Kable ponad pozemok

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Fglx
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Kable ponad pozemok

Príspevok od používateľa Fglx »

Ahoj. Opisem stiuaciu najprv. Za mojim domom stoji kopec, na nom je stoziar, ktory sa vyuziva na wifi net a ako mobilna bunka. Kopec nad mojim domok konci v strmom skalnom zraze. Na tom zraze je stlp vo vyske cca 20m nad zemou. Pred mojim domom za cestou je elektricky a este iny, dalsi stlp. Z tycht stlpov su vedene 3 kable k stlpu na kopci. Dlzka kazdeho je cca 40m. Volne visia. (zo stlpu na kopci su dalej vedene k stoziaru) Kable su vo vyske 10-20m. Dva kable visia bez pomoci, elektricky kabel visi na ocelovom lanku, cca 0,5cm hrubom.
Visi to tam uz dobrych 20 rokov, cize tie kable mozu byt celkom poskodene, kedze na to stale prsi a ked fuka vietor, riade sa knisu.

Kazdy rok, presne pod nimi, rubem a pilim drevo na zimu na kurenie, a zacinam mat strach, ze mi raz jeden ten kabel pekne padne na hlavu, alebo niekomu inemu.

Takto to bolo riesene z dovodu, ze na kopci nebola elektrina. Teraz sa tam vsak vedla stoziaru stavaju 2 nove domy a elektrina sa tam natiahla zemou. Ku stoziaru nie. Je to ale otazka par metrov.

Zaujima ma, ci mam nejake pravo ziadat – zatial neviem koho – o to, aby kable odstranili a stoziar sa nemusel napajat ponad moj dvor/pozemok?
beardie
Redeemer
Redeemer

Re: Kable ponad pozemok

Príspevok od používateľa beardie »

zacal by som u elektrikarov
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Treba oslovit distribucnu spolocnot, teda ZSD, SSD alebo VSDS v com je problem. Predpokladam, ze ten stoziar tam je roky a ich odpoved bude, aby si si zaplatil prekladu za pomoci ich vybranej firmy.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Elektrina zemou ešte nemusí byť spustená a ak aj zmenia napájanie toho stožiara - tie dva káble ostanú.
Včera som začal no nenapísal - Heker má pravdu, zaplatil by si prekládku. No je možné, že to distribučný podnik vyrieši - silový kábel na lanku je prvizórka (občas na večné časy) teda ak je to kábel, pripevnený ku lanku každých x centimetrov omotaním hliníkovým drôtom.
Fglx
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Fglx »

Na lanku je elektrina, zvysne kable – bez lanka – su nejaka stara TV siet.
Len ma zaujimalo, ci mam nejake pravo, ked je nieco NAD mojim pozemkom. Zrejme ziadne.
Snad mi to nepadne na hlavu.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

V pripade lokalneho poskytovatela TV pravo mas. V pripade elektrickych kablov nie.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Súhlas. Môžeš sa skúsiť opýtať miestnych "obvodných" elektrikárov, či nemajú v pláne prekládku toho kábla. Tiež nemusí byť "ich", môže patriť prevádzkovateľovi toho zariadenia.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Tak tak, aby si do buducna vedel na koho mas poslat nejaku ziadost. A budes vedieť či sa v tejto veci dá niečo ďalej podniknúť. Neviem či máš nejakú tarchu na pouzemku, ak je to vedené ponad ním, hoci stĺp ani stožiar na tvojom pozemu nie je.
Môže to tiež poslúžiť v prípade najkého súdneho dokazovania, ak by sa tvoji potomkovia obrátili na súd v prípade, že by ťa v budúcnosti ten kábel nejako ohrozil na zdraví(čo je myslené ako čierny humor).
Napísať odpoveď