Cukor

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Cukor

Príspevok od používateľa Dreamer »

Dlhsie som chcel spravit temu o cukre, v inych temach sa casto spomina, napr. v zmysle, ze je to tiez droga a pod.

Chcel by som diskutovat o cukre v niekolkych bodoch.

1) Je cukor droga? Ak ano, ma zmysel vynechavat cukor, neuzivat ho kazdy den?

2) Skodlivost cukru, dostal pomenovanie "biely jed". Do akej miery je skodlivy, ake mnozstvo je skodlive?

3) Obmedzovanie cukru v potravinach a napojoch. Aky je vas nazor?

4) Nahrady cukru. Rozne sladidla, su skodlivejsie ako cukor?

5) Stevia. Ta sa javi ako dokonala nahrada cukru a staci ovela mensie mnozstvo, preco sa viac nepouziva v napojoch a potravinach?

Odkazy:

Cukor (sladidlo) – Wikipédia
Koľko cukru obsahujú obľúbené české a slovenské sladkosti? Odpoveď na to priniesla Slovenka Lenka
Cukor – zabijak ľudstva číslo jeden (11 krokov ku zdraviu, 9.krok) - Martin Chudý - (blog.sme.sk)
Cukor je jed: Škodí rovnako ako alkohol!
Experiment, ktorý dokazuje, že cukor je jed: Toto sa stalo mužovi po mesiaci, čo pil 10 plechoviek koly denne! | Vyšetrenie.sk
Je cukor naozaj jed? - Primár SME
Nebezpečné biele jedy: Kedy sú mlieko, cukor a múka škodlivé?

Dokumenty:

Ja som davno pil coca-colu a ine sladene napoje aj namiesto vody, potom som s tym prestal, od smadu pijem dlho len vodu a nesladene mineralky, kolu pijem parkrat za mesiac a nikdy od smadu, taktiez som prestal jest sladkosti medzi hlavnymi jedlami, sladkost si dam niekedy po hlavnom jedle. Takze obmedzit cukor je mozne a vobec mi to nechyba, znamena to, ze cukor nie je droga?

Ked som zacal citat zlozenie potravin, tak som si vsimol, ze v mnohych beznych potravinach je cukor alebo rozne sladidla, je to potrebne? Ked je cukor tak skodlivy, preco je potom vsade?

K tejto teme ma inspiroval jeden dokument. Spominali tam aj nahrady cukru, konkretne v napojoch, riesili tam, ze nahrady cukru nie su tak zdrave ako vyrobcovia tvrdia, po vypiti napoja s cukrom dostane mozog signal, ze dostal svoju "davku" a je spokojny, ale pri vypiti napoja s nahradou cukru tento signal mozog nedostane a mysli si tak, ze stale ho potrebuje a preto nakoniec clovek vypije ovela viac takehoto napoja.

Taktiez som tam videl coca-colu so steviou, v zahranici sa bezne predava, ale u nas nie, preco? Ja by som si kupil napoje a potraviny so steviou, aj za vyssiu cenu, ale ta by mala byt rozumna, nie 5x vyssia cena ako verzia s cukrom.

Rozni vyrobcovia zacali postupne obmedzovat obsah cukru v potravinach. Moja skusenost, skusal som nejaku vegansku "nutellu" z lidla, tiez ine veganske sladkosti, tusim zmrzliny - vobec mi to neprislo sladke, musel som toho zjest viac, ale aj tak mi to neprislo sladke. Podla mna toto obmedzovanie cukru je nezmysel, ja si chcem dat po jedle nejaku malu sladkost, ale ked to nebude sladke, tak toho musim zjest viac, nakoniec to bude rovnake mnozstvo cukru, ale viac mnozstva, takze to ma podla mna opacny efekt. Obezni ludia, ktori nedokazu prestat jest sladke, si k takymto nesladkym jedlam zacnu pridavat rozne sladidla a ani pre tuto skupinu to nebude prospesne, len vyrobcovia zarobia viac, kedze jedna sladkost uz nebude stacit.

To co mozem odporucat ja - prestat pit sladke od smadu a jest sladke od hladu.

