Home Assistant - Skusenosti, rady a tipy

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Home Assistant - Skusenosti, rady a tipy

Príspevok od používateľa STomko »

Zalezi to od zariadenia. Na rozdiel od zwave, kde zariadenia musia splnat nejake standardy aby dostali certifikaciu (a tym padom su drahsie), zwave je v tomto volnejsi a preto je to aj ine od vyrobcu k vyrobcovi. Treba si to dopredu nastudovat, ak sa clovek nieco chysta kupit, aka je podpora, limitacie, atd.
Googler1
Star
Star

Príspevok od používateľa Googler1 »

Vedel by si mi dat tip na nejaky viactlacidlovy bezdrotovy zigbee vypinac / ovladac alebo proste nejaky iny napad ako rozumne a vkusne vyriesit bezdrotove ovladanie tychto veci v miestnosti, doma:

- jedno stmievacie svetlo - v buducnosti asi viac, ale primarne potrebujem stmievat aspon toto jedno
- vypnutie vsetkych svetiel doma
- ovladanie dvojo dvojo zaluzii v miestnosti - vytiahnutie, zatiahnutie a pripadne otvorenie lamiel
- Moznost spustenia aspon 4 scen, uvital by som aj viac, do rezervy

Zatial som nasiel nieco taketo ma to sice vela moznych akcii / scen, co je super, ale nie je to najlepsie z dvoch dovodov:
- Asi by to nefungovalo na stmievanie / pridanie svetla
- Je to zwave, nie zigbee
https://heatit.com/product/10222/heatit ... 3-glossy/0

Diky
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja mam ikea ovladac (https://www.ikea.com/sk/sk/p/styrbar-di ... -60488366/)
je to zigbee, v software (ja mam mam conbee a k nemu phoscon software) viem nastavit na kazde tlacidlo co chcem, dokonca sa mi zda ze je tam aj dlhe podrzanie. mam to tak ze jednym svetlo zapnem, druhym vypnem a tymi dvoma sipkami prepijam medzi roznymi intezitami/scenami.

ale teraz som si na stol kupil google nest hub a viac menej ovladam vsetko cez to. pokial chces ovladat viacero svetiel, zaluzii a scen tak bud budes mat hromadu ovladacov a bude v tom bordel alebo nejaku obrazovku kde to budes mat vsetko v jednom. bud takyto nest hub alebo kludne aj zobrat stary telefon/tablet a nanom mat pusteneho priamo home assistant klienta s dashboardom.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Tak ako pise aacid, ked mas tych ovladacov vela, je v tom pekny bordel, co je single click, co je double click, co je hold, atd. Doma mam viacmenej len 2 taketo bezdrotove ovladace - jeden je aqara opplo - zigbee, druhy zwave od aeotecu.
Tie pouzivam na svetla (v kuchyni mame vypinac za rohom, tak ten zwave mam na chladnicke) a aqara zas pri vchodovych dverach, na garaz, vonkajsie svetla, atd.
Inak v obyvacke mam echo a ovladam veci aj cez to - mam vytvorene nejake rutiny ktore spustaju scripty v HA.
Moznosti je vela, je to len o tom co chces. Kludne mozes pouzit, ak ti ide o eleganciu, aj nejake shelly i4 pod vypinac a riesit to tymto.
Googler1
Star
Star

Ten Opple vyzera fajn, akurat co som pozeral starsie recenzie tak teraz ma ovela vyssiu cenu ako ked vysiel. Ake mas skusenosti s vydrzou baterky? Nemas to nahodou otestovane aj na stmievanie? Ak ano, ovladas s tym kablovy nastenny vypinac alebo priamo smart ziarovku?
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Je uplne jedno co tym ovladas predsa. Mas 3 ci 4 akcie ktore kazde tlacitko ma, a tie v HA priradis nejakym akciam.
Googler1
Star
Star

