pokojne dovolenkovat... cielom je znicit zvysky moralky Rusov.
Pri preklikani sa na DeepState map je tych oslobodenych km asi 400. Len v Zaporižskej a na juhu Doneckej oblasti. Oslobodene uzemia na juh a sever od Bachmutu som nepocital. Kolko toho dobyli Rusi tento rok? Soledar a okolie. V bitke o Bachmut krvacali tak, ze Wanker Group postupovali radovo v centimetroch denne. A to je Bachmut na M03 z Ruska. Tam mali tie Armaty strielat rovno z kamionov a hnat ZSU do Lvova s prosikom o mier.
Takze Putinovi nerobi problem povolacvat stovky tisic mobikov, tento rok mu to nic nie je platne. Urcite maju ZSU straty, no im to nebrani napredovat. Ruska logistika nepomaha drzat sa im ani tam kde mali cely rok cas zakopavat sa. Takze urcite by som nerobil zavery o tom, ako ma Ukrajina prehrate.
ako medzitym napisal mLuks, ak napriek lziam ruskeho Ministerstva Obrany, bude dalsia moblizacia, mohlo by to v kombinacii s utokmi dronmi v Rusku konecne zatriast ruskou spolocnostou.
viac menej vyradili PVO na kryme, preto už celý týždeň každý deň niečo na kryme vybuchne.Ono to vyzera veli efektne, ked Afu poskodi tam ruske lode a ponorku a hentam zase drahe lietadla na letisku a pod. Ano to su vsetko značné uspechy, ktore rusku strany urcite bolia. Ale iba toto nestaci, na vyhru treba masy a masy pešiakov. Realne Afu oslobodila v ramci tejto protiofenzivy kolko? je to aspon 200km/2 ?
ďalej, ak nebudú lode, nebude PVO, nič nebude stáť v ceste AFU efektnejšie ničiť logistiku, sklady, veliteľstvá, prísun posíl. Rusov na fronte proste nechajú vyschnúť. A na vyschnutú armádu nepotrebuješ masy pešiakov, pretože sa budú sami sťahovať preč.
pred prezidentskymi volbami sa neobavam dalsej ruskej mobilizacie
skutočne si myslis ze do marca 2024 neprebehne uz ani jedna velka mobilizacna vlna?beardie napísal: 21 sep 2023, 18:20 pred prezidentskymi volbami sa neobavam dalsej ruskej mobilizacie
/apropo tzv "maskovana resp skryta" mobilizacia funguje v Rusku neustale/
**
Urcite ste postrehli že Rusko zmenilo zákon a od 01/01/2024 môže nahradzovať automaticky padlých vojakov novými bez toho ze by to muselo specialne schvalovat. A Rusom je to viac menej jedno, lebo ak padnu, ich rodiny by mali dostat velke odskodne, takze malokto proti tomu protestuje.
mLuks
nejde o techniku, tu zapad má. Ide o zivu silu, ktorej je obmedzene mnozstvo.
Autoeditácia príspevku po 15 min 9 sek:
CARITAS WAREHOUSE BURNS TO THE GROUND FOLLOWING OVERNIGHT RUSSIAN ATTACK - Caritas
https://www.caritas.org/2023/09/caritas ... an-attack/
Caritas staff were unharmed but an estimated 300 tonnes of humanitarian goods were completely destroyed in the fire, which included food, hygiene kits, generators and clothes.
jop, som o tom presvedcenygogo956 napísal: 21 sep 2023, 19:21 skutočne si myslis ze do marca 2024 neprebehne uz ani jedna velka mobilizacna vlna?
Uvidíme.
Ukraine says Russia may soon launch big mobilisation drive | Reuters
https://www.reuters.com/world/europe/uk ... 023-09-11/
-
starysomar
Hardcore addict
Ako môže ktokoľvek so zvyškami zdravého rozumu fandiť špinavým teroristom???
Rusko zasiahlo ukrajinské energetické zariadenia najväčším útokom za posledné týždne...
https://www.reuters.com/world/europe/bl ... 5322034177
Rusko zasiahlo ukrajinské energetické zariadenia najväčším útokom za posledné týždne...
https://www.reuters.com/world/europe/bl ... 5322034177
V Rusku dostavaju vlastnej mediciny
Tver je na S-SZ od Moskvy, cestou do Petrohradu, takze... mozno partizani, tak nie porucha. Mozno starysomar vie ci je taky vypadok v meste mozny aj bez sabotaze/utoku.
Tver je na S-SZ od Moskvy, cestou do Petrohradu, takze... mozno partizani, tak nie porucha. Mozno starysomar vie ci je taky vypadok v meste mozny aj bez sabotaze/utoku.
