Investovanie - podielové fondy
Re: Investovanie - podielové fondy
co presne myslis?
mam na ucte 1000$/€, to je jedno a chcem spravit short napr zmienenych akcii apple. aky je max limit, kolko akcii mi broker dovoli shortnut s tym, aby bola dostatocna zabezpeka na ucte pre pripad, ze akcie budu rast?
jaj, stavka na pokles? tak v tom nepomozem
ok, diky aj tak diky za snahu. nemam s tym skusenosti a cakal som, ze je tam takato informacia lahko dohladatelna.
kazdy broker to moze mat inac nastavene, ved im napíš na helpdesk. Btw shortovanie nie je uplne idealne pre zaciatocnikov.M142 napísal: 27 jan 2024, 21:33 ok, diky aj tak diky za snahu. nemam s tym skusenosti a cakal som, ze je tam takato informacia lahko dohladatelna.
Pre zaciatocnika by som rozhodne neodporucal shortovanie akcii priamo, kedze ak sa cena pohne proti tebe, tak mas teoreticky nekonecnu stratu a mozes skoncit velmi zle.
Shortovat cez nakup put opcii je rozhodne bezpecnejsia strategia, kedze tam mas obmedzenu stratu na 100% vkladu.
Shortovat cez nakup put opcii je rozhodne bezpecnejsia strategia, kedze tam mas obmedzenu stratu na 100% vkladu.
-
daniel.daniel
Medium Star
a co tak to vyskusat v danej platforme, kolko ti broker povoli shortnut akcii? tereticky ak by ti povolil shortnut 1000 akcii..a cena by isla proti tebe, cize pri aktualnej cene 192,50 vyskoci na 193,50 tak si zlikvidujes cely ucet.
No ved presne toto ma zaujima, preto som sa pytal. Ja ucet nemam a myslel som si, ze margin acc tu niekto bude mat a pozriet to bude vec par klikov.
otvor si na XTB demo ucet, pravdepodobne sa v tom da otestovat aj toto
Mate niekto skusenost s JEPI alebo JEPQ?
to asi ano, ale ak sa v tom niekto z mojho okolia aspon zbezne orientuje, tak sa popytam prave jeho o pomocwladas napísal: 05 feb 2024, 12:56Ano, da sa to naucit aj ked vobec to nie je intuitivne a poslat par tisicok do kosa nie je prijemne. A aj ked som sa to naucil (LYNX) tak hypo poradcu by som vzdy vyuzil. A je mi jasne ze sa to da aj po vlastnej linni. Lenze je to jednorazovka na par rokov a za ten cas mi to proste nestoji. A je poradca a "poradca" a chapem ked clovek raz natrafi na horsieho tak uz potom nema doveru.
po X desiatkach hodin, co som tomu v poslednej dobe venoval, pre investora zaciatocnika je optimalny aktualny postup:
- otvorit si ucet na XTB (jednorazovo asi 30 minut casu, 3 dni na overenie dokumentov z ich strany)
- pravidelne sa naucit posielat tam prachy, najlepsie pravidelnym prikazom (jednorazovo 3 minuty)
- mat nastaveny automaticky nakup VWCE (jednorazovo 5 minut - afaik momentalne len v appke, inak 1 minuta po kazdom vklade)
- HODL
pickovanie konkretnych akcii nie je pre zaciatocnika a je velmi pravdepodobne, ze sa netrafi, preto je lepsi index
Lenze zaciatocnik netusi co je to VWCE, VUAA, SRX8, MCSI World, Nasdaq 100, atd
V lepsom pripade uz pocul daco o podielovych fondoch.
no hej, ale poradi nejaky financny poradca hentie 4 riadky?
2. a 4. hej, kazdopadne daco poriadne zapoplatkovane vid Finax. Ale to uz je cena za neochotu sa samovzdelat.
TLDR: musis mat zainvestovane tolko, aby si mohol rocne vyberat 4 % z vkladu, co aj pri priemernej inflacii znamena, ze ti hodnota neklesa => realny pasivny prijem
z 600k su 4 percenta 24k rocne, co je mesacne 2k (terajsie ceny, inflacia je samozrejme zohladnena), co je pri mojich mesacnych nakladoch optimalne v pripade, ak budem mat splatene hypo a ziadne dalsie dlhy
Odborne sa to vola F.I.R.E. (Financial Independence, Retire Early)
To sa aj ja pokusam aj ked len ciastocne. Hlavne si neviem predstavit nepracovat. Nebavilo by ma len sa flakat doma alebo stale chodit po svete. Mna robota z urceteho pohladu naplnuje. Moj ciel je mat 10-15r pred dochodkom kludnu pracu ktora ma bavi, logicky menej platenu a plus pasivny prijem.
To sa aj ja pokusam aj ked len ciastocne. Hlavne si neviem predstavit nepracovat. Nebavilo by ma len sa flakat doma alebo stale chodit po svete. Mna robota z urceteho pohladu naplnuje. Moj ciel je mat 10-15r pred dochodkom kludnu pracu ktora ma bavi, logicky menej platenu a plus pasivny prijem.
jop, FIRE ma viacero viarantov
moj ciel je mat zamestnancov, ktori na mna budu makat
10k EUR je priblizne tretina cesty k prvej stovke
prva stovka je takmer na polceste k pol milionu, potom to uz bude pohoda
moj ciel je mat zamestnancov, ktori na mna budu makat
10k EUR je priblizne tretina cesty k prvej stovke
prva stovka je takmer na polceste k pol milionu, potom to uz bude pohoda
Musím sa priznať, že som čo sa investovania týka úplne negramotny. Žijem taky ten typický slovenský štýl života, kedy viem minút všetko čo mám
Mám samozrejme nejaké účty kde bokom držím nejakú sumu pre prípad núdze. Ale všímam si, že pri vyššej sume sa proste neudržím a stále to niekde miniem. Plus držať peniaze len tak na účte je samozrejme blbosť.
Už skôr som sa chcel tejto téme venovať, ale úprimne čítať dlhé články o nejakých investičných výrazoch ktorým nerozumiem je pre mňa extrémna nuda. No musím sa premôcť a nejak začať aby som tomu aspoň trochu rozumel.
Otázka teda je, kde začať? Je dobrý nápad osloviť napríklad nejakého finančného poradcu? Alebo je to blbosť a radšej to naštudovať sám?
Už skôr som sa chcel tejto téme venovať, ale úprimne čítať dlhé články o nejakých investičných výrazoch ktorým nerozumiem je pre mňa extrémna nuda. No musím sa premôcť a nejak začať aby som tomu aspoň trochu rozumel.
Otázka teda je, kde začať? Je dobrý nápad osloviť napríklad nejakého finančného poradcu? Alebo je to blbosť a radšej to naštudovať sám?
Hore máš môj post z 05 feb 2024, 13:44, to je stratégia, ak chceš šetriť na 20+ rokov dopredu
Prečítaj si tie 4 body a pýtaj sa, ak ti niečo nie je jasné
Prečítaj si tie 4 body a pýtaj sa, ak ti niečo nie je jasné
lukas9206
sám si musis urcit priority, či je pre teba osobne lepsie teraz si uzivat a vacsinu prijmov hned minat, alebo ci znacnu cast odkladat a dlhodobo investovat.
sám si musis urcit priority, či je pre teba osobne lepsie teraz si uzivat a vacsinu prijmov hned minat, alebo ci znacnu cast odkladat a dlhodobo investovat.