Klimatizacia do domu (skusenosti, okolie BA)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Klimatizacia do domu (skusenosti, okolie BA)

Príspevok od používateľa Johnnny »

Ahojte,
ti co mate klimatizacie, mate nejake skusenosti na koho v okoli BA sa obratit ? Potrebujem klimu do 4 izieb (aj na kurenie) s tym, ze 3 su male, ale potom je tu cene prizemie co je otvorena miestnost do 45m2. Povodne som chcel Samsung Windfree, ale bojim sa, ze na ten priestor budem potrebovat 5kW jednotku a ta je u Samsungu dost siroka (3.5kW by sa vosla) a na miesto kde by mala ist sa uplne nevojde, musela by pretrcat.

Zaujimali by ma pripadne vase skusenosti s roznymi znackami, pripadne priamo s tym Samsungom, ci je tern Windfree len hype, alebo to realne dost pomaha, pripadne ci ini vyrobcovia riesia rovnaky problem nejakym inym sposobom. Pripadne aspon doporucit seriozneho predajcu schopneho poradit nieco ine nez co mu aktualne lezi skladom. Celkom casto teraz vidim propagovanie aj cinskych znaciek ako Midea/Aux atd ktore vyjdu vyznamene lacnejsie, ale neviem ci si o tom mysliet.

Vdaka
melonSVK
King
King

Re: Klimatizacia do domu (skusenosti, okolie BA)

Príspevok od používateľa melonSVK »

Ak aj na kurenie tak by som vyberal japoncov (Toshiba, Panasonic, Hitachi, ...), oni maju uz ucinnost A++. Ten Samsung co pozeram, ale aj napriklad LG "len" A+.

Neuvazoval si nad dvoma vonkajsimi jednotkami? Ono multisplit 4+1 bude potrebovat celkom silny kompresor (mas nachystany samostatny elektricky okruh?) a ak nemas predpripravene trubky v stene, budes mat listy skrz vsetky miestnosti.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Celkova predpriprava tam spravena je, trubky aj vsetko, takze aj ked som to priznam sa podrobne neriesil, malo by to byt vyriesene.

Ja som nad tym uvazoval aj kvoli tomu, ze nejaky ten 8kW kompresor ktory sa tam predpoklada vyjde mozno drahsie nez dva slabsie, ale toto som s nikym nekonzultoval.
melonSVK
King
King

Rataj zhruba 1kW vykonu na 10m2. Bojim sa, ze 5kW vykon (nie prikon) bude dost malo na 1 velku a 3 male miestnosti.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Nie som si isty ci rozumiem. Moj povodny plan bolo taketo combo: 1x5kW dole na obyvacku + kuchynu a 3x 2.0 - 2.5 hore na mensie izby ktore su v rozsahu 10-11.5m. To mi pride dostacujuce, alebo nie ?
https://www.klima-shop.sk/Klimatizacia- ... 549598.htm

Vonkajsia jednotka ma 8kW chladiaci, nejakych 9.5 vykurovaci co mi aj zhruba na tie priestory vychadza (ak odratam 2 male kupelne, vstupnu chodbu atd).

Este k tomu kureniu. Neplanujem to vyuzivat ako primarne kurenie, skor dokurovanie. Podla potreby.

Inak co sa tyka ucinnosti, znacka Invertor Ti nieco hovori ?
https://www.inventorklima.sk/#klimatizacie

Tam sa ta ucinnost udava A++/A+++: https://www.inventorklima.sk/#klimatizacie
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Oslovil by som viac firiem (po pozretí recenzií) - dal spraviť ponuky. (Pre zateplenie SVB som oslovil 10 firiem a vyberal)
Nemusí byť nutne z okolia.
Ak sa ponúka z hľadiska členenia priestoru - miestností možnosť dvoch menších vonkajších jednotiek - môže byť výhodou aj z hľadiska ceny, efektivity a možno aj účinnosti. (No a ak by sa náhodou jedna do...)
Pravdepodobne nebudeš kúriť/chladiť všetky miestnosti naraz.

Dodatok - WindFree Ti je vo veľkej miestnosti na...ak nebudeš sedieť priamo pod klímou.
Značku by mala vybrať oslovená firma, ktorá aj servisuje - vedia, čo sa neserie.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

1) To planujem spravit, len som chcel mat aj nejake vlastne info, kedze nie kazdy sa Ti nevyhnutne snazi poradit najlepsie. Aj preto ma zaujimal nejaky tip mozno aj na predajcu.

2) Toto som sice neprepocitaval, ale tiez mi prislo, ze tie vykonnejsie vonkajsie jednotky stoja dost a 2 mensie by mozno boli aj vyhodnejsie. Plus su tam vyhody ktore popisujes. Toto je nieco na co sa mozem opytat uz konkretneho predajcu, nakolko sam netusim, ci to komplikuje instalaciu a ako velmi.