Tanky Abrams půjdou na Ukrajinu již příští týden, řekl Biden. Střely ATACMS zatím ne - Novinky
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... .seznam.cz
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... .seznam.cz
-
starysomar
Hardcore addict
Potkany dokážu prehrýzť všelčo. U nás viac škôd spravia vtáci a na VN strane trafostaníc v otvorenej krajine občas veveričky.
Možné to je - príklad:
https://sita.sk/potkan-sposobil-vypadok ... evakuovat/
Možné to je - príklad:
https://sita.sk/potkan-sposobil-vypadok ... evakuovat/
‘Putin will gain hard’ from Polish U-turn from Ukraine, says former Polish foreign minister – Channel 4 News
https://www.channel4.com/news/putin-wil ... n-minister
hlavné body:
1/V Polsku slabne podpora Ukrajiny a rastu hlasy protiukrajinskych krajne pravicovych strán.
Polske skolstvo a zdravotnictvo je pretazene z dvodu velkeho poctu Ua utecencov.
2/Polsku dochadzaju zbrane pre Ukrajinu ktore by este mohlo poslat. V Zapadnej Europe ani v Usa doteraz neprislo k vyraznemu nábehu vyroby munície.
3/ V Usa postupne silnie tlak na skoncenie vojny na Ukrajine nakolko protiofenziva sa nevyvija podla ich ocakavania. Na druhej strane nebolo realisticke ocakavat podstatne lepsi priebeh, nakolko Ua nema nad bojiskom vzdusnu nadvladu.
4/Vojna pravdepodobne neskončí ani buduci rok a môže trvať aj 10rokov.
5/Je otazne ci sa vyrazne nezmeni postpj Usa k podpore Ukrajiny po najblizsich Us prez. volbach 11/2024.
Radosław Tomasz "Radek" Sikorski /pro-ukrajinsky orientovaný/
https://en.wikipedia.org/wiki/Rados%C5%82aw_Sikorski
Autoeditácia príspevku po 2 hod 29 min 40 sek:
Podla poslednych info AFU dostalo tazku techniku az pred Verbove https://deepstatemap.live/en#12/47.4541/36.0771
https://www.channel4.com/news/putin-wil ... n-minister
hlavné body:
1/V Polsku slabne podpora Ukrajiny a rastu hlasy protiukrajinskych krajne pravicovych strán.
Polske skolstvo a zdravotnictvo je pretazene z dvodu velkeho poctu Ua utecencov.
2/Polsku dochadzaju zbrane pre Ukrajinu ktore by este mohlo poslat. V Zapadnej Europe ani v Usa doteraz neprislo k vyraznemu nábehu vyroby munície.
3/ V Usa postupne silnie tlak na skoncenie vojny na Ukrajine nakolko protiofenziva sa nevyvija podla ich ocakavania. Na druhej strane nebolo realisticke ocakavat podstatne lepsi priebeh, nakolko Ua nema nad bojiskom vzdusnu nadvladu.
4/Vojna pravdepodobne neskončí ani buduci rok a môže trvať aj 10rokov.
5/Je otazne ci sa vyrazne nezmeni postpj Usa k podpore Ukrajiny po najblizsich Us prez. volbach 11/2024.
Radosław Tomasz "Radek" Sikorski /pro-ukrajinsky orientovaný/
https://en.wikipedia.org/wiki/Rados%C5%82aw_Sikorski
Autoeditácia príspevku po 2 hod 29 min 40 sek:
teraz sú pre AFU podstatné územné zisky smerom na juh, co najblizsie k mestam Tokmak a Melitopol aby sa pretalo ruske zasobovanie na JZ a Krym. V tejto oblasti je oslobodenych spolu cca 132km/2.jackb napísal: 21 sep 2023, 18:19 Pri preklikani sa na DeepState map je tych oslobodenych km asi 400. Len v Zaporižskej a na juhu Doneckej oblasti. Oslobodene uzemia na juh a sever od Bachmutu som nepocital.
Podla poslednych info AFU dostalo tazku techniku az pred Verbove https://deepstatemap.live/en#12/47.4541/36.0771
bola otazka, ja som ich spocital asi 400. nie smerom na Tokmak, ci Melitopol. spolu. Tak ako bola polozena otazkagogo956 napísal: 21 sep 2023, 17:55 Realne Afu oslobodila v ramci tejto protiofenzivy kolko? je to aspon 200km/2 ?
