Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
retkvic
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa retkvic »

ArkanoviTigrovi napísal: 06 jan 2024, 12:56 ako by Slovensko vyzeralo ak by nebolo clenom NATO a bolo by v EU?
Ak by sme neboli v NATO, tak by sa zrejme zniekolkonasobili vydavky na armadu a boli by sme vystaveny vyrazne vecsim vplyvom z okolia lokalnych mocnosti ako je napr. Ruska federacia. Musela by sa samozrejme zaviest povinna vojenska dochadzka. V nasom pripade ale bol skor vstup do NATO nez vstup do EU, takze je otazne ci by sme do buducna po odchode z NATO v tej EU aj zostali, kedze vlada ktora by nas dostala z NATO by urcite nebola pro EU naladena, kedze vsetci clenovia EU, ktory kedysi susedili so sovietskym zvazom su teraz sucastou tohto obranneho spolocenstva. Pokial viem tak clenmi EU a neclemi NATO su Irsko, Malta, Cyprus, Rakusko a donedavna neboli Finsko a Svedsko.
Finsko a Svedsko mali vsak neprerusenu historiu uchovavania obrannych schopnosti a vyspely obranny priemyel a schopne armady do dnesneho dna. Ak by sme teda zo dna na den vystupili z NATO, tak sa naskyta otazka kto by nam zabezpecil nasu ochranu ak by sme si ju mi do strednodobeho horizontu a ako malicka krajina nedokazali zabezpecit, beruc do uvahy pretrvavajuci vojensky konflikt v susednej krajine, ktora sa brani Ruskej federacii, ktora prehlasuje ze Ukrajinci nie su a ani nikdy ani neboli narodom a boli vlastne sucastou sovietskeho Ruska a teda Ruskom.

Finsko a zrejme coskoro aj Svedsko, dve vojensky vyspele krajiny sa z geopolitickych pricin nakoniec pridali k NATO a poziadali o clenstvo, Finsko je tusim uz clenom a Svedsko zrejme bude coskoro, kym si nepotancuju v Tureckom parlamente politicke tance.

Potom tu mame este krajiny, ktore stale zostavaju mimo NATO a su clenmi EU, vsetky navyse maju dlhoveku tradiciu neutrality, ktora sa na Slovensku ale vobec netraduje, ako byvali clen Organizacie Varsavskej zmluvy a sucasny clen NATO. Navyse Irsko je situovane dost dobre na to aby mu v sucasnosti hrozilo nejake vojenske nebezpecenstvo od svojich susedov a je to ostrovny stat, co aj Malta a Cyprus, ten je zase rozdeleny politicky a clenstvo pre juznu cast je preto politicky problem.

V neposlednom rade by sme boli prvy clen NATO od jeho vzniku, ktory by tuto obrannu alianciu kedy opustil.

Myslim ze tu mas dost zhrnute dovody, samozrejme tomu komu nejde o odpoved si aj tak najde dovod preco to tak nie je.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ohladom doterajsej vojenskej neutrality Svedska a Finska treba doplnit este informáciu, že tieto krajiny mali doteraz, z minulosti nejake zmluvy s Nato. To znamena že vedeli ze oni same by proti Rusku nemali velku sancu, preto to mali este poistene ze Nato by im určitou formou v pripade napadnutia pomohlo, aj ked neboli riadnymi členmi Nato.
To len ma margo keď niekto hovori o "neutralite" ako idealnom riešení./nemyslim niekoho konkretne/ :)
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ArkanoviTigrovi »

retkvic, ja ale nikde o vystupovani z NATO nepisem a ani som neni toho nazoru, ze z neho mame vystupit, skor by som to nazval velmi zlym krokom a doslova provokaciou...
iny nazor by som mal ak by sme mohli vstupit len do EU alebo uz by sme boli clenskym statom, mali by sme povinnu zakladnu vojensku sluzbu a zavody ako napr ZTS... par lietadliel a mensia profesionalna armada by nas nezruinovali, tomu neverim.

