Objektív pre bezzrkadlovku Sony A 6100
Objektív pre bezzrkadlovku Sony A 6100
Dobrý deň! Prosím niekoho kto sa v tom lešie vyzná o radu. Jedná sa o bezzrkadlovku Sony Alpha A 6100. (Zatiaľ ju ešte nemám).
(viď: https://www.alza.sk/sony-alpha-a6100-ce ... ?visited=1)
Ide mi o objektív s čo najlepšou svetelnosťou, tak aby umožňoval vyhotovovať kvalitné snímky v interiéri aj bez blesku. (syn má problémy s očami a blesk mu nerobí dobre).
Aký objektív by bolo vhodné prikúpiť? Resp. čo by mal spĺňať a na čo sa treba zamerať? Alebo stačí aj ten čo je v príslušenstve?
Ďakujem za pochopenie i za všetky reakcie.
(viď: https://www.alza.sk/sony-alpha-a6100-ce ... ?visited=1)
Ide mi o objektív s čo najlepšou svetelnosťou, tak aby umožňoval vyhotovovať kvalitné snímky v interiéri aj bez blesku. (syn má problémy s očami a blesk mu nerobí dobre).
Aký objektív by bolo vhodné prikúpiť? Resp. čo by mal spĺňať a na čo sa treba zamerať? Alebo stačí aj ten čo je v príslušenstve?
Ďakujem za pochopenie i za všetky reakcie.
Re: Objektív pre bezzrkadlovku Sony A 6100
Tieto určite na to nie sú dobre. Síce 16-50mm f/3.5-5.6 je fajn skladný objektív ale určíte kvalitou neoslní. Odporúčam kúpiť len telo a niečo s vyskou svetelnosťou. Zaleží na čo ma byť foťák určený tak vybrať niečo napríklad taketo https://www.fotoskoda.cz/sigma-56-mm-f- ... y-e-aps-c/ alebo https://www.fotoskoda.cz/sigma-16-mm-f- ... y-e-aps-c/
Pripadne 30mm f1.4. Ono 56 na APS-C moze byt v interiery pomerne dlha, 16mm zase hodne siroke.
Vlastne hej, mal som na mysli ti 30-tku.
Vďaka chlapci. Tá Sigma sa mi aj pozdáva...
PS: A prosím vás: Jestvuje nejaký redučný adaptér s bajonetom Sony E tak aby bolo možné použiť na telo Sony A6100 aj objektívy iných značiek? (Napr. Canon)
PS: A prosím vás: Jestvuje nejaký redučný adaptér s bajonetom Sony E tak aby bolo možné použiť na telo Sony A6100 aj objektívy iných značiek? (Napr. Canon)
Urcite. Sam Ti ziadny neodporucim, nemam s tym skusenosti, ale najdes toho mraky. Ci uz obycajne adaptery, alebo mozno este lepsie Speedboostre.
Ja ti ich môžem odporučiť. Všetky tieto sigmy som mal a sú skvelé.
Čo sa týka adaptérov, tak tie určite existujú. Ale odporúčam používať len natívne skla. Tie adaptéry nie vždy fungujú na jedničku.
Čo sa týka adaptérov, tak tie určite existujú. Ale odporúčam používať len natívne skla. Tie adaptéry nie vždy fungujú na jedničku.
Pokial to ma byt napriklad na krajinku a uz nejake skla mas, extra problem by som v tom nevidel. Pokial chces vyuzit potencial autofocusu, tam je to horsie. Tiez imho nema zmysel kupovat nove skla aby si ich daval na adapter.
Dávam niečo dokopy. (momentálne ešte nič nemám) Ale jeden týpek tu rozpredáva výbavu a mám možnosť kúpiť aj použitý objektív od Canonu tak preto sa pýtam.
Inak ako sa vám pozdáva tento?:
https://www.fotolab.sk/produkt/sony-fe-50mm-f-18
Inak ako sa vám pozdáva tento?:
https://www.fotolab.sk/produkt/sony-fe-50mm-f-18
Klasicky pevny f/1,8 objektiv, ktorym nic nepokazis. Lepsi by bol f/1,4, ale je 2x drahsi. To chces ale davat ten Canon objektiv na Sony fotak?
Iba zvažujem. Je tu možnosť výhodnej kúpy takže mi to stojí aspoň za úvahu. (zatiaľ len zisťujem či sa to vôbec dá)
Podla mna tam Canon nepojde. Hladaj objektiv na E mount, to je typ, ktory pouziva ten Sony. Ved nova f/1,8 od Sony stoji okolo 200 eur, to nie je az tak vela. Popripade tam vies pouzit aj Tamron alebo Sigmu, zrejme aj Samyang. Tamronom nic nepokazis.
Alebo pozerať po bazároch ak tak tlačiš na cenu. Lebo kombinovať Sony foťák, potom kadejaké medzi kusy a Canon objektívy mi moc zmysel nedáva.
Na čo vlastne a pre koho má byť ten foťák? Lebo za 1000€ už vieš zohnať mobil ktorý bude fotiť veľmi slušne. Hlavne ak s fotením nemá nik skúsenosti, tak fotenie s foťák môže byť hlavne v ťažších podmienkach dosť pain.
