Spotreba v domacnosti
Re: Spotreba v domacnosti
Ako je to s klímou v EV? V tom videu s Rosbergom je, ze ked pouziva klimu, tak mu to zoberie hned 50km z dojazdu a vysoke teploty vraj EV nerobia tiez dobre, podobne ako chladne pocasie.
Riesila sa aerodynamika a tak som komentoval aerodynamiku. Dojazd je vysledkom kombinacie mnozstva inych parametrov, ale na ten som nereagoval. Nesnazim sa vam utocit na Teslicku
Ioniq 6 ma dost svojsky dizajn, to je fakt a tiez si nan dost zvykam, ale asi to pojde. Navyse v interieri mi naopak oproti Teslam (s vynimkou Ska co je asi jedina verzia ktoru by som bral bez frflania) pride krajsi.
Ioniq 6 ma dost svojsky dizajn, to je fakt a tiez si nan dost zvykam, ale asi to pojde. Navyse v interieri mi naopak oproti Teslam (s vynimkou Ska co je asi jedina verzia ktoru by som bral bez frflania) pride krajsi.
Samozrejme, klíma kompresor je ďalší spotrebič, ktorý odoberá šťavu z baterky, takže je logické, že dojazd sa pri pustenej klíme zníži.
No a pri vysokých teplotách je nutné baterku dodatočne dochladzovať, navyše to nie sú ideálne podmienky pre jej fungovanie, takže to zase znižuje dojazd, rovnako ako aj v zime naopak pri nízkych teplotách.
No a pri vysokých teplotách je nutné baterku dodatočne dochladzovať, navyše to nie sú ideálne podmienky pre jej fungovanie, takže to zase znižuje dojazd, rovnako ako aj v zime naopak pri nízkych teplotách.
20%? Si dajak uletel nie?Johnnny napísal: 17 okt 2023, 6:32 Autoeditácia príspevku po 2 min 29 sek:
To si trochu uletel, nie ?
K nejakym stratam tam sice dochadza, ale pokial viem, uz 20%, cize 1/5 je skor extrem a tie straty su skoro okolo 10%.
https://fontech.startitup.sk/elektromob ... ch-penazi/
Ale Ano, ak mas najmodernejšie elektricke auto a nie v základnej výbave, efektivita by mala byt uz lepsia
ja by som povedal ze to bude ovela viac.cinges napísal: 19 okt 2023, 15:44no, nemyslim si ze najblizsich 5-10 rokov budu elektromobily s dojazdom 1000km.
dnesne baterky uz asi nejde nejak "upgradnut" aby mali nejak o moc lepsiu kapacitu. na to proste musi prist nova technologia a ked pride tak nemyslim ze to bude v style "nove baterky maju o 20% vyssiu kapacitu ako tie co tu mame 50 rokov!" ale skor to bude 500%.
tak ako verim ze sa este dozijeme toho ze telefon nebudes musiet nabijat kazdy den ale kazdy mesiac tak aj auto by mohlo mat dojazd kludne 3000-4000km a budes ho nabijat fakt len vynimocne.
alebo skor pride nejaky kompromis ked ten dojazd bude "iba" 1000km ale baterka bude zaberat minimum miesta v aute a nebude vazit skoro nic.
Vychadzal som z tohto: https://www.mojelektromobil.sk/straty-p ... or%C5%A1ie.Peter00 napísal: 23 okt 2023, 16:29 20%? Si dajak uletel nie?
https://fontech.startitup.sk/elektromob ... ch-penazi/
Ale Ano, ak mas najmodernejšie elektricke auto a nie v základnej výbave, efektivita by mala byt uz lepsia![]()
K tomu premiovemu startitup clanku nemam pristup.
Na toto som chcel uz skor reagovat ale nemal som este spraveny sumar z ukoncenia sezony.
Prvykrat za 10r co mam klimu som si to meral. Za celu sezonu mi klima zozrala neuveritelnych 135kW. Vyhlasim asi bankrot
Je sice pravda ze som setrny a nikdy som neklimoval pod 25st, najcastejsie na 26st. Ale uplne mi to stacilo.
Cize okolo 30 eur za cele leto, to nie je zle.
za ten komfort ze sa clovek nemusi doma potit je to uplne ok. Ja som si tiez zvykol chladit iba decentne na 26-27st.
