klimatizácia

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
nejakymarko
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: klimatizácia

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Ak máte nejakú overenú, kľudne dajte tip na konkrétny model
Btw nebývam v klasickom paneláku, skôr v novostavbe ale každopádne v byte je v týchto dňoch podľa termostatu kľudne aj 29-30 stupňou
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

nejakymarko napísal: 30 jún 2022, 22:27 Páni, má zmysel kupovať nejakú presnosnú klimatizáciu? Sme v nájme, takže nejaký split systém neprichádza do úvahy. Rovnako si neviem dost dobre predstavit, ako to je s odfukom vzduchu von, ci fungujú tie "rukávy" na okno, alebo je to totálna blbosť?

Ak máte nejaké tipy na funkčné riešenie, sem s ním

BTW dizajnovo sa mi pozdáva táto: https://www.datart.sk/klimatizacia-elec ... 265wt.html

Ďakujem
v byte mame normalnu splitovu aj prenosnu. Je to z toho dovodu ze v kuchyni nie je jednotka splitovej a v lete sa tam občas neda vydrzat ani ked sa nevari, preto je tam prenosna https://www.alza.sk/argo-398000746-crono-d5785978.htm
Ma priblizne rovnaky vykon ako ta z datartu co si poslal /datartova este trochu nizsi/.
V realnom pouzivani to ale za vela nestoji. Silný hluk /Tv nepočuť, neda sa rozpravat, spat sa urcite neda/a vyraznajsie to nevychladi ani malu miestnost. Jedine ze si to clovek necha fukat priamo na seba, ale to neodporucam, riskuje sa neprijemne prechladnutie koncatin.
Druhykrat by som do prenosky uz nesiel a coskoro to pojde preč. Pokial ale clovek byva v prenajme, v byte je extremne teplo, tak ako nudzove riesenie je to pouzitelne, vela ale od toho netreba cakat.
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa host5 »

Ked som byval v podnajme, tak som si kupil ochladzovac vzduchu rhonson myslim z alzy za nejakych 150€ a ten som pustal v izbe kde som sa vyskytoval najviac...bolo to lacnejsie riešenie ako prenosna klima a dalo sa vydržať. Momentálne mám v byte namontovanu klasicku klímu, tiež novostavba a možem potvrdiť, že v izbe kde fuka je to ok ale ostatne izby vychladí slabo kvôli nahriatym murom, slnku co svieti cely den na byt a strechu.

Termostat ukazuje 28-29 stupnov, pri minimalnom stupni klimy aby sa dalo v izbe aj fungovat....ak dam klimu na full tak vie znizit aj na 26 a mozno aj menej.

Pravda je, že bez klimy by sa v byte nedalo vydržať. Napriek tomu, že termostat ukazuje 28-29 tak pocitovo je to uplne fajn.

Neskušal si sa opýtať majiteľov, či by nechceli zainvestovať do klímy?

Za mňa by som nekupoval prenosnú. Ak už, tak nejakú kvalitnú s testami, kde vidíš, že boli podobne podmienky ako mas ty. Recenzie atd. Ale obávam sa že to nie je dobrá investicia.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ono nejde o to, že by tie prenosne klimy neboli kvalitne alebo nieco podobne. Ale uz tym že musis mat natiahnutu hadicu do okna ktorym odvadzas ten teply vzduch, je cely system neefektivny. Zaroven cele zariadenie sa nachadza v izbe, to znamena, ze v zapnutom stave to bude velmi hlučné, aj keby išlo o ten najdrahší model. Pri splite je toto vsetko poriešené, takze je to uplne iný level.
deszka3
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa deszka3 »

Podobne rozmyslam nad mobilnou klimatizaciou, na bazosi sa uz daju najst aj rocne electroluxy za 200-250 eur. Urcite to nema taku efektivitu ako split klimatizacia, ale ak schladi uz o len tych par stupnov izbu, tak je to win win situacia. Doma u rodicov na moju izbu pecie cely den slnko, steny su normalne takmer horuce, v izbe aj 31 stupnov a v noci sa budit nato, ze mi tecie pot z krku, chrbta a hrude je hnusne. Split zariadenie nekupim, kedze uz nezijem u rodicov a na tie 2-3 tyzdne, co som cez leto doma staci aj ta mobilna klimatizacia.
gogo956
Redeemer
Redeemer

deszka3

v noci sa ale mobilna klima neda vyuzivat, s tym treba ratat, ak teda sa ty aj ostatni v byte chcete aj vyspat, ten hluk je prilis silny. A vychladit to izbu dlhodobo nevychladi, nema to taky vykon. Ak je zapnuta a fuka studeny vzduch, tak je relativne prijemne, ale akonahle vypnes, tak je to velmi rychlo preč. Ale ak sa inak neda, tak ako nudzovka je to lepsie ako nic, to ano.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

to nemusis pouzivat celu noc
realne potrebujes zaspat, dajme tomu ze zaspis o 22:00, nacasujes vypnutie na 23:45

potom nacasujes zapnutie na 05:00 a a fungujes

mobilne klimatizacie byvaju aj o polovicu vykonnejsie, daju sa najst modely ktore maju 14 000 BTU/h a viac pripadne maju rezim spanok alebo rezim eco, ktory vies zapnut ked v miestnosti nebudes, nech to bezi a chladi, ale na eco
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa host5 »

