Europska únia
Re: Europska únia
Ked napriklad zistia, ze maju na ucte negativny urok v case ekonomickej recesie a nemaju sa proti tomu ako branit, kedze vybery hotovosti su velmi limitovane.
Ale toto je asi az prilis okate, radsej centralne banky vytlacia dalsie peniaze, pretoze vtedy obycajni ludia nevidia a nevedia, ze su tymto krokom okradani.
Totiz ono uz ani nedava zmysel platit dane, pretoze centralne banky si proste vytlacia nove peniaze v pripade potreby. Ale keby sa zrusili dane, tak potom by sa uz ludia asi zacali zaujimat o to, ako je mozne, ze su stale chudobnejsi, aj ked nominalne maju stale viac penazi.
Ale toto je asi az prilis okate, radsej centralne banky vytlacia dalsie peniaze, pretoze vtedy obycajni ludia nevidia a nevedia, ze su tymto krokom okradani.
Totiz ono uz ani nedava zmysel platit dane, pretoze centralne banky si proste vytlacia nove peniaze v pripade potreby. Ale keby sa zrusili dane, tak potom by sa uz ludia asi zacali zaujimat o to, ako je mozne, ze su stale chudobnejsi, aj ked nominalne maju stale viac penazi.
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Ale Pilifo ma pravdu. Bude to s CBDC este horsie, kedze ako pisal, bude to programovatelna mena. V zaujme "ekologie" pridu obmedzenia ake auto si mozes kupit, kolko paliva si tyzdenne mozes natankovat, a podobne chutovky.
Ano, je to zneuzitie blockchain technologie. Naviac budu dve CBDC, tzv. wholesale (pre staty a velke ryby) a potom bezne CBDC pre obycajnych ludi ako sme my. Ak uz toto neznie podozrivo, tak neviem co.
V krajinach, kde uz CBDC maju, sa netesia velkej adopcii, ale aj to staty vedia zmenit. Staci napriklad povedat, ze statne davky a podpory sa budu vyplacat iba v digitalnom eure. Moze na to stacit nejaka podobna kriza, ako bola s covidom.
Konspi-konspi...? Nemyslim si
Treba sa mat na pozore.
Ano, je to zneuzitie blockchain technologie. Naviac budu dve CBDC, tzv. wholesale (pre staty a velke ryby) a potom bezne CBDC pre obycajnych ludi ako sme my. Ak uz toto neznie podozrivo, tak neviem co.
V krajinach, kde uz CBDC maju, sa netesia velkej adopcii, ale aj to staty vedia zmenit. Staci napriklad povedat, ze statne davky a podpory sa budu vyplacat iba v digitalnom eure. Moze na to stacit nejaka podobna kriza, ako bola s covidom.
Konspi-konspi...? Nemyslim si
Navrhujem vystúpit z Európskej Únie a vstúpiť do BRICS! 
-
starysomar
Hardcore addict
Vystúp a vstúp.
Priemer v nezamestnanosti v EU je 6%
Cesko je vitaz s 2,9% my mame 5,4%
Preco je u susedoch taka nizka? Co sa tam zmenilo v poslednej dobe? Ludia frflu na fialovu drahotu ale ekonomika ide na plne gule?
Preco je u susedoch taka nizka? Co sa tam zmenilo v poslednej dobe? Ludia frflu na fialovu drahotu ale ekonomika ide na plne gule?
Česko malo vždy dobrý, konkurencieschopny priemysel. Zároveň nemaju taku velku menšinu ktora je na Slovensku a ktorá nie vždy ma zaujem pracovať. Tiež treba brat do uvahy ze Česko ma stale vlastnu menu s ktorou moze maniulovat podla potreby.wladas napísal: 11 máj 2024, 20:09 Priemer v nezamestnanosti v EU je 6%
CR ma stabilne jednu z najnizsich nezamestnanosti v EU
nejake veci sice zdrazeli, ale vacsina z nich aj zlacnela
moj bezny nakup nie je vyrazne drahsi ako v 2020, hlavne zmeny (podla mojho spotrebneho kosa) nastali v restauraciach a v cene PHM
platby za energie ako stupli, tak aj klesli na velmi podobnu uroven, mlieko byvalo v akcii za 9,90, teraz kupujeme za 10,90
nejake veci sice zdrazeli, ale vacsina z nich aj zlacnela
moj bezny nakup nie je vyrazne drahsi ako v 2020, hlavne zmeny (podla mojho spotrebneho kosa) nastali v restauraciach a v cene PHM
platby za energie ako stupli, tak aj klesli na velmi podobnu uroven, mlieko byvalo v akcii za 9,90, teraz kupujeme za 10,90
No fuj. Hrozna fialova drahota!
Beardie co hovoris u vas na dochodkovu reformu?
BTW zajtra idem kuknut prazakov. Du Hast!
Beardie co hovoris u vas na dochodkovu reformu?