Ake su vase skusenosti, nazory? Privitam tiez konkretne sladidla, sladke napoje a sladkosti, ktore su zdrave, zdravsie.
heker
Redeemer
Redeemer

Re: Cukor

Príspevok od používateľa heker »

Kedysi som vypil dve pol litrove kofoly na vecer, zjedol Horalku ci Milu, obcas daku Snickersku alebo hocico sladke. Nikdy som nemal obezitu, ale po par rokoch tohto stylu mi brusko trosku narastlo. A to aj napriek tomu, ze pravidelne sportujem. Viem vsak, ze je to sposobene aj mojou laskou k rozkom a celkovo k pecivu.

Mam vsak obdobia, ze zo dna na den prestanem jest sladke. Teda jem ho malo uz celkovo, mozno 1 Horalka za tyzden, niekedy dve, niekedy ani to. A zrazu si nedam nic aj mesiac. Vobec mi to nechyba. Niekedy mam nutkanie, ze si nieco dat, ale potom sa ovladnem. Aj Vianoce, ked je vsade kolacov, saloniek a dobrotiek, tak zjem za cele sviatky 3-5 kolacov a to je cele. Niekto zje tolko kolacov za den. Sladene napoje uz ani nepijem, iba vodu a mineralku. Raz za cas si dam malu kofolu alebo colu od chuti, aj to je po dakej cyklistike alebo pri dlhsej ceste autom.

Proste si myslim, ze cukor sa da vypustit, len sa clovek musi premoct. Pre niekoho mozu byt prve dni tazke, ale niekto to zvladne v pohode ako ja. Sladke som nejedol od hladu, ale od chuti.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

nielen cukor ale vsetky sacharidy sa stavaju problemom, ked ich prijem je nadmerny. Ja cely rok delim na obdobia, ked cca 2 mesiace jem cokolvek v akomkolvek mnozstve a potom 2 mesiace drzim prisnu dietu s realtivne nizkym prijmom sacharidov a to opakujem. Stevia je asi najlepsie sladidlo ale ma trochu inu chut. Potom je dobry napr Erythritol ktory tiez nema ziadne kalorie a ma nulovy glykemicky index.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Kedysi bol zabijakom tuk, dnes cukor, ktovie co to bude nabuduce...
Jasne, vsetkeho vela skodi, treba s mierou.
Ja napriklad sladene napoje nepijem vobec, to je podla mna uplne zlo. Jedine vodu z vodovodu, alebo mineralku. Do caju len 1 lyzicku cukru, davnejsie som aj nesladil vobec, ale trochu mi tam ten cukor chybal. No a pribral som aj tak 20 kil a potom za dalsi polrok zas tolko schudol (zdravotne problemy). Skryty cukor je vsade, aj v pecive. Aj napriklad "cerealie", co sa snazia tvarit ake su zdrave, tak obsahuju mega davku cukru. Raz za cas ano, ale kazde rano sa tym ladovat, nehrozi...
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Lyzicka cukru na caj je aj dost. Ja som uplne prestal sladit caj a ziadny problem. Obcas, najma v zime na horach, tak osladim medom a trebars becherovkou. Cerealie su sladene, teda vacsina z nich. Ak chce clovek ranajky, ktoreho ho zasytia, tak najlepsia volba su ovsene vlocky, ale to uz asi odbacam od temy.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Denne 5 káv - 5 lyžičiek medu. Nejaké keksy. 174 cm, 80 kg ± 2, posledných zhruba 20 rokov váha drží.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

1. Za mna to nie je droga. Inak by musela byt droga vsetko od cokolady cez kavu az po oriesky.

2. Takmer nic nie je samo o sebe skodlive. Skodlive moze byt len mnozstvo danej latky. Ked zjes denne 30-40g jednoduchych cukrov, tak vacsinu z nich okamzite spotrebujes. Ked ale natlacis denne 200g, tak sa hodnota inzulinu uplne rozkolise a casom si telo vybuduje inzulinovu rezistenciu, co vedie k cukrovke (telo uz nedokaze spracovavat cukry).

3. Urcite som za obmedzenie cukru, minimalne o tom jasne a zretelne informovat. Dnes vyrobca napise na obal cukrikov ze su pomaly zdrave s pridanymi vitaminmi a ked si pozries zlozenie, tak maju na 100 gramov 70g cukrov.

4. Su aj nie su, vid. bod c.2. Ked neratam prehistoricky bordel typu aspartam alebo sacharin, tak v rozumnej miere podla studii su bezpecne, ci uz sukraloza alebo alkoholove cukry (xylitol, maltitol, sorbitol, ...)

