Žijeme v simulácii?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Žijeme v simulácii alebo matrixe?

áno, v simulácii
1
5%
áno, v matrixe
2
9%
skôr áno, v simulácii
1
5%
skôr áno, v matrixe
2
9%
možno
3
14%
skôr nie
1
5%
nie
12
55%
neviem
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 22

Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Žijeme v simulácii?

Príspevok od používateľa Blastbit »

Pudy majú v sebe zakódované ako aj ľudia a aj ľudia sa učia ľudskú reč, resp.cudzí jazyk aby rozumeli. :wink:
Ako simuláciu by som zhodnotil sny u ľudí aj niektorích zvierat, keď sa nám sníva o miestach ktoré poznáme, situáciach ktoré sa ešte nestali.
Ale inak žijeme reálny život na tejto planéte ktorá má svoj kolobeh a bezpečnostné prvky ktoré keby nemáme tak dávno vyhynieme.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa starysomar »

K tým snom - ako dieťaťu sa mi viackrát sníval farebný sen o plytkom nádhernom mori s domčekami na koloch, loďkami. Už viem, že také sú napríklad v Polynézii no vtedy som to nemal ako vedieť.
K mačkám, psom - samozrejme nerozumejú významu slov, dupľom variant zložitejších vetných spojení, vnímajú gestá, atmosféru, intonáciu, okolnosti v konkrétnych súvislostiach. Abstraktné myslenie majú dokonalé iba ľudia, možno na nejakej nízkej úrovni iné tvory - neviem to presne.
Ani ľudia (si) mnohokrát nerozumejú :D
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Blastbit napísal: 12 feb 2024, 9:21 Ako simuláciu by som zhodnotil sny u ľudí aj niektorích zvierat, keď sa nám sníva o miestach ktoré poznáme, situáciach ktoré sa ešte nestali.
Sny ani v najmenjsom nie su simulacia ani nic podobne. V skutocnosti suvisia s ukladamim zazitkou do nasej pamete. A spracovavnim preziteho dna. Tam tiez nie je nic magicke.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Neviem no, to tornádo v mojom meste mi nepríde ako reálny zážitok ktorý by sa mal stať alebo stal, hoci o ňom sa mi snívalo už viackrát.
starysomar - vidíš tebe sa ako chlapcovi snívalo o domčekoch ktoré si predtým nikde nevidel a potom si rokmi zistil, že také sa nachádzajú v Polynezii. No a ja som mal zase pocit v novej firme že som tam už v minulosti robil, hoci nikdy predtým som tam nerobil.
A ten pocit dejavu poznám, ale toto bolo iné, preto som to dal do úvodzoviek "dejavu" ten zážitok.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Iste no ostávam pragmatik - mohol som ako dieťa niekde vidieť obrázok tej Polynézie.
dejavu má dve možné vysvetlenia - podoba s niečim iným, čo človek videl/počul alebo dve cesty v mozgu - slabšia rýchlejšia a silná po dlhšej dráhe.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

harrison314 napísal: 12 feb 2024, 13:59Sny ani v najmensom nie su simulacia ani nic podobne.
Minimalne ak povazujeme mozog za biologicky stroj, pocitac, tak by sny mohli byt v urcitom zmysle aj simulaciou nasho mozgu.

Vlastne my verime, ze realita v sne je skutocna, pritom ju dokaze vytvorit jediny maly a neefektivny mozog, vlastne len jeho cast, verime aj nerealnym veciam, lebo nas mozog oklame, zablokuje tusim nejaku cast, ktora vyhodnocuje, ci su veci skutocne, podobne aj by sme boli v simulacii, mohla by ta rovnako nejakym sposobom blokovat nase vnimanie, alebo vymazavat prip. bugy, ktore uvidime.

Spomenul som si este na temu Nesmrtelnost - www.hojko.com, kde mnoho ludi tvrdilo, ze by nechceli byt nesmrtelni, lebo by sa nudili, to je dokonaly dovod na vytvorenie simulacie - matrixu.

Predstavte si, ze zijete v dokonalom svete, ste nesmrtelni, alebo zijete tisicky, alebo miliony rokov, na velkej planete, ktoru ale rychlo precestujete celu, ziadne vojny, ziadne choroby, problemy, ako rychlo by ste sa zacali nudit a ako pomaly by zacal cas plynut?

Vlastne aj na Zemi sa nudime a vytvarame si simulacie, v podobe filmov, hier, virtualnej reality, od tej uz je len kusok k matrixu.

Co sa tyka velkosti, ta je relativna, jednak sa mozno naplno nesimuluje cely vesmir, iba cast, podobne ako v hrach sa nesimuluju vsetky pixely, iba vonkajsie textury, ktore je vidiet, rovnako nam sa zda aj Slnecna sustava obrovska, ale dalo by sa to prirovnat k mravenisku, pre mravca je mravenisko velke ako Zem a pokial by si uvedomil, ze okolo mraveniska su cele kontinenty, oceany a cele tvoria Zem, ta by pre neho bola podobne velka, ako pre nas Slnecna sustava, alebo aj cely vesmir. - Podobne by tvorca nasej simulacie nemusel povazovat celu Slnecnu sustavu, alebo cely vesmir, za velky.

