Predaj pôdy.

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Predaj pôdy.

Príspevok od používateľa starysomar »

Nemáte prosím niekto dobrého známeho, kto sa vyzná - vedel by poradiť?
Mám nejakú pôdu na Liptove - ornú a pasienky ako podiel 53/480, sú to zrejme parcely registra E.
Chcem to predať, nejakú ponuku dalo bývalé družstvo čo to obhospodarujú no potešila by vyššia.
Zároveň nechcem kdesi naletieť, teda by sa hodil niekto dôveryhodný čo by pomohol - aj za rozumnú odmenu.
heker
Redeemer
Redeemer

Re: Predaj pôdy.

Príspevok od používateľa heker »

A poradit chces s cim? Ziadnu otazku si nepolozil. Co je parcela registra E, to si vies hned vygooglit. Co sa tyka druzstva, tak tie davaju nizke sumy. Co sa tyka vyuzitia, tazko to kupi niekto mimo druzstva, lebo je to inak zbytocny pozemok niekde na poliach, mimo vsetkeho, navyse s malym podielom vlastnictva.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Viem čo sú parcely E. Otázka je jednoduchá, či je potenciálne možný predaj za viac.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

iba sa laicky pýtam: čo sa vlastne dá reálne robiť s takým malým podielom na nejakom pozemku?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nenapísal som prv - môj podiel je celkovo cez dva hektáre.
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

zavolaj si posudkára. tu nemáme vešteckú guľu.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

starysomar napísal: 19 júl 2024, 19:19 Viem čo sú parcely E. Otázka je jednoduchá, či je potenciálne možný predaj za viac.
Potencionalne je možne všetko. Ale ako tu už bolo spomenute ide o podiel, teda ten niekto to bude chciet kupit iba za predpokladu, že sa dohodne aj s ďalšimi vlastnikmi ak by to chcel niekedy v buducnosti vysporiadať, kedze je to mensinovy podiel. Pripdne to kupit ak by potreboval pristup cez nejake pozemky, ak by mal zaujem s tym nieco v buducnosti robit.

Netusim ako sa tam u vas pohybuju ceny taychto pozemkov, ale cena moze byt variabilna od 1€ za m2 po niekolko eur za m2.

Zvysit hodnota takychto pozemkov by sa dala keby tam sli v buducnosti nieco stavat, pripadne by ste sa ako vlastnici medzi sebou dohodli a rozdelili si pozemky podla gusta jednoduchými pozemkovymi upravami, kedy by ste na konci mali kazdy pozemok o 1/1 v C, to ale stoji peniaze a samozrejme to vyzaduje dohodu medzi zistenymi vlastnikmi.
Teoreticky by sa tiez tie pozemky mohli vysporiadat nejakymi novymi pozemkovymi upravami, ktore sa tam mozno planuju v buducnosti, ale to je hudba buducnosti, ktorej sa uz asi nedozijete a mozno ani ja.

Autoeditácia príspevku po 11 min 52 sek:
gogo956 napísal: 19 júl 2024, 19:34 iba sa laicky pýtam: čo sa vlastne dá reálne robiť s takým malým podielom na nejakom pozemku?
Ak su vsetci vlastnici pomrelí a neprebehlo tam dedicke konanie, prípadne prebehlo ale ludia tam v zivote neboli, tak si tam mozes na pankaca doviest nejaku maringotku, provizorne si to oplotit a relaxovat tam cez vikendy a robit co chces(povedzme ak je to nejaky odlahly lesny pozemok), ak je to uprostred obrabaneho pola v najme, tak asi nic moc.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Podobne mi dávnejšie vravel známy geodet - "ja Ti to spresním na C no ak to bude kdesi v strede poľa - môžeš si to leda tak ohradiť ale nemusia Ti umožniť prístup na pozemok". A to, že ak budú takmer všetci súhlasiť - nájde sa jeden, ktorý natruc nie. Pred desiatimi rokmi boli sľuby na spresnenie na "Céčka" no zišlo z toho akosi. Zrejme zobrať čo ponúkajú a hodiť za hlavu.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Alebo to proste držať a brať nájom od poľnohospodárov (viem, že je to smiešna suma) a možno z toho raz niečo budú mať tvoji dediči.

Kamaráti takto podedili polia pri Senci. Niektoré babky to predali v 90kach za pár šupov ako ornú pôdu. Kto mohol pred 30 rokmi tušiť, že sa Senec začne tak masívne rozrastať a že si tu korporácie začnú budovať sklady pre celú strednú Európu. A keby kamaráti mali nejaký väčší voľný keš, mohli tam vybudovať cestu, inžinierske siete a tie pozemky predať za úplne inú cifru. Aktuálne mini pozemok na domček v Senci nezoženieš pod 100,000€.

Dokonca za celkom dobrú cenu predali aj "slíž", ktorý bol z 80-90% pod vodou (dno jazera). :D :D :D Lebo nejaký mafoš si tam na čierno začal stavať uprostred ničoho vilu a oplocovať si aj cudzie pozemky. Vraj on si to na úrade nejako vybaví. Zatiaľ síce nevybavil nič, ale mám takého tušáka, že za 10-20 rokov tam bude nová vilová štvrť. Aktuálne to stojí na tom, že štát dedičom deportovaných Maďarov po revolúcii vrátil pozemky...lenže za socializmu tam vznikla priemyselná zóna. Jazero právne neexistuje. Aj keď reálne sú ľudia, ktorí majú pozemok uprostred jazera. A nikto netuší, aký sajrajt tam je zakopaný v zemi.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Skúsim osloviť niektorého realiťáka.
Pýtal som sa tu s myšlienkou či niekto nemá solídneho známeho.
Nemám čas, sily ani financie na niektoré činnosti, spojené s potenciálnou zmenou na stavebné pozemky.
Drobením ak to necháme deťom (a "zmenami v tomto absurdistane") sa to môže v čase skomplikovať.
retkvic
Addict
Addict

Ja by som to tiež nepredaval, cena stavebných pozemkov išla za par rokov tak hore, že je to až nechutne a nikto nepovedal, že v buducnosti môže mať aj orna pôda ovela večšiu hodnotu akú má dnes, je to len otázka možno docela blízkej budúcnosti, napr. v takých Čechách to už začína naberať na obrátkach, že keďze tam na rozdiel od Slovenska pozemkové úpravy aj skutočne prebiehajú a vo velkom, tak aj orná pôda začína byť luxusná komodita a rôzny špekulanti po celej republike tam ludom posielajú listy s ponukami odkupu.

A to dedenie sa dá poriešiť, že proste prepíšete tie pozemky na niekoho, jedného dediča, hádam sa po vašej smrti nezožerú zaživa.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

starysomar napísal: 20 júl 2024, 23:03 Skúsim osloviť niektorého realiťáka.
Pýtal som sa tu s myšlienkou či niekto nemá solídneho známeho.
Co tebe pomoze moj znamy, ktory sa venuje nehnutelnostiam 200km od tvojich pozemkoch a nebude tam mat prehlad???
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Mám za to, že vie viac, než úplný laik.
retkvic
Addict
Addict

Potom mozes dat vediet co ti povedal realitak, tiez som geodet btw.
Napísať odpoveď