Spotreba v domacnosti
Re: Spotreba v domacnosti
Lenze pri spalovaku niekoho odchytis a donesie ti v bandaske 3 litre benzinu, aby si dosiel na inu pumpu.
Pisal som len skusenosti nejakych ludi ktori EV maju z portalu, ktory EV skor propaguje, skor nez ich dehonestuje. Ina skusenost bola napriklad typka ktory chcel ist s Ioniq 5 do Chorvatska a opat to bolo myslene ako propagacia, ale na prvej nabijacke sa zasekol, lebo vyzadovala nejaky registracny/vstupny poplatok, alebo nieco podobne. Nakoniec mal este 20% baterky a odviezol sa (pomalsie) inde, ale 20# v MG4/eC4 a podobne je rozdiel nez 20% v Ioniqu 5, cize nie vzdy je ta moznost.kukiak napísal: 19 okt 2023, 7:23 Neviem no, to aj so spalovakom prides s prazdnou nadrzou na pumpu, ked si planujes cestu?Co ak ta bude zavreta lebo ráno dostala teta covid alebo im nedoniesli benzin? To sa stane asi len niekde v zapadakove, to iste vsak aj s EV - proste pojdes na inu.. v pripade totalnej nudze ti niekto donesie benzin do kanistra.. v pripadr nudze zas EV v nudzi nabijes z 220V - za hodinu z 220v dobijes 20-30km dojazdu.
O starom Leafe co ma dojazd 150km sa nebavme, a ak ho uz nenaky nadsenec chce, tak s tym rata a planuje si cesty online kde vidi dostupnost a funkcnost nabijaciek..
Vsetky tieto obrovske starosti panuju z toho, ze ti co to hejtia to videli niekde na youtube alebo citali v komentoch a hrotia dost nepravdepodobne az nemozne scenare.
Bolo to myslim toto:
Netvrdim, ze sa to neda robit lepsie atd, ale stale mi to pride organizacne narocnejsie a ako som pisal, dobrodruznejsie.
So spalovakom osobne jazdim tak, ze ak blikne rezerva, hladam pumpu a viem nabeton, ze mi problemy nehrozia pretoze v range tej rezervy mam pump 3 prdele.
Ale opat. Nemyslim to dehonestaciu EV. Mat na auto 60-70 000, o EV by som asi uvazoval (netvrdim, ze by som ho rovno kupil) pretoze ta technika je inde. Lacnejsie EV ako jedine auto mi pride ako ista komplikacia ktora mi aktualne za tie peniaze nestoji. V buducnosti az budu problemy vyriesene, alebo ak tie auta budu dostupnejsie, kludne.
A pokial by som dnes hladal druhe auto napriklad na jazdenie do prace a podobne (co si tiez nemozem dovolit), tak nic ine nez Fiat 500e, alebo i3 by som neriesil.
Pokial to nieje uplny total zapadakov tak cerpacky su na kazdom kroku. Ale spoliehat sa na jednu nabijacku ked v 20km okruhu ina nieje je nahovno.
Hlavne vravim, ten range rezervy je na spalovaku je inde. Su ludia, ktori jazdia do posledneho km a samozrejme riskuju to iste co pri EV. Ale standardne mam pri nafte rezervu 100km s uz sa citim nesvoj, takze vacsinou hladam pumpu. Na rezervu 100km u EV by som ale musel drzat v aute tretinu baterky, co mi teda cool nepride. Obzvlast v zime.
Aj ked v zime zase (aspon zatial) nejazdim dlhe vzdialenosti, vacsinou je to fakt len LM -> BA a spat.
Aj ked v zime zase (aspon zatial) nejazdim dlhe vzdialenosti, vacsinou je to fakt len LM -> BA a spat.
]celý tento problém, ako aj ukazuje johnny vo videu je tým, že ľudia si neuvedomujú, že dostupnosť nabíjačiek v súčasnej dobe, nie je až tak dobrá napr. v našej krajine a sú jednoducho zvyknutí zo spalovákov, že sadnem idem a dakde natankujem. A tak ako písal kukiak, potom z toho vznikajú hejty, teoretické katastrofálne situácie a podobne. AK si proste dnes chcem kupiť EV, tak musím rátať s nejakým či už plánovaním, resp. že je to trošku odlišné od spalovakov. A áno, tak ako nejazdím na 1km dojazd benzínu, tak nebudem jazdiť aj na 1km dojazd elektriny, dostupnosť, obsadenosť, funkčnosť nabíjačiek sa dá kontrolovať online. Dokonca teraz mal "Milan bez mapy" zapožičaný enyaq od škody na spoluprácu a vravel vo videu, že sa dá miesto dokonca rezervovať za jazdy. Čiže vieš, že sa k nej blížiš, tak má istotu, že ti ho nikto nevyfúkne. To sa ale všetko zmení v nasledujúcich rokoch.
