Ahojte,
máte niekto skúsenosti/prehľad/tipy, ako sa riešia doménové spory? Konkrétne riešim niečo takéto:
1. mám na SK doménu už asi 12 rokov (podnikal som pod týmto názvom na SK na živnost, posledné roky mám s.r.o. s týmto názvom rovnakým ako doména)
2. môj český konkurent má veľmi podobný názov firmy (v podstate miesto jedného písmenka "I" tam on má "A" v danom slove). Má však už dlhé roky registrovanú doménu rovnakú ako ja na SK, on v CZ. Tú si presmerováva na tú svoju hlavnú .CZ (tú "moju" využíva teda nepriamo, že len ju má presmerovanú na svoju doménu)
3. je to cca rok čo mám už na to "moje" slovo registrovanú ochrannú známku v EÚ
Otázka: keď som nadobudol ochrannú známku v EÚ neskôr, ako on mal zaregistrovanú tú doménu, porušuje niečo? Mám nárok to nejakým súdnym/mimosúdnym konaním od neho požadovať? Potrebujem totiž aj českú doménu, je marketingovo veľmi neideálne mať ju odlišnú ao na SK.
Čítal som kopec článkov a názory sa líšia.
Dik za prípadné tipy.
Doménový spor
Re: Doménový spor
Ked mas ochrannu znamku, tak ti to domenu musi predat. Ak to dobrovolne nespravi, tak jedina moznost je ist sudnou cestou. Ale kedze by si sud vyhral ci on chce alebo nie, bude rozumnejsie a rychlejsie sa s nim dohodnut. Ak bude taky blby a nebude sa chciet dohodnut, tak to moze trvat, ale tu domenu tak ci tak ziskas, stratis len cas a on peniaze. Takychto pripadov boli stovky, a vzdy to skoncilo tym, ze domenu dostal ten co mal ochrannu znamku. Aj ked mal niekto domenu x rokov predtym a ochrannu znamku ma posledny mesiac.. (o2.sk, sberbank.cz, atd.)
-
*****HERO*****
Guru wannabe
wtf? to akoze ku kazdej domene si mam rovno spravit aj nejaku ochrannu znamku aby mi ju nejaky smejd nemohol hocikedy v buducnosti potiahnut?
a co ked si niekto zaregistruje ako ochrannu znamku moju IP adresu? zmenia mi ju?
a co ked si niekto zaregistruje ako ochrannu znamku moju IP adresu? zmenia mi ju?
noo, v principe ano
ako aj x-ray.com s ochrannou znamkou musel povodny majitel "prepustit". Ale v realite 99% ludi to nemusi riesit, povedal by som skor nejake vacsie firmy, popripade take, ktore chcu expandovat dalej.
A ip adresa, tu nikdy nezadavas do prehliadaca, je pre bezneho uzivatela skryta, takze tam si myslim ze by si s tym nepochodil. IP adresa je adresa, nie nazov. To je ako keby niekdo si dal ochrannu znamku na ulicu a cislo domu a potom by tam zacal byvat
takze toho sa bat nemusis.
A ip adresa, tu nikdy nezadavas do prehliadaca, je pre bezneho uzivatela skryta, takze tam si myslim ze by si s tym nepochodil. IP adresa je adresa, nie nazov. To je ako keby niekdo si dal ochrannu znamku na ulicu a cislo domu a potom by tam zacal byvat
Tá Európska ochranná známka nás vyšla čosi cez 1000€, keď som ju registroval ja sám. O pár stoviek viac to vyjde, keď ju riešiš cez právnika. Takže pokiaľ nemáš domény s rovnakým / podobným názvom, ako nejaké dlhšie fungujúce firmy/značky, tak sa nemusíš moc báť, ako píše cinges. Ale ak sú pre Teba dôležité a sú to sk domény, postačiť by Ti mohla iba naša SK ochranná známka, to stojí pár stoviek. Nie je taký problém si ju zaregistrovať bez právnika.*****HERO***** napísal: 10 jan 2024, 11:58 wtf? to akoze ku kazdej domene si mam rovno spravit aj nejaku ochrannu znamku aby mi ju nejaky smejd nemohol hocikedy v buducnosti potiahnut?
Každopádne, presne to, čo cinges píšeš, som čítal, že údajne boli takéto prípady. Ale rovnako som čítal prípady, kedy to kvôli tomu, že on mal doménu prvý, ja známku druhý, zamietli - takže som z toho jeleň, že či to záleží na konkrétnej nálade "rozhodcovského sudcu". Rieši sa to údajne, cez na to určený orgán: https://domeny.soud.cz/ (btw. napadne mi vždy príklad smer(sk)....neverím, že nemajú ochrannú známku, no doménu napriek tomu vlastní niekto, kto tam uvádzal často obsah proti tejto strane)cinges napísal: 10 jan 2024, 10:50 Ked mas ochrannu znamku, tak ti to domenu musi predat. Ak to dobrovolne nespravi, tak jedina moznost je ist sudnou cestou. Ale kedze by si sud vyhral ci on chce alebo nie, bude rozumnejsie a rychlejsie sa s nim dohodnut. Ak bude taky blby a nebude sa chciet dohodnut, tak to moze trvat, ale tu domenu tak ci tak ziskas, stratis len cas a on peniaze. Takychto pripadov boli stovky, a vzdy to skoncilo tym, ze domenu dostal ten co mal ochrannu znamku. Aj ked mal niekto domenu x rokov predtym a ochrannu znamku ma posledny mesiac.. (o2.sk, sberbank.cz, atd.)
No asi ho skúsim opätovne osloviť pred tým, ako pôjdem takouto cestou - raz som to už skúšal a neodpovedal. Toto je asi dosť od veci otázka a s veľmi individuálnou odpoeveďou, ale predsa....koľko € sa za takéto domény zhruba priemerne ponúka? Sme podobne veľké firmy, cca do 7 zamestnancov, žiadny giganti.
no to je fakt individualne, podla toho, ako sa clovek citi, aka lukrativna je to domena. Niekto si mysli, ze na tom zbohatne, tak to chce za 200k, niekomu staci 2k. Ja by som mu skusil ponuknut nieco, co nie je malo, ale zase ani moc, nech si zase nemysli, ze si za domenu kupi novy dom. Ja by som ponukol asi 1-2-3k a popripade sa ho spytal, ze ci je ochotny o tom vobec uvazovat a aka je jeho predstava. Ak by to bolo mimo realitu, tak by som mu vysvetlil, ze mas na to ochrannu znamku a aj ked on ma tu domenu nejaky ten rok, znamku mas ty a s tym na sude nepochodi, aj ked si mysli ze ano a takto to bude jednoduchsie pre obe strany.
A ak zamietli pripad, kedy ty mas ochrannu znamku a domenu ma niekto iny a vyhra to, tak tam muselo byt nieco ine v tom este, nie len vlastnictvo domeny po nejaky cas. To by chcelo vidiet cely ten pripad a prestudovat ho.
Autoeditácia príspevku po 11 min 24 sek:
Co sa tyka cz zakona, tak je napisane, ze ak mas domenu kupenu ako prvy, tak mas na nu narok, lebo ten co si zaregistruje obchodnu znamku potom a chce tu domenu, tak je spekulant. Tak isto, ked si registrujes domenu, ked vies, ze taka znacka uz vo svete existuje, tak si tiez spekulant. To znamena, ze ked si spekulant, tak by si domenu nemal ziskat, resp. mal by si o nu prist. Cize neexistuje presne pravidlo, ako sud rozhodne. Ale ak ty mas firmu roky, mas teraz ochrannu znamku a ked ta poskodzuju na tej stranke, tak by som tam nevidel problem, ty sa nesnazis nikoho osklbat. On ocividne ma inu domenu, ale tvoju pouziva len na presmerovanie, tak potom je spekulant on, a je to jasne.
Autoeditácia príspevku po 1 min 48 sek:
Rozhodnutie sudu o domenu sberbank.cz:
A ak zamietli pripad, kedy ty mas ochrannu znamku a domenu ma niekto iny a vyhra to, tak tam muselo byt nieco ine v tom este, nie len vlastnictvo domeny po nejaky cas. To by chcelo vidiet cely ten pripad a prestudovat ho.
Co sa tyka cz zakona, tak je napisane, ze ak mas domenu kupenu ako prvy, tak mas na nu narok, lebo ten co si zaregistruje obchodnu znamku potom a chce tu domenu, tak je spekulant. Tak isto, ked si registrujes domenu, ked vies, ze taka znacka uz vo svete existuje, tak si tiez spekulant. To znamena, ze ked si spekulant, tak by si domenu nemal ziskat, resp. mal by si o nu prist. Cize neexistuje presne pravidlo, ako sud rozhodne. Ale ak ty mas firmu roky, mas teraz ochrannu znamku a ked ta poskodzuju na tej stranke, tak by som tam nevidel problem, ty sa nesnazis nikoho osklbat. On ocividne ma inu domenu, ale tvoju pouziva len na presmerovanie, tak potom je spekulant on, a je to jasne.
Doménu má vlastnit ten, kdo ji opravdu reálně využívá a reálně pod daným jménem podniká
Pôjdem na to tak, ako píšeš. Čo sa tej technickej stránky veci týka - ako sa to rieši? Keď sa napr. kupuje pozemok, zvyčajne sa spraví niečo ako vinkulačný účet / prípadne notár...ja zaplatím sumu. Následne je z vinkulácie/od notára uvoľnená predajcovi po tom, ako prepíše pozermok v katastri na mňa. Je niečo podobné aj s doménami? Či mi ostáva len veriť, že po úhrade zálohovej faktúry dostanem doménu?cinges napísal: 10 jan 2024, 15:43 no to je fakt individualne, podla toho, ako sa clovek citi, aka lukrativna je to domena. Niekto si mysli, ze na tom zbohatne, tak to chce za 200k, niekomu staci 2k. Ja by som mu skusil ponuknut nieco, co nie je malo, ale zase ani moc, nech si zase nemysli, ze si za domenu kupi novy dom. Ja by som ponukol asi 1-2-3k a popripade sa ho spytal, ze ci je ochotny o tom vobec uvazovat a aka je jeho predstava. Ak by to bolo mimo realitu, tak by som mu vysvetlil, ze mas na to ochrannu znamku a aj ked on ma tu domenu nejaky ten rok, znamku mas ty a s tym na sude nepochodi, aj ked si mysli ze ano a takto to bude jednoduchsie pre obe strany.
Tomuz veru neviem, asi by som sa spytal firmy, ktora spravuje tu domenu, napr. Websupport a tak. Ale podla mna sa spravi klasicka zmluva, kde mas potom po podpise z oboch stran povinnost zaplatit a on ma povinnost odsuhlasit prevedenie domeny, ktoru bude iniciovat.