V porovnani s hrou, ta sa zmesti do maleho mobilu alebo notebooku, vlastne existuje microSD karta s kapacitou 1TB, len GTA ma asi 60GB, takze aka velka a komplexna hra, simulacia by sa zmestila iba na tak malu kartu - a aka na pocitac velkosti mrakodrapu?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

No - mnohí sa nudíme už vzhľadom k samotným úvahám či a kde žijeme :D
Podotázka - myslia si to aj srnky v lese?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dreamer napísal: 12 feb 2024, 19:41 Minimalne ak povazujeme mozog za biologicky stroj, pocitac, tak by sny mohli byt v urcitom zmysle aj simulaciou nasho mozgu.
...
Ako s troma zavretymi ocami mozes sny povazovat za simulaciu niecoho. Ale to je skor vedlajsi efekt.
Tam vobec nejde, ze je to maly enefektivny mozog, ale je to tym, ze v noci prepne z "extrenej kamery" na "internu vyrovnaciu pamet" a vypne polku pocitaca.

Ja by som za tym nevidel nic viac ako sposob akym sa vyrovnavame so zaitkami, suvisi to aj s procesom ucenia.

Neuraz sa, ale tvoje myslenie v tejto teme mi pripada ako myslenie konspiracnyh teoretikov. Spajas veci, ktore nesuvisia, ktore su uz vyvstlene inak, a pospajas ich tak aby ti vzdy vyslo, to po com tuzis, len to robis na urovni filozofie alebo metafzicna. Ono to nie je zle, ale vedecka metoda a aj filozofia majuu svoje pravidla a drzia sa logiky.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

100+
Logika je to, čo čoraz viac mnohým chýba (a asi nie len to...)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja netvrdim, ze som odbornik na tuto temu, dokonca sa ani nesnazim dokazat, ze zijeme v simulacii (aj ked to tak moze vyzerat), vlastne si to ani nemyslim, iba to teraz uplne nevylucujem, taktiez nikde netvrdim, ze tie moje uvahy su akymkolvek dokazom toho, ze by sme zili v simulacii.

Snazim sa premyslat mozno inak, ale neverim v ziadne nezmyselne konspiracie. Samotnu moznost, ze zijeme v simulacii pripustaju aj vedci, takze mi to nepride ako konspiracia, pokial nenapisem, ze zijeme v simulacii na 100%, na zaklade nejakych uvah.

EDIT: Inak ja som aj napisal na jednu svoju myslienku, ze je to "(polo)konspiracia", ale rozdiel je prave v tom, ze ja netvrdim, ze nas vesmir je simulacia, iba o tom diskutujem. Taktiez to, ze "mozog je len biologicky stroj" napisal iny uzivatel na tomto fore, ja som to len pouzil.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Keby sme to vedeli, čo by sa zmenilo? Neriešim ako svet vznikol, nepotrebujem to pre svoje vnútro. Čo nevieme jednoznačne vyvrátiť ani potrvrdiť, o tom môžeme polemizovať. Ani vedci nemajú patent na rozum a pravdu. Tiež všetko nevedia.
Konšpiráciám som kedysi dávno dokázal veriť, nejak som z toho rokmi vyrástol :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Dreamer
Ale znovu sa vratim k tomu co som sa Ta spytal na zaciatku: čo by to na veci zmenilo, keby sme vedeli ze v simulacii zijeme?
Lebo z nášho ludskeho pohladu, by život prebiehal stale uplne rovnako, ako doteraz. Nič by sa nezmenilo. Takže ta otazka nedava ziaden konsturktivny zmysel.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dreamer - dobre, skusim posonut temu spravnym smerom otazkami, ktore su pre to dolezite, takze teda majme hypotezu, ze zijeme v simulacii.

Co nasvedcuje tomu, ze to tak je?
Ako to dokazat?
Alebo ako navrhnut experiment, ktory by to dokazal?
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 13 feb 2024, 19:30čo by to na veci zmenilo, keby sme vedeli ze v simulacii zijeme?
Mozno by sa to dalo prirovnat k tomu, ako vnima zivot ateista a ako veriaci clovek, mohlo by to pridat nadej, ze nas caka viac casu, ako ten na tomto svete (alebo v tejto simulacii). No nebola by to slepa nadej bez akehokolvek zmyslu. Vlastne, ak by sa to potvrdilo, tak by to uz nebola nadej, ale istota, ze nas zivot moze byt dlhsi, ak by teda islo o matrix, aj ked nevieme, ako by zivot pokracoval, mozno by sme sa prebudili na znicenej planete, mozno na planete, kde by to vyzeralo ako raj.
harrison314 napísal: 13 feb 2024, 19:36 Dreamer - dobre, skusim posonut temu spravnym smerom otazkami, ktore su pre to dolezite, takze teda majme hypotezu, ze zijeme v simulacii.

