Fotografia - novinky, technika, diskusia

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Fotografia - novinky, technika, diskusia

Príspevok od používateľa starysomar »

Pred rokom a pol som si kúpil síce Pentax K-70 no Sony si viem predstaviť - priatelia mali, majú a sú to vynikajúce fotoaparáty s výbornými výsledkami.
šimik
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa šimik »

Ahoj, chcel by som sa poradiť ohľadom výberu fotoaparátu. S fotením už mám z minulosti nejakú skúsenosť, mal som zrkadlovku. Teraz však používam len telefón, ktorý síce má možno aktuálne jeden z najlepších fotoaparátov na trhu, no s výslednej kvality nemám vždy radosť. Lákajú má trochu aj profi stroje (Full Frame), ale hovorím si, či to nie je pre mňa zbytočná investícia ako amatéra, keďže som na túto tému čítal rôzne názory.
Dosť veľa cestujem, takže chcem niečo univerzál, mesto, príroda, portrét polovičky. Asi to bude chcieť aj viacero objektívov. Nejaký pevný budget nemám, skôr hľadám možnosti a radu, do čoho ísť, koľko zainvestovať. Nebráním sa ani jazdenkám. Ďakujem.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Ťažko podľa toho poradiť. No za mňa najlepší full frame na cestovanie je Sony A7c alebo jeho nástupca A7cII a k tomu na začiatok úplné bude stačiť nejaká univerzálna 24-70mm. Či ti stojí za to dať toľko peňazí musíš usúdiť sám. Možno nájdeš nejaké zaujímavé jazdené kusy.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

Osobne mam kvoli funkciam rad mFT system, ale je to presny opak FF a nie moc perspektivny. Osobne by som dnes asi siel do FF SONY, je tam vela moznosti lacnejsich objektivov a dost sa mi paci ich 20-70 f4. Telo je vec rozpoctu, ja by som bral nieco s viac Mpix.
šimik
Light Expert
Light Expert

Hmm, pozeral som na sony A6XX radu, ale to stojí pomaly toľko, čo FF. To radšej vezmem A7III než napr A6600.
Škoda, že sa to nedá niekde za rozumnú cenu požičiať a vyskúšať. Ak by som to zobral na nejaký pár dňový trip, tak ma to doslova výjde na viac než požičanie auta.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Pozicat to vie myslim Fotolab a nie som si isty, ci nahodou aj Alza. Pripadne mozno priamo distributor, mozno. Kedysi to slo pre Olympus a bol som dohodnuty aj na Fuji, ale prisiel Covid.
lukas9206
Addict
Addict

Netreba ale zabúdať, že na radu A6xxx sú lacnejšie objektívy a napríklad A6600 je lepšie softwarovo vybavená a fotí sa oveľa jednoduchšie, ako zo starou A7III. Kto raz vyskúša Soňacke ostrenie na oko a sledovanie objektov už inak fotiť nebude chcieť.
šimik
Light Expert
Light Expert

Takze ciste teoreticky… v pripade rozhodovania medzi A6600 vs A7III, by si bral radsej A6600?
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

zoomy.sk pozicias za par korun, ja som tak poziciaval, predtym, nez som kupil. Ja osobne by som uz siel len do FF, ale to je asi zvyk. Ten sirsi zaber, lepsi dynamicky rozsah ti proste prida viac. Co sa tyka ostrenia, tam by som problem nevidel nikde..
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

šimik napísal: 29 júl 2024, 5:42 Takze ciste teoreticky… v pripade rozhodovania medzi A6600 vs A7III, by si bral radsej A6600?
Slusne ostrenie na oko ma dnes kazdy a vyborne funguje aj na A7 III. Je to skor o objektivoch a SONY je viac orientovane na FF. Ak by som chcel mensi snimac, zvazoval by som skor Fuji.
lukas9206
Addict
Addict

Kto nefotil tými novšími foťakmi od Sony tak nemôže posúdiť. Keďže ten rozdiel ostrenia na oko a sledovanie objektov je niekde úplne inde. Musíš sa rozhodnúť čo vlastne chceš, osobne by som apsc už dnes nebral. Ale ma výhody vo veľkosti a lacnejších objektívov. No nebral by som ani A7III, ta mi už príde dosť stará na dnes. Ale ak ti ide iba o full frame a nechceš k tomu ziadne featury od Sony, tak ju ber.

Prikláňal by som sa asi k názoru ako ma Johnny. Ak apsc, tak Fuji. Séria Fuji X-T je veľmi fajn. Ak full frame, tak Sony. A preskočil by som A7III a šiel so niečoho novšieho. Ak teda rozpočet dovolí.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Tu je imho dolezite vediet, resp si uvedomit co z tych novsich fotakov clovek realne potrebuje. A toho moze byt mnoho a zaroven nic. APS-C od SONY nesledujem ani som nesledoval, su to pre mna najnezaujimavejsie fotaky na trhu, ale pokial chce clovek fotit mesto, prirodu a polovicku, na AF by som sa velmi nefocusoval (v zmysle, ze u A7 III je skratka viac nez solidny. U starsich modelov by som to uz riesil).

Co by som naopak ocenil ja je mozno vyssia odolnost (tam je pravda, ze SONY v minulosti kulhalo a novsie fotaky su asi lepsie), vyssie rozlisenie (viac Mpix pomerne rozumny sposob ako kompenzovat objektiv s kratsim ohniskom ak je to nutne) a za mna som si dost zvykol aj na stabilizaciu (preto mam rad Olympus), ale v tom som pomerne "jedinecny", takze autor tomu nemusi pripisovat velky vyznam :-) Lenze novsi fotak proste stoji viac penazi a budged tu uvedeny nebol no .... :) Ale A7 R V je imho super cestovatelska volba :-P
danodrevo
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa danodrevo »

šimik napísal: 28 júl 2024, 14:36 Ahoj, chcel by som sa poradiť ohľadom výberu fotoaparátu. S fotením už mám z minulosti nejakú skúsenosť, mal som zrkadlovku. Teraz však používam len telefón, ktorý síce má možno aktuálne jeden z najlepších fotoaparátov na trhu, no s výslednej kvality nemám vždy radosť. Lákajú má trochu aj profi stroje (Full Frame), ale hovorím si, či to nie je pre mňa zbytočná investícia ako amatéra, keďže som na túto tému čítal rôzne názory.
Dosť veľa cestujem, takže chcem niečo univerzál, mesto, príroda, portrét polovičky. Asi to bude chcieť aj viacero objektívov. Nejaký pevný budget nemám, skôr hľadám možnosti a radu, do čoho ísť, koľko zainvestovať. Nebráním sa ani jazdenkám. Ďakujem.
všetko je otázka peňazí. Ak máš budget 500e, tak si kúp nejakú fujinu, z ktorej ti bude liezť pekný jpg. Ak máš väčší rozpočet, pokojne pokukuj po FF, tak vieš trebárs aj s jedným sklom pevným cropovať v pohode. Či už pôjdeš do nejakej a7XY rady od Sony (nie však 1 alebo 2) tak neurobíš chybu. Rátaj, že tam potom ale berieš aj s objektívom tak 2kg na cesty navyše a dosť to zavadzia. Ja som na dovolenky prestal brať veľké telá, lebo je to otravné a fotím telefónom. No rozmýšľam nad nejakou fuji / leicou kúpiť a do ľadvinky len hodiť. SOny a7CII je taká fajn voľba čo sa týka veľkosti aj hmotnosti a spