4. Ficova vláda (2023-202x)

Diskusie na politické témy...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: 4. Ficova vláda (2023-202x)

Príspevok od používateľa gogo956 »

wladas napísal: 16 nov 2023, 20:20 V 2020 chybalo PSku cca 900 hlasov aby sa dostalo do parlamentu. Cize nesuhlasim s tvojim nazorom ze jeden nic neovplyvni.
Ked bude niekde raz chybat ten jeden moj hlas, potom mozes vycitat.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Takto to nefunguje :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Tato krajina nedokaze zvolit nikoho aspon trochu normalneho. Maximálne co dokazala, bolo ze v predch adzajucich volbach zabranila vitazstvu Fica tym ze zvolila Matovica. Clovek nevie ci sa ma smiat alebo plakat.
Ano, aj v inych krajinych sa deju v politike rozne veci. Ale existuje jedina krajina v aspon trochu vyspelom svete, kde by sa dialo co tu? O mna nejde, vyznavam nazor ze co si volici navaria to budu mat a plne to akceptujem. Len je to cele smutne a čudné..
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Mali by sa vracat všetci Slováci zo zahraničia, co migrovali najmä ako ekonomický migranti. A prevzali zodpovednost voliť aj v SR.
Voliť sa má prioritne kvoli volebnemu programu dannej strany a nie primárne kvoli ideologii.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

dost ludi zijucich v zahranici voli postou, tento rok okolo 70k
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

beardie napísal: 16 nov 2023, 22:14 dost ludi zijucich v zahranici voli postou, tento rok okolo 70k
To áno, ale kebyže ich volí minimálne pol miliona, by to snád už výraznejšie ovplyvnilo to, kto bude v parlamente.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Ja som síce volil. No keďže žijem už nejakú dobu mimo SK a ani v budúcnosti sa na SK neplánujem vrátiť, tak už som rozmýšľal, že načo mám vlastne voliť? Keby tých "zadubenych" ľudí bolo aspoň menej, žeby to malo aspoň nejaký reálny zmysel voliť. Ale keď som videl ako volil východ tieto voľby, tak som si povedal, že to nemá zmysel. Bude trvať ešte dlho kým sa zmení zmýšľanie ľudí na SK. Ľudia z môjho okolia na SK sú si takí istý, že Hláso-smer je to najlepšie čo Slovensko môže mať, že sa mi to až zhnusilo 😅.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Blastbit napísal: 16 nov 2023, 21:07 Mali by sa vracat všetci Slováci zo zahraničia, co migrovali najmä ako ekonomický migranti. A prevzali zodpovednost voliť aj v SR.
Voliť sa má prioritne kvoli volebnemu programu dannej strany a nie primárne kvoli ideologii.
To vies. A co by som tam robil? Podpisoval, ze parkovisko je vysadene pole? Alebo bral plat nizsi ako vyska najomneho v krajskom meste a do toho platil dane na zlodejiny a 4-rocnu kampan mafianskym zmrdom.
Aby sa mohlo volit podla programu, treba ho aj zverejnit pres tym ako je potrebne poslat hlasovaci listok.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Strany sa po voľbách častokrát nedržia toho čo dovtedy hlásali. Stačí sa pozrieť čo politici tvrdili pred voľbami v minulosti a ako skutočne konali po voľbách, nie je vzácne, že mnohokrát úplne otočili.
To sa netýka iba slovenských politikov ale z veľkej miery aj zahraničných.
Problémom Slovenska je, že veľká časť voličov má príjmy, z ktorých sa dá iba ťažko dôstojne žiť. Tým pádom majú pochopitelne tendenciu voliť tých najväčších populistov.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

