Remote IT práca pre USA firmu

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
mato55002
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Remote IT práca pre USA firmu

Príspevok od používateľa mato55002 »

Zdravím, rozmýšlam že by som si chcel aspoň vyskúšať pracovať na diaľku pre zahraničnú firmu napr. z USA, pozeral som ponuky senior programátorov, na linkedine kde píšu napríklad plat 120 tisíc dolárov ročne. Chcem sa spýtať takéto ponuky sa bežne myslia ako na TPP alebo sa dá aj na živnosť ? Mojou podmienkou je pracovať jedine na IČO (zamestnanecké benefity ma vôbec nelákajú, žiadne "istoty" od žiadneho štátu nechcem a tak či tak by som musel mať aktívnu aj svoju živnosť) všade sa píše iba o tom že je to full-time práca, s čím by som nemal problém ale nikde sa nepíše o splupráci IČO. Nemáte s tým niekto skúsenosť, ako to štandartne firmy berú ?
Mal som zatiaľ jednu ponuku ale tam bolo nakoniec podmienkou práca na TPP pre USA firmu, čo keď si porovnam v čistom oproti CZ/SK firmám pre senior programátorov na firmu/živnosť mi za tisícku max dve navyše nestojí. Ak to firmy ponúkajú o koľko sa dá napr. taký 120 tisícový plat pre TPP navýšiť ?
melonSVK
King
King

Re: Remote IT práca pre USA firmu

Príspevok od používateľa melonSVK »

Hadaj, preco si americke firmy zakladaju vo vychodnej Europe pobocky? Keby nam chcu platit 120k USD rocne, tak si usetria papierovacky so zakladanim srociek :wink: Komu ty budes fakturovat na ICO je uplne jedno, kludne firme z Haiti, ale 99% US firiem o takuto spolupracu nebude mat zaujem. A ak ano, tak nie za americky plat.
mato55002
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mato55002 »

To mi je jasné, len som bol v tom že keď už chcú platiť 120K, tak by mohlo byť jedno či to má byť na contract alebo zamestnanie. Zo srandy som išiel na jeden pohovor kde ponúkali 120k na plný remote. Keď som im ale povedal že by som to chcel na CZ ICO tak s tym nesúhlasili a ponúkli jednine na hlavný zamestnanecký pomer aj s benefitmi. S tým som zas ja nesúhlasil, tak som už ani nešiel na ďalšie kolo pohovoru. Pričom by som to zobral aj za ten istý plat bez benefitov na čom by museli dosť ušetriť. To ma teda sklamalo, čakal som že ako na CZ/SK s tým vačšinou nebudú mať problém.
Práve preto ma zaujíma či to bola iba náhoda alebo to firmy ponúkajú prípadne či máte skúsenosti že by sa dalo ešte navýšiť oproti hpp.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ja by som povedal, že to bola skôr výnimka.

Mňa bývalý kolega ťahal k nemu do US based firmy, pre ktorú pracuje na českú živnosť vzdialene z domu a nie je s tým žiadny problém.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Zas ono to úplne mimo realitu nie je. Teda, neviem čo znamená spomínaných 120k, ako majú v USA nastavený mzdový systém a čo do toho rátajú/nerátajú, či je to cca ako na slovensku, že je to približne za 11 mesiacov práce a 1 mesiac off, prípadne či je to brutto/netto a koľko reálne máš na ruke. Každopádne, ak rozdelím 120k medzi 11 mesiacov po 165 hod., tak je to sadzba 66 €, čo je už samozrejme veeľmi slušný zárobok, ALE... Aj slovenské firmy platia lepším remote developerom bežne 25-35 €, nejakým serióznejším enterprise pogramátorom a SW inžinierom určite výrazne viac. A to je slovensko. Kamarát robí subdodávky pre nemeckých klientov za cca 45€ na hodinu (fakturuje síce slovenskej firme, ale reálne zahraničný projekt).

Myslím, že sa v lepšej spoločnosti v zahraničí dá na tých 100k ročne dostať ako lepší vývojár - otázne ale je, či do toho tá firma pôjde. Pretože tých 120k bude zrejme americký plat, a nevidím dôvod, aby niekto uprednostnil slováka (jazyková bariéra, časové pásmo, možno komplikovanejšie účto,...). Na druhej strane, západná európa je dosť dobrá cesta.
Napísať odpoveď