A aj keby 132, Rusko, ktore ma by vo vsetkom lepsie dobylo 0,000 nic. Takze ZSU su uspesnejsie.
Inak, na tom NYT jeden z tych autorov je Thomas Gibbons-Neff. On v aprili 2022 klamal, ze Ukrajina bombaduje vlastnych civilov kazetovou municiou. On na jar tohoto roku pisal, ze Ukrajina predava techniku zo Zapadu na cierny trh a do tretich krajin. To sa da pozriet pri jeho mene na NYT. Ziadne hladanie kremolobotov pod postelou. Zopakujem, ze nerozumiem dovodu, pre ktory ho NYT stale vydava. Uz pri tych zlziach o kazetovej municii proti vlastnym civilom ho mali poslat do kelu.
Ad Polsko: tak ako Slovensku a inym krajinam dosli stare sovietske zbrane, ktore ZSU moze pouzivat bez dodatocneho treningu. Zmluvy na dodavky novych zbrani, stale platia.
Ta 'protiukrajinska' polska krajna pravica je asi taky koncept, ako slovenska promadarska krajna pravica v 90-tych rokoch, ci na prelome storoci. Stovky rokov len negativnych skusenosti s imperialnou politkou, pokus o kulturnu genocidu + v pripade Polska: ak padne Ukrajina, hranica, ktoru musia branit pred Rusmi sa znasobi. Som zvedavy ako dopadnu tie polske volby a aky je realny vytlak tych gasparov. Abty to nebolo ako s AfD v Nemecku, ktora vyskrekuje svoje bludy, slovenski nackovia ju zdielaju ako 'nazory Nemcov' a pritom je to strana, ktora ma nad 20% len na hraniciach s Polskom a Ceskom a v Zapadnom Nemecku po nich nestekne ani pes.
jackb
volby do parlamentu v Polsku budu zanedlho: 15.10.2023.
Co som nasiel narychlo info, tak najradikalnejsia aliancia je "Konfederácia slobody a nezávislosti", podla poslednych prieskumov ma cca 10percentnu podporu, co je pomerne dosť vela.
Druha napravicovejsia je aktualne vladnuca koalicia "Zjednotená pravica" /skoro urcite znovu vyhraju/. V ramci nej fungujú radikalne prúdy roznej intenzity.
Nech vyhra ktokolvek, tak nova vlada urcite diametralne neotoci svoj doterajsi postoj voci Ukrajine uz lne kvoli tomu, že Polsko politicky dost drží líniu Usa. Tj ak bude podpora Ua zo strany Usa nadalej pokracovat, tak rovnako sa bude spravat aj Polsko.
Autoeditácia príspevku po 9 min 27 sek:
Skoro 500 HIMARS udělá z Polska velmoc NATO; všechny smontuje doma
https://armadnizpravodaj.cz/pozemni-tec ... d=23220943
Autoeditácia príspevku po 3 min 17 sek:
Řež u Bachmutu i “šokující událost”. Posílají nás na jistou smrt, tvrdí ruský prapor - Aktuálně.cz
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/po ... d=23228251
volby do parlamentu v Polsku budu zanedlho: 15.10.2023.
Co som nasiel narychlo info, tak najradikalnejsia aliancia je "Konfederácia slobody a nezávislosti", podla poslednych prieskumov ma cca 10percentnu podporu, co je pomerne dosť vela.
Druha napravicovejsia je aktualne vladnuca koalicia "Zjednotená pravica" /skoro urcite znovu vyhraju/. V ramci nej fungujú radikalne prúdy roznej intenzity.
Nech vyhra ktokolvek, tak nova vlada urcite diametralne neotoci svoj doterajsi postoj voci Ukrajine uz lne kvoli tomu, že Polsko politicky dost drží líniu Usa. Tj ak bude podpora Ua zo strany Usa nadalej pokracovat, tak rovnako sa bude spravat aj Polsko.
Autoeditácia príspevku po 9 min 27 sek:
Skoro 500 HIMARS udělá z Polska velmoc NATO; všechny smontuje doma
https://armadnizpravodaj.cz/pozemni-tec ... d=23220943
Autoeditácia príspevku po 3 min 17 sek:
Řež u Bachmutu i “šokující událost”. Posílají nás na jistou smrt, tvrdí ruský prapor - Aktuálně.cz
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/po ... d=23228251
Ano, v Polsku je najviac protiukrajinska Konfederacia na cele s Korwinom, co je dost absurdna postavicka polskej politiky s uplne uletenymi nazormi. Boli este pred par mesiacmi v prieskumoch jasne treti s ~15%, ale uz dlhsie klesaju. Aj tak je ale pravdepodobne ze prave oni budu jazycek na vahach, ktora pomoze PiS-ku. Ja som celkom prekvapeny ze takto kratko pred volbami u nas aj v Polsku sa rozhodli Ukrajinci pre taketo kroky (tie zaloby), lebo toto im moze vypalit vselijako. A teda Poliaci vyzeraju dost urazeni, ved uz oznamili ze ziadne nove zbrane na Ukrajinu neposlu. A teda tipujem ze u nas si tiez Fico a Uhrik robia/budu robit kampan na tom ze nam tu Brusel bude dovazat "toxicku" ukrajinsku psenicu.
Co je ale mozno este zaujimavejsie v tieto dni je ako dopadne navsteva Zelenskeho vo Washingtone. Posledny balik pomoci ktory bol schvaleny este v zime vyprsal a teraz sa realne dohaduje o tom, co vsetko a za kolko dostanu Ukrajinci najblizsie. Republikani uz zablokovali vystupenie Zelenskeho v Kongrese a zaroven Biden potvrdil ze nepustia ATACMS. Celkovo ta atmosfera vyzera menej priatelska ako v zime. Realne je to ale prave tu, kde sa urci dalsi priebeh vojny, lebo Ukrajina je bytostne zavisla na americkych dodavkach zbrani. Podla velkosti balika sa bude dat urcit, ci budu stavat dalsie ofenzivne sily alebo sa konflikt zamrazi.
Co je ale mozno este zaujimavejsie v tieto dni je ako dopadne navsteva Zelenskeho vo Washingtone. Posledny balik pomoci ktory bol schvaleny este v zime vyprsal a teraz sa realne dohaduje o tom, co vsetko a za kolko dostanu Ukrajinci najblizsie. Republikani uz zablokovali vystupenie Zelenskeho v Kongrese a zaroven Biden potvrdil ze nepustia ATACMS. Celkovo ta atmosfera vyzera menej priatelska ako v zime. Realne je to ale prave tu, kde sa urci dalsi priebeh vojny, lebo Ukrajina je bytostne zavisla na americkych dodavkach zbrani. Podla velkosti balika sa bude dat urcit, ci budu stavat dalsie ofenzivne sily alebo sa konflikt zamrazi.
Ano, dal som si do google prieskumy z Polska. Do toho este taka udalost ako 15. august - Den polskej armady na vyrocie porazky Cervenej armady pri Varsave, ktore nenaznacovali zmenenu, naklonnost Poliakov ku Rusom. Tiez, ak Polsko zbroji - HIMARSy, F35, tak si ani po volbach nemoze dovolit otocit o 180 stupnov.
BTW, tie americke noviny a rozne ruske dezinformacie:
https://www.rferl.org/a/nord-stream-sab ... 53173.html
Az mi to pripomina celu kapitolu Mitrochinovho archivu o sovietskych infiltratoroch v americkych novinach pocas Studenej vojny, kde sirili bluby o vrazdach dr. Kinga, prezidenta Kennedyho alebo neskor o AIDS.
BTW, tie americke noviny a rozne ruske dezinformacie:
https://www.rferl.org/a/nord-stream-sab ... 53173.html
Az mi to pripomina celu kapitolu Mitrochinovho archivu o sovietskych infiltratoroch v americkych novinach pocas Studenej vojny, kde sirili bluby o vrazdach dr. Kinga, prezidenta Kennedyho alebo neskor o AIDS.
eMPiko
Biden Administration Announces Additional Security Assistance for Ukraine > U.S. Department of Defense > Release
https://www.defense.gov/News/Releases/R ... r-ukraine/
**
Inac zdá sa ze Ukrajina sa pokusila o ziskanie kontroly nad Energodarom viackrat, ale mesto je Rusmi prilis dobre chranene.
**
Btw tie Atacmsi aj keby ich Usa dodali, urcite by neboli nejaky zasadny gamechanger. Ukrajina ma napr sovje vlastné rakety Neptun /rozne varianty/ a tie maju dostrel 280km.
Biden Administration Announces Additional Security Assistance for Ukraine > U.S. Department of Defense > Release
https://www.defense.gov/News/Releases/R ... r-ukraine/
**
Inac zdá sa ze Ukrajina sa pokusila o ziskanie kontroly nad Energodarom viackrat, ale mesto je Rusmi prilis dobre chranene.
**
Btw tie Atacmsi aj keby ich Usa dodali, urcite by neboli nejaky zasadny gamechanger. Ukrajina ma napr sovje vlastné rakety Neptun /rozne varianty/ a tie maju dostrel 280km.