Autoeditácia príspevku po 4 min 1 sek:
gogo956, napisal si A, spomen aj B
Fini si veselo kseftovali so ZSSR a ked sa rozpadol, tak Fini moc nadseni neboli. (ja viem, pred tym bola ale aj zimna vojna)
gogo956
Redeemer
Redeemer

ArkanoviTigrovi
Slovenska armada nejake zbrane zo Zapadu dostala za tie nase stare co sme poslali na Ukrajinu.
Celkova vybavenost armady je ale velmi slabá,zastaraná, v podstate iba formálna. Pre nazornost byvaly minister obrany Jaroslav Naď povedal 07.02.2023 že keď prišiel do funkcie, tak armada mala funkčné iba 4 tanky /nehovoriac o tom že išlo urcite o zastarene typy ktorych bojova hodnota na sucasnom bojisku je nízka/
gogo956, napisal si A, spomen aj B
Fini si veselo kseftovali so ZSSR a ked sa rozpadol, tak Fini moc nadseni neboli. (ja viem, pred tym bola ale aj zimna vojna)
a čo je na tom, že Finsko so Zssr obchodovalo? To je snad normalne nie? Aj keď bol svet rozdeleny na "zapadny" a "vychodny" blok tak nejaká výmena tovarov vzdy existovala. Hlavne Východ velmi potreboval Zapadne devízy.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

T-72 sme vyrobit vedeli, Zuzanu 2 vyrobit vieme, nehovor, ze sme az taki neschopni, keby sa chcelo, tak to ide.
https://www.respekt.cz/tydenik/1992/25/ ... okove-miry
gogo956
Redeemer
Redeemer

ArkanoviTigrovi
na zásadnu modernizaciu Svk armady by bolo treba velmi velmi vela penazi ktore by sa pochopitelne museli niekde zase ubrať, z ineho rezortu, čo by voliči urcite nebrali pozitivne.
Máš na mysli asi projekt T-72M2E. Tento tank je nepochybne lepší ako pôvodny T72, ale v porovnani s modernými svetovými tankami je už aj on zastaraný. Za dalsie, asi už aj sám trochu tušíš, že možnosti domácej vyroby tankov su obmedzené a ich podukcia pre Svk armadu by trvala značne dlho.
A hlavne, cele by si to vyzadovalo vela vela penazi, hned od zaciatku.
Za dalsie, skutocne si myslis ze by akykolvek /tj jedno ci lavica alebo pravica/ na Svk parlament schvalil povinnu zakladnu vojensku sluzbu? To je v dnesnej dobe nerealne, volici by s tym nesuhlasili.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

retkvic napísal: 06 jan 2024, 17:38 V neposlednom rade by sme boli prvy clen NATO od jeho vzniku, ktory by tuto obrannu alianciu kedy opustil.
Francúzsko to čiastočne spravilo a po pár desaťročiach sa vrátilo
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

asi som sa blbo vyjadril lebo evidentne piseme o niecom inom
iny nazor by som mal ak by sme mohli vstupit len do EU alebo uz by sme boli clenskym statom, mali by sme povinnu zakladnu vojensku sluzbu a zavody ako napr ZTS... mal som na roky kedy to bolo aktualne (95-05), nie teraz
K tym tankom, Ukrajinci su radi ze ich dostavaju a posluzia a hlavne ak by tu bola nejaka vyroba, tak kludne by mohla napredovat a nie stat na mieste.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Francuzsko vtedy /1966/ opustilo Nato pretoze nechcelo integrovat svoje jadrove zbrane do Nato.
Zo sirsieho kontextu si to Fr. mohlo dovolit, pretoze pred pripadnym utokom Varsavskej zmluvy bolo kryte Talianskom a na severe Belgickom+ Holandskom, pretoze tieto staty v Nato uz boli. Zostavalo by len branit hranicu zo SRN./v pripade ze by utocnik sa dostal az tam/

Autoeditácia príspevku po 12 min :
s tym Francuzskom to vraj bolo tak, že po praktickej stranke zostalo clenom Nato, len nebolo zastupene v niektorych výboroch struktury Nato a bolo docasne stiahnute z velenia Nato.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

no to "az tam" nebolo cez americku okupacnu zonu zas az tak daleko a ak by sa nieco tade prehnalo ako by reagovali Francuzi?
Zhodili by jadrovu bombu na Berlin? Zasiahnut v Moskve "myslienku" tohoto napadu by bolo nemozne...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Podla tajných plánov zo 60tych rokov ktore zverejnilo Polsko niekedy tesne po roku 2000, plány Varsavskej zmluvy opisovali teoretický utok do SRN a severneho Talianska. Do Francúzska vstupit nemali, prave kvoli tomu ze táto krajiny vlastnila jadrové zbrane,z rovnakeho dovodu nemali zautocit ani na United Kingdom.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

to si ale trosicku odporuje lebo v SRN by bojovali aj proti okupacnym armadam tychto krajin