BTW zajtra idem kuknut prazakov. Du Hast!
ak sa niekto stravuje na menickach, tak napr v mojej oblubenej restike to slo z 110 na 155 korun, to je celkom zasah
nebadam ale, ze by tam chodilo ludi menej
dochodkova reforma je nevyhnutna, ak ludia ocakavaju od statu dochodok aspon v minimalnej vyske
ja to ale neriesim, idem na pravidlo 4 %, co je v mojom pripade asi 600k EUR a to je realne tak o 15+ rokov, medzitym budu aspon 4 vlady a kazda to bude upravovat, skoda sa stresovat
nebadam ale, ze by tam chodilo ludi menej
dochodkova reforma je nevyhnutna, ak ludia ocakavaju od statu dochodok aspon v minimalnej vyske
ja to ale neriesim, idem na pravidlo 4 %, co je v mojom pripade asi 600k EUR a to je realne tak o 15+ rokov, medzitym budu aspon 4 vlady a kazda to bude upravovat, skoda sa stresovat
Problém je, že to akosi nebadám v gastre. Už minulý rok boli cený extrémne a tento rok ich ešte zase zvýšili. Aj keď sa nič neštandardné neudialo. Tu v Senci 1 langoš s kečupom a syrom 7€. Plastový smažený eidam s hranolkami cez 20€.beardie napísal: 11 máj 2024, 20:13 platby za energie ako stupli, tak aj klesli na velmi podobnu uroven
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Ja tiez badam vyrazne zvysovanie cien v gastre a potravin.
Som od corony na homeoffice, a do Ba chodim pravidelne raz za mesiac a zakazdym platim viac.
Som od corony na homeoffice, a do Ba chodim pravidelne raz za mesiac a zakazdym platim viac.
Od corony sa predsa aj mzdy zvysili a medzitym bola pomerne vysoka inflacia, takze je to normalna reakcia predajcov. Takisto sa zvysili vstupy.
-
daniel.daniel
Medium Star
inac vsimli ste si ze aj zlavove kupony na jedlo tiez postupne vymizli?...kedysi bola toho plna BA..davno som to nepozeral ale zabila to corona?
Corona = značka piva. Korona = ochorenie.
až na to že Korona nie je ochorenie
korona = skrátenie od koronavírus (teda vírus)
covid-19 / kovid - infekčné ochorenie vyvolané koronavírusom SARS-CoV-2 (teda ochorenie)
K téme: neviem čo sú "zlavove kupony na jedlo"?
Na jedlo v obchodoch alebo reštauráciach?
Za mňa dobré, zľavy sú zlo, preč s nimi.
"V akcích se v Česku prodá víc než polovina veškerých potravin a drogerie", "Slevy jsou pro lidi jako droga": https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/ek ... roga-68133
korona = skrátenie od koronavírus (teda vírus)
covid-19 / kovid - infekčné ochorenie vyvolané koronavírusom SARS-CoV-2 (teda ochorenie)
K téme: neviem čo sú "zlavove kupony na jedlo"?
Za mňa dobré, zľavy sú zlo, preč s nimi.
"V akcích se v Česku prodá víc než polovina veškerých potravin a drogerie", "Slevy jsou pro lidi jako droga": https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/ek ... roga-68133
Neviem v ktorom meste si ale to je stale v pohode cena. U nas je to horsie.beardie napísal: 11 máj 2024, 22:35 ak sa niekto stravuje na menickach, tak napr v mojej oblubenej restike to slo z 110 na 155 korun
Levice:
9/2021 4,5€
4/2024 6,5€
BA (lepsi priemer):
6/2021 6,8€
4/2024 8,9€
Co to je za pravidlo? 4% z platu odkladas?ja to ale neriesim, idem na pravidlo 4 %
beardie hovoril o CZ. U nas nesli energie dole mimo domacnosti.ephramko napísal: 12 máj 2024, 11:56Problém je, že to akosi nebadám v gastre. Už minulý rok boli cený extrémne a tento rok ich ešte zase zvýšili.
Tiez som si vsimol vyraznejsie zdrazenie v stankoch. No a tie v pri seneckych jazerach su klasicky priklad umelej inflacie - nenazranost.
Taky langos je preto oblubeny lebo je lacny a celkom chutny. Ale za 7€ radsej pojdem do Subway-u alebo na kebab.
-
daniel.daniel
Medium Star
poznas zlavudna a zlavomat? Kedysi bola plna ponuka kuponov na kolena, kacky, kridla, rezne, pizze, hambace. V podstate cela rodina sa najedla do 20€. Kopec restik tak fungovala a bili sa o zakaznika lacnymi cenami.Spixy napísal: 12 máj 2024, 16:13
K téme: neviem čo sú "zlavove kupony na jedlo"?Na jedlo v obchodoch alebo reštauráciach?
Tak táto diskusia strán a hnutí do EP nemala chybu 
Aj Pilifo si pride na svoje
Diskutujú:
Petr Cibulka - Volte pravý blok
Tomáš Fraňek - Ano lepší EU s mimozemšťany (zastavíme drahotu a válku)
Martin Urza - Nevolte Urza.cz
Sník pík
https://www.ceskatelevize.cz/porady/101 ... 058200007/
Aj Pilifo si pride na svoje
Diskutujú:
Petr Cibulka - Volte pravý blok
Tomáš Fraňek - Ano lepší EU s mimozemšťany (zastavíme drahotu a válku)
Martin Urza - Nevolte Urza.cz
Sník pík
Spoiler
Uz dlhsie si hovorim ze Demokrati maju kvalitnych ludi na kandidatke do EU a ja ako dlhorocny volic SaS ma moc nelaka volit SaS.
Toto ma ale celkom prekvapilo
Hlas viac nez SaS, lol
https://www.volebnakalkulacka.sk/
Toto ma ale celkom prekvapilo
Hlas viac nez SaS, lol
https://www.volebnakalkulacka.sk/
-
starysomar
Hardcore addict
Nerozklikol som zvyšok no: