Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa starysomar »

Dobre sa mudruje z bezpečia od klávesnice no dovolím si. Podľa mňa by bolo potrebné aby Ukrajina čím viac narušovala agresorom infraštruktúru, zásobovanie, sklady, výrobu - akýmkoľvek spôsobom a akokoľvek ďaleko...
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Také akcie neurobia pokial nemajú dostatok vojakov, zbraní. Cas na zastavenie invázie boli 4 mesiace kedže o tom vedeli. UA príde o všetko.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Mna prekvapilo, ze nemaju vybudovanu obrannu liniu nejako kvalitnejsie zapadne od Avdijivky, tam ako su tie jazera/nadrze. Teraz to tam vraj chvatne buduju. Dufam, ze tam rusakov teraz zastavia, tie vodne plochy by im mali vyrazne pomoct.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Ako asi by Rusko ziskalo Odesu? Neziskalo ju, ked kontrolovalo cast pravobreznej Chersonskej oblasti. Teraz na to nema ziadne prostriedky. Ciernomorska flotila je uz len meme a ak by sa pokusili o vysadok, tak ich potopia.
Neviem ci niekto sleduje spravy z Polska, ale tam caka aj municia pre ukrajinskych vojakov.

Kedze banda rabujucich uchtylakov dostala po rypakoch v prvych tyzdnoch vojny kvoli problemom v logistike, povedal by som, ze to moze byt Syrskeho plan - predlzit zasobovanie z Donecka na tolko, ze prestane by udrzatelne a potom sily nepriatela odrezat ako Merciaka v zivom vysielani. Ruske zbrane a municia a bonus, ako tomu bolo v Charkivskej oblasti.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

jackb napísal: 10 mar 2024, 17:50 Neviem ci niekto sleduje spravy z Polska, ale tam caka aj municia pre ukrajinskych vojakov.
a kolko jej čaká? nenašiel som k tomu žiaden zdroj.
Západ sice neustale "niečo" posiela, ale je to málo.

Z posledných dní chodia výpovede AFU vojakov že prečíslenie dronov na niektorych usekoch fronty je až 1:4 v prospech ruskych. Lancety hodnotia sami Ukrajinci ako velmi nebezpečné a kvalitné drony.

Odesa je aktualne "safe" ale ktovie dokedy.

Autoeditácia príspevku po 16 min 57 sek:
Bulharsko zakázalo dovoz ropy z Ruska, nahradí ji hlavně ropou z Kazachstánu - ByznysDeník
https://byznysdenik.cz/ekonomika/bulhar ... hp.context
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Aj to CR ma prekvapuje, ze "zhana peniaze na nakup tych granatov". Kokos. Nech to rovno HNED kupia, 100% nejake peniaze na to maju (alebo si natlacia kedze nemaju euro :D ) a az POTOM ked uz budu mat granaty doma/na ceste na UA nech pytaju od statov aby sa im na to vyskladali. Urcite by to x statov podporilo, tak ako to podporuju teraz.

Analogia ma napada k tomu, akoze mam u seba ludi doma na party a chcem objednat 4 pizze, ale nezdvihnem ten telefon dokym sa mi nevyskladaju na stol v cashi :D omg ved objednam, zaplatim (kartou/cash) a POTOM sa mi na to chalani vyskladaju.
To iste by spravila Unia.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Frco
Česko v prvej várke vyzbieralo peniaze na 300 000delostreleckych granátov, z ktorych jeden stoji odhadom cca 3300€, tak si to mozes vynasobit kolko je to penazi.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Frco napísal: 10 mar 2024, 18:40 Aj to CR ma prekvapuje, ze "zhana peniaze na nakup tych granatov". Kokos. Nech to rovno HNED kupia
Pokiaľ viem, tak to český prezident oznámil na tej "bojovej porade", ktorú zvolal Macron a ešte ten istý týždeň sa podarilo vyzbierať požadovanú sumu. Prispelo na to cca. 20 krajín. Akurát som nikde nezachytil z akých krajín idú nakupovať muníciu do artilérie a či to bude štandard NATO alebo granáty do sovietskej techniky.

UA z USA od decembra nedostala ani náboj, lebo Trumpovci stále blokujú príslušný zákon o balíku, ktorý mal byť na UA už začiatkom roka. Takže situácia začína byť dosť kritická.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Ja som zachitil, ze staty, co na to posielaju peniaze mozu zostat v anonymite a tvarit sa neutralne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ephramko napísal: 10 mar 2024, 20:38 Pokiaľ viem, tak to český prezident oznámil na tej "bojovej porade", ktorú zvolal Macron a ešte ten istý týždeň sa podarilo vyzbierať požadovanú sumu. Prispelo na to cca. 20 krajín. Akurát som nikde nezachytil z akých krajín idú nakupovať muníciu do artilérie a či to bude štandard NATO alebo granáty do sovietskej techniky.

