Spotreba v domacnosti

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Spotreba v domacnosti

Príspevok od používateľa kukiak »

Tie straty su z vyhrievania baterie/intereriu pri nabijani - v zime zadas do navigacky nabijacku, auto si zapne predohrev baterie, aby si prisiel s pripravenou bateriou a mohol do nej pustat 100-200kw. Ak neprides s predohriatou bateriou alebo uz ju nebolo z coho zohriat, tak ano sa ohrieva z nabijacky - odhadom to bude ale pri 0° tak 3-4 kw max - akonahle sa ohreje, tak sa zahrieva samotnym nabijanim.
Odporucam si realne pozicat elektromobil a pojazdit si s nim a myslim ze vacsina ludi pochopi, ze to co sa pise na internete (ako je to nepouzitelne a pod) vela krat nie je pravda.

Ionity stoji 0,79€ ti sa vsak specializuju na karty automobiliek. Tesla nabijacky su myslim okolo 0,35-0,4 myslim teraz. U nas najrozsirenejsie ZSE mas za 0,39. 90% casu nabijas doma za 0,15€ (ano suhlas EV je vyhodne hlavne ked mas dom alebo statie s wallboxom v bytovke) Vsetci sa hlavne boja rychlonabijania, ale za 20k KM som rychlonabijal asi 10x.
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa heker »

Kamarat bol v lete na cisto elektrickom aute od Mercedesu v Chorvatsku. Cestou tam sa bal, sledoval spotrebu, ale potom sa ukludnil. Auto mu pekne ukazovalo dojazd, nabijacky, dokonca niektore vedel registrovat na dialku a ked dosiel, tak hned nabijal, kedze bol na dialku objednany. Na nabijacke stravil 45 minut, Mercedes si to na dialku vsetko automaticky menezoval, on si len dal kavu, deti sa najedli a isli dalej. Cestou domov bol uz bez stresu, vedel vsetko co treba a v zavere to vyhodnotil, ze uplne paradne vozenie, bez stresu, len na tie rychlonabijacky musi clovek pocitat 45min pauzu, ze to nie je ako pri benzine, ze natankujes, bageta, kava a za 15min frcis.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ved prave, pri tych 3-4 auto-dovolenkach rocne, kedy sa naraz cestuje velka vzdialenost, je to uz aj teraz uplne bez problemov pouzitelne

pre drvivu vacsinu ludi je 400km dojazd na jedno nabitie aj teraz viac ako adekvatny
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

dnes sme mali akurat v office BOZP preskusavanie a na sluzobnej jazde by si mal kazdy 4 hodiny stravit 30 minutovou prestavkou :D takze to skoro sedi...

ked ideme s detmi do chorvatska tak aj tak si musime dat v polovici prestavku 45-60 minut aby sme sa najedli a natiahli.
presne nad tym som minule rozmyslal ze tak ako teraz mas na dialnici cerpacie stanice tak v buducnosti budu skor beznejsie restauracie ci nejake mensie atrakcie s velkym parkoviskom plnym nabijaciek..
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

beardie napísal: 17 okt 2023, 20:13 ved prave, pri tych 3-4 auto-dovolenkach rocne, kedy sa naraz cestuje velka vzdialenost, je to uz aj teraz uplne bez problemov pouzitelne

pre drvivu vacsinu ludi je 400km dojazd na jedno nabitie aj teraz viac ako adekvatny
Lenze 400km po dialnici dosiahnes len s hodne slusnym EV. A napriklad ja jazdim takmer vyhradne po dialnici. Do prace chodim vacsinou kombinaciou vlaku a MHD, inak mam to auto fakt skor na dlhsie vzdialenosti.

Dalsia vec je, ze ze z toho dojazdu mozem minimalne zdola 15-20% odseknut kedze si neviem predstavit jazdit az do prazdnej baterky. Specialne v zahranici kde to nepoznam.