5. Cena. A osobne nemam rad pachut stevie.

Ja sa teda pridavam do klubu nepicov sladenych napojov, nesladim vodu, caj ani kavu. Raz za cas si dam do vody par ml sirupu, ~ raz za pol roka Mirindu alebo Colu. Ked si clovek uvedomi, ze 2l flaska sladeneho napoja ma 200g cukru a energeticku hodnotu ako vydatny obed, tak si fakt rozmysli ci ma zmysel pit svoje kalorie.

Ja vidim najvacsi problem v (ne-)informovanosti ludi. Sam som bol pred par rokmi rovnaky. Ludia netusia, ake je ich TDEE, netusia kolko kalorii maju jednotlive makroziviny a v horsom pripade nevedia, ani co je to kaloria. Potom pride nejaky "influencer" s p*covinou typu "ananasova dieta", slubi im -5kg za tyzden ked si kupis jedlo v prasku za velke peniaze. Tych 5kg fakt ludia schudnu, ale z toho bude 4,9kg voda a glykogen, nehovoriac o extremnom strese pre organizmus ked dostava denne max. 500kcal.

Ja sa nevyhybam nicomu, pravidelne fitko a upravil som akurat mnozstvo. Nemam problem zjest fajnove pecene rebierka, bielu muku, oriesky, slane smaky, sladke tycinky alebo vecer 1-2 pivka. Ked to ma clovek pod kontrolou a nerobi to denne, nie je ziadny problem, vahu si drzim a sila neubuda.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

To či je niečo v strave droga/jed závisí od veľkosti dávky a jej frekvencie.

Zo zdravotných dôvodov som vyradil zo stravy nielen cukor, ale celkovo sacharidy (už to bude takmer rok) a niektoré zdravotné problémy zmizli takmer instantne, iné sa zmierňujú, chce to čas.

Náhradné sladidlá neriešim, vyhýbam sa aj týmto veciam, jediná výnimka je proteín, ktorý občas dávam kvôli posilke.

Po takej dlhej dobe bez cukru vnímam niektoré chute úplne inak. Predtým mi bol málo sladký aj Snickers, teraz je pre mňa sladký dezert biely jogurt s čučoriedkami.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ja pouzivam obcas na sladenie napr aj aminokyselinu glycin https://sk.wikipedia.org/wiki/Glyc%C3%ADn
Je to z totho dovodu, ze ma velmi prijemnu sladku chut/aspon tak to vnimam/, za druhe neovplyvnuje hladinu cukru, za tretie je zakladnou stavebnou aminokyselinou kolagenu co sa pri pravidelnom sportovani vzdy hodí podporit.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Cukor moze byt prospesny a moze aj skodit. Ak telo vyda vykon tak najlepsie su pren na doplnenie energie rychle cukry, pripadne ak sa potrebuje sustredit, mozog na to tiez fici.
Kedysi som si sladil kazdy caj, 1-2 lyzicky, ked som to prestal robit, a obmedzil som sladke, tak mi to teraz uz vobec nechuti.
Donutili ma k tomu zdravotne problemy, je otazne ci s tym dokaze clovek seknut iba tak z nicoho nic, ak mu nic nie je, vtedy to moze byt tazsie, nic ho neobmedzuje, tak preco by to robil.

Cukru rafinovaneho som sa vsak nedokazal zbavit uplne, sem tam si dam kolac, cokoladu. Pripadne ak cez den nezjem nic co by malo sladku chut, tak si dam 1-2 lyzicky medu, a niekedy ani to.

Zaklad je podla mna nepit sladene napoje a necukrit. Najlepsie je vsak prejst si mesiac dva uplnym vypustenim cukrov, a cim clovek vydrzi dlhsie, tym lepsie. Ak je chut na sladke, tak to nahradit troskou sladkeho ovocia a potom si trosku dovolovat, sem tam tablicka cokolady, kolac, lyzicka medu, etc... no bez opätovneho zavedenia sladenia a sladenych napojov.
gogo956
Redeemer
Redeemer

moj nazor je, ze v samotnom cukre zasadny problem nie je za predpokladu, ze clovek ho neje miesto zdravych potraviny. Takze napr ak niekto ma vacsi energeticky vydaj /fyzicka praca, sport/ a zaroven ma dobre vyvzeny jedalnicek ktory uz obsahuje dostatok zeleniny, bielkovin, ovocia.
Problem je vtedy, ak niekto sa zle stravuje, energeticky vydaj ma nizsi ako prijem a do toho este konzumuje aj vela cukru.
Inac na hladinu cukru v krvi maju pozitivny vplyv napr tieto latky: berberín, zinok.
Sladene napoje su rizikove, lebo clovek si pri ich konzumacii neuvedomuje kolko skryteho cukru obsahuju a zaroven castokrat aj dalsie nevhodne latky /farbiva,ochucovadla,aromy,konzervanty/
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

