Pracovná kultúra alebo som len precitliveny?

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
Krapeň
Novice
Novice

Pracovná kultúra alebo som len precitliveny?

Príspevok od používateľa Krapeň »

Ahojte, som Slovák žijúci v Prahe. Snad som tu správne , kde môžem položiť túto otázku. A to, či som, čo sa týka práce a benefitov príliš rozmaznaný. V skratke odišiel som z firmy, ktorá sa k zamestnancom chovala ako google? Zaplatené choroba, odpracované hodiny - ked bola robota hotová človek mohol odísť domov. Viete si to predstaviť.

Rozhodol som sa však zmeniť trochu svoju kariernu trajektoriu, skúsiť si management v marketingu. A tu som sa dostal do konfliktu s mojim priamym nadriadeným. Ochorel som a chcel som z domu pracovať na ľahšom projekte, a jednu ulohu len posunúť o týždeň. Stretlo sa to teda s veľkým nepochopením, a viac menej mi bolo naznačené, že takéto HO by som využil ako polovičné voľno. Takže som na PN. Z toho vyplynula diskusia ako som zbytočne ukrivdený, pretože som dostal možnosť HO aj dovoleniek a možnosť pracovať z vlaku cestou na Slovensko.

Bez pretahovania, s tým že som dostal pomernú časť dovolenky, som ešte žiadne voľno voľno nemal, len pár predĺžených víkendov. Jediná dlhšia dovolenka mi bola zamietnutá - začiatok júla štátne sviatky cz. Vraj sa s mojim priamym nadriadeným nemôžem časovo kryť, samozrejme nezabudol dodať, že on má voľno skoro neobmedzené kvôli prečasom. Ale v poriadku.

Na pohovore som samozrejme trval na 2dni HO po skúšobnej dobe. Chcel som HO,štvrtok a piatok alebo pondelok a piatok. bolo mi to zamietnuté, že nájdeme kompromis. HO mám v utorok. Argument môjho nadriadeného je, že nevidí rozdiel medzi utorkom a piatkom. Samozrejme kolegovia s iných odelený si môžu vybrať HO ako len chcú.

K cestám na vlak a pracovanie zo Slovenska. Nezaobišli sa extrémne nepríjemnými poznámkami, následnym mikromanažmentom ked som pracoval z domu. Ale bolo by dobré uviesť dôvody mojich ciest. Moja svadba + matrika, svadba najlepšieho kamaráta a pohreb kamarátovej manželky, ktorá umrela na rakovinu.

Ked si vezmem že pracovná doba je 8 a pol hodiny, ktorú si vypĺňam tým že si hľadám kurzy a hlavne, viem, že sú ludia, ktorí HO pracujú 4h denne, ale ja to proste nezneužívam, začína to dosť útočiť na moju psychiku a začína sa to už prejavovať fyzicky.

Nejaké perly, ktoré tu musím spomenúť. Pondelok rovno po svadbe o siedmej ráno mi vedúci bookol meeting s vedením firmy, kde som mal prezentovať projekt. Asi aj CEO to celé došlo mimo a presunul to. Samozrejme podľa mojho nariadeného sa chová ústretovejšie ako v bežnom korporáte a je to malá rodinná firma.

Sefinko mi este rad pozerá do monitoru poza chrbát. Minule som mierne otočil hlavu ako som pil vodu a doslova mi nazeral spoza blízkosti mojej hlavy. Najradšej by som dal výpoveď, ale bojím sa, že si prácu nenájdem a niesme v tak dobre situácii aby sme si to mohli dovoliť.

Napriek tomu premýšlam, či len možno niesom rozmaznaný s predchádzajúcej firmy a mal by som to proste vydržať. Takže preto píšem, a kľudne sem píšte úprimnú a konštruktívnu kritiku.

Edit: ak to tak z textu vyznieva, nie niesom uz v skúšobnej dobe
IVNAtor
Amateur
Amateur

Re: Pracovná kultúra alebo som len precitliveny?

Príspevok od používateľa IVNAtor »

Ak sa bojis ze si pracu nenajdes v Prahe tak ja uz neviem 😂 Normalne daj hodinovku ak si este v skusobnej .
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa javatar »

Bookovanie volna ked tam mas cloveka ktory ma vela nadcasov a ine postavenie viem pochopit (nesuhlasim s tym ale viem to pochopit).
Ich neschopnost alebo nevolu dovolit ti HO a pytat sa preco musis cestovat na SR a celkovo k mikromanagementu - spytaj sa sefa ci ma problem s tvojou pracou, ze mas pocit, ze ti neveri a ako by si si mohol tu doveru ziskat.
Na zaklade odpovede sa potom mozes velmi lahko rozhodnut ci tam ostat.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Krapeň
si tam nový, este ani 3mesiace a v niekorych zamestnaniach sa zvyknu k nováčikom stavat horšie ako k dlhodobym zamestnancom. Otázka ci tam zostat a dufat ze sa to casom zlepší alebo co najskor odísť, na to odpoved poznas iba sam. :)
Ty si doteraz robil vo velkom korporate a tie zvyknu ponukat vela benefitov ktore male firmy neponukaju, napr velkorysi Ho a pod.
Krapeň
Novice
Novice

gogo956 napísal: 24 okt 2023, 17:23 Krapeň
si tam nový, este ani 3mesiace a v niekorych zamestnaniach sa zvyknu k nováčikom stavat horšie ako k dlhodobym zamestnancom. Otázka ci tam zostat a dufat ze sa to casom zlepší alebo co najskor odísť, na to odpoved poznas iba sam. :)
Ty si doteraz robil vo velkom korporate a tie zvyknu ponukat vela benefitov ktore male firmy neponukaju, napr velkorysi Ho a pod.
Pardon ak to tak vyznieva, ale nie niesom uz v skusobnej dobe. Som tam 10 mesiacov, HO som poziadal po 5 mesiacoch.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Krapeň
pozri, musis sam zvazit ci sa tam citis natolko zle, ze chces radsej odist. To my za Teba nevieme posudit.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

