Vesmir

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
deszka3
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Vesmir

Príspevok od používateľa deszka3 »

retkvic napísal: 04 dec 2023, 8:29 Nedavno Dustin vydal zaujimave video z konferencie, kde bol pozvany ako rečnik a polozil im, tym svojim sposobom docela palcivu otazu, ze preco sa terajsia nasa neuci od tej predoslej kedy sa vsetko snazili riesit co najjednoduchsie aby sa co najviac eliminovalo riziko zlyhania a hlavne ze nechybala komunikacia a pokladali sa neprijemne otazky.

Pokrok clovek zrejme nezastaví, no vraj aktuálny program Artemis, nastupca Apolla ma iste miesta, na korych by mohli popracovat.
Jedna z nic je komuikacia inžinierov s politikmi, kde udajne viazne komunikacia, co pre bezpecnost misie nie je vobec dobre.
Prislo mi z toho, ze na tom mesiaci asi nepristane v 2026 s ludskou posadkou ako bol plan nasa, alebo kedy to chceli z Artemis III urobit.
Spoiler
Vraj pohon tej Muskovej lodi este nebol otestovaný vo vesmíre a za dalsie, ze vraj na naplnenie tej jeho rakety na obeznej dráhe, alebo kde ju chcú plnit bude potrebných údajne minimálne 15 vynášok paliva, nehovoriac o krkolomnom priblížení na pristávanie, ktoré nebude trvať pol dňa ako to bolo u Apollo misií ale 6 dní, z toho 15% času budú bez radiového signálu a pri tom pristávaní musia presne vystihnúť nejaký okamih aby sa im to pristátie vôbec podarilo, lebo inak ze su v prdeli.
Zaujima sa tu niekto o program Artemis, ze ako chcu plnit tu Muskovu loď?

Dobre vidiet, ze tu pozera Dustina aj niekto iny okrem mna :D To video som videl aj ja a ta jeho prednaska bola vazne dobre spravena. BTW jeho video s James Webb teleskopom bolo tiez velmi zaujimave, no najviac sa mi pacila jeho miniseria, kde bol na americkej ponorke a vysvetlovali mu ako funguje pingnutie sonarom a Dustin tomu porozumel velmi rychlo, no vojaci mu to nedovolili, aby to vysvetlil vo videu, zevraj to je highly confidential :D
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

jj dustin je od fachu :) Aj jeho otec pracuje(pracoval) priamo v nasa a možno aj tak ma možny pristup k tym zakutiam, kde by sa normalny smrtelnik nedostal. Posledne som pozeral video ako mali v hangari vystaveny ten model saturn 5 rakety a bol tam priamo s inžinierom, ktory mal na starosti jeho vyrobu pre program apollo a potom v rozhovore doslo na to, že keď odišiel z programu, tak sa 25 rokov venoval a mozno este aj venuje vyvoju takych tych presne navadzanych rakiet, ktore dnes pozname ako system Patriot, takze taky ludia su za tymito vecami.

Plus Dustin sa v tom videu tak nesmelo pochvalil, ze on este ako nejaky balisticky inzinier, alebo co to presne je sa u vojska podielal na testovani protitankovych striel aka Javelin.
Tá anekdota s tym rozbitým tankom je dnes taká trpko sladka, keď si vtedy s kolegom hovorili, že vojnám s tankami vďaka nim už definitívne odzvonilo...

To s tými ponormakmi som ešte nevidel, tak si to určite pozriem, na túto tému atomovych ponoriek som videl jedno video od physics girl, škoda len že ju postihli tie zdravotne komplikacie spojene s covidom, kiež by sa uzdravila.
Spoiler
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Podotázka - má zmysel v dobe AI zapojiť sa do Bonic/SETI a ak - do ktorého výskumu?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

LIVE View Astrobotic Peregrine Mission 1 Landing on the Moon - YouTube
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Tu je prave problem to, ze mi nevieme, ci dimethylsulfid nevie vzniknut aj inak ako pomocou zivych organizmov, na tej planete mozu byt uplne ine podmienky. Prave v pondelok som videl na to vysvtlenie od tohto ceskeho astrobiologa:

Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Astronomové detekovali kosmickou pavučinu temné hmoty v kupě Vlasů Bereniky – VTM.cz

Je toto skutocne dokaz o existencii temnej hmoty? Je to prvy taky dokaz? Ja som zatial registroval, ze su iba nejake naznaky o temnej hmote, ale ziadne dokazy, v pripade temnej energie podla mojich informacii nevieme vobec nic, aj sa mylim, su nejake clanky, kde je to jednoducho vysvetlene?
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Pristane USA opäť na Mesiaci? Ide o historickú udalosť, mieri sem prvá súkromná misia
USA na Mesiaci naposledy pristálo v roku 1972 v rámci misie Apollo 17. Odvtedy NASA a ani iné americké spoločnosti neuskutočnili žiadne ďalšie pristátie, či už s ľudskou posádkou, alebo bez.

Ak všetko pôjde podľa plánov, ďalšieho pristátia sa dočkáme v noci zo štvrtku na piarok. 15. februára z Kennedyho vesmírneho strediska NASA na Floride odštartovala raketa Falcon 9, ktorá na svojej palube niesla lunárny modul Odysseus. Ten má na Mesiaci pristáť 22.2.2024 o 23:49 Stredoeurópskeho času.

