Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa mLuks »

curta srdiečko zlaté, koľko máš rokov? máš deti?

sčítanie obyvateľov nie je sčítanie dospelých ľudí, sčitanie obyvatelov je sčítanie všetkcýh obyvateľov aj detí a za detí to vyplňujú rodičia. A čo myslíš, ako rodič vyplní dotazník za dieťa? Ak je rodič veriaci tak je aj dieťa veriace bez ohľadu na názor dieťaťa. Takže kto si tu čo pletie, veď ty ani nevieš o čom rozprávaš.

A to že ľudia zaškrtnú kolonku s vyznaním aj keď vôbec vieru neprektizujú nie je moje zobžne prianie ale realita, rovnako ako keď sa ľudia berú v kostoloch "lebo čo povedia susedia, keď nebude svadba v kostole", aj keď po zvyšok života do kostola nepáchnu, rovnako ako deti chodia na birmovku "lebo čo povie babka"

Takže azase ostalo, len pri tvojich zobžnych prianiach a výmysloch.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Curta je tu na výstrahu - aby sme nezabudli, čo máme okolo seba...pretože tu je drvivá väčšina ľudí pri zmysloch - na rozdiel od priemeru polpulácie :D
Nehlásim sa k žiadnemu spolku zblblíkov, nie som krstený no svatbu sme mali v kostole - svokra si to priala. Nemám ako overiť, kam sme "zapísaní" teda ti epočty, percentá atd sú kravina.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja by som curtovi polozil zase len tu istu otazku, odkial ma istotu ze to tvoje nabozenstvo uctieva spravneho boha z tych 1000 bohov.
vacsina nabozenstiev popiera tie ostatne, boh je predsa len jeden tak nemozu existovat ini ale ktore nabozenstvo je to spravne? samozrejme povies ze krestanstvo lebo si krestan ale presne to iste si budu o svojich bohoch mysliet v inych nabozenstvach...

necakal by si ze pokial je boh skutocny a vsetci sme jeho ovecky tak by ta viera v neho existovala po celom svete? a nejakou zahadou ta viera vznikla na jednom mieste odkial sa potom (casto nasilne) rozsirovala dalej a v inych miestach sveta (toho jedneho sveta ktory stvoril tvoj boh) vznikali uplne ine viery v uplne inych bohov? ako je to mozne?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Zabednenci nepochopia. Nemyslia - "veria".
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Bud sme teda vznikli evolúciou vďaka dobrým podmienkam pre vznik života, to je vedecký pohlad na vec, často od vedcov ateistov.
Alebo nás vytvoril Boh, boh a bohyňe, ludmi často spodobnený do ludskej alebo inej formy života, nedá sa to potvrdiť ani vyvrátiť.
Alebo nás vytvorila mimozemská civilizácia pod nejakým cieľom, v sci-fi filmoch/seriáloch si to ľudia vedia zdôvodniť, v realite nie.
Co príde po smrti tiež nikto nevie - zrejme tma+ticho, nebo/peklo, odpojenie/zapojenie v simulácii tohto sveta, iná dimenzia, atd.
Fanatizmus, sekty, Cirkev je svinstvo, v prípade Cirkvi to bude okej keď sa zbavia pedofilov, zločincov a zlodejov ktorý tam pôsobia.
Bez pochyby robia zločiny v mene náboženstva ktoré zneužijú pre svoje ciele, zločiny bude robiť aj ateista, LGBT, záleží od povahy.
Počet pokrstených ľudí neznamená automaticky počet veriacich, z veriacich sa môžu stať ateisti kvôli vážnym životným situáciám.
Sú situácie kedy človek vnútorne niečo predvída = zlá predtucha, naozaj sa to aj stane, je to niečim podložene vysvetlené čim to je?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Aj z ateistu veriaci. Množstvo ľudí má akési vlastné náboženstvo, niečo medzi - neveria náhodnému vzniku sveta no ani že ho stvoril niekto "nikto nikde".
Zábavní sú vedci poznajúci a uznávajúci materialistický vznik vesmíru, no zároveň (sú) hlboko veriaci :)
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