jackb napísal: 17 nov 2023, 8:33 To vies. A co by som tam robil? Podpisoval, ze parkovisko je vysadene pole? Alebo bral plat nizsi ako vyska najomneho v krajskom meste a do toho platil dane na zlodejiny a 4-rocnu kampan mafianskym zmrdom.
Aby sa mohlo volit podla programu, treba ho aj zverejnit pres tym ako je potrebne poslat hlasovaci listok.
Si spominal ze más dve VS, takze az tak nizky plat by si nemal. V týchto volbách vypadli taký mafoši ako Republika,Kollar, takze ocividne sa to dá. Ktorá strana podla teba nezverejnila volebný program?
Edit pre ostatních - práve prehlasovaním tích zadubeních voličov sa mafianske strany nedostanu do parlamentu. Premna aj SNS je menšie zlo ako Sme rodina alebo Republika. Ked budu voliť státisíce Slovákov zo zahraničia, tak tam nebude ani tá SNS a následne další im podobní.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Blastbit
sice vypadla Republika, Kollar ale pribudli "experti" o ktorých ťažko povedať či sú výrazne väčším prínosom pre štát ako tí pred nimi. Sns v parlamente okrem Danka nikoho nemá a tí čo ža Sns v parlamente sedia su "lúmeni par excelence"..
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Ved práve je to ťažko povedať. Prehlasovať zadubeních maju v rukách práve tí co sú v zahraničí, co odišli ako ekonomický migranti + pomahat domácej ekonomike, ked sa vratia. Darmo potom bojovali predkovia o vznik SR, ked ho nechaju potopiť aj tí co odišli.
Na dochodky terajších detí nebude mať kto robiť a cudzinci co tu robia dočasne to nespasia.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

gogo956 napísal: 17 nov 2023, 8:37 Problémom Slovenska je, že veľká časť voličov má príjmy, z ktorých sa dá iba ťažko dôstojne žiť.
netreba to zase takto absolutizovat
Priemerný Slovák sa ma lepšie ako 90 % sveta
gogo956
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 17 nov 2023, 9:10 netreba to zase takto absolutizovat
Priemerný Slovák sa ma lepšie ako 90 % sveta
myslel som v porovnani s vyspelým svetom, nie v porovnaní s rozvojovým svetom. Dalsie vec je, ako by sme bohatstvo presne merali. V chudobnej krajine su sice nizke prijmy, ale rovnako su nizke aj zakladne zivotne naklady. Dalej, to ze priemerny Slovak sa ma lepsie ako priemerny obyvatel Zeme nic nehovori o tom, ci tito ludia maju prijmy na urovni ktora im dovoluje dostojny zivot.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Vyspelý svet je preto vyspelý lebo západné mocnosti viedli aj vojny pri ktorích ziskali zdroje, SR vojny v takomto meradle neviedlo.
Kto má more má tiez velku výhodu oproti vnútrozemským štátom + sú to štáty s viac ako 10x vyšším obyvatelstvom oproti SR.
Je to aj o rozmýšlaní spoločnosti ale v prvom rade rozmýšlaní jedincov. Ludia tu vedia plytvat aj jedlom, kupujú niečo, aj ked je to drahšie viac než by muselo. Ludia sa maju zakrývať perinou na akú momentálne majú.
Pozerám sem tam relaciu bez servitky - aj jedlá co vyzerajú dobre ofrflú a len z ješitnosti daju nižšie známky. Co by za to jedlo dalo 90% sveta.
Ked je niekde problem, je to v správaní ludí v SR, ich ješitnosti, lenivosti, alebo druhý extrem prílišnej upiatosti, uplakanosti a pod.
Pomoct zmeniť tento stav maju v rukách aj Slováci čo žiju v zahraničí a preniesť to sem do SR, začína to hlasovaním vo volbách. :wink:
gogo956
Redeemer
Redeemer

Bohate krajiny maju financny kapital a tym vedia pritiahnut k sebe špičkový ludsky kapital.
To znamená že krajina s nizkymi prijmami najprv investuje do vzdelavania detí, ktoré následne odchádzaju do zahraničia kde sa podielaju na tvorbe Hdp danej krajiny a nie krajiny v ktorej vyrastali a ktora im poskytla vzdelanie. To teraz nie je moralizovanie, len konštatovanie. Preto Slovensko žiadna dobrá budúcnosť nečaká-je prilis chudobne aby dokazalo udrzat /a uz vobec nie prilákat zahranicny/ si kvalitny ludsky potencial a zaroven ma zlu demografiu.

Blastbit
áno je pravda, ze vacsina bohatstva Zapadnych statov vznikla ako dosledok kolonializmu. Rovnako je pravda ze vnutrozemske staty su principialne hendikepovane.

Autoeditácia príspevku po 20 min 29 sek:
Ale problemy s hospodarskym rastom nema len Svk, ale dlhodobejsie celá Eu. Dôvodov je viacero, ale jedným z hlavným sú iracionálne rozhodnutia bruselských byrokratov a nejde len o tzv "Greendeal".
Tieto rozhodnutia okrem ineho silno poškodili ekonomickeho ťahúňa Eu- Nemecko /vysoke ceny energii vyhnali priemysel narocny na spotrebu energie, boj proti spalovacim motorom tlaci automotive do EV kde nemaju proti cinskej konkurencii šancu/
Konkurencieschopnost Eu voči ostatnym svetovym subjektom neustále upadá.

