Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Matúš, Marek, Lukáš a Ján neboli ľudia?
curta:
na toto by si mal asi radsej zalozit separatnu temu, predsalen toto je vseobecna tema o nabozenstvach, nie konkretne o krestanstve. tiez, ako si uz mozno zistil, je to tu viac o kritike nabozenstiev, nie o ich chvale.
na toto by si mal asi radsej zalozit separatnu temu, predsalen toto je vseobecna tema o nabozenstvach, nie konkretne o krestanstve. tiez, ako si uz mozno zistil, je to tu viac o kritike nabozenstiev, nie o ich chvale.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Som zvedavy ako to dokazes alebo obhajis.
Inac cital si aj ine mytologie? V com sa podla teba lisia.
Ale aj ja mam rad casti biblie:
- Druha kniha kralov 6:25-29 (velmi inspirativne a moje najoblubenjsie)
- napriklad tu, ked nam dal vsevediaci Boh slobodnu volu a potom vyhubil ludstvo, lebo pouzilo slobodnu volu,
- Ked Boh zakazal jest vodne zivocichy bez plutiev a supin (nemohol zakazat radsej otrostvo?)
- Levitikus 21:9
- Levitikus 24:16
- Evanjelium podľa Matúša 15
- Prvý list Korinťanom 14:34
-
starysomar
Hardcore addict
Celé je to veľké bludárstvo, tmárstvo. Trpte na tomto svete, budete šťastní v raji. Hovno. Milosrdný BOH má tak rád ľudí, že dovolí trýzniť malé nevinné deti, dedičný hriech a podobné bláboly.
Tiež doporučujem zaslepeným spraviť si vlastné vlákno a najlepšie niekde medzi nemysliacimi.
A keď sa hrdo hlásia k týpkom ako Kuffa, nemôžu sa čudovať, ak ich má niekto v lepšoom prípade na posmech. Ak chcú svoje magoriny diktovať a vnucovať iným, narobia kopu zla (čo sa cirkvám podarilo v histórii dokonale), vyvolajú odpor a znížia počet svojich prívržencov.
Tiež doporučujem zaslepeným spraviť si vlastné vlákno a najlepšie niekde medzi nemysliacimi.
A keď sa hrdo hlásia k týpkom ako Kuffa, nemôžu sa čudovať, ak ich má niekto v lepšoom prípade na posmech. Ak chcú svoje magoriny diktovať a vnucovať iným, narobia kopu zla (čo sa cirkvám podarilo v histórii dokonale), vyvolajú odpor a znížia počet svojich prívržencov.
Ty kazdym jednym postom dokazujes, ze si ju bud necital, alebo si nebol schopny spracovat, preto si si ju nezobral ani pod nechet, lebo vystupujes tak, ako vystupujes.
Paci sa mi cast Zjavenia, kde sa pise, ako budu potrestani falosni veriaci. Velmi poucne. Z evanjelii je najvystiznejsia kritika farizejov, ktori svojou vieru potrebuju ukazovat navonok, ale inak su uplne prazdni
Prid si pokecat o Pisme aj nabuduce.
-
starysomar
Hardcore addict
V tých knihách je mnoho múdra, napísaného v obrazoch. Jednoduchí to berú ako nemenné dogmy. A to je problém, ich cieľ to nebol.
O vykladačoch písma v niekoho záujme radšej pomlčím.
O vykladačoch písma v niekoho záujme radšej pomlčím.
Každú knihu Biblie napísal človek, ale nemal to z vlastnej hlavy, takého niečoho človek nie je schopný.
Stačí si to porovnať z gréckou mytológiou, Koránom, alebo "veľkými" ľudskými spisovateľmi ako Dostojevskij, Tolstoj, Steinbeck, Remarque - to sú ľudské diela. Tieto som tiež čítal.
Zakladať novú tému nemá zmysel, je tu už len pár ľudí, takisto, že by táto téma bola určená len na kritiku náboženstiev nedáva zmysel. Samozrejme najlepšia diskusia by bola, keby je tu vyrovnaný počet kritikov a pozitívnych, takto je to dosť neprehľadné, ale je to všeobecná téma, nielen o kritike.
Čast z Biblie o potope je naozaj dobrá:
Stačí si to porovnať z gréckou mytológiou, Koránom, alebo "veľkými" ľudskými spisovateľmi ako Dostojevskij, Tolstoj, Steinbeck, Remarque - to sú ľudské diela. Tieto som tiež čítal.
Zakladať novú tému nemá zmysel, je tu už len pár ľudí, takisto, že by táto téma bola určená len na kritiku náboženstiev nedáva zmysel. Samozrejme najlepšia diskusia by bola, keby je tu vyrovnaný počet kritikov a pozitívnych, takto je to dosť neprehľadné, ale je to všeobecná téma, nielen o kritike.