U nás v rodine sa udiala celkom bizardná situácia... Do rodiny sa narodilo dieťa, ktorému rodičia vybrali krstných rodičov. Farár ich však za krstných rodičov nakoniec neschválil, pretože muž z toho páru bol v inej cirkvi ako katolíckej. Ako "náhradný" krstný otec som bol oslovený ja, ateista, liberál, blackmetalista - ale "papierovo" som katolík, takže je to pre nich OK... Divná logika, ale čo nespravíš pre pokoj v rodine?
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Mirrorion napísal: 26 apr 2024, 20:47 U nás v rodine sa udiala celkom bizardná situácia... Do rodiny sa narodilo dieťa, ktorému rodičia vybrali krstných rodičov. Farár ich však za krstných rodičov nakoniec neschválil, pretože muž z toho páru bol v inej cirkvi ako katolíckej. Ako "náhradný" krstný otec som bol oslovený ja, ateista, liberál, blackmetalista - ale "papierovo" som katolík, takže je to pre nich OK... Divná logika, ale čo nespravíš pre pokoj v rodine?
Tak katolícky farári vedia byť diskriminačný voči iným smerom Kresťanstva. Blackmetalista? Satyricon,Marduk,Cradle of Filth,Burzum, atd ?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Mirrorion napísal: 26 apr 2024, 20:47 U nás v rodine sa udiala celkom bizardná situácia... Do rodiny sa narodilo dieťa, ktorému rodičia vybrali krstných rodičov. Farár ich však za krstných rodičov nakoniec neschválil, pretože muž z toho páru bol v inej cirkvi ako katolíckej. Ako "náhradný" krstný otec som bol oslovený ja, ateista, liberál, blackmetalista - ale "papierovo" som katolík, takže je to pre nich OK... Divná logika, ale čo nespravíš pre pokoj v rodine?
Aj si to farárovi na tom stretku pred krstom povedal? :D
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ako je to s tými počtami veriacich ani Boh nevie. Vtedy dávno...kostolík čosi mudroval, že musím absolvovať čosi (keď si svokra vynútila krstenie našej dcéry) - opýtal som sa, či nebude hriech hrať sa na kresťana ako neveriaci. (S)proste ma kdesi zapísal ako veriaceho...bez čohokoľvek.
curta
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa curta »

Istotu, ktoré náboženstvo je správne, dáva svedomie.
Boh nestvoril ľudí tak, že by ho nemohli poznať.
Keby žijeme za čias Ježiša a stretneme ho, vidíme jeho zázraky a jeho vznešenosť, tak vieme, že je Mesiáš. Alebo sa budeme cítiť ohrození a dáme ho ukrižovať. To je na slobodnej vôli každého. Dnes je tu Cirkev, svätí, Biblia a každý tiež môže poznať pravdu. Jedna z hlavných právd je, že Boh je spravodlivý sudca, takže ak som sa narodil v amazonskom pralese alebo v moslimskej krajine (alebo v tzv. ateistickej rodine) a mal by som to ťažšie, tak to bude súdiť Boh.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

curta napísal: 27 apr 2024, 15:50 Istotu, ktoré náboženstvo je správne, dáva svedomie.
Sklamem ta, nabozenstvo potlaca svedomie. Je na to jednoduchy priklad.
curta napísal: 27 apr 2024, 15:50 Boh nestvoril ľudí tak, že by ho nemohli poznať.
Radsej sa tvari tak, ako keby nejestvoval.
curta napísal: 27 apr 2024, 15:50 Keby žijeme za čias Ježiša a stretneme ho, vidíme jeho zázraky a jeho vznešenosť, tak vieme, že je Mesiáš. Alebo sa budeme cítiť ohrození a dáme ho ukrižovať. To je na slobodnej vôli každého.
Mas nejaky dokaz, ze robil zazraky a nebol ako plno inych mesiasov v danom obdobi?
curta napísal: 27 apr 2024, 15:50 Dnes je tu Cirkev, svätí, Biblia a každý tiež môže poznať pravdu.
Pravdu z knihy, kde je problem najst pasaz, ktora odporuje inej paszi z tej istej knihy?
curta napísal: 27 apr 2024, 15:50 Jedna z hlavných právd je, že Boh je spravodlivý sudca, takže ak som sa narodil v amazonskom pralese alebo v moslimskej krajine (alebo v tzv. ateistickej rodine) a mal by som to ťažšie, tak to bude súdiť Boh.
Myslis ako ked spravidlovo sudil ludi na zemi, splachol ich potopov a potom si povedal, sory, zmylil som sa, nabuduce to spravim inak. Alebo ked vydal rozkaz na genecidu, ci zabijanie tehotnych zien, nenarodenych, prvorodenych?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Že sa Ti che toľkými vetami...
curta
Light Professional
Light Professional

harrison314 napísal: 27 apr 2024, 16:18 Mas nejaky dokaz, ze robil zazraky a nebol ako plno inych mesiasov v danom obdobi?

Pravdu z knihy, kde je problem najst pasaz, ktora odporuje inej paszi z tej istej knihy?
Písal som o tom, že by si ho stretol a videl robiť zázraky + vznešeným spôsobom, lebo nejakým spôsobom robí zázraky aj diabol.:)

To isté o Biblii, tú vznešenosť je cítiť z každej z jej 73 kníh.

