Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
retkvic
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa retkvic »

ArkanoviTigrovi napísal: 27 nov 2023, 22:50 podla mna to sprostost neni ked su ukrajinci nuteni hovorit po ukrajinsky
Aspoň to tak znie.

Každý človek, ktorý sa narodil v danej krajine, v ktorej aj vyrastal a ktorej je občanom by mal vedieť hovoriť jazykom danej krajiny, keď nie plynule, čo neviem prečo by to mal byť problém, tak aspoň nejakou základnou formou.

To že bola Ukrajinčina ako jazyk Ukrajincov za soviestkeho zvazu utláčaný je fakt, aj to že bola Ruština preláčaná na úkor Ukrajinčiny, podobne ako to bolo za Uhorska u nás, keby sme v 1918 nevytvorili s Čechmi spoločný štát, tak dnes by sme tu viedli podobné debaty o slovenskom jazyku, ak by teda vôbec nejaké Slovensko bolo existovalo.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ArkanoviTigrovi »

lukas9206 napísal: 28 nov 2023, 12:35 Aj keby to bola pravda, tak čo je na tom zle? Sú na Ukrajine a majú ukrajinský jazyk. Prečo by ním nemohli rozprávať a učiť sa ho? Ja som bol tiež v škole nútení sa učiť slovensky a až tak iný jazyk.

Každopadne ja mam v práci 6 Ukrajincov 4 sú priamo z Kyjeva a všetci rozprávajú ukrajinský a nikto ich do toho nenútil.
Zle je na tom to, že rusky hovoriacich Ukrajincom nútia iní Ukrajinci hovorit ukrajinsky. Napr. toho taxikára vyhodili lebo odmietal hovoriť ukrajinsky, stačí?

Autoeditácia príspevku po 7 min 28 sek:
retkvic napísal: 28 nov 2023, 14:01 Aspoň to tak znie.

Každý človek, ktorý sa narodil v danej krajine, v ktorej aj vyrastal a ktorej je občanom by mal vedieť hovoriť jazykom danej krajiny, keď nie plynule, čo neviem prečo by to mal byť problém, tak aspoň nejakou základnou formou.

To že bola Ukrajinčina ako jazyk Ukrajincov za soviestkeho zvazu utláčaný je fakt, aj to že bola Ruština preláčaná na úkor Ukrajinčiny, podobne ako to bolo za Uhorska u nás, keby sme v 1918 nevytvorili s Čechmi spoločný štát, tak dnes by sme tu viedli podobné debaty o slovenskom jazyku, ak by teda vôbec nejaké Slovensko bolo existovalo.
Chvíľu to bolo v sovietskej Ukrajine aj naopak😉
S tým, že by mal človek vedieť jazyk krajiny v ktorej žije plne súhlasím, ale ak sú tie jazyky navzájom zrozumiteľne, tak je to už nezdravý nacionalizmus. Slovenčina v Česku a čeština na Slovensku není problém ani v úradnom styku ale rusky hovoriaci Ukrajine je pre ukrajinského "patriota" problémom aj na ulici...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Prečo asi tak...

https://svet.sme.sk/c/23200223/ukrajinc ... stinu.html

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ru ... f6b220ee8/

Veľmi ťažké na pochopenie niektorými jedincami (ktorých je po tom hovno).
retkvic
Addict
Addict

ArkanoviTigrovi napísal: 28 nov 2023, 14:13 Chvíľu to bolo v sovietskej Ukrajine aj naopak😉
To musela byť fakt len chvila, až ju nikto ani nepostrehol.

To je dobre, že suhlasiš.
Neviem o tom, že je u nás nezdravý nacionalizmus rozprávať po Slovensky, Česky tu vie tiež každý druhý, ale nikto ňou na ulici nerozpráva.
Ak by sa Rus stretol s Ukrajincom, tak je to ten príklad, ktorý spomínaš, alebo Slovák s Čechom. Neviem či sa Slovák rozpráva so Slovákom v Česku po Česky :) Prípadne či sa Čech rozpráva so Slovákom po Slovensky.

To sú ale Ukrajinci rozprávajúci Rusky a štát to chce napraviť, aby štátny jazyk bol štátnym jazykom, teda aby ním vedeli rozprávať obyvatelia.