-
starysomar
Hardcore addict
Podobne - 24-26
A občas si ňou dokurujem.
Nezapísal som si celú spotrebu (to robím len pri autách), no obe na plné oné berú kilowatt pritom majú chladiaci 6 kW, jedna ak udržiava - 200 wattov, samozrejme v čase, keď ide vonkajšia jednotka. A ona nachladí a dlhšie časové úseky nebeží no vnútorná jednotka chladí stále.
Možno zapíšem - mám wattmetre pred PC aj klímou.
A občas si ňou dokurujem.
Nezapísal som si celú spotrebu (to robím len pri autách), no obe na plné oné berú kilowatt pritom majú chladiaci 6 kW, jedna ak udržiava - 200 wattov, samozrejme v čase, keď ide vonkajšia jednotka. A ona nachladí a dlhšie časové úseky nebeží no vnútorná jednotka chladí stále.
Možno zapíšem - mám wattmetre pred PC aj klímou.
To mi hojko vyratal, ze prekurim za den, takze to je hodne fajn hodnotawladas napísal: 02 nov 2023, 18:49 Na toto som chcel uz skor reagovat ale nemal som este spraveny sumar z ukoncenia sezony.
Prvykrat za 10r co mam klimu som si to meral. Za celu sezonu mi klima zozrala neuveritelnych 135kW. Vyhlasim asi bankrot![]()
Je sice pravda ze som setrny a nikdy som neklimoval pod 25st, najcastejsie na 26st. Ale uplne mi to stacilo.
Som an tom podobne, tiez klimujem na cca 25-27 stupnov aj ked teda mam vzdy pocit, ze to realne musi byt ovela menej
A hlavne mam strasne malu pracovnu, nejakych 10m2, takze to sa vyklimuje hladko a zvysok domu prilis klimovat nemusim. Mozno tak spalen, ale ta ma tak o dva stvorce viac
-
starysomar
Hardcore addict
Klimatizačná jednotka je pod stropom a v nej čidlo teploty. Tiež vídam na teplomeri na stole o stupeň-da nižšiu, než hlási klíma.
Dost slusne, a to mas jednu jednotku, vychladi to cely byt, podlazie/podlazie domu, alebo to pouzivat hlavne v ramci jednej miestnosti? Skusal si co to urobi aj v zime ako prikurovanie, ci na to pouzivas iny zdroj.wladas napísal: 02 nov 2023, 18:49 Za celu sezonu mi klima zozrala neuveritelnych 135kW. Vyhlasim asi bankrot![]()
-
starysomar
Hardcore addict
Som sa trocha zmodernizoval v meraní spotrieb.
Jeden byt inteligentným ističom, druhý zatiaľ iba klímy a audio/PC.
No chem prejsť na platformu pod jednu apku.
Názory, rady?
Ďakujem.
Jeden byt inteligentným ističom, druhý zatiaľ iba klímy a audio/PC.
No chem prejsť na platformu pod jednu apku.
Názory, rady?
Ďakujem.
Nazory? Rady? Daj si home assistant a vykasli sa na appky roznych vyrobcov.
-
starysomar
Hardcore addict
Dík už mám no Mi smart plug2 doň nepridám.
Dnes som namontoval istič druhej polke dvojbytu (papierovo sú samostatné, máme ich spojené, prívody od elmerov sú dva no pripojené k iba jednému)
Pomaly sa rozhliadam aké zásuvky Tuya (a či Matter) namiesto xiaomáckych. MOžno sa na to vyto - nahodil som si trojmo BlueStack okná - v každom jedno zariadenie a je. Ističe neidú ani v mobile zobraziť súčasne, zásuvky áno. Proti stavu na obrázku mám rozdiel len v tom, že sú ističe v Smart..., nie Immax... apke.
A nastavujem...testujem ističe v SmartHome (aj scémy pre tie Xiaomi). Nie všetkému tam zatiaľ chápem.