Domnelé rozpory sú tam schválne, aby sa slovíčkári zasekli. To nie je kniha pre každého blba.
Niečo z nej
1 Volaj, nestišuj,
ako trúba vyvýš svoj hlas,
zvestuj môjmu ľudu jeho hriech
a Jakubovmu domu jeho vinu!
2 Veď sa ma deň čo deň dopytujú
a chcú poznať moje cesty
ako ľud, čo spravodlivo koná
a Božieho práva sa nespúšťa.
Žiadajú odo mňa spravodlivé súdy,
túžia po Božej blízkosti:
3 „Prečo sa postíme, a nevidíš,
umŕtvujeme sa, a nezbadáš?!“
A v deň svojho pôstu spĺňate si túžbu
a prenasledujete svojich robotníkov.
4 Hľa, pre škriepky a hádky sa postíte
a hriešne bijete päsťou!
Nepostite sa ako po dnešný deň,
aby na výsosti vyslyšali váš hlas.
5 Či takýto je pôst, ktorý sa mi ľúbi?
Má sa človek umŕtvovať celý deň?
Vykrúcať si dookola hlavu
a vrecovinou i popolom si ustielať?
Či toto nazveš pôstom
a dňom milým Bohu?
6 Či nie to je pôst, ktorý sa mi ľúbi,
keď rozviažete zväzky zločinné
a roztvoríte zvierajúce putá,
prepustíte zlomených na slobodu
a rozlámete každé jarmo?
7 Či nie, keď lámeš chudobným svoj chlieb,
potulných bedárov zavedieš do domu,
ak vidíš nahého, zaodeješ ho
a pred svojím telom sa neskrývaš?
8 Vtedy ako zora vypukne ti svetlo
a uzdravenie ti náhle vyklíči:
bude ťa predchádzať tvoja spravodlivosť
a Pánova sláva uzavrie tvoje rady.
9 Vtedy budeš volať a Pán odpovie,
budeš kričať a riekne: „Hľa, tu som!“
Keď odstrániš sprostred seba jarmo,
kývanie prstami a reči zločinné
10 a ponúkneš hladnému svoj súcit,
ubitú dušu nasýtiš:
vyjde vo tme tvoje svetlo
a tvoja temnosť bude ako poludnie.
11 A Pán ti dá neprestajný spočinok,
jasnosťou naplní tvoju dušu
a tvoje kosti upevní;
budeš ako polievaná záhrada
a ako prameň vôd,
ktorého vody nesklamú.
12 I postavia v tebe dávne sutiny:
zdvihneš základy zašlých pokolení
a volať ťa budú murárom trhlín,
obnoviteľom ciest k bývaniu.

13 Ak zdržíš pre sobotu svoju nohu,
aby si v môj svätý deň nerobil, čo sa ti zachce,
a sobotu budeš volať rozkošou,
svätý Pánov (deň) hodným úcty
a uctíš si ho, že nebudeš konať svoje cesty,
vypĺňať svoju vôľu a hovoriť reči:
14 tak sa budeš kochať v Pánovi
a dám ti vznášať sa nad výšinami zeme,
nasýtim ťa dedičstvom tvojho otca Jakuba:
lebo hovorili ústa Pánove.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Biblia je kniha napisana pasakmi ovci
ak to niekto berie inak ako par storocnu rozpravku, tak nepatri do reality
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Presne.
curta
Light Professional
Light Professional

Biblia je dielo Boha, to by človek nenapísal. Zároveň je to najčítanejšia a najvydávanejšia kniha sveta.
Že pár tzv. ateistov na ňu pindá sme si už zvykli. ;)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Co konkretne by na nej clovek nanpisal?
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

curta napísal: 27 apr 2024, 15:50 Jedna z hlavných právd je, že Boh je spravodlivý sudca, takže ak som sa narodil v amazonskom pralese alebo v moslimskej krajine (alebo v tzv. ateistickej rodine) a mal by som to ťažšie, tak to bude súdiť Boh.
Ty ked aj nechces, napises pravdu. Len preco sa podla toho nespravas. Preco porusujes Prikazania vecnymi vulgarnymi vypadmi na ludi, ktori nie su taki farizeji ako ty - v skutocnosti vobec neveris, len nenavidis a prekrucas Pismo, aby si mohol ukazovat ake velmi si proti Kristovmu uceniu v tom, ako kazdeho z hlbky duse nenavidis, ako zavidis a aky si lenivy so sebou cokolvek urobit (Mt 25,14–30)?
Napísať odpoveď