Problem Ukrjainy do urciteho roku bol, ze statnym jazykom tam mozno bola aj Rustina do rozpadu sovietskeho zvazu a aj potom a tak obyvatelia narodeny este za tej doby nepotrebovali druhy jazyk ak sa naucili iba jeden, a to iste bolo aj v priapde ich deti, az teraz po vypuknuti vojny s ruskom zmenilo a zacina to byt vecsi problem, hlavne co sa uvedomenia seba tyka, podobne to maju aj v inych postsovietskych krajinach, napr. Kazachstan, tam je to asi este vypuklejsie.

Niektore krajiny maju k tomu este ovela drastickejsi pristup, napr. take pobaltske krajiny, tam nie len ze ako clovek narodeny tam musis vediet ich jazyk, ale este aj Rusy zijuci tam musia vediet ich jazyk a zlozit jazykovu skusku, inak budu vyhosteni. Neviem ako sa to dalej vyvinulo, no tusim hrozilo vyhostenie nejakym 2000+ ludom.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

retkvic napísal: 28 nov 2023, 14:31 To sú ale Ukrajinci rozprávajúci Rusky a štát to chce napraviť, aby štátny jazyk bol štátnym jazykom, teda aby ním vedeli rozprávať obyvatelia.
Oni vedia ukrajinský ale niektorí hovoria po rusky, prečo im to má stať, spoluobcan alebo hocikto iný zakazovať?
Príklad: mladá baba, hrdá Ukrajinska (na môj vkus až moc), na FB fotky v bratovej uniforme, najradšej má na fotke v pozadí žlté pole a modrú oblohu ale komunikuje zásadne rusky (ukrajinský vie)... A teraz ju bude nejaký chorý nacionalista buzerovat?

Ukrajinizacia bola silná napr po 1945 v zakarpati, v časti cernivetkej oblasti (severná Bukovina) a v poľských oblastiach. Aj z poľskej oblasti mám znameho, ktorý by bol podľa nemeckých rasových zákonov poliak ale je to to hrdý Ukrajinec a ten naopak ako jeden z mála používa cistu ukrajinčinu...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nejaké excesy skrz jazyk, ktorým človek hovorí som zažil aj na Slovensku.
Zažil som (v Kolárove) že kam som prišiel - ihneď prehodili na Slovenčinu no aj drísty slopače z Kysúc, že neznášajú češtinu a Čechov, žijúcich na Slovensku.
Blbci sa nájdu všade.
Ak spontánne Ukrajinci odmietajú v poslednom období Ruštinu - majú na to svoje dôvody.
Časy maďarizácie pamätajú naši predkovia veľmi dobre.
retkvic
Addict
Addict

ArkanoviTigrovi napísal: 28 nov 2023, 15:02 Oni vedia ukrajinský ale niektorí hovoria po rusky, prečo im to má stať, spoluobcan alebo hocikto iný zakazovať?
Príklad: mladá baba, hrdá Ukrajinska (na môj vkus až moc), na FB fotky v bratovej uniforme, najradšej má na fotke v pozadí žlté pole a modrú oblohu ale komunikuje zásadne rusky (ukrajinský vie)... A teraz ju bude nejaký chorý nacionalista buzerovat?
Praveze po ukrajinsky nevedia, ale zacinaju nou hovorit, donedavna na Ukrajine po ukrajinsky vecisna ludi nehovorila, neviem ci je to stale inac.

To pouzivanie na osobnom fb by som stale povazoval za sukromne pouzivanie rustiny.
V uradnom styku by to mala byt Ukrajincia, vzamestnani a pod. Ak chce niekto rozpravat po rusky doma, alebo so znamymi nevidim v tom problem.

Zakarpatska Ukrajina je dost specificka oblast, vecsina Ukrajincov z vychodu tam za cely zivot ani nebola, podobne to maju zase zakarpatsky Ukrajinci. Pri volbach mali podobne vysledky ako Donbas.

Autoeditácia príspevku po 2 min :
starysomar napísal: 28 nov 2023, 15:56 aj drísty slopače z Kysúc, že neznášajú češtinu a Čechov, žijúcich na Slovensku.
Hlavne, že každy druhy pracuje v Čechach.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

starysomar napísal: 28 nov 2023, 15:56 Nejaké excesy skrz jazyk, ktorým človek hovorí som zažil aj na Slovensku.
Zažil som (v Kolárove) že kam som prišiel - ihneď prehodili na Slovenčinu no aj drísty slopače z Kysúc, že neznášajú češtinu a Čechov, žijúcich na Slovensku.
Blbci sa nájdu všade.
Ak spontánne Ukrajinci odmietajú v poslednom období Ruštinu - majú na to svoje dôvody.
Časy maďarizácie pamätajú naši predkovia veľmi dobre.
ano, ked na to maju svoje dovody a je to ich rozhodnutie, tak je vsetko OK
naopak je chore ked Ukrajinec buzeruje Ukrajinca aby hovoril ukrajinsky alebo ked radsej nepouziva rustinu aby ho nikto nebuzeroval...

s tou madarcinou je to bud alebo, to je maximalne nekompatibilny jazyk :D
ale robil som s Madarmi a nemal som problem, naopak znamy (Slovak) mal SC znacky a isiel domov na sever a uz mu pozerali na auto co to je za Madara...

Autoeditácia príspevku po 11 min 17 sek:
Veľmi ťažké na pochopenie niektorými jedincami
https://visitukraine.today/blog/2903/ra ... ans-demand
https://www.kyivpost.com/post/23787
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Tu máme tiež huráslovenských debilov a mnohí (ak nie väčšina) neovládajú ani základy spisovnej slovenčiny.

Autoeditácia príspevku po 34 min 8 sek:
No kto by to bol povedal...

https://openiazoch.zoznam.sk/energetika ... sie-zlavy/

"Ruský sen o novom plynovode do Číny sa vzďaľuje: Peking odmieta investovať jediný jüan a pýta ďalšie zľavy!"
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

South China Morning Post a Moscow times ako zdroj dôveryhodných informácií o tom čo sa deje medzi Ruskom a Čínou.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Vieš o nejakom 100% spoľahlivom?
Žiadny nie je.
Dá sa s určitou pravdepodobnosťou predpokladať kto podáva aké informácie podľa toho, ako komu prospejú.
retkvic
Addict
Addict

Rusko je už samo o sebe nedôveryhodné a to, že Si si s tým masovým vrahom hrkúta je čistý fail. Od ich štátnych médii nečakám žiadnu transparentnosť.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Čína skřípla Rusy. Mají ještě víc zlevnit plyn a zaplatit celý plynovod Síla Sibiře - Echo24.cz
https://echo24.cz/a/Hb27x/zpravy-ekonom ... d=24486931
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

starysomar, ja ti len vraciam to rypanie ohladom wiki...
to co sa tam pise je inak logicky krok zo strany Ciny

Autoeditácia príspevku po 4 min 25 sek:
retkvic napísal: 28 nov 2023, 18:51 Rusko je už samo o sebe nedôveryhodné a to, že Si si s tým masovým vrahom hrkúta je čistý fail. Od ich štátnych médii nečakám žiadnu transparentnosť.
s Putinom alebo so Zelenskym?
retkvic
Addict
Addict

S Putinom = cinickým masovým vrahom
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

retkvic napísal: 28 nov 2023, 20:31 S Putinom = cinickým masovým vrahom
OK, idem aj ja trolit
Zelensky je aky masovy vrah? vrah spasitel?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Si taký slušne povedané jednoduchší, či sa len robíš? Nechem Ťa nazvať výstižnejšie.

Rusko se vrací jako velmoc, bojuje za svobodu světa, prohlásil Putin...

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_jhr?
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

starysomar napísal: 28 nov 2023, 21:25 Si taký slušne povedané jednoduchší, či sa len robíš? Nechem Ťa nazvať výstižnejšie.

Rusko se vrací jako velmoc, bojuje za svobodu světa, prohlásil Putin...

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_jhr?
mas pravdu, asi som jednoduchsi, vobec nechapem co si mi tym chcel povedat...
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

To ti tým chcel povedať, že ako môžeš porovnávať Putina so Zelenskym ? :wink: Kedže sa pýtaš či je aj Zelensky masový vrah ?
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

inak teraz sa trosku robim a prisposobujem sa na uroven retkvica, ktory nazval Putina masovym vrahom...
podla tejto logiky je masovy vrah aj Zelensky...
PS:keci o obrane a podobne si nechaj pre fakt jednoduchsich, to ze ma niekto napadne mi nedava pravo robit si co chcem...
Napísať odpoveď