UA z USA od decembra nedostala ani náboj, lebo Trumpovci stále blokujú príslušný zákon o balíku, ktorý mal byť na UA už začiatkom roka. Takže situácia začína byť dosť kritická.
čo som zachytil, tak ten dovod preco tak urputne tie naboje hladali je ze su to sovietske ráže ktorej je aktualne vsade malo. Ukrajinci nemaju az tak vela zapadnej techniky, potrebuju hlavne municiu do sovietskych/ukrajinskych.
To z akych krajin bude municia nehcu tie krajiny potvrdit, lebo by si tym poskodili vztahy s Ruskom.
Alle nieco bolo naznacene že nejaka cast municie ma byt aj standardu Nato.
Pre predstavu, v casoch najvacsich bojov minie AFU denne aj 10 000 kusov delostreleckej municie. Takze 300 000 je tak na mesiac.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

gogo956 napísal: 10 mar 2024, 18:22 a kolko jej čaká? nenašiel som k tomu žiaden zdroj.
Západ sice neustale "niečo" posiela, ale je to málo.
to neviem a predpokladam, ze "kolektivny Zapad" to len tak neroztrubuje po internete.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Zapad posle municie na mesiac, dva. A čo sa stane za tie dva mesiace stane? Rusko bude mat municie dost. Fronta sa pohne o kusok tam alebo nazad. Akurat tak zomru dalsie tisice. A po tych 2mesiacoch to bude vlastne zase na vlas rovnaka situacia.
Aby sa nieco skutocne zmenilo, to by musela Ukrajina dostat od Zapadu masivnu pomoc vo forme tazkej techniky, lietadiel, tankov. A na to nie je ako sa zda žiadna politicka vôla. Aj keby Zapad o takejto masivnej pomoci hned teraz aj rozhodol, čo je za aktualnej situacie nemožné, tak realne by zbrane dostala Ukrajina najskor o pol-3/4roka. Do dovtedy by Rusko mohlo byt z aj v tej Odese.
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

ephramko napísal: 10 mar 2024, 20:38 Akurát som nikde nezachytil z akých krajín idú nakupovať muníciu do artilérie a či to bude štandard NATO alebo granáty do sovietskej techniky.
Zachytil som explicitne spomenute: Juzna Korea, Juzna Afrika, Turecko. Mozu tam byt aj dalsie krajiny, aj ten zoznam nebude super dlhy kedze krajin co maju len tak po ruke na predaj kvanta takejto municie nie je vela.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

gogo956 napísal: 10 mar 2024, 21:10 Aby sa nieco skutocne zmenilo, to by musela Ukrajina dostat od Zapadu masivnu pomoc vo forme tazkej techniky, lietadiel, tankov. A na to nie je ako sa zda žiadna politicka vôla. Aj keby Zapad o takejto masivnej pomoci hned teraz aj rozhodol, čo je za aktualnej situacie nemožné, tak realne by zbrane dostala Ukrajina najskor o pol-3/4roka. Do dovtedy by Rusko mohlo byt z aj v tej Odese.
Presne tak, musela by ju dostat, lietadla, protiletecke systemy, aspon stovku+ himarsov, obrnene vozidla, hufnice, tanky, na zaciatok aspon tak 6 milionov kusov delostreleckej municie, zbrane dlhsieho doletu, UA by musela mobilizovat a vycvicit aj za pomoci zapadu tie statisice novych vojakov, ktori by citili podporu zapadu, potom by sme sa mohli bavit o protiofenzive. Teraz sa pise historia, bud Ukrajine zapad pomoze, alebo o ten rok budu Rusi pri tej Odese.

Autoeditácia príspevku po 5 min 49 sek:
gogo956 napísal: 10 mar 2024, 21:10 Zapad posle municie na mesiac, dva. A čo sa stane za tie dva mesiace stane? Rusko bude mat municie dost. Fronta sa pohne o kusok tam alebo nazad. Akurat tak zomru dalsie tisice. A po tych 2mesiacoch to bude vlastne zase na vlas rovnaka situacia.
A co by sa stalo keby zapad tu municiu neposlal? Bolo by tych mrtvych na UA strane menej? Fronta by tiez stala?