Misia nesie označenie IM-1. Ak dopadne úspešne, nielenže pôjde o dlhoročný návrat USA na Mesiac, ale predovšetkým pôjde o prvé pristátie súkromnej spoločnosti na našej prirodzenej družici. Modul Odysseus totiž patrí do triedy lunárnych modulov s označením Nova-C, ktoré vyvíja súkromná spoločnosť The Intuitive Machines.
Autoeditácia príspevku po 5 hod 56 min 1 sek:
Start je posunuty na 23.2.2024 00:24.

Odkaz na zivy prenos NASA, ktory sa uz zacal:

Odkaz na zivy prenos Kosmonautix, v cestine, ktory sa zacne asi o 00:00:

gogo956
Redeemer
Redeemer

Tak vraj to dopadlo úspešne. :-)
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

Pred 60 rokmi tam pristáli ľudia v plechovej krabici a dnes je úspech, keď tam pristanú s najmodernejšou technológiou s nejakým "dronom" :D
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Vtedy to bolo (aj) o obrovských investíciách, veľkom riziku a veľkom šťastí. Dobývanie vesmíru stálo naozaj veľa. Aj zmarených životov.
Pochybuješ že tam boli?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Paťko napísal: 23 feb 2024, 9:47 Pred 60 rokmi tam pristáli ľudia v plechovej krabici a dnes je úspech, keď tam pristanú s najmodernejšou technológiou s nejakým "dronom" :D
lenže vtedy ten cely projekt stal nepredstavitelne peniaze oproti vcerajsiemu pristatiu.
Projekt stál cca 25miliárd Usd na vtedajsiu dobu. Ak si to chces prepocitat na dnesne peniaze, tak treba pripocitat 942percentne znehodnotenie Usd.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

A terajsie kolko stalo?
gogo956
Redeemer
Redeemer

wladas napísal: 23 feb 2024, 17:29 A terajsie kolko stalo?
je to aktivita private company, skutocna cena nemusi byt znama /aspon som zatial nenasiel/
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

ASTRONOMICKÉ SUBJEKTY NA SLOVENSKU ... http://astroportal.sk/astro_SR.htm
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

gogo956 napísal: 23 feb 2024, 18:56 je to aktivita private company, skutocna cena nemusi byt znama /aspon som zatial nenasiel/
Gugl mi našiel niečo taketo
In 2021, Intuitive Machines received a NASA contract that was initially valued at US$77 million to conduct lunar landings for NASA. After contract modifications, the total contract value came to US$118 million in 2024.
Inac ze mali celkom dilemu pri pristavani a preto museli posunut pristavanie o 2 hodiny, ze mali nieco s laserovym navadzanim alebo nieco v tom zmysle(ze system toho navadzania bol fyzicky a nemali softwerovu alternativu, tak twikovali nieco so softverom), za tie 2 hodiny toho spravili tolko co im niekedy trva mesiace, takze zahul, podla vsetkeho to ale vyslo.

Ďalej, kedze pristatie je na juznom pole, tak modul bude fungovat max cca 9-10 dni do doby, kedy nastane pri obehu mesiaca "lunarna polarna noc" a modul sa dostane do deep sleep modu, potom je otazne ci to vydrzia instrumenty ako bateria a pocitac.

Tiez sa spominalo nieco ohladom pristatia na boku, cize udajne nepristal v uplne vzpriamenej polohe ale ze solarne panely su natocene spravny smerom, takze stavu by mal dostavat, otazne je ci sa preberie z polarnej noci.
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

Paťko napísal: 23 feb 2024, 9:47 Pred 60 rokmi tam pristáli ľudia v plechovej krabici a dnes je úspech, keď tam pristanú s najmodernejšou technológiou s nejakým "dronom" :D
Počkať robí sa z toho taký veľký humbuk a oni tam nepristali ani s ľuďmi? :o

Veď každý rok čítam ako niekto pristál na Mesiaci / Marse / nejakej kométke, prečo sa práve z tohto pristátia robí taká senzácia? Len preto že sú to po dlhšom čase Amíci?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Osobne neviem pochopiť tých spochybňovačov pristátia. Ani v časoch studenej vojny ho sovieti nespochybnili no nájdu sa stále noví a noví mudrci, ktorí sa v tom našli.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Spixy napísal: 25 feb 2024, 13:03 Počkať robí sa z toho taký veľký humbuk a oni tam nepristali ani s ľuďmi? :o

Veď každý rok čítam ako niekto pristál na Mesiaci / Marse / nejakej kométke, prečo sa práve z tohto pristátia robí taká senzácia? Len preto že sú to po dlhšom čase Amíci?
Lebo Musk. Proste tomu dokaze spravit obrovske PR. Ono je to ako s Neualinkom, nevno toho boli plne media, ze prvykrat sa podarilo implantovat cip do ludskeho mozgu. No v skutocnosti to bolo prvikrat v neuralinku, uz plno inym firmam sa to podarilo predtym, dokonca aj v Europe, ale nemaju Muskove PR.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Spixy napísal: 25 feb 2024, 13:03 Len preto že sú to po dlhšom čase Amíci?
Lebo to spravila súkromná firma
Doteraz to robili štáty
Napísať odpoveď