Zivot v Rakusku

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Andi_Cibula
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Zivot v Rakusku

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Neviem ti na to síce odpovedať, ale všimol som si, že v ČR má strašne veľa moderných zubárov na svojom webe možnosť zobrazenia v nemčine, ale pozor, nie nemecká vlajočková ikonka, ale rakúska. Tento jav potvrdzuje aj kamoš doktor, že do ČR chodí kvoli cenám more Nemcov a Rakúšanov. Potom zas more Švajčiarov chodí kvoli cenám do Nemecka.
Famine
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Famine »

Do rakuska zit by som nesiel ani keby mi za to zaplatili :smt040

Dzignuty rakusania... Nam vycitaju nieco o jadrovej energii a pritom tam maju turbiny ktore sposobuje problemy vtakom a rozpaluju nam zem a su hlucne a namiesto toho tam maju vodne elektrarne a uholne... Ale problemom pre nich su jadrove elektrarne = totaaalne dzignuty .... A este volia akychsi zeleních ktori u nas nemaju ani jedno percento.... :smt033

Strasna cistota je tam a sami policajti nebol naokolo nikde kos a az som sa bal spacok hodit na zem tak som si ho dal do vacku!!! :smt081

Ak tam byvate a pred domom trochu vam kvapka olej z auta, kosíte si alebo pílite drevo tak susedia na vas volaju policajtov... Totálny národ udavacov :oueee:

Maju tam strasne drahe cigarety, este drahsie nez na Slovensku ked som tam bol naposledy tak stali 5 eur kym u nas 3 eura!!! Dalsi spasitelia ktori nam chcu zakazovat fajcit tfuj :aasmile2:

Dabing filmov/serialov a televizne relacie maju nemci o dost lepsie nez rakusania i ked nemci su viac dzignuty v tom ze cenzuruju filmy = vystrignutie nasilnych scen a aj cannibal corpse kapela bola zakazana v nemecku a aj videohry niektore boli zakazane... Neviem kde su viac dzignutejsi :nono:

Medzi dedinami kvalita ciest ako keby to bola dialnica :lol:

Polia maju uplne ze divne take rozkuskovanee nie ako u nas pekne velke mohutne pole repky olejnej, slnecnice, kukice vsade kam sa pozrietee :smt049

Kuria si tam domy naftou my na slovensku na kurenie pouzivame plyn 8)

Vo Viedni maju trapne male metro typu Ubahn,... V Prahe maju spickove a velke metro sovietskeho typu :wink:

Tak isto este do februara/marca 2023 boli povinne respiratory v metre kde boli uz vsade vo svete zrusene :smt046 a pocas poslednych troch rokov sa pohrávali s myslienkou povinne ockovat...

Obchody su zavrete cez sviatky (jak aj u nas) ale aj nedele!!! Ty kokos ja mam v nedelu volno a by som nesiel na nakupy???? Za to rakusania nedele chodia nakupovat na slovensko :sneaky:

Bol som tam na koncerte a bublinkova soda stala 5eur tak isto ako aj colovy napoj alebo pivo!! Rovnaka cena!!!

Nechapem preco aj velke svetove hviezdy hudby chodia do Viedne alebo Grazu robit koncerty... Totalni suchari ti rakusania jak na koncerte moravanky robili atmosferu... V Madarsku a Polsku robia fanusikovia o dost lepsiu atmosféru...

Jedina vyhoda rakuska je to ze ked tam idete na kupalisko tak zrazu slovenky su hore bez uz ukazuju a davaju volnost svojim prsiam :smt009 slovakom a a na slovensku take neukazuu to sa hanbiaaa...
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

To je trolling?
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Troling, a dosť slabý. Asi už nemá o čom písať.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ale treba uznat, ze to precitil. Zrejme bol teraz prvykrat v Rakusku a tak sa rozhodol, ze nas tu zabavi.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

" A este volia akychsi zeleních ktori u nas nemaju ani jedno percento " - strany podporujuce prírodu = PS, SaS a dalšie menšie strany = cez 20%
Tí čo žiju v Rakusku, najlepšie posúdia životnú úroveň Rakuska.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Vsak ju posudili a preto tam ziju. Len tvoj nazor je diametralne odlisny.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Nie úplne nie, týka sa to najmä domácich Rakúšanov. Co viem, vedia sa sťahovať aj do Švajčiarska, s ktorým sa inak radi porovnávajú.
Niečo v takom zmysle, ako porovnanie SR so CR - športy, životná úroveň, krása samotnej krajiny a pod. Bol kedysi dávnejšie o tom aj dokument.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Lenze Svajciarsko je drahsie na zivot a to vyrazne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Mne sa to moc nezdá, preco by obyvatelia Rakúska mali nejako vyraznejšie sa sťahovať do Švajčiarska.
Síce mediánová mzda je vo Swajci vyrazne vyssia ako v Rakúsku, ale vyssie su aj náklady na zivot /zavisi co konkretne,extremne drahe je školstvo a lekári/. Za dalsie, Svajciarska nemčina je z hladiska prízvuku vyrazne odlišná od nemciny ktora sa pouziva v Rakusku ci Nemecku, to znamena ze Svajciar hned pozna ze nehovori s domácim čo môže byt na vyssich poziciach v ramci profesie asi trochu problem, pretoze ako skoro vsade, do takychto lukrativnych postov si zvyknu pustat iba "svojich".
Ale pre niektorych ludi vyznam sa tam prestahovat nepochybne moze mat.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Výraznejšie sa tam nesťahujú. Skor tí najviac kvalifikovaní Rakúšania. Roky dozadu, myslím ze v českej televizii o tom bolo, skúsim pohľadať.
Edit - hľadal som, nenašiel som zatiaľ.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

gogo956 napísal: 18 nov 2023, 10:19 Mne sa to moc nezdá, preco by obyvatelia Rakúska mali nejako vyraznejšie sa sťahovať do Švajčiarska.
Síce mediánová mzda je vo Swajci vyrazne vyssia ako v Rakúsku, ale vyssie su aj náklady na zivot /zavisi co konkretne,extremne drahe je školstvo a lekári
Vyraznejsie sa nemusia, kedze zivotna uroven nie je zla ani v Rakusku, no tie spomenute problemy nemusia byt az take odpudive ako sa zdaju. Aj v BA su vyssie naklady na zivot ako vo zvysku SK, no aj napriek tomu sa tam ludia stahuju, a ak byva Slovak vo Svajciarsku, tak ide za osetrenim na Slovensko, podobne to moze urobit aj Rakusan. Ak by malo ist o vysoko kvalifikovanych ludi, tak komunikacia po anglicky, pripadne Nemecky by nemal byt problem. Navye neviem ci si niekedy pocul rozpravat niekoho z Tirolska, ci by si mu rozumel, ten dialekt sa v pohranicnom uzemi dost zlieva, nemyslim, ze by Rakusania zijuci v Alpach mali taky problem so svajciarskou Nemcinou, to mozno skor obycajny Nemci rozpravajuci Hochdeutsch.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

retkvic napísal: 19 nov 2023, 11:52 Navye neviem ci si niekedy pocul rozpravat niekoho z Tirolska, ci by si mu rozumel, ten dialekt sa v pohranicnom uzemi dost zlieva, nemyslim, ze by Rakusania zijuci v Alpach mali taky problem so svajciarskou Nemcinou, to mozno skor obycajny Nemci rozpravajuci Hochdeutsch.
Tu musím trochu nesúhlasiť, keďže som pracoval v podstate na Švajčiarskych hraniciach a ani veľa tirolcov Švajčiarov nerozumelo. Ale čo sa týka Nemcov a ich Hochdeutsch, tak ti nerozumejú ničomu
Niekedy mám pocit, že Nemec zo severu nerozumie ani Nemcovi z juhu 😅.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Nemčina je všade trochu iná, dialektom, ci prizvukom. Stačí porovnať viedensku nemčinu s tou ktora sa pouziva hoci len niekde 100km odtial. V rámci Nemecka su celkom nepochybne tiez značné rozdiely. :)
Na Zapade Swajcu su miestne dialekty uz silno ovplyvnene Francuzstinou. Takisto co viem, ze Nemcina pv oblasti blizko Holandska je zase trochu ina./Dortmund, Dusseldorf/
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Netreba zabúdať, že nemčinou hovorí 100 miliónov ľudí, je jasné, že tam budú rozdiely
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

To je pravda. Známy tvrdil, že občas ani 50-100 km od seba si nerozumejú. No to aj u nás miestami.
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar napísal: 19 nov 2023, 12:10 To je pravda. Známy tvrdil, že občas ani 50-100 km od seba si nerozumejú. No to aj u nás miestami.
s tymto by som si dovolil nesuhlasit. Nikdy som nemal problem rozumiet komukolvek v ramci Sj jazyka, ci islo o Zahorie, Oravu, juh Slovenska, Vychod, Stred. Aj ked male rozdiely su. :)
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Téma by sa možno mohla premenovať na "Život v alpských krajinách". Dá sa o tom komplexnejšie diskutovať.
Jackb písal v téme o migrácii nedávno o tom, ako Nemci Talianom vo Svajci znepríjemňujú život pri prihlasovaní pobytov. (ak si dobre spomínam)
Heker mi v téme o Dovolenke pekne obsiahlo rozpísal o alpských destináciach, možno aj ďalšie info sa dajú doplniť.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

gogo956 napísal: 19 nov 2023, 12:16 s tymto by som si dovolil nesuhlasit. Nikdy som nemal problem rozumiet komukolvek v ramci Sj jazyka, ci islo o Zahorie, Oravu, juh Slovenska, Vychod, Stred. Aj ked male rozdiely su. :)
Napodobne, no napr. taky dialekt ako pouzivaju tusim na Spiši/Šariši, ktorym rozpravali starši ludia neviem či by si to nazval malymi rozdielmi. Pripadne aj čo som počuval hutorit Hudaka v inkognite, to som tiez iba pozeral, hlavne tie hovorove slova su uplne ine ako sa pouzivaju na strednom alebo aj zapadnm slovensku, niekedy sa cudujem co za nazi slovencinar to vymyslal, ked pocujem rozpravat v telke nejakych zapado Slovakov.

K tym dialektom v Nemecku pekny priklad napr. od Goethe-Institutu tu:

niektore mi tiez prisli podobne tomu svajciarskemu, este ze vsetci vedia Hochdeutsch, lebo by to bol celkom problem sa s nimi rozpravat tak uplne "nacisto".

Pravy Berlinčania sa napr. udajne pri odchode zdravia so zrejme poslkym dialektom "čusikovski"(maj sa/dovidenia).
tyler91
King
King

Príspevok od používateľa tyler91 »

beardie napísal: 19 nov 2023, 12:06 Netreba zabúdať, že nemčinou hovorí 100 miliónov ľudí, je jasné, že tam budú rozdiely
Slovákov je 5 miliónov a máme kopec nárečí
Napísať odpoveď