Cize by som sa s tym nastal viac nez som zvyknuty. Co je nieco comu by som sa vedel prisposobit, akurat pri sucasnych cenach tych aut uplne neviem ci chcem taky kompromis robit. Zaroven si vravim, ze teraz sa EV este oplati, resp ta investicia je navratna kedze naklady na prevadzku pojdu skor hore. Akurat ze s Teslou stotozneny nie som a na ine EV nemam :)
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Vcera postol jeden trenciansky ytuber "vtipne" video z jeho skusenosti s EV kedy siel do nuly a potom odtahovkou :) Zrejme tie nabijacie stanice po sk nie su nejak extra super, ak to clovek nema zmaknute, kde co ako ma robit, lebo z toho bola vidiet sama frustracia. Na take spontanne tripy bez znalosti vsetkych zakuti nabijania to jazdenie po SK EV asi nie je.
Spoiler
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Nic nemusi mat zmaknute, staci si zadat ciel do navigacky (pripadne do mob. appky ak máš hlúpe auto)
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Pokial ale viem, tiez to nie je nepriestrelne. Potrebujes hromady karticiek a nemas uplne istotu, ze dana nabijacka bude fungovat. Na FB som v skupine Elektromobily CZ/SK a jeden chalan spominal, ze musel nechat Leaf 3 tyzdne pred Lidlom, pretoze tam nefungovala ani jedna nabijacka a tak ho tam musel nechat a zvysok cesty na letisko ist Uberom.

Toto pokial viem ma vyriesene, resp uplne dobre sa da fungovat s Teslou a sietou Super chargerov, ale Tesla je Tesla no ... vadili by mi ine veci.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

treba powerbanky pre auta :D
https://www.parkers.co.uk/electric-cars ... -chargers/

inak prave pre toto si ja stale neviem predstavit mat EV ako primarne auto. na moje potreby je to idealne, denne spravim 20-30 km po meste, 80% casu som doma kde mozem bez problemov nabijat auto alebo v office kde tiez viem nabijat.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

aacid a o plug-ine si neuvažoval? Elektrické dojazdy majú okolo 40 - 60km. Na ten denný nájazd by ti to vystačilo a na dlhú trasu spalovák.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

mame dve auta, jedno je na dlhe trasy a druhe ozaj iba do mesta. a teda ak by sme kupovali EV tak by to bola isto nahrada toho do mesta.

PHEV ma nejak nelaka, je to taky mackopes, nieco z toho, nieco z druheho, vo finale mas z oboch to najhorsie. (aj najlepsie, nech nie som len zly)
caro elektromobilu je v jeho jednoduchosti, ziadna prevodovka, spojka, startery, vstreky... ziaden olej. najvacsia nevyhoda za mna je vaha. s hybridom ziskas auto ktore je tazke ako EV ale stale ma v sebe spalovak a vsetky nevyhody z toho vyplyvajuce. servis musi byt tiez narocnejsi ked tam mas o system naviac.
chvilu som pozeral po novej honde civic, ta ma sice spalovak ale ten je cisto na ucely dobijania baterie ktora potom zivi elektropohon. tym padom motor bezi neustale na optimalne otacky.
ale uz len ked to napisem do vety tak to znie uletene a komplikovane.
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Johnnny napísal: 18 okt 2023, 10:50 Pokial ale viem, tiez to nie je nepriestrelne. Potrebujes hromady karticiek a nemas uplne istotu, ze dana nabijacka bude fungovat. Na FB som v skupine Elektromobily CZ/SK a jeden chalan spominal, ze musel nechat Leaf 3 tyzdne pred Lidlom, pretoze tam nefungovala ani jedna nabijacka a tak ho tam musel nechat a zvysok cesty na letisko ist Uberom.

Toto pokial viem ma vyriesene, resp uplne dobre sa da fungovat s Teslou a sietou Super chargerov, ale Tesla je Tesla no ... vadili by mi ine veci.
Ja neviem, musel by som byt proste debil. Vacsina nabijaciek uz podporuje roaming, tzn. ze nabijes na nej aj ked nemas ich kartu (pripadne naskenovanim QR kódu a zaplatenim online) - akurat trosku drahsie. Pozri si mapku https://www.nabky.com/ - na ten pocet EV co u nas jazdi si myslim, ze je to akurat a nic podobne sa mi za 20K km teda nestalo.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Tu je najnovšie porovnanie elektroáut Tesla Model 3, Hyundai Ioniq 6, BMW i4 a Mercedes EQE.

Tesla bolo najlacnejšie auto zo všetkých a aj tak vyhralo tento test.

retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Prečo všetky tie elektroauta vyzeraju z predu dost rovnako hnusne? Ci proste auto bez spalovacieho motora bude z predu vyzerat ako nejake porsche z 90 rokov? Plus nevidim tam ziadneho cinana, nemali by byt nahodou lidrami na trhu?
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

su lidrami v predaji celosvetovo(v cine hlavne teda), ale velmi malo cinskych aut sa dostane sem. A tie co sa dostanu, tak maju sialenu cenovku, nedavno som videl video, nechce sa mi hladat, ale v cine predavaju super lacne elektricke auto s dobrym dojazdom za cca 15-20k, tu to stoji 40-50k ci kolko(dovod, dph, clo, dodatocne veci, aby to splnalo eu parametre), a za tu cenu mas uz nasobne lepsie auta.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Vsak vsade pocut ze nas cinania zavalia elektroautami. Tak ako teda?
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

vsak ano, lebo tam auta stoja prd, ale s dovozom je stale problem. To nie je ako si poslat balicek z aliexpressu. To ze to vsade tvrdia je len clickbait. Casom tu urcite bude nejaky vacsi pocet cinskych aut, ale kym sa nevyriesi lacny dovoz, tak si este pockame. Momentalne dovezene cinske auta stoja dvojnasobok povodnej ceny.

Autoeditácia príspevku po 12 min 55 sek:
Pocujte, aky je rozdel v poplatkoch DD1 vs DD2?
Kukam cennik a nevidim tam nejake ine poplatky, tak mi to nedava zmysel. Poplatok mesacne za sluzbu 1.8e ci dd1 alebo dd2, rozdiel je len v kwh, kde dd1 je lacnejsia ako dd2.
https://www.zse.sk/documents/14388669/C ... 012023.pdf
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

pozeras zly cennik, chybaju ti tam poplatky za distribuciu. takze vzdy hladaj cennik integrovany/zdruzeny.
https://www.zse.sk/documents/14391116/C ... 012023.pdf

ak som spravne ratal tak DD1 sa oplati do 2570kw za rok, ak mas vecsiu spotrebu tak treba ist do DD2
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

kukiak napísal: 18 okt 2023, 13:13 Ja neviem, musel by som byt proste debil. Vacsina nabijaciek uz podporuje roaming, tzn. ze nabijes na nej aj ked nemas ich kartu (pripadne naskenovanim QR kódu a zaplatenim online) - akurat trosku drahsie. Pozri si mapku https://www.nabky.com/ - na ten pocet EV co u nas jazdi si myslim, ze je to akurat a nic podobne sa mi za 20K km teda nestalo.
To ale neriesi ten problem ked mas naplanovanu nejaku trasu a pocitas s nabijackou, ktora nefunguje. Nie vzdy mas moznost ist na dalsiu nabijacku. Samozrejme, s autom s velkou baterkou to mozno problem nie je, ale ak mas Leafa, alebo nieco podobne co ma 40kWh, tak alebo jazdis s velkou rezervou, alebo sa Ti take nieco kludne stat moze.

Ja samozrejme netvrdim, ze toto je standard, ale stale mi pride, ze jazda s beznym EV je dobrodrzunejsia nez jazda so spalovakom.
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Neviem no, to aj so spalovakom prides s prazdnou nadrzou na pumpu, ked si planujes cestu? :D Co ak ta bude zavreta lebo ráno dostala teta covid alebo im nedoniesli benzin? To sa stane asi len niekde v zapadakove, to iste vsak aj s EV - proste pojdes na inu.. v pripade totalnej nudze ti niekto donesie benzin do kanistra.. v pripadr nudze zas EV v nudzi nabijes z 220V - za hodinu z 220v dobijes 20-30km dojazdu.

O starom Leafe co ma dojazd 150km sa nebavme, a ak ho uz nenaky nadsenec chce, tak s tym rata a planuje si cesty online kde vidi dostupnost a funkcnost nabijaciek..

Vsetky tieto obrovske starosti panuju z toho, ze ti co to hejtia to videli niekde na youtube alebo citali v komentoch a hrotia dost nepravdepodobne az nemozne scenare.
Napísať odpoveď