mala rodinna firma...
je to tak, korporat ta rozmaznal. ja som tak isiel naopak, z malej rodinnej firmy do korporatu. pamatam si ako mi sef hovoril ze som sprosty ze ak si myslim ze tu som makal vela tak v korporate budem makat 3x viac. a uplny opak bol pravdou.
ono ked niekto oznaci svoju firmu ako "rodinnu" tak tym bude mysliet ze sa k tebe bude spravat ako k dietatu. on je sef, rodic a ty musis posluchat a robit co sa povie.
utekaj pokial mozes. ved nemusis dat vypoved a potom sa stresovat ci si najdes robotu, najprv si najdi robotu a az potom daj vypoved.
jeho spravanie sa nezmeni, mozno si na to zvyknes ale zmenit sa nezmeni.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Presne tak, v "malých rodinných firmách" musíš makať oveľa viac, keďže tam je práca každého zamestnanca okamžite vidieť pri malom počte ľudí. Ak máš ale korporát s tisíckami zamestnancov, tak je oveľa jednoduchšie sa zašiť a poznám aj prípady, kedy niektorí zamestnanci doslova robia skoro úplné hovno, pretože vedia delegovať svoju prácu a majú vyhliadnuté pravidelné obete, ktoré im nevedia povedať nie.

Tiež si myslím, že pomery sa nezmenia a tvoj šéf nezačne tlačiť menej na pílu. Ak nie si spokojný, tak by som radšej hľadal prácu inde. V Prahe s tým nemôže byť akýkoľvek problém...
Krapeň
Novice
Novice

Popravde to, že tam musím pracovať viac ako v korporáte je pre mňa naozaj najmenší problém. Tam je len že si tu nejakych vyplnim tých 8 a pol hodiny, aj ked by som mohol ísť domov. Tam vidím ten prístup v tých benefitoch, proste dochádzam 2h, v piatok by som pri práci z domu už mohol mať o tretej voľno. Tie jeho argumenty sú debilné
gogo956
Redeemer
Redeemer

to je paradoxne nevyhoda malých, tzv rodinnych firiem, že ľahko vznikne ponorka. Tým že medzi sebou navzajom interaguje iba málo zamestnancov, tak to paradoxne môže byť po frustrujucejsie ako ked je v korporate mnoho desiatok ci stoviek ludi.
Vo velkej firme sice nie je mozne super vychadzat s kazdym, ale zase sa tam daju lahsie najst ine "spriaznene duše". Zatial co ked si uplne nesadnu ludia v malej firmičke, tak vela moznosti ako to riesit vacsinou nie je..
Ten tvoj šef zjavne ta chce co najviac vidiet v office, asi preto, ze je vas tam malo, tak aby ste nemali prazdne priestory :D
Pondelky ti ako HO asi nechcu davat preto, ze vtedy byvaju tyzdenne meetingy a ty si asi na nich tak dolezity, ze nechcu aby si sa zucastnil iba cez net.
Krapeň
Novice
Novice

Office day je v stredu. PAradoxne, ludia s ktorymi mam meetingy najviac a najcastejsie su na HO permanentne okrem tej stredy. Takže chapes aka bizarna situacia to je, ze mi niekto nuti homeoffice v utorok namiesto piatku. a ze mi vycital cesty na Slovensko, ktore boli da sa povedat nutne zlo - az na tie svadby teda :)
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

inac su vo firme aj pracovnici, ktori su vo firme kratsie a maju lepsie podmienky ako ty? lebo niektori veduci sa snazia si "vychovat" cloveka, ktory je vo firme kratsie a po case prenesu pozornost zasa na niekoho ineho.
kompi
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kompi »

Z vlastnej skúsenosti ak nie si spokojný odíď 10m už je dosť dlho. Ako bolo písané v Prahe si nájdeš rýchlo iný job. Ešte ti poradím keď budeš odchádzať uveď šéfovi presne čo ti vadí možno ich to prinúti zamyslieť sa. Btw niekto tu písal o korporatoch je to úplne presne. Tam sú naozaj pri x ľuďoch niektorý čo robia doslova hovno kľudne aj cele roky. Lenže to závisí aj od toho koho majú nad sebou vymení sa šéf ktorý ich môže veľmi rýchlo odhaliť a skončili
gogo956
Redeemer
Redeemer

ono v tých korporatoch je to o tom, ze ludia ktorí su tam už dlho, tak su vlastne prakticky nevyhoditelní, lebo za tu dobu uz vacsinou maju vytvorene medzi sebou kamaratske väzby s klúčovými osobami a keby niečo tak tí ich podržia. Takze v korporate je dolezite par rokov za kazdu cenu vydrzat a potom sa uz pri troche stastie uz len v podstate vezie. Prave pre toto niektore firmy maju v klauzulach k pracovnej zmluve ze po urcitej dobe, napr 10rokoch, bude automaticky zo strany zamestnavatela pracovny pomer ukončený/bez ohladu na pracovneho vysledky/, pretoze takyto zamestnanci uz vacsinou nie su moc produktivni napr co sa inovacii týka.
kompi
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kompi »

kazdy clovek v konporate co ma TPP na dobu neurcitu je prakticky nevyhoditelny ak neurobi dokazatelny pruser alebo nenasere niekoho doleziteho z managmentu co mu to da vyzrat potom. ale opisal si to pomerne presne to su uz potom kamaratske vazby a system kur*a kurve rit neurve...
Napísať odpoveď