ahojte,
mám takú hypotetickú otázku, som zamestanec, vybavujem, zháňam zákazky pre našu firmu, po rokoch získaných skúseností a kontaktov dám výpoveď, založím si vlastnú firmu a zákazky ktoré by som inak vybavil pre firmu v ktorej som pracoval si zoberiem pre seba.
Hrozilo by mi z právneho hľadiska niečo od vedenia firmy v ktorej som pracoval?
Právna stránka
Re: Právna stránka
Pozri sa na zmluvu, ktoru si s nimi podpisoval, tam by to malo byt napisane.
Záleží od toho, či máš v zmluve tzv. konkurenčnú doložku alebo nie. Tá podľa zákonníka práce môže trvať najviac jeden rok po skončení pracovného pomeru. Za porušenie si tam zamestnávateľ môže stanoviť sankciu. Na čo ale väčšina zamestnávateľov zabúda je to, že podľa ZP má zamestnávateľ platiť zamestnancovi minimálne 50% priemerného zárobku za každý mesiac, kedy je táto doložka uplatňovaná. Ak by si porušil doložku, začal robiť pre konkurenciu a zamestnávateľ by ťa dal na súd a chcel vymáhať sankciu, ale zároveň by ti odmietal platiť kompenzáciu. Tak ten súd zamestnávateľ prehrá, pretože porušil tvoje práva a dohodnutý zmluvný vzťah bol nevyvážený, čiže daná časť zmluvy by bola neplatná.
ja mám tiež konkurečnú doložku, že sa nemôžem po ukončení prac.pomeru zamestnať v obore ďalších 18 mesiacov pod sankciou až 10.000€. môj známy (ktorý síce nie je právnik, ale má už nejaké skúsenosti s takýmito vecami) mi na tom povedal, že konkurenčná doložka nie je nad mojím právom zamestnať sa a zaopatriť seba a rodinu. teda v prípade že by ma niekto chcel postihovať za porušenie konkurenčnej doložky, bráni tak mojej možnosti získať prácu v obore v ktorom mám dlhoročnú prax, a znemožňuje mi zaopatriť moje maloleté deti.
čo sa týka prevziatia zákaziek bývalej firme, záleží na tom ako to spravíš. ak si bez povolenia stiahneš databázu s adresami a tel.číslami, tak je to porušenie GDPR a určite aj krádež nejakého duševného vlastníctva firmy. ale ak po odchode z firmy navštíviš tých zákazníkov (lebo poznáš ich adresu, ktorá môže byť verejne dostupná), vyžiadaš si s ich súhlasom nanovo osobné údaje ktoré si uložíš do vlastnej databázy, tak je to OK.
čo sa týka prevziatia zákaziek bývalej firme, záleží na tom ako to spravíš. ak si bez povolenia stiahneš databázu s adresami a tel.číslami, tak je to porušenie GDPR a určite aj krádež nejakého duševného vlastníctva firmy. ale ak po odchode z firmy navštíviš tých zákazníkov (lebo poznáš ich adresu, ktorá môže byť verejne dostupná), vyžiadaš si s ich súhlasom nanovo osobné údaje ktoré si uložíš do vlastnej databázy, tak je to OK.
-
94jakub
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
A veď on ti neuberá právo sa zamestnať, len v konkurenčnej oblasti. A navyše ti počas platnosti tej doložky musí platiť náhradu.