Inak OMV buduje nabíjačky a v rakúsku ich má požehnane
https://omv.smatrics.com/sk/
na slovesku chcú budovať tiež
https://www.mojelektromobil.sk/omv-nabi ... slovensko/
štát dal nejakú výzvu na vybudovanie nejakých miest a vyčlenil na to peniaze
https://www.trend.sk/spravy/slovenske-f ... anu-obnovy
Napr. by stačilo, keby veľké siete čerpačiek pridali nejaké dve miesta na EV a hneď máš dostupnosť na vyššej úrovni.
Inak OMV buduje nabíjačky a v rakúsku ich má požehnane
https://omv.smatrics.com/sk/
na slovesku chcú budovať tiež
https://www.mojelektromobil.sk/omv-nabi ... slovensko/
štát dal nejakú výzvu na vybudovanie nejakých miest a vyčlenil na to peniaze
https://www.trend.sk/spravy/slovenske-f ... anu-obnovy
Napr. by stačilo, keby veľké siete čerpačiek pridali nejaké dve miesta na EV a hneď máš dostupnosť na vyššej úrovni.
Ako primárne auto do rodiny EV nemusí byť najlepšia voľba, hlavne ak rodina pravidelne jazdí na dlhšie výlety.
V mojom prípade by ale EV ako auto pre manželku dávalo dosť veľký zmysel. Ona jazdí každý deň 20 km do roboty, potom nejaké crcačky po meste a 20 km naspäť. Ja robím z domu a 3-krát týždenne jazdím 45 km tam a 45 km naspäť do iného mesta na tréningy. Takže na tieto trasy je EV podľa mňa ideál spolu s tým, že by sme ho prevažne nabíjali doma z wall boxu v garáži. Ak by sme ale išli 500 km na Slovensko, tak vtedy by nafťák dával väčší zmysel.
Plánujem nákup Tesly Modelu 3 v najbližších 3 rokoch práve z dôvodu povahy našich ciest, ale najprv sa musím donútiť prestať kupovať akcie Tesly a namiesto toho kúpiť ich auto
V mojom prípade by ale EV ako auto pre manželku dávalo dosť veľký zmysel. Ona jazdí každý deň 20 km do roboty, potom nejaké crcačky po meste a 20 km naspäť. Ja robím z domu a 3-krát týždenne jazdím 45 km tam a 45 km naspäť do iného mesta na tréningy. Takže na tieto trasy je EV podľa mňa ideál spolu s tým, že by sme ho prevažne nabíjali doma z wall boxu v garáži. Ak by sme ale išli 500 km na Slovensko, tak vtedy by nafťák dával väčší zmysel.
Plánujem nákup Tesly Modelu 3 v najbližších 3 rokoch práve z dôvodu povahy našich ciest, ale najprv sa musím donútiť prestať kupovať akcie Tesly a namiesto toho kúpiť ich auto
a ako je to teda s tym servisom? kto ti bude teslu servisovat? co som cital tak ludia chodievaju bud do ciech alebo do rakuska. dokonca som zachytil ze existuje nejaka mobilna servisna sluzba v cechach ze sa stretnete na hraniciach. ale teda neviem co realne by tam mohli servisovat...
Ja som bol v tom, ze Tesla ma servis len vo Viedni, nie ?
No v ČR je to s Tesla servisom asi jednoduchšie ako v SR. V Prahe je oficiálny servis, kam chodím minimálne raz mesačne aj teraz a nemám to až tak ďaleko + je možnosť aj mobilného servisu, takže o servisovanie by som sa príliš neobával.aacid napísal: 19 okt 2023, 10:36 a ako je to teda s tym servisom? kto ti bude teslu servisovat? co som cital tak ludia chodievaju bud do ciech alebo do rakuska. dokonca som zachytil ze existuje nejaka mobilna servisna sluzba v cechach ze sa stretnete na hraniciach. ale teda neviem co realne by tam mohli servisovat...
ty vlastne zijes v CZ, na to som zabudol. to je ok potom. mna odlakava od tej tesly hlavne ta absencia servisu na slovensku.
Aspon z toho čo som si pozeral tie hejty na nabijacie stanice, tak problém možno ani nebol v nedostupnosti tých nabíjačiek ako v tom, že keď tam prišiel niekto, kto možno elektromobil nevlastní, a skúša si to možno po prvý krát, tak z jeho sprostoty, alebo neblbuvzdornosti tých systémov a tých aplikácii sa im nepodarilo nabyť si tam tú batériu a zacali to hejtit. Teraz ale kde je probem, ci v nekompatibilite a nebluvzdornosti/prípadne neintuitívnostimLuks napísal: 19 okt 2023, 9:50celý tento problém, ako aj ukazuje johnny vo videu je tým, že ľudia si neuvedomujú, že dostupnosť nabíjačiek v súčasnej dobe, nie je až tak dobrá napr. v našej krajine a sú jednoducho zvyknutí zo spalovákov, že sadnem idem a dakde natankujem.
inak k lacnym cinanom.
MG4 vsetci vychvaluju. teraz sa na slovensku zacalo predavat MG5, co je kombi, ja ked teda dost male oproti beznym kombi ale je to kombi.
MG4 vsetci vychvaluju. teraz sa na slovensku zacalo predavat MG5, co je kombi, ja ked teda dost male oproti beznym kombi ale je to kombi.
Každý väčšinou argumentuje dlhou trasou, že je to nevýhodné. Ale prečo? Reálne aj dnes so svojím benziňákom viem prejsť trasu KE - BA bez zastavenia jedným ťahom, ale aj tak to nikdy nerobím. Proste vždy je to vo Zvolene alebo niekde na R1 na nejakú 20 minútovú pauzu, či kvôli káve, jedlu, wc, natiahnutiu sa, odpísaniu na správy atď. Iní ľudia fajčia, tak tí stoja aj kvôli cigarete. Ak by som si kúpil EV, tak jediná zmena by bola, že by som takúto pauzu trávil na mieste kde je nabíjačka. Čo napr. každý McDonald má nabijačku a na R1 aj vo Zvolene McD je. Plus kopec ďalších miest.Pilifo napísal: 19 okt 2023, 10:00Ak by sme ale išli 500 km na Slovensko, tak vtedy by nafťák dával väčší zmysel.
to môže byť tiež dôvod, ale tu by som to skôr dal na sprostotu ľudí ako systému. Na čerpačkách máš už dnes samoobslužné stojany, kde vieš priamo pri stoja zaplatiť kartou a ísť preč, neraz som zažil, že človek natankoval na takom stojane a išiel zaplatiť kartou dnu na pokladňu aj keď nič iné okrem tankovania nebral. Môžeš to vidieť aj v obchodoch pri samoobslužných pokladniach, mnoho ľudí tam nechce chodiť, nevie ich používať, nepochopí základným veciam, pritom tá pokladňa ti hovorí čo máš robiť. Ak niekto nechápe písanému textu a reči samoobslužnej pokladne, ako chce pochopiť nabíjací stojan na EV. Nevlastním EV, nenabíjal som nikdy a z videí, ktoré som videl viem, že buď máš karty ako napr od ZSE, alebo vieš platiť aj cez QR kody. Ak by som ale s EV niekde reálne išiel, tak by sm si všetky info pozisťoval presne a dopodrobna.retkvic napísal: 19 okt 2023, 11:38 Aspon z toho čo som si pozeral tie hejty na nabijacie stanice, tak problém možno ani nebol v nedostupnosti tých nabíjačiek ako v tom, že keď tam prišiel niekto, kto možno elektromobil nevlastní, a skúša si to možno po prvý krát, tak z jeho sprostoty, alebo neblbuvzdornosti tých systémov a tých aplikácii sa im nepodarilo nabyť si tam tú batériu a zacali to hejtit. Teraz ale kde je probem, ci v nekompatibilite a nebluvzdornosti/prípadne neintuitívnostitych nabijaciek a aplikacii alebo v tych co skusali nabijat.
Môže byť, len mi prišlo, že tí čo používajú po prvý krát tie nabíjačky nemajú problém s používaním automatov na tankovanie a používanie qr kódov a pod.(sú elektronicky zdatní), ale pri týchto nabíjačkách zrazu problém majú, to s tým zisťovaním si dopredu je zodpovedný prístup, tak by to malo byť vždy, len by ma zaujímalo, či je to iba tou nevedmosťou/zlými apkami, alebo si tam človek nenabije každé auto.
je to nevedomostou, nadavaju na nieco, o com nic nevedia. Chodte do talianska a skuste natankovat, tiez to nie je straightforward, kazda benzinka ina, a mal som s tym tiez problemy. Cely problem je ten, ze pouzivaju nespravne auta na nespravne ucely.
V prvom rade je dojazd. Realne dojazdy su uplne mimo, je rozdiel ci ides po rovine, alebo do kopca. Ak ma auto dojazd 250km, tak nemozes cakat 250km. Ked si zoberies teslu, ta ma mat dojazd 550km, realne 400.
Auto do mesta s dojazdom 200km je ok, ale nemozes pocitat, ze sa pohodlne dostanes z BA do LM. Takisto ked mas previest z nemecka auto s dojazdom 200km, tak to by sa clovek mal na to rovno vykaslat.
S Teslou 3 ba<>lm uz nebudes mat najmensie problemy. V Demanovej je supercharger a ides aj dalej.
Porovnavat to s oktavkami alebo benzinovymi autami vseobecne je uplny kok*tizmus, su to dve rozdielne veci. Ak potrebujes mat dojazd 1000km, tak si nikdy elektro auto nekupis, lebo take tu zatial niesu. Elektroauta su ako novy iphone, musis sa to naucit trochu pouzivat.
Ja by som siel hned do tesly, ale bohuzial zatial to nemam kde nabijat, tak akurat zistujem, ze ci si na chate mozem zriadit 400v a nabijat to tam. Vzdy cestujem tak max 400km, takze pre mna by to bolo super. Ale az casom, ked bude moznost to nabijat doma.
V prvom rade je dojazd. Realne dojazdy su uplne mimo, je rozdiel ci ides po rovine, alebo do kopca. Ak ma auto dojazd 250km, tak nemozes cakat 250km. Ked si zoberies teslu, ta ma mat dojazd 550km, realne 400.
Auto do mesta s dojazdom 200km je ok, ale nemozes pocitat, ze sa pohodlne dostanes z BA do LM. Takisto ked mas previest z nemecka auto s dojazdom 200km, tak to by sa clovek mal na to rovno vykaslat.
S Teslou 3 ba<>lm uz nebudes mat najmensie problemy. V Demanovej je supercharger a ides aj dalej.
Porovnavat to s oktavkami alebo benzinovymi autami vseobecne je uplny kok*tizmus, su to dve rozdielne veci. Ak potrebujes mat dojazd 1000km, tak si nikdy elektro auto nekupis, lebo take tu zatial niesu. Elektroauta su ako novy iphone, musis sa to naucit trochu pouzivat.
Ja by som siel hned do tesly, ale bohuzial zatial to nemam kde nabijat, tak akurat zistujem, ze ci si na chate mozem zriadit 400v a nabijat to tam. Vzdy cestujem tak max 400km, takze pre mna by to bolo super. Ale az casom, ked bude moznost to nabijat doma.
EV s 1000km dojazdom už sú, akurát si ich tiež nekúpiš lebo lacné nie je, resp. asi sa ešte nepredáva ani 
Elektromobil s dojazdom cez 1000 km je realitou. Mercedes predstavil auto, ktoré búra všetky predsudky
Elektrický Mercedes s dojazdom vyše 1000 km odskúšal majster F1. Našiel veci, ktoré nemalo v histórii ešte žiadne auto
Elektromobil s dojazdom cez 1000 km je realitou. Mercedes predstavil auto, ktoré búra všetky predsudky
Elektrický Mercedes s dojazdom vyše 1000 km odskúšal majster F1. Našiel veci, ktoré nemalo v histórii ešte žiadne auto
no, nemyslim si ze najblizsich 5-10 rokov budu elektromobily s dojazdom 1000km. Hlavne kvoli bateriam, ktore su teraz na hranici moznosti ked teraz s polovicnym dojazdom maju auta cca 2 tony, a tesla ma najlepsiu aerodynamiku, cca 5km/1kwh, ostatne maju tak 3, tak sa realne nic nemoze zmenit v dost dlhej dobe, jedine navysit kapacitu baterie, ale potom 4 tonove osobaciky su trochu blbost.
1000km je imho uz zase pomerne zbytocny extrem. Ale menej nez 300km (dialnicnych) mi pride trochu otravne. Jasne, ak by mi niekto teraz ponukal moderne EV s dojazdom 250km po dialnici za 15000eur, tak aj v kontexte nizsich nakladov (aspon teraz) by som s tym asi problem nemal, no priplacat si za to sa mi tiez nechce.
Imho Ioniq 6 aerodynamikou prekona aj Teslu.
Imho Ioniq 6 aerodynamikou prekona aj Teslu.
To, že Hyundai Ioniq 6 má malinko lepší drag coefficient ako Tesla Model 3, ešte neznamená, že má aj lepší dojazd. Napriek vyššej maximálnej kapacite baterky má dojazd stále nižší, keďže ten je výsledkom oveľa viac veličín ako len drag coefficientu a baterky...
a este k tomu je to auto strasne hnusne