Objektív pre bezzrkadlovku Sony A 6100

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
lukas9206
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Objektív pre bezzrkadlovku Sony A 6100

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Ešte by som vypichol lepšie video, rýchlejšie sériové fotenie, focus peaking ak niekto ma manuálne skla. Pripadne aj rýchlejšie zaostrovanie, keďže nemusíš čakať kým sa "uhne" zrkadlo. Jedine vyhodí zrkadlovky sú dnes asi len ta cena a možno väčší výber skiel. Aj keď Sony už má dnes skiel na výber dostatok a každý si veberie. A ak chceš nejakú novšiu, modernejšiu zrkadlovku tak ta stojí tak či tak viac.
starysomar napísal: 24 dec 2023, 5:25
Zrkadlovky majú iné výhody - "klasická" vzdialenosť objektívu voči snímaču
Čo je toto za výhodu? Není náhodou výhoda prave to, že pri bezzrkadlovkach je snímač hneď za objektívom a svetlo nemusí cestovať komplikovaným systemom skiel?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Pri zrkadlovke v momente expozície svetlo cestuje kade? :)
S ostatným máš pravdu.

Ak je bez lowpass filtra, so stabilizovaným snímačom vo všetkých osiach a s Pixel Shift - hodí sa na to na niektoré snímky hodne.
lukas9206
Addict
Addict

zrkadlovka-vs-bezzrkadlovka.jpg
V momente expozície je samozrejme otvorené. Ale ja som sa pýtal, aká to je výhoda oproti bezzrkadlovkam?

Edit: nerozumiem o čom píšeš. Veď pixel shift je bežný aj pri bezzrkadlovkach.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nerozumieš. Máš názor. Nerozumiem, prečo sa potrebuješ pretláčať. Oboje má svoje výhody, bezzrkadlovky aj zrkadlovky. Aj nevýhody. Pre väčšinu bude bezzrkadlovka vhodnejšia.
Ak má niekto otvorených súčasne viac programov, je to jeho vec. Ak niekto preferuje zrkadlovku - tiež.
Aj Tebe pekný deň.
lukas9206
Addict
Addict

Wtf? Ty si stále horší a horší. Ak nemáš nič k téme tak radšej mlč.

Dnes majú bez zrkadlovky viac výhod ako nevýhod. To je fakt, a nie názor.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Iste. Čo Ťa vedie k presvedčeniu, že smieš určovať čo kto môže napísať - okrem bezočivosti?
lukas9206
Addict
Addict

Mňa? Nič. Ale ak nemám k téme nič vecne, tak som ticho.
Povec mi, akú pridanú hodnotu má tvoje plakanie v predošlom príspevku? Si dostal opäť ponožky pod stromček alebo čo si taky podráždený? Bohužiaľ vnímam tvoje príspevky tu na na fóre, a mám pocit, že sú čím ďalej tým viac od veci. Zavadzaš tu ľudí nejakou klasickou vzdialenosťou medzi čipom a objektívom u zrkadlovky ako plusom, ale namiesto vysvetlenia tu rozmachuješ ručičkami a si urazený.
Prečo si niesi schopný priznať, že si napísal kravinu?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Myslel som, ze zrkadlovka je na tom daleko lepsie. Lenze ked som si teraz co to precital k bezzrkadlovkam, tak opak je pravdou. Dnes je vyhoda asi skor kupit bezzrkadlovku.

Vzdialenost snimacu od objektivu je mi ukradnuta, ved kazdeho zaujima vysledna kvalita fotografie. Ako tak pozeram, tak bezzrkadlovka ma o polovicu kratsiu vzdialenost.
lukas9206
Addict
Addict

Jednoznačne. Jediná výhoda je vlastne len cena. Aj keď je otázne či má cenu vyhodiť napríklad 400€ za 10 ročnú zastaralu zrkadlovku alebo si trochu priplatiť aj za bazárovu bez zrkadlovku, keďže aj poruchovosť by mala byť menšia, kvôli jednoduchšej konštrukcií bezzrkadlovky. Hlavne bezzrkadlovka ti zo všetkými featurami prinesie oveľa lepší zážitok s fotenia.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

Vacsia vzdialenost objektivu od snimaca je skor nevyhoda, resp je to uplne nevyhoda.

1) konstrukcia objektivov je komplikovanejsia
2) zbytocne velka komora => viac mozneho prachu
3) pomocou adapteru vies v pohode pouzivat objektivy z DSLR na CSC. Naopak to nejde.

DSLR ma dnes vyhody v podstate len v prirodzenom pohlade cez EVF, ale to je skor pocitova vec nakolko slusny moderny EVF je daleko napomocnejsi nez klasicky opticky hladacik. Jo a vydrz je lepsia.
lukas9206
Addict
Addict

Johnnny napísal: 25 dec 2023, 14:33 Jo a vydrz je lepsia.
Keď si dobre pamätám, tak hlavne tie staršie a lacnejšie zrkadlovky nešli nabíjať priamo z nabíjačky. Kdežto dnes už vieš asi každú bezzrkadlovku nabiť v pohode v aute, s powerbanky, takže ta výdrž sa týmto trochu eliminuje. Ale tu si úprimne nie som úplne istý či to tak bolo.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Predpokladam, ze kto vie, ze foti viac, tak ma rovno dve baterie.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

lukas9206 napísal: 25 dec 2023, 15:19 Keď si dobre pamätám, tak hlavne tie staršie a lacnejšie zrkadlovky nešli nabíjať priamo z nabíjačky. Kdežto dnes už vieš asi každú bezzrkadlovku nabiť v pohode v aute, s powerbanky, takže ta výdrž sa týmto trochu eliminuje. Ale tu si úprimne nie som úplne istý či to tak bolo.
Ja netvrdim, ze je to zasadnejsi problem, len je to obecne vyhoda DSLR. Ano, nespominam si na DSLR ktora vobec sla nabijat/napajat z powerbanky aj ked je dost mozne, ze niektore posledne modely to vedeli. U CSC je to standard.