Autoeditácia príspevku po 7 min 42 sek:
ephramko napísal: 10 mar 2024, 20:38 UA z USA od decembra nedostala ani náboj, lebo Trumpovci stále blokujú príslušný zákon o balíku, ktorý mal byť na UA už začiatkom roka. Takže situácia začína byť dosť kritická.
Ja som pocul, ze municia na UA stale prudi, no mnozstvo postupne klesa.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Pre informáciu: dodanie tych 300 000 kusov delostreleckej munície Ua, čo vôbec nie je vela vzhladom k spotrebe, bude trvať podľa odhadov českého zmocnenca pre rekonštrukciu Ukrajiny niekoľko mesiacov.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Sak sami ste tu písali, že Západ nechce ekonomicky silnú Ukrajinu, tak preto aj teraz tá vlažná pomoc zo strany Západu.
Co som už menoval nedávno je ďalší ciel a akurát ovca(UA) ostane roztrhaná dravcami, ktorí ju pre svoje ciele obklopili.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Blastbit napísal: 11 mar 2024, 9:45 Sak sami ste tu písali, že Západ nechce ekonomicky silnú Ukrajinu, tak preto aj teraz tá vlažná pomoc zo strany Západu.
Co som už menoval nedávno je ďalší ciel a akurát ovca(UA) ostane roztrhaná dravcami, ktorí ju pre svoje ciele obklopili.
Obklopili? Rusko sa odvratilo od Europy a priklonilo sa k podobne zmyslajucej Cine. Cina ziskala lacne suroviny a konkuruje bezkonkurencnymi cenami vyrobkov zapadu a Europe. Zapad nadalej nakupuje Rusku ropu a plyn cez Indiu, Cinu, Turecko a dalsie krajiny, ktore z toho profituju.
Vyroba municie a zbrani nestoji male peniaze, za to ze ich Rusko vyraba doslova zahadzuje rocne minimalne 30-40% svojho rozvoja. Ak by mali na zapade zbrojit podobne, tak by to znamenalo socilane skrty v radoch vyssich percent. Ovca tu nie je len Ukrajina, na rade je aj Europa.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Rusko vyrobí za rovnake peniaze viacej municie ako Západ, hlavne preto, ze cena práce v Rusku je pomerne nízka.
Rusko ma aj lepsie zvladnute subdodavatelske retazce /tyka sa to materialu do municie/ pretoze ma v tomto smere vyborne vztahy s Činou.

Sme v bode ked sa začína dost podstatne "lámať chleba": buď čo najskôr Západ rapídne navýši dodavky municie a zbraní na Ukrajinu, alebo..
**
CNN: Rusko vyrábí trojnásobek munice do děl oproti tomu, co Západ | ČeskéNoviny.cz
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/cnn-r ... d=26813129
CNN poznamenává, že nedostatek dělostřelecké munice pro Ukrajinu přichází v pro ni zřejmě nejhorším období války od okamžiku, kdy se ruská vojska předloni v únoru blížila ke Kyjevu.
Autoeditácia príspevku po 1 hod 49 min 21 sek:
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... .seznam.cz

Autoeditácia príspevku po 8 hod 56 min 46 sek:
Ruští poslanci chtějí zrušit historické předání Krymu Ukrajině - Novinky

Autoeditácia príspevku po 10 hod 10 min 2 sek:
„Ukrajina je na tom špatně, těžko zastaví ofenzivu. Nedáváme jim, co jsme slíbili“ - Echo24.cz
https://echo24.cz/a/HzbHt/tydenik-echo- ... d=26840789

Autoeditácia príspevku po 57 min 12 sek:
Rusové tlačí za každou cenu, útočí i archaické tanky s nicotnou šancí přežít - Seznam Zprávy
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahr ... .seznam.cz
Nelze také říci, že by Rusku docházely tanky. Sice už jich na Ukrajině ztratilo více než dva a půl tisíce, ve skladech po Sovětském svazu se ovšem řádově tisíce tanků ještě nacházejí. Odhady se liší, ale snad by se mohlo jednat o nějakých pět až osm tisíc kusů, naznačují analýzy satelitních snímků.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

riešenie.gif
(3.45 MiB) 12 stiahnutí
Len dúfať, že tie tanky majú v stave ako sme mali my uloženky za socíku...

A inak:
https://gulas.sme.sk/upload/posts/3/19/ ... 3d5ec7.gif
gogo956
Redeemer
Redeemer

Syrskij dostal za úkol provést audit stávajících ozbrojených sil, aby našel více bojeschopných vojáků, poté co Zelenského úřad nedávno oznámil, že z jednoho milionu mobilizovaných lidí jich na frontě bojovalo jen asi 300 tisíc. I když se Syrskij snaží najít další vojáky, kteří by byli schopni bojovat, téměř měsíc po jeho povýšení nikdo z vedení armády ani z prezidentské administrativy nevysvětlil, kde se oněch 700 tisíc vojáků nachází nebo co doposud dělali.
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/vo ... d=26854255

Autoeditácia príspevku po 1 min 45 sek:
Ruská loď dorazila do KLDR pro další zbraně - Novinky
Napísať odpoveď