Na čo vlastne a pre koho má byť ten foťák? Lebo za 1000€ už vieš zohnať mobil ktorý bude fotiť veľmi slušne. Hlavne ak s fotením nemá nik skúsenosti, tak fotenie s foťák môže byť hlavne v ťažších podmienkach dosť pain.
Sorry lukas9206, viem, ze fotis a fotis pekne. Ale poradit niekomu mobil za 1000 eur, ked chce vyslovene fotak, to mi pride take z cesty. To ako keby niekto isiel kupovat jazdene auto za 3500 eur a ja mu poradim skuter Vespa.
Foťák má byť hlavne pre mňa, ale keď sa ujme nepochybujem o tom že sa z neho stane aj rodinný stroj. Práveže mňa už nebaví fotiť mobilom. Mám Samsung, fotí síce celkom dobre, ale nie je to ono. Tak akože cvaknúť si v čakárni ordinačné hodiny alebo odchody autobusov, na to je mobil ako stvorený. Lenže ja by som sa tomu rád venoval trošku viac. Kedysi som mal Olympus ultrazoom zo 7 Mpx, funguje ešte aj dnes a robí aj celkom slušné snímky, ale má už dobrých 15 rokov a je už najvyšší čas si zadovážiť niečo poriadneho. Ano, sledoval som aj inzeráty, ale nakoniec som si povedal že lepšie bude dať dokopy nejakú hotovosť a kúpiť už niečo poriadneho. Myšlienka kúpiť len telo a k nemu nejaké objektívy (trebárz niečo aj z druhej ruky), sa mi páči asi najviac.
Tak ani po riadne nevieme pre koho to bude a či má s tým skúsenosti. Môj názor za ktorým si stojím je, že amatér vie s mobilom spraviť oveľa "krajšie" rodinné či instagramove fotky ako s lacným foťákom kde si bude musieť dávať oveľa väčší pozor ako fotí. A ak bude fotiť na automatiku a do jpg, tak dam ruku do ohňa, že mobil vypľuje na prvé oko krajšiu fotku.
Edit: postol to tesne pred mojim príspevkom.
V totom prípade to je potom ok. Ak sa tomu chceš aj venovať tak mobil samozrejme nedáva veľký zmysel.
Ja zopakujem čo som písal vyššie, nejakú radu A od Sony a k tomu natívne objektívy, bez medzi kusov a bude to veľmi fajn začiatok. Na začiatok môžeš vziať kľudne len jeden objektív a neskôr dokúpiť iný alebo ho vymeniť. Objektívy sa zvyknú predať ľahko a s malou stratou.
Edit: postol to tesne pred mojim príspevkom.
V totom prípade to je potom ok. Ak sa tomu chceš aj venovať tak mobil samozrejme nedáva veľký zmysel.
Ja zopakujem čo som písal vyššie, nejakú radu A od Sony a k tomu natívne objektívy, bez medzi kusov a bude to veľmi fajn začiatok. Na začiatok môžeš vziať kľudne len jeden objektív a neskôr dokúpiť iný alebo ho vymeniť. Objektívy sa zvyknú predať ľahko a s malou stratou.
Ked pozeram na tu cenu. Tak preco nie uz rovno zrkadlovku a k tomu setovy + jeden lepsi objektiv?
Hmm napríklad? Nevidím dôvod prečo by dnes niekto kupoval novú zrkadlovku.
Nemam prehlad, nesedujem to. Je lepsia bezzrkadlovka a ak ano, tak preco?
-
starysomar
Hardcore addict
Spája výhody menších rozmerov a hmotnosti kompaktu s veľkým snímačom zrkadlovky. Je modernejšia, kompaktnejšia, ľahšia. Často s rýchlejším, lepším zaostrovaním. Ak má kvalitný elektronický hľadáčik, v ktorom možno priamo vidieť viaceré parametre, je to tiež výhoda. Živý náhľad (Live View) je návykový. Mne chýbal v prvej zrkadlovke po prechode z kompaktu hodne. Na displeji sa lepšie komponuje záber, ak je výklopný - dupľom. Dá sa povedať, že je bezzrkadlovka vhodnejšia a praktickejšia na prevažnú väčšinu situácií a fotenia. Viaceré firmy zastavili vývoj zrkadloviek a robia už len bezzrkadlovky.
Zrkadlovky majú iné výhody - "klasická" vzdialenosť objektívu voči snímaču, väčšie množstvo použiteľných objektívov (zatiaľ). Vyššia hmotnosť je niekedy výhodou. Live View mávajú tiež, no menej praktický na použitie. Vlani som kúpil druhú zrkadlovku.
Zrkadlovky majú iné výhody - "klasická" vzdialenosť objektívu voči snímaču, väčšie množstvo použiteľných objektívov (zatiaľ). Vyššia hmotnosť je niekedy výhodou. Live View mávajú tiež, no menej praktický na použitie. Vlani som kúpil druhú zrkadlovku.