Indukcna varna doska

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
kutya
Medium Star
Medium Star

Indukcna varna doska

Príspevok od používateľa kutya »

Vie mi niekto poradit s indukcnou varnou doskou? Doteraz sme varili na plyne, no prerabame si chalupu, kde ideme tahat este len elektrinu. Elektrikar nam vravel, ze nam staci aj indukcna doska na 230V, no ako pozeram, tak tie co su na 380V maju takmer dvojnasobny vykon. 230V maju okolo 4000W a 380V okolo 7000W. Realne vsak nemam sajnu ci ozaj nestaci aj tych 4000W na bezne varenie alebo ci tam teda tahat 380V aby sme mali vyssi vykon. Ci to nie je zbytocne vysoky vykon, kedze potom nam treba aj trojfazovy istic a sporakovy spinac, hrubsi kabel atd. Dakujem.
cinges
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Indukcna varna doska

Príspevok od používateľa cinges »

staci ti aj jedna faza, varim na tom denne a nie je tam ziaden problem. V principe prides o to, ze nemozes na vsetkych 4 platnickach varit naraz na plny vykon. Na 1 faze mozes 2 na plny vykon, ostatne menej, atd. Podla velkosti platnicky. V realnom zivote, pokial nebudes denne varit pre rotu chlapov, tak ti to nebude treba a 3 fazy su zbytocne, hlavne dalsie peniaze navyse.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Presne tak - kedy kto varí naraz na všetkých, výnimočne zrejme.
Respektíve si spočítaj príkon toľkých, na koľkých budeš reálne variť naraz.
Chalupa - teda môže byť a asi aj bude, ak nie je blízko trafostanice, že tam napätie bude nižšie, než normovaných 230 voltov - teda aj výkon reálne nižší.
Osobne som to doma spravil tak, že som na dekel zatvoreného položil indukčný dvojvarič (dvojplatničku). A baba aj tak všetko robí na iných "mašinkách" (Optigril a Cook4me) - tak aj tá dvojplatnička je zakrytá kadečím :D
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

No neviem, sme rodina, mame nejaku obycajnu indukciu od Gorenje, ale neraz sa stane - nie ze neraz, pri vareni sa takmer stale stane ze idu 3-4 platne naraz. A nastanu aj pripady kedy jednoducho idu 3-4 platne na najvyssi vykon (varis nejaku vodu na cestovinu, robis nejake maso, popri tom nemame varnu kanvicu len kanvicu na indkciu a davas varit vodu...
Jasne, kazdy mame ine navyky a zvyky, ale u nas je takato situacia takmer na dennom poriadku. Ano, ak to zapojis na 1F a obmedzis vykon, nevyhodi ti to istic, ale jednoducho to co ja uvarim vodu za 5 minut, tak ty ju uvaris za 10.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ArkanoviTigrovi »

kutya napísal: 13 dec 2023, 12:46 prerabame si chalupu, kde ideme tahat este len elektrinu.
toto hovorí za všetko, sprav to teraz poriadne a nebudeš v budúcnosti sekať to čo teraz prerobíš...
medzi káblom 5x2,5 a 3x2,5 máš rozdiel nejaých 0,70€/m, za istič si priplatíš 10-15€ a máš svätý pokoj...
inak na čo tam treba sporákový spínač?

Autoeditácia príspevku po 59 min 46 sek:
počkať, vy idete do chalupy ťahať elektriku?
kutya
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa kutya »

vypinac na to aby sa dala ta varna doska nejakym sposobom odstavit od elektriny keby nieco, nech netreba istic ist vypnut. A ano, ideme robit novu elektroinstalaciu. No nie ja osobne sam, ja si len kable nataham a vydrazkujem.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Tak doska ma spravidla samostatny 3f istic. Podla mna je extra vypinac na dosku zbytocny, ale budiz.
Opak
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Opak »

Kedysi sa za sporáky dával vypínač ale ako spomína STomko dnes sa dáva samostatný istič a vybavené. Vypínač nie je potrebný.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

V novostavbe bytovky co sme teraz stavali je aj zvlast istic na sporak a aj sporakovy vypinac v kuchyni. Zalezi asi od projektanta.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Hodim sem len taku skusenost co sa nam stala. Frajerke sa rozsypal trstinovy cukor z obalu rovno na rozpalenu platnu ale tak nestastne, ze sa to zosypalo/skaramelizovalo rovno na ovladanie platne a fajnovo sa to tam zapekalo, nedala sa vypnut dotykovym ovladanim vtedy by som napr. uplne prijal nejaky hardwarovy shutdown. Je to situacia 1 z milion, ale nie na vsetky typy "havarii" ti pomoze istic. Nakoniec sa mi podarilo v totalnom hnusnom kudole dymu rychlo najst skrabku na sklokeramiku vyskrabat ovladanie a vypnut to ale urcite by prisiel vhod klasicky vypinac.
Podobne nedavno som sa pytal na radu na novu pracku, vybral som brnkacka pracka sla do linky riadne som ju tam zapasoval pustilo sa pranie bum dym vsade volaco elektronicke sa v nej chytilo a teraz co - zasuvka za prackou/linkou, pracka v linke - chvalabohu kedze to bol novy spotrebic tak sme na to este dozerali a vyhodil som istice manualne - asi to neni velky deal ale uz chcem mat extra tlacitko pri kazdom takomto vykonnom spotrebici - mozno paranoia, beriem, ale nepride mi to ako nejaky velky deal uz dorobit nejaky extra istic/vypinac k spotrebicom s vysokou spotrebou - najmä takym kde je zly pristup k ich privodu.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

No to s cukrom sa ti asi na indukcii nestane.
A kamos co ma aj vypinac na indukciu, tak ten vypinac je samozrejme za linkou (pod linkou). Neviem, ale v extremnych situaciach jednoducho pridem a zhodim, ci uz hlavny istic alebo solo istic na dany spotrebic, no nie? Ked uz ide o paranoje - co ked ti vyskratuje nieco v tom vypinaci, co potom?
Ja si len myslim ze to je v celku zbytocne, ale nech si kazdy spravi tak ako uzna za vhodne.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Hegy je rozumné, čo píšeš - mám tak cez zásuvky s vypínačom indukčnú dvojplatničku (raz už vybuchla vypnutá, len v zásuvke - vyreklamovali) a rýchlovarnú kanvicu na vodu (odkedy ju raz mačka prázdnu zapla zadnou labkou).
STomko - ani ja zo zeme nedočiahnem hlavné ističe, lebo sú v krabici pod stropom. Metlou tú skrinku neotvoríš :)
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

starysomar, tipujem ze byvas v byte ked to mas pod stropom, na dome som takto skrinu este nevidel a na chalupe si ju asi tiez neda do nebies.
Podla mna je ten vypinac zbytocnost, ktora bud kazi dojem v kuchyni alebo je za niecim schovana.
Doma vypinac nemam a z kuchyne k isticu to mam cca 7m.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak to máš Ty, niekto to má ináč. 13 rokov som chodil montovať a meniť elektromery aj po rodinných domoch.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Pri elektromere mam len hlavny 3x25, ostatne mam v inej skrini. A to fakt si niekto takto da elekromer a istice na dome? Aky to ma zmysel mat to tak vysoko? V byte viem a aj chapem, ze to tak je ale v dome to je fakt blbost.
Napísať odpoveď