A rovnako tak plati, ze vacsina si so sebou proste vezme viac bateriek, niektori pouzivaju pridavny grip atd.
vald
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa vald »

heker napísal: 22 dec 2023, 18:32 Klasicky pevny f/1,8 objektiv, ktorym nic nepokazis. Lepsi by bol f/1,4, ale je 2x drahsi. To chces ale davat ten Canon objektiv na Sony fotak?
Tak bol som pozrieť ten použitý objektív od Canonu. Je to tristovka ale riadna šunka. Bez krytiek, dochytané sklo a keď som videl ako s tým zaobchádza, tak som sa radšej pobral kade ľahšie.
Inak vďaka za upresnenie. Popozerám radšej niečo nové s f1/8 príp. 1/4.
PS: Prajem veselého silvestra!
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Nieco mozes pozriet aj tu :)
https://www.mpb.com/en-eu
vald
Light Star
Light Star

Inak pokiaľ aj ja môžem niečo k tomu... Mne sa tiež pozdáva skôr bezzrkadlovka (práve preto si ju kupujem). Určite aj zrkadlovky majú nejaké výhody, ale ja to vidím tak že tu sa porovnávali dve technológie ktoré od seba delí pekných pár rokov. Je zrejmé že konštruktéri sa poučili z nedostatkov zrkadloviek a príchod bezzrkadloviek je teda výsledkom niekoľkoročného výskumu a inovácií. Takto to vidím ja tak snáď ma za to neukameňujete.
Možno by bolo ešte zaujímavé porovnávanie konkrétnych modelov, ale na to už sú stránky kde sa to rieši..

Inak nakoniec som sa rozhodol pre Sony Alpha A6100 černý + 16-50mm f/3.5-5.6 OSS SEL + 55-210mm f/4.5-6.3 SE a k nemu 50mm f/1,8 objektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou na portréty a interiér. Povedal som si že keď už kupujem, tak radšej niečo doložím a nech je to funglovka so zárukou, hoci netajím že v tom rozhodovali aj financie.
Prinajhoršom to do 30. dní môžem ešte vždy vrátiť a použitý, bazárový objektív môžem prikúpiť aj potom.
Ďakujem všetkým čo sa mi snažili pomôcť.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Bezzrkalovky nahradzaju zrkadlovky. Dnes uz to nie je o diskusii co je lepsie. Proste pokial ma niekto existujuci DSLR system, tam sa o tom snad este da bavit, ale pokial niekto riesi uplne novy system, DSLR nema zmysel. Zrkadlo ako take je zbytocne a prinasa hromady nevyhod/problemov.
lukas9206
Addict
Addict

vald napísal: 03 jan 2024, 22:12 Inak nakoniec som sa rozhodol pre Sony Alpha A6100 černý + 16-50mm f/3.5-5.6 OSS SEL + 55-210mm f/4.5-6.3 SE a k nemu 50mm f/1,8 objektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou na portréty a interiér.
50mm apsc je ekvivalent 75mm pri Fullframe, takže bacha na to. Na interiér to môže byť dlhé.

Každopádne za mňa dosť nešťastný výber. Neviem koľko to stálo, ale všetky 3 objektívy sú dosť nekvalitné čo sa týka obrazu. Podľa mňa by voľba tela a6400 a jednej pevnej Sigmy bola určite lepšia čo sa výslednej kvality týka.

Ale snáď vám bude aj váš výber vyhovovať.
vald
Light Star
Light Star

Ešte to len skúšam. Pár dní sa s tým pohrám a potom uvidím. Ano na fotenie v interiéri z jedného metra môžem asi zabudnúť, ale ešte stále je to v norme. Zatiaľ to vyzerá tak, že som našiel čo som hľadal. (Ono tá sigma vyzerá dobre, ale je zhruba raz tak drahá a to by už bolo fakt nad moje možnosti). Mám to doma len prvý deň takže sa s tým ešte len zžívam. Zatiaľ fotím len s automatikou ale skúšam rôzne prostredia, ale myslím, že to pôjde.
lukas9206
Addict
Addict

Ono to je v poriadku. Ja sa len snažím poukázať na to, že veľa začiatočníkov robí chybu, že siahne po kope lacného príslušenstva ktoré nakoniec ani nevyužíva. A mohol to investovať do jedného kvalitnejšieho skla ci tela. Hlavne podľa tvojich požiadavok v prvom príspevku je tento výber pri najmenšom trochu mimo tvoje kritériá.

Tiež som začínal na a6000 rade a k tomu som mal len Sony 18-135mm f3.5-5.6 tuším. Po cca roku som zistil, že 90% fotiek je v rozsahu od 24 do 50mm. Tak som sklo predal a vzal som Sigmu 16 1.4 a 50 1.4. A ten skok kvality bol famózny. A to pri tom ta 18-135mm f3.5-5.6 nie je vôbec zle sklo. Teraz mám full frame a fotím prevažne na jedno sklo 24-70.

Každopadne nech sa darí, a daj neskôr vedieť ako to ide 😉
Napísať odpoveď