Čast z Biblie o potope je naozaj dobrá:
Keď sa ľudia začali na zemi množiť a keď sa im narodili dcéry, 2Boží synovia videli, že ľudské dcéry sú pekné, a brali si z nich za ženy, koľko len chceli. 3A Pán povedal: "Môj Duch neostane dlho v ľuďoch (pre ich poblúdenie), lebo sú len telo. Ich dní bude iba stodvadsať rokov." 4V tom čase boli na zemi obri - ba aj neskôr -, a keď Boží synovia obcovali s ľudskými dcérami, ony im rodili obrov. To sú hrdinovia dávnych čias, slávni mužovia.
5Keď Pán videl, že ľudská neresť na zemi je veľká a že všetko zmýšľanie ich srdca je ustavične naklonené na zlé, 6Pán oľutoval, že stvoril človeka na zemi. Bol skormútený v srdci a povedal: 7"Vyničím zo zemského povrchu ľudí, ktorých som stvoril: človeka i zvieratá, plazy i nebeské vtáctvo, lebo ľutujem, že som ich urobil." 8Iba Noe našiel milosť u Pána.
Toto je Noemova história: Noe bol najspravodlivejší a najbezúhonnejší muž medzi svojimi súčasníkmi. Noe viedol bohumilý život. 10Noemovi sa narodili traja synovia: Sem, Cham a Jafet. 11Zem však bola skazená pred Bohom, zem bola plná nerestí. 12I videl Boh, že zem je veľmi skazená, lebo všetko ľudstvo blúdilo na svojej ceste.
nemyslim ze tato tema by mala byt urcena len na kritiku, iba poukazujem ze je tu viac kritikov ale podporovatelov.
navrhol som zalozit temu o Biblii preto ze toho nie je tema venovana krestanstvu ale nabozenstvu vseobecne.
navrhol som zalozit temu o Biblii preto ze toho nie je tema venovana krestanstvu ale nabozenstvu vseobecne.
Prave som sa chcel spytat, keby si clovek nasiel tuto knihu, je jedno ktoru si precita, alebo existuju knihy a knihy?
-
harrison314
Hardcore addict
Ale v com konkretne je Biblia ina?curta napísal: 29 nov 2023, 20:44 Každú knihu Biblie napísal človek, ale nemal to z vlastnej hlavy, takého niečoho človek nie je schopný.
Ved napriklad znacu cast ziedla s Koranom.
Plus vykrada ine mytologie, napriklad pribeh o Gilgamesovi, ako je teda mozne, ze ked jenao napisal clovek a druhe vsevdiaca bytost, tak je tam ten isty pribeh? Alebo hned prve dve kapitoly su navzajom nekonzistentne?
-
starysomar
Hardcore addict
Aj biblia je iba opísaná.
Nenájdem teraz zdroj no veľmi dávno som čítal, že našli akési tabuľky o tisíce rokov staršie a v podstate tam bolo hodne spoločného.
Inde bol článoček (vo Francúzsku sa mi marí), že dali počítaču zadanie vytvoriť akúsi univerzálnu nápovedu pre život a vygeneroval niečo podobné.
https://tech.sme.sk/c/5191704/biblia-je ... arsia.html
Nenájdem teraz zdroj no veľmi dávno som čítal, že našli akési tabuľky o tisíce rokov staršie a v podstate tam bolo hodne spoločného.
Inde bol článoček (vo Francúzsku sa mi marí), že dali počítaču zadanie vytvoriť akúsi univerzálnu nápovedu pre život a vygeneroval niečo podobné.
https://tech.sme.sk/c/5191704/biblia-je ... arsia.html
harrison keď si vypísal tie veršov, ktoré ti nedávajú zmysel alebo sú podľa teba nesprávne, tak to je presne ten spôsob, ako sa knihy nemajú čítať
Tiež nájdem každých sto strán nejaký odsek, ktorý mi nedáva zmysel, prečo by som si mal vybrať akurát tie? Keby tak čítame akúkoľvek knihu, tak z toho nič nemáme.
Je lepšie čítať Bibliu celú a zmysel dáva, najmä nadprirodzený.
Odporúča sa 30-60min, za menej ako 30min. sa do toho človek nedostane, nad 60 neudrží pozornosť.
Na akúkoľvek dobrú knihu, aj Bibliu je lepšie nájsť si 30min, a v kľude bez predsudkov čítať.
A nie je problém, ak sú podobné príbehy aj v iných náboženstvách, Boh stvoril všetkých, takže niektoré veci máme spoločné, takisto napr. potopu môžu opisovať aj iné spisy, prečo nie?
Biblia je ale iná v mnohom, napr. nepodáva len informácie, ale dáva silu byť lepším.