Tomu rozumiem, ale napr. to stmievanie neviem ako by som nastavil cez tlacidlo pretoze napr. aj teraz ked mam nejaku automatizaciu, ktora suvisi so stmievanim nastenneho vypinaca, tak v ramci toho viem zatial nastavit iba to, aby bol jas na nejakej konkretnej statickej hodnote. Neviem ako by som nastavil, ze ked drzim tlacidlo X, jas bude kontinualne stupat a ked drzim tlacidlo Y, jas bude kontinualne klesat
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Tak predpokladam pouzit nejaku automatizaciu na increase brightness while...alebo until
Vacsina buttonov ma akciu ked ho drzis,a potom akciu released ked ho pustis.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

STomko napísal: 13 okt 2023, 21:28Doma mam viacmenej len 2 taketo bezdrotove ovladace - jeden je aqara opplo - zigbee, druhy zwave od aeotecu.
vedel by si to porovnat prostim ta?
ja mam doma len zigbee zariadenia a co ma hlavne na ovladacoch svetla stve ze ta odozva je mizerna. kliknem na ovladac a kym svetlo zasvieti je sekunda mozno aj dve. ako je na tom zwave?
ako necakam okamzitu odozvu ako keby to islo priamo cez kabel ale ked mi odislo rpi na ktorom mam homeassistant tak som docasne sparoval ikea ovladac priamo s ikea svetlom a odozva je podstatne lepsia, mozno 0,25-0,5 sekundy.
Googler1
Star
Star

ale vsetky IoT od Ikea su na protokole zigbee, ak sa nemylim. Takze to ze Ti ikea isla hned (reagovala skor), to nebude vecou zwave asi. Mozno by som skusil zmenit zigbee channel na menej zaruseny.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Subjektivne ak by som to mal porovnat, tak ten zwave je o malicko rychlejsi. Kazdopadne v oboch switchoch je zwave modul. Takze aeotec je zwave --> HA --> zwave, zatial co opplo ci aqara (mam rozne) su zigbee --> HA --> zwave. Ale bavime sa o 0,5s vs 0,4s.
Obcas sa stane, a to ako pri zwave tak aj pri zigbee, ze siet je busy a jednoducho sa svetlo nezapne. Ale beriem to ako dan za to ze v dome nemam tahane ziadne kable a jednoducho ina moznost nebola.
Napriklad niektore aqara su dost nachylne na to kde sa paruju a ak ich premiestnis, neupdatnu si neighbrov. A potom idu neefektivnou cestou az ku controlleru. Vtedy som maval pri okennom senzore delaye kludne aj 2s.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

no dolezite je asi to ze z HA do svetla je to zwave.

Googler1: no len rozdiel je ten z v prvom pripade to ide ovladac (zigbee) -> HA (conbee) -> svetlo (zigbee) a v druhom je to priamo ovladac -> svetlo. totiz to svetlo co som kupil je priamo sparovane s ovladacom a je tam moznost to rozdelil a sparovat kazde samostatne.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Tak v ramci zigbee aj zwave je mozne bindovat priamo zariadenia medzi sebou. Znova, pri zigbee su aj take co to neumoznuju.
Samozrejme, nie medzi technologiami
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

no toto je presne ten problem ze sice toto je zigbee aj toto je zigbee ale jedno je xiaomi, druhe je ikea a na oboje potrebujes vlastny hub. prave preto som kupil to conbee lebo na to viem registrovat vsetko. ale ta odozva ma hneva. viac menej preto som stopol cely moj plan "zinteligentnit" domacnost.
Googler1
Star
Star

neviem, ja som este stale IoT lama, mam iba zopar switchov a senzorov, ale povedal by som, ze podsata odozvy nie je v tom, ze "zigbee" alebo, ze medzi switchom a zariadenim je este HA a coordinator. Myslim si, ze to moze byt skor o (ne)kvalite tych jednotlivych zariadeni. Tiez mam conbee a tu mozno zvysenu odozvu - asi nieco cez sekundu (pocitovo) vnimam, ked mi aqara pir senzor spina sonoff zbminil2, ale tuto zvysenu odozvu nevnimam ked mi ten isty model senzoru spina heatit stmievaci vypinac.Samozrejme to moze byt aj o nastaveni "cesty", co spomina @STomko