Autoeditácia príspevku po 55 sek:
samozrejme Francuzska, Britanie a USA, nie Talianska
gogo956
Redeemer
Redeemer

300 miliard dolarů. Nejbohatší země světa zvažují převod ruského majetku na Ukrajinu | FORUM 24
https://www.forum24.cz/300-miliard-dola ... .sznhp.box

Autoeditácia príspevku po 5 min 50 sek:
to si ale trosicku odporuje lebo v SRN by bojovali aj proti okupacnym armadam tychto krajin
nic neodporuje, pouzitie jadrovych upravuje v kazdom state vlastna "jadrova doktrina" ktora to definuje velmi zhruba ako utok protivnika na svoje uzemie, ale kazda to moze mat inak, takze v pripade konvecneho utoku Varsavskej zmluvy na SRN by Nato jadrovymi zbranami celkom urcite nereagovalo.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

A kedy by "celkom urcite" Francuszko reagovalo jadrovymi zbranami? Cakali by pokial prejdu francuzsku okupacnu zonu a budu na hraniciach?
gogo956
Redeemer
Redeemer

ArkanoviTigrovi napísal: 06 jan 2024, 20:22 A kedy by "celkom urcite" Francuszko reagovalo jadrovymi zbranami? Cakali by pokial prejdu francuzsku okupacnu zonu a budu na hraniciach?
Na to skutocnu odpoved nepozname, nakolko o pouziti jadrovej zbrane rozhoduju vzdy konkretni ludia a pochopitelne nevieme ako by v tej situacii presne zareagovali. Ale asi nema velky zmysel toto rozvijat, lebo je to iba teoretizovanie. Jadrove zbrane budu vzdy uz len tym poslednym riesenim.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ArkanoviTigrovi napísal: 06 jan 2024, 12:49 tvoje prispevky mi pripadaju ako preklad z ukrajinskych medii, ziadny naznak kritickeho uvazovania, len posuvas dalej ten "spravny nazor"
venuj sa tiez radsej PC poradni, inak dakujem, aj ked som nechcel, tak som nakoniec kupil 4070
to napise ten co sem este nic z vlastnej hlavy nenapisal...
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

aacid, ked myslis... ja sledujem obe propagandy, tu rusku tu nezdielam, lebo vela veci jej neverim a tej ukrajinskej tu je na 365 stranach pozehnane, tak naco to sem pridavat...

Danske F-16 vraj mozu pol roka meskat
https://www.berlingske.dk/politik/dansk ... -forsinket
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

ArkanoviTigrovi napísal: 06 jan 2024, 11:17 A co z toho budeme mat my? Okrem strachu, ze ak padne Ukrajina, tak...
zeby peniaze? lebo tych 16 bolo vyrobenych na objednavku a zaplatenych.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ArkanoviTigrovi napísal: 06 jan 2024, 21:24 aacid, ked myslis... ja sledujem obe propagandy, tu rusku tu nezdielam, lebo vela veci jej neverim a tej ukrajinskej tu je na 365 stranach pozehnane, tak naco to sem pridavat...
ja nesledujem ani jednu ani druhu propagandu. pisem sem vlastne nazory. napisal som ze si nemyslim ze by sme sa pod rusmi mali lepsie, miesto toho aby si normalne zareagoval, napisal preco s tym nesuhlasis, preco si nemyslis ze to tak je, si len vystrelil ze opicujem ukrajinske media. ako spravny trol.

tak pod ukazat ze nie si trol, napis vlastny nazor, napis ako si ty predsavujes buducnost slovenska...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

gogo956 napísal: 06 jan 2024, 19:54 Podla tajných plánov zo 60tych rokov ktore zverejnilo Polsko niekedy tesne po roku 2000, plány Varsavskej zmluvy opisovali teoretický utok do SRN a severneho Talianska. Do Francúzska vstupit nemali, prave kvoli tomu ze táto krajiny vlastnila jadrové zbrane,z rovnakeho dovodu nemali zautocit ani na United Kingdom.
To museli byť nejaké veľmi tajné plány niekoho veľmi vysoko, lebo čo viem z výpovedí priamych svedkov a dokumentov, tak naša armáda cvičila takmer výlučne obranu pred útokom zo západu a až potom boli nejaké operačné plány protiútoku do SNR s tým, že to moc nikto nebral vážne, pretože bolo každému jasné, že nijaký protiútok nebude (lebo by došlo k súdnemu dňu). A potom prišiel útok z východu a naša slávna armáda zostala v kasárňach, lebo nikto, čo má robiť...
Napísať odpoveď