Nepodáva len informácie o zemi, ale najmä nadprirodzené informácie. Opisuje bytosť nekonečne vznešenú, a to ľudia nedokážu.
Tiež je geniálna v tom, ako si na nej pyšní vylámu zuby (pýcha = odmietnutie reality o sebe). Nič nechápu. Takisto slovíčkári jej nerozumejú. Zato aj keď má pár tisíc rokov, pre pokorných je stále rovnakým zdrojom sily (pokora = pravda o sebe). To by nejakí pastieri pred n. l. nedokázali.
Je na škodu, že dnes ju tak málo aj kresťanov číta. Tiež ju tých 30min čítam len asi 2x do mesiaca.
Je lepšie čítať Bibliu celú a zmysel dáva, najmä nadprirodzený.
Odporúča sa 30-60min, za menej ako 30min. sa do toho človek nedostane, nad 60 neudrží pozornosť.
Na akúkoľvek dobrú knihu, aj Bibliu je lepšie nájsť si 30min, a v kľude bez predsudkov čítať.
A nie je problém, ak sú podobné príbehy aj v iných náboženstvách, Boh stvoril všetkých, takže niektoré veci máme spoločné, takisto napr. potopu môžu opisovať aj iné spisy, prečo nie?
Biblia je ale iná v mnohom, napr. nepodáva len informácie, ale dáva silu byť lepším.
Nepodáva len informácie o zemi, ale najmä nadprirodzené informácie. Opisuje bytosť nekonečne vznešenú, a to ľudia nedokážu.
Tiež je geniálna v tom, ako si na nej pyšní vylámu zuby (pýcha = odmietnutie reality o sebe). Nič nechápu. Takisto slovíčkári jej nerozumejú. Zato aj keď má pár tisíc rokov, pre pokorných je stále rovnakým zdrojom sily (pokora = pravda o sebe). To by nejakí pastieri pred n. l. nedokázali.
Je na škodu, že dnes ju tak málo aj kresťanov číta. Tiež ju tých 30min čítam len asi 2x do mesiaca.
Ako si vysvetlíš tie stovky nezrovnalostí? Aj to je božie dielo?
-
starysomar
Hardcore addict
Nevysvetlí. Obkecia.
-
harrison314
Hardcore addict
No vies asi to taka dokonala a bozska kniha nebude, ked treba "ten spravny" navod na to ako ju citat a tie veci tam nie su napisane jasne a jednoznacne.curta napísal: 30 nov 2023, 22:18 harrison keď si vypísal tie veršov, ktoré ti nedávajú zmysel alebo sú podľa teba nesprávne, tak to je presne ten spôsob, ako sa knihy nemajú čítať![]()
Pytal si sa na oblunene casti, tak som ti nejake moje oblubene vypisal. Mne je uplne jasne co v nich a davaju zmysel ako akolvek ine literane dielo. A ze toto nutia krestania citat aj deti!
Veď preto je božská, že ju pochopia len ľudia pokorného a úprimného srdca.
To je aj odpoveď pre beardieho na tie zdanlivé nezrovnalosti - sú tam zámerne, aby slovíčkári nemohli ísť ďalej.
Ako dieťa som počúval príbehy - o stvorení sveta, Dávid a Goliáš, Samson a Dalila. Dnes radšej poučné časti. Deti majú takéto svoje Biblie, prispôsobené pre nich, nikto ich nenúti čítať originál Bibliu, tú dnes na Západe nečítajú ani dospelí (na svoju škodu).
To je aj odpoveď pre beardieho na tie zdanlivé nezrovnalosti - sú tam zámerne, aby slovíčkári nemohli ísť ďalej.
Ako dieťa som počúval príbehy - o stvorení sveta, Dávid a Goliáš, Samson a Dalila. Dnes radšej poučné časti. Deti majú takéto svoje Biblie, prispôsobené pre nich, nikto ich nenúti čítať originál Bibliu, tú dnes na Západe nečítajú ani dospelí (na svoju škodu).
Každý nech si verí a neverí v čo chce. Deti ak sa učia o dobru je to v poriadku, Ježiš zlo nechcel. Co zlé urobili nasledovníci je ďalšia vec.
-
starysomar
Hardcore addict
Prečo majú veriaci nutkavú potrebu presviedčať? Už to o niečom svedčí...
Ako aj ateisti presviedčať že niečo neexistuje a bez dôkazov
Ja to beriem umiernene s chladnou hlavou.
Rád by som sa presunul do tej doby a skúsil zistiť ako to celé bolo, napr tie Ježišove skutky na koľko môžu byt reálne.
Rád by som sa presunul do tej doby a skúsil zistiť ako to celé bolo, napr tie Ježišove skutky na koľko môžu byt reálne.
Veriaci presviedčajú, ateisti vyvražďujú.