PS: Zda sa mi, ze ked @STomko pisal o bindovani, tak myslel ze nemozes bindovat napriec technologiami - zigbee -> zwave -> wifi atd..., nie ze nemozes bindovat roznych vyrobcov v ramci zigbee.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

A pozrel si si niekedy kedy ten PIR senzor realne zaregistruje pohyb? Ako ja odozva ked prepnes sonoff z HA?
Kazdopadne takyto velky delay nepocitujem
Googler1
Star
Star

ty si pisal, ze ta otravuje delay sekunda-dve pri ovladacoch a pytal si sa STomka ako je na tom zwave, tak mi z toho vyslo, ze z toho vinis technologiu. Mojou skusenostou som chcel iba povedat, ze to asi bude o produkte, pripadne o vyladeni nastaveni coordinatora a nie technologii ako takej.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Suhlasim. Nemozem povedat ze zigbee je horsie. V niecom ano - tym ze tie standardy su vagne (ziadne) a kazdy device sa sprava inak (binding, funkcia routra, atd) co pri zwave nebyva. Na druhej strane to kompenzuje cena.
Kazdopadne keby mam dnes znova riesit tieto veci, asi by som zostal pri wifi (shelly) a mozno zigbee.

@aacid - mozno by som na tvojom mieste vyskusal novsi fw coordinatora a pouzil by som Z2M (zigbee2mqtt) - pouzivam tuto kombinaciu a nebadam taketo problemy
Googler1
Star
Star

Ako riesite detekciu pritomnosti? Viem ze teraz su tie nove presence senzory na baze milimetrovych vln, ale to mi nejako nesedi hlavne preto, ze tie kvalitnejsie, s dobrou detekciou potrebuju byt napajane kablom a funguju cez wifi, nie zigbee a zwave su drahe. PIR senzor nezachyti, ked clovek sedi pri PC/TV alebo cita apod... Co pouzivate Vy?
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa heker »

Vsak ale PIR senzor(infra) je bezne pouzivany senzor pri alarmoch ako je Jablotron, Paradox, DSC a ine. Tieto alarmy a ich PIR senzory maju certifikaciu prveho, druheho a myslim, ze aj tretieho stupna normy, takze su urcene pre byty, domy ale aj na prevadzky typu banky alebo napriklad obchod so sperkami.

Ak ale neveris PIR, tak sa popozeraj po HF senzore, len ma prilis velku citlivost a tak sa moze stat, ze ti zachyti aj pohyb za dverami, kedze funguje na baze sirenia vln (nieco ako wifi). Kedze vlny sa dostanu aj za dvere a niekto za nimi prejde, tak to senzor zachyti. Ludovo poveda, tak HF senzor vidi aj za dvere. Vyhoda takeho HF senzora je, ze ho vlastne dokaze skryt a moze byt v lampe, moze byt pod sadrokartonom, moze byt za obrazom v stene a tak. Tymto maskovanim sa HF senzory dostavaju na treti/stvrty stupen certifikacie, ktorej ulohou je zabranit skusenym zlodejom zrusit alarm a ulohou je mat zamaskovane senzory a cely alarm.

No ale otazka skor je, ze za akym ucelom chces pouzit detekciu pritomnosti? Ak je to napriklad kvoli tlmenemu svetlu niekde v obyvacke alebo co, tak HF senzor bude pre teba dobra volba. Ak chces senzor pred vchodove dvere, aby sa rozsvietilo svetlo, tak urcite ist do PIR.
Napísať odpoveď