gogo - doplnim ta ze aj pri vyvazenom jedalnicku moze byt problem hlavne ked sa zje vela cukru naraz a rozhodi to hladinu cukru v krvy. Nasledny pocit hladu
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Neviem či moja otázka bude tuna pasovať. Ale existuje niečo ako intolerancia/alergia na med? Viem že keď som bol mladý, tak som nemal problém u babky zjesť čistý chlieb s medom. Teraz mi stačí, že obližem čajovú lyžičku medu a do minúty mi je zle a chce sa mi z vracať.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Intolerancie a potravinove alergie ti vie zistit alergolog. Med pochadza z kvetov, ktorych pele ti mozu vadit.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Ten peľ z kvetov dáva zmysel. Aj keď aspoň čo viem, tak na peľ alergický nie som.

Ale ta otázka ma napadla len tak pri pracovnej pauze. Nikdy som to nejak extrémne neriešil.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Alergia na med existuje, mozes mat aj alergiu na pel, alebo na ustipnutie vcelou, co moze byt nebezpecne, tak by si to mohol riesit. Pokial sa nepohybujes v prostredi s alergenmi, tak si alergiu nemusis vsimnut.

Podla mna vela ludi o svojej potravinovej alergii / intolerancii nevie, ak su priznaky mierne, ludia si na nich zvyknu a neuvedomuju si to. Tiez si netreba zamienat intoleranciu a alergiu, su to dve rozdielne veci, intolerancia je castejsia, aj ked aj alergie su na vzostupe.

https://lekarendoma.sk/3-rozdiely-medzi ... potraviny/

Neviem ako su na tom volne dostupne testy, nasiel som iba testy na intoleranciu, takze negativny test zrejme este neznamena, ze nemozes mat alergiu, casto sa to zamiena a oznacuje nespravne, tiez odporucam alergologa.

Kazdopadne je to skor na samostatnu temu - alergie, alebo potravinove alergie / intolerancie.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

lukas9206 napísal: 03 okt 2021, 13:43 Ale existuje niečo ako intolerancia/alergia na med?
Neviem ci je alergia vyslovene na med, ale ako tu bolo spomenute, tak na pel je a pel je obsiahnuty aj v mede, alebo nejake jeho stopove prvky. Vcelari na svojich strankach sponinaju, ze niekto moze mat na med a pel alergiu, takze to asi zdopovie najlepsie alergolog.
Mozes este skusit med medovicovi, ten vytvaraju vcely nie z pelu ale z vylucok vosiek a teda nema v sebe pel a je najcistejsi, mozes skusit este ten, len chce to najst poctiveho vcelara, viem ze na medovivi med sa specializuju hlavne v okoli Tatier a potom na severovychode okolo Bardejova a pod.
gogo956
Redeemer
Redeemer

wladas napísal: 03 okt 2021, 13:08 gogo - doplnim ta ze aj pri vyvazenom jedalnicku moze byt problem hlavne ked sa zje vela cukru naraz a rozhodi to hladinu cukru v krvy. Nasledny pocit hladu
hladina cukru vyskoci aj po zdravom jedle ktore obsahuje vela sacharidov, aj po ovoci a pod, je to prirodzena reakcia. Dolezite ale je, ako efektivne na to dokaze telo reagovat. Ak ma clovek vela tuku v tele tak jeho inzulinova senzitivita automaticky klesa a zhorsuje sa celkovy metabolizmus glukozy.
Riesenim je sport, fyzicka aktivita, drzat si rozumne mnozstvo podkozneho tuku. U muzov je vela tuku vyznamnejsi problem ako u zien /az do klimakteria, potom su na tom podobne ako muzi/.
Ale samozrejme ze pokial niekto dokaze uplne vylucit sacharidy vo forme jednoduchych cukrov /okrem napr ovocia a pod/ tak je to super, osobne ale mam sladke rád a neviem ci by som to dlhodobo dokazal.

---

alergiu moze clovek mat teoreticky na akukolvek latku
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict