bol som na sviatky u rodiny a chcel som tam trochu pracovať a zistil som, že mi nefungjú na ich internetovom pripojení niektoré stránky ako napr.
- stackoverflow.com (zaujímavé je, že stackoverflow.co [bez M na konci] funguje v pohode),
- npmjs.com (ani cez terminál nejdú inštalovať NPM balíčky) a pod. tech weby, ktoré ja navštevujem, keď riešim programátorské veci,
- alza.sk
- blokuje to aj stránku Shein aj keď iba čiastočne (blokuje obrázky)
možno to blokuje aj iné weby ale ja neviem o všetkých, dnes som tu znovu a pred chvíľou mi nešlo na 20 min aj hojko.
Stránky pre dospelých to neblokuje.
Vždy mi vyhadzuje prehliadač túto chybu: ERR_SSL_BAD_RECORD_MAC_ALERT
1. Dogooglil som sa, že to môže mať niečo spoločné s MTU (maximum transmission unit) a že to je vec routera, ktorý mi odmieta poslať dáta. Po zmene hodnoty v routeri sa nič nezmenilo (tak som to vrátil späť na pôvodnú hodnotu).
2. Alebo , že je niečo zle s SSL certifikátom - čiže mi ho niekto (provider) cestou modifikuje - to je legálne? možno vysúdim milióny
Robí mi to vo všetkých prehliadačoch (Chrome, Firefox, Edge, Safari, Brave, Opera)
Ak použijem webproxy, tak to beží v poriadku, ale to je spôsobené tým, že dostávam dáta od tej proxy a nie priamo od servera.
Skúsil som zmeniť systémové DNS na googlacke (výstrel do prázdna) a nepomohlo.
Ak sa pripojím, cez mobilný hotspot, tak všetko funguje bez chyby.
Robí mi to iba na Macbooku, na iPhone v Safari to chybu nehlási a ani na iných zariadeniach.
Nastavenia siete som nemenil (do dnes - tá google DNS), a nemám aktívne žiadne VPN.
Volal som na support providera 4x (z toho 3x priamo s technikom), ale nič sa nevyriešilo.
Viete prosím poradiť? Potrebujem si nainštalovať NPM package do projektu ale nejde mi to lebo npmjs je blokované.
Zhrnutie:
- Prehliadač hlási pri veľa weboch chybu ERR_SSL_BAD_RECORD_MAC_ALERT a zablokuje stránku
- Robí to vo všetkých prehliadačoch
- Robí to iba na jednom zariadení na ktorom sa nemanipulovalo s nastavením siete: Mackbook (aj aktualizovaný systém)
- Robí to pri DSL pripojení na internet a router od providera T-com
- Je to gloálna chyba, pretože je to blokované aj pri použití terminálu (napr. curl alebo npm install)
Ďakujem za váš čas.