Stači sa pozrieť na údaje od roku 2008:

European Union GDP Per Capita 1970-2023 | MacroTrends
https://www.macrotrends.net/countries/E ... per-capita
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Blastbit napísal: 17 nov 2023, 8:39 Si spominal ze más dve VS, takze az tak nizky plat by si nemal. V týchto volbách vypadli taký mafoši ako Republika,Kollar, takze ocividne sa to dá. Ktorá strana podla teba nezverejnila volebný program?
Dakujem za informaciu. Nevedel som, ze pocet uspesne ukoncenych vysokych skol ma dopad na vysku platu. Ked som naposledy videl inzerat zo Slovenska, tak som to bral tak, ze plat uvedeny v nom, je plat, s ktorym mam pocitat.
Ale tiez by to nebolo jednoduche, lebo ak sa nic od maja 2017 nezmenilo, tak moj diplom z cudziny musi uznat Slovesko. Dohoda o uznavani kvalifikacii sa asi nepouziva, ale je to reciprocne. Cize by som mal len slovensky diplom a ziadnu slovensku prax.
A na Slovensku sa tomu co robi nevenuje nikto relevatny v sukromnej sfere. Takze by som oslat v statnej sprave a bud by ma nezobrali, lebo nesuhlasim s politickou orientaciou vedenia, alebo by ma po volbach vyhodili... sice Bator u Luzinu a Zifcaka opakovane hovoril, ze statneho zamestnanca nemozno vyhodit, ale aby som sa vratil z cudziny, len preto, aby som cakal na nove volby za minimalku a vytahovanim zaseknuteho papiera z tlaciarne niekde v suterene... to skor nie. Plus navrat ludi z cudziny do statnej spravy nezvykne robit dobrotu. Ten pripad Zuzany Hlavkovej, ktora absolvovala University of St Andrews v Skotsku (kde studuju deti z top britskych rodin, vratane kralovskej), ktoru dosikanovali za whistleblowing na Ministerstve zahranicnych veci nie je az tak stary.
Ja som si zobral poucenie z pripadu, kedy moja dolezita posta prvou triedou isla z Londyna namiesto na Slovesko na Sri Lanku, obratom sa vratila kdesi do Londyna kde cakala. Ked som to reklamoval na poste tu na dedine, tak sa nasla a aj tak prisla len dva tyzdne predtym ako som prisiel na Slovensko osobne. Prva trieda, tracked, 2.5 mesiaca. Takze ten listok som poslal 25. jula. Takze ti odpoviem protiotazkou: bola vtedy strana, ktora uz vtedy mala zverejneny program? Myslim old school program, nie len vyskreky o zastaveni Sorosa a LGBTI+ ludi.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

jackb - v pracovných inzerátoch je uvedená minimálne garantovaná výška platu + dohoda o jeho zvýšení. Prax sa uznáva aj z cudziny.
Volebné programy demokratických strán boli uvedené na ich web stránkach. Pri dezolátskych stranách moc nie, ale tie by si nevolil.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Blastbit napísal: 17 nov 2023, 21:30 Prax sa uznáva aj z cudziny.
Ani nie. Oni dokonca neuznávajú ani prax zo súkromnej sféry na Slovensku. To je jeden z problémov prečo štát nevie do štátnej služby prilákať ani tu žijúcich odborníkov pred dôchodkovým vekom. Lebo im dajú plat ako absolventovi a aj upratovačka, ktorá na úrade upratuje 15 rokov, má vyšší plat.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

ephramko napísal: 17 nov 2023, 22:14 Ani nie. Oni dokonca neuznávajú ani prax zo súkromnej sféry na Slovensku. To je jeden z problémov prečo štát nevie do štátnej služby prilákať ani tu žijúcich odborníkov pred dôchodkovým vekom. Lebo im dajú plat ako absolventovi a aj upratovačka, ktorá na úrade upratuje 15 rokov, má vyšší plat.
Slovenský strojár co si urobí prvú prax v SR, ide do cudziny pracovať a potom zase späť, má slušný plat aj v SR. Asi je to teda individuálne.
No ak by jackb chcel pracovat s dvomi VS v SR myslim si ze výrazne nadpriemerný plat by dostal. No 5000 eur by to nebolo nie sme UK.
Napísať odpoveď