Dnes som namontoval istič druhej polke dvojbytu (papierovo sú samostatné, máme ich spojené, prívody od elmerov sú dva no pripojené k iba jednému)
Pomaly sa rozhliadam aké zásuvky Tuya (a či Matter) namiesto xiaomáckych. MOžno sa na to vyto - nahodil som si trojmo BlueStack okná - v každom jedno zariadenie a je. Ističe neidú ani v mobile zobraziť súčasne, zásuvky áno. Proti stavu na obrázku mám rozdiel len v tom, že sú ističe v Smart..., nie Immax... apke.
A nastavujem...testujem ističe v SmartHome (aj scémy pre tie Xiaomi). Nie všetkému tam zatiaľ chápem.
-
94jakub
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Ak ti nevadí sa s tým trochu pohrať (čo asi nevadí, keď si objavil takéto obludné riešenie cez bluestack), tak určite HomeAssistant.
A hlavne treba kúpiť HW, ktorý používa otvorené a ako tak štandardné protokoly. Nie tieto uzavreté čínske cloudy. Bohvie, čo všetko ti to robí na sieti. Takže napríklad nejaké ZigBee alebo Matter. Dajú sa nájsť aj s Tasmota FW, čo je open-source (podporuje MQTT a vari ZigBee?).
Potom nie si závislý od rozbitých appiek, od posekanej funkcionality, toho že musíš mať 5 appiek, od toho že to prestanú podporovať a raz sa to nebude vedieť pripojiť na ich cloud alebo podobné výmysly.
A hlavne treba kúpiť HW, ktorý používa otvorené a ako tak štandardné protokoly. Nie tieto uzavreté čínske cloudy. Bohvie, čo všetko ti to robí na sieti. Takže napríklad nejaké ZigBee alebo Matter. Dajú sa nájsť aj s Tasmota FW, čo je open-source (podporuje MQTT a vari ZigBee?).
Potom nie si závislý od rozbitých appiek, od posekanej funkcionality, toho že musíš mať 5 appiek, od toho že to prestanú podporovať a raz sa to nebude vedieť pripojiť na ich cloud alebo podobné výmysly.
-
starysomar
Hardcore addict
Ističe mám dva ističe imax neo - wifi vezrie, nie zigbee. Tie meniť nebudem, vyhovujú mi.
Ku nim "dopasovať" dve wifizásuvky no tiež s meraním a záznamom.
A bude všetko v jednej apke - i keď sa javí ako nevýhoda nemožnosť spustiť súčasne dve okná (jedno z klonovanej app - čínske srandy sa tak dajú a prepínať medzi nimi)
"Bohvie, čo všetko ti to robí na sieti" - daj tip čo by mohlo.
Páni - ja sa hrám, nehrám a nikdy som nehral hry - mám iné
Ku nim "dopasovať" dve wifizásuvky no tiež s meraním a záznamom.
A bude všetko v jednej apke - i keď sa javí ako nevýhoda nemožnosť spustiť súčasne dve okná (jedno z klonovanej app - čínske srandy sa tak dajú a prepínať medzi nimi)
"Bohvie, čo všetko ti to robí na sieti" - daj tip čo by mohlo.
Páni - ja sa hrám, nehrám a nikdy som nehral hry - mám iné
Preco don nepridas Mi Smart plug 2?
Keby riesim zasuvky, pozeram bud shelly (wifi alebo zwave), pripadne nieco zigbee, kludne aliexpres (+- tak 12e/kus).
Tie app co spominas vyssie (okrem xiaomi teda) je vsetko predpokladam nejaka Tuya, len brandovana od roznych "vyrobcov", ale v principe vacsina funguje s tuya/smart life. Mal som niekolko takych, vsetky som preflashoval na esphome a su ovladane plne lokalne.
Keby riesim zasuvky, pozeram bud shelly (wifi alebo zwave), pripadne nieco zigbee, kludne aliexpres (+- tak 12e/kus).
Tie app co spominas vyssie (okrem xiaomi teda) je vsetko predpokladam nejaka Tuya, len brandovana od roznych "vyrobcov", ale v principe vacsina funguje s tuya/smart life. Mal som niekolko takych, vsetky som preflashoval na esphome a su ovladane plne lokalne.
-
starysomar
Hardcore addict
Popravde nemviem, čo a ako s Homeassistant. Treba to na niečom rozbehnúť? (Rapsberry?)
Z toho, čo od oka vidím nie som moc múdry
Z toho, čo od oka vidím nie som moc múdry