CheZteR napísal: 01 júl 2022, 16:34 to nemusis pouzivat celu noc
realne potrebujes zaspat, dajme tomu ze zaspis o 22:00, nacasujes vypnutie na 23:45

potom nacasujes zapnutie na 05:00 a a fungujes

mobilne klimatizacie byvaju aj o polovicu vykonnejsie, daju sa najst modely ktore maju 14 000 BTU/h a viac pripadne maju rezim spanok alebo rezim eco, ktory vies zapnut ked v miestnosti nebudes, nech to bezi a chladi, ale na eco
Skôr si myslím, že narážal na to, že to robí taký hluk, že sa pri tom nedá ani zaspať.
M1No
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa M1No »

Nazdar, chcem sa opytat aka sa da zohnat co najmensia vonkajsia jednotka klimatizacie ako mate vymysleny kondenz ked byvate na byte ?
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

Ahoj,

ake mate skusenosti s klimami od Samsungu. Potrebujem nejaky multisplit na chladenie aj kurenie a na Samsungu ma zaujala ich WindFree technologia (zvazujem WindFree Avant). Neviem, ci je to nieco co ma len Samsung, alebo je to nieco co ini len volaju inak.

Zvazoval som aj Toshibu Haori ciste kvoli dizajnu, ale to mi uz pride malinko drahsie
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Dám sem nech nezakladám nové vlákno - nemáte niekto skúsenosť či uspokojivo "funguje" jedna vnútorná jednotka v chodbe/hale, ktorá je v panelákovom byte a miestnosti na tri strany od nej? Dcére tak ktosi poradil.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Efekt to ma ale zalezi ake ma clovek naroky. Ak chces klasicky vychladit z 30 na napr 23-24 tak skor nie. Taketo silne vychladenie sa ale neodporuca.
Ja mam osobne taku zaujimavu skusenost. Klimu mam v obyvacke, potom relativne dlha chodba (byt) a spalna. Ked je neznesitelne teplo s velkou vlhkostou (30+) a v byte sa to drzi este na 28-29st tak po miernom vychladeni (26-27) obyvacky ked pustim ventilatory do chodby a spalne tak po dlhsom case sice v spalni teplota neklesne ale znizi sa vlhkost. Vdaka tomu je v spalni uz znesitelnejsie. Nie je to sice super komfort ale na normalne spanie mi to staci.

Ked sa v pripade dceri jedna o vedlajsiu izbu tak si myslim ze to bude OK. Ale zalezi na poziadavke co niekto povazuje za OK.
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar napísal: 31 mar 2024, 9:38 Dám sem nech nezakladám nové vlákno - nemáte niekto skúsenosť či uspokojivo "funguje" jedna vnútorná jednotka v chodbe/hale, ktorá je v panelákovom byte a miestnosti na tri strany od nej? Dcére tak ktosi poradil.
v zmysle či to vychladí tie tri izby? Vela zavisí nakolko je to teplý byt tj na ake svetove strany je orientovany, aky velky a pod.
Vo vseobecnosti jedna vnutorna jednotka na tri izby nestačí, resp. ten chladiaci efekt bude malý. Môže to vyhovovať luďom ktorí klímu nemajú radi a takže im bude stacit take mierne a nepriame ochladenie z chodby.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Majú dvojročné mimi (...našu vnučku), tak im to poradili z niektorej tamojšej firmy. Malo by to byť na stene medzi kúpeľňou a halou. Snáď dobre. Prípadne si pomôžu ventilátorom.
asi pôdoris Timkinho bytu.jpg
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ak sa uspokoja s tym ze ochladenie v izbach bude iba mierne tak je to ok riesenie. Ja takto tiez vychladzujem izbu cez inu izbu ktore su spojene kratkou chodbou. Nie je to idealne riesenie ale moze stacit.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ďakujem.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

starysomar napísal: 31 mar 2024, 9:38 Dám sem nech nezakladám nové vlákno - nemáte niekto skúsenosť či uspokojivo "funguje" jedna vnútorná jednotka v chodbe/hale, ktorá je v panelákovom byte a miestnosti na tri strany od nej? Dcére tak ktosi poradil.
Nie som odbornik, ale vo Vietname sme mali klimu riesenu tak, ze bola v dvoch izbach, ale chybala v spolocnej miestnosti kde sme travili najviac casu. Par krat sme tu miestnost skusali chladit mojou klimou, ktora bola velmi blizko dveri ktore viedli do tej spolocnej miestnosti a efekt bol dost slaby.

Parametre tej klimy pochopitelne nepoznam a tipujem, ze bola dimenzovana skor na moju miestnost ktora bola samozrejme mensia, ale aj tak by som sa asi tomuto rieseniu vyhol ak by som mal inu moznost. Pride mi to aj dost neefektivne, kedze polovicu energie vlastne minies na to aby si vyhcladil chodbu ktoru ani chladit nepotrebujes.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Johnnny
ano nie je to moc efektivne riesenie ale v nasom podnebnom pasme klimu zase az tak clovek nepouziva, my v Ba ju asi tak jeden mesiac z celeho roka. Ak je niekto viac severnejsiectak to bude este menej..
Ale vela zavisi od orientacie na svetove strany, pripadne ci nebyva hned pod strechou.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

V Bratislave, dcéra má už tuším prípravu tak. Neraje si aby sme to riešili, bola to len moja zvedavosť.
Napísať odpoveď