3) Urcite nebudem kurit a chladit miesnosti naraz. Celkovo nerad plytvam, takze zrejme budem udrziavat podlahu v nejakej teplote a podla potreby si dokurim klimou. Podobne to bude s chladenim, ale minimalne spalna bude mat vzdy opacny rezim ako zvysok domu :)

4) Priamo pod klimou sediet nebudem, ale predpriprava je spravena tak, ze klima bude na stlpiku uprostred miesnosti a natocena priamo na gauc ktory zacina od nieco malo cez 1m.
melonSVK
King
King

Johnnny napísal: 08 jan 2024, 10:50 Nie som si isty ci rozumiem. Moj povodny plan bolo taketo combo: 1x5kW dole na obyvacku + kuchynu a 3x 2.0 - 2.5 hore na mensie izby ktore su v rozsahu 10-11.5m. To mi pride dostacujuce, alebo nie ?
To ano. Ja som pochopil, ze 5kw ma byt celkovy vykon.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Nie nie, myslel som to skor tak, ze ked sa bude nieco diat v spalni (chladit/kurit), nebude sa zrejme nic ine diat inde. Ja napriklad rad spim v chlade (aj preto windfree), ale vtedy nemusim chladit zvysok domu. Kurit v spalni budem len par minut rano kym vstanem (nerad vstavam do zimy).

Celkovy vykon by mal byt 8kW, aj ked napriklad u LG neviem, oni dodavaju 7kW jednotky co si tak vsimam.
Som pozeral tu, ze maju akcie na vnutorne jednotky: https://bassoair.sk/vnutorne-jednotky-k ... e-zadarmo/ a vychadza to financne fajn, akurat LG neviem, Midea skor nie a Daikin je trochu drahsi. Este Comfora by sla, ale neviem.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Podla mna tu tapas a skusas vypocty, ktore v danej oblasti cucas z internetu a z prsta. Ako napisal starysomar, najlepsie bude oslovit par firiem a poziadat ich o napocet vykonu a cenovu ponuku. Pretoze sa inak bude posudzovat potrebny vykon v zateplenej bytovke 20cm mineralnou vlnou s novymi oknami s trojskom, nez v starom 40-rocnom panelaku bez zateplenia a s prvymi plastovymi oknami s dvojskol. Tiez bude rozdiel juzna orientacia bytu na slnecnej ulici v Bratislave, ako vychodna a severna orientacia v Poprade.

Niektora firma bude pozadovat 400+230V a 32mm trubku na kondenz, ina firma 2x230V na dve jednotky a 2x16mm trubky na kondenz.

Preto najlepsie co spravis bude, ak im rovno posles dopyt s informaciami a oni ti spravia ponuku na mieru. Myslim si, ze ti v tejto situacii moc nepomoze, ze ci mne funguje dobre klima Samsung alebo niekomu inemu klima Toshiba, pretoze tie podmienky (lokalita, orientacia bytu, zateplenie, okna, rozmer miestnosti) budu vzdy odlisne a treba k tomu pristupovat individualne.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Niet čo dodať, zhrnul si to presne.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

heker napísal: 08 jan 2024, 11:28 Podla mna tu tapas a skusas vypocty, ktore v danej oblasti cucas z internetu a z prsta. Ako napisal starysomar, najlepsie bude oslovit par firiem a poziadat ich o napocet vykonu a cenovu ponuku. Pretoze sa inak bude posudzovat potrebny vykon v zateplenej bytovke 20cm mineralnou vlnou s novymi oknami s trojskom, nez v starom 40-rocnom panelaku bez zateplenia a s prvymi plastovymi oknami s dvojskol. Tiez bude rozdiel juzna orientacia bytu na slnecnej ulici v Bratislave, ako vychodna a severna orientacia v Poprade.

Niektora firma bude pozadovat 400+230V a 32mm trubku na kondenz, ina firma 2x230V na dve jednotky a 2x16mm trubky na kondenz.

Preto najlepsie co spravis bude, ak im rovno posles dopyt s informaciami a oni ti spravia ponuku na mieru. Myslim si, ze ti v tejto situacii moc nepomoze, ze ci mne funguje dobre klima Samsung alebo niekomu inemu klima Toshiba, pretoze tie podmienky (lokalita, orientacia bytu, zateplenie, okna, rozmer miestnosti) budu vzdy odlisne a treba k tomu pristupovat individualne.
S tym v podstate suhlasim, lenze ja som zaroven vykony ani pocty vonkajsich jednotiek neriesil, len som odpovedal na prispevky. Ak si precitas moj povodny prispevok, tak mi na zaklade nejakych vlastnosti padla do oka Windfree ale vo vykonnejsej verzii bude pre mna esteticky nevhodna (pisal som dnes do klima-shopu ci by pripadne stacila 3.5). Mna primarne zaujimaju komfortne vlastnosti vnutornych jednotiek (samozrejme aj ich spolahlivost) na zaklade ktorych by som si vytipoval konkretne znacky/modely a podla toho vyhladal niekolko predajcov.
Napísať odpoveď