1. Co nasvedcuje tomu, ze to tak je?
2. Ako to dokazat?
3. Alebo ako navrhnut experiment, ktory by to dokazal?
1. Niektore spomenute veci v prvom prispevku, veci, ktore nevieme vedecky vysvetlit.
2. To moze byt nemozne, mozno sledovat detaily a premyslat inak, hladat bugy.
3. Opat to moze byt nemozne, ale spytam sa Copilota a napisem odpoved. :)
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

3. Oživiť mŕtvych niekoľko dní od ich smrti, napr po infarkte. Obnoviť im životné funkcie ak by to technológia umožnila.
Aby sme sa teda dozvedeli čo je po smrti, či len tma a nič, alebo raj/peklo, alebo alternatívna realita, simulácia alebo bohvie čo iné.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

1. Mne to prisli ako nahodne veci, ktore boli casto vysvetlene. Ale skusim sa vyjadrit aspon k bugom v realite - bugy su zvycajne reprodukovatelne, ale potom ich nedokazeme rozlisit od prirodnych zakonov. A zas vec, ktora sa stane len raz nemas ako preskumat a moze to byt cokolvek ine a pravdepodobnejsie. Teraz ked o tom uvazujem, tak neviem ci sa da najst vec, ktora by poukazala na to, ze zijeme v simulacii.
2. Suhlasim, ze to moze byt nemozne. Ale tie detaily mozu mat ine vysvtlenie. A ako bolo spominane v tom videu co som linkoval, bytosti, co dozoruju simulaciu dokazu svoje chyby zamaskovat aj po tom, co ich spravia.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

O temnej hmote nevieme takmer nic a nedokazeme ju ani priamo namerat.

O temnej energii nevieme absolutne nic, AFAIK.

Pritom tvoria 95% nasho vesmiru, takze kym nedokazeme, ze temna hmota a temna energia existuju a ako funguju, tak minimalne nemozeme vylucit moznost, ze zijeme v simulacii alebo matrixe.

Inak este k vedomiu, ani to nedokazeme stale pochopit a ani fungovanie mozgu, jeden clovek dokaze fungovat s polovicou mozgu, opat zvlastna vec.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ano ono neviem ani ci temna hmota existuje ako hmota. Ale opet s toho mozeme vyvodit, len to, ze o tom nevieme. Je to podobne ako ked sa z nevedomosti o niecom vyvodzuje, ze Boh existuje.

Opet, z toho nemozeme ani len predpokladat, ze zijeme v simulacii. Tam nie je implikacia.

To, ze dokaze clovek nejako fungovat s polovicou mozgu je zasluha evolucie, lebo sa musela vysporiadat z mnohymi vecami.Ono to funguje aj v umelych neuronovych sietach, ked z nich odstranis nekriticke mnozsvo neuronov stale funguju. Na druhej strane, ked v mozgu prerezes specificke spojenia tak mas z toho sialenstvo, niekolko osobnosti, ci kognitivny upadok.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Este mi napadlo nieco, polozit tu otazku naopak.

Ako dokazat, ze tento svet je skutocny a nie je to ziadna forma simulacie ani matrixu?

EDIT: Dal som Copilotovi tuto otazku, ako na 100% dokazat, ze nezijeme v simulacii a on mi ako jednu z moznosti dal dokaz, ktory naznacuje, ze by sme mohli zit v simulacii, konkretne kvantova mechanika, superpozicia, teda ze veci v tomto svete skutocne existuju, iba ak ich pozorujeme, meriame, na toto som v prvom prispevku zabudol.

How to test whether we're living in a computer simulation
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dreamer napísal: 13 feb 2024, 23:15 Ako dokazat, ze tento svet je skutocny a nie je to ziadna forma simulacie ani matrixu?
Ja by som povedal, ze ide o nerozhodnutelnu hypotezu.

Aj ja som si pozrel argumenty za, ale vychadzaju len z toho, ze mi vieme robit jednoduche simulacie, preto ich vie robit aj vyspela civilizacia a je mozne, ze mi sme v jednej z nich. Ale myslim, ze zvnutra simulacie to je nerozhodnutelne. A ani nevieme urcit pravdepodobost, s akou sa nachadzame v simulacii.

Co sa tyka kvantovej mechyniky a superpozicie, ci toho, ze tam dole su diskretne hodnoty. No to tiez nedokazes rozlisit, ci ide o fyzikalne zakony alebo simulaciu. Pretoze dane zakony sa vzdy dodrzuju, kvantove pocitace nam funguju,...

To co by ma presvedcilo o tom, ze zijeme v simulacii by bolo to, ze by do nej prisla informacia zvonku. Zoberiem si inspiraciu zo Star Gate Universe - napriklad hodnotna a verifikovatelna informacia (napriklad riesnie tazkeho matematickeho problemu), ktora by bola zakodovana do reliktneho ziarenia z velkeho tresku. To ma ale zas ten problem, ze ako overim, ze ta informacia prisla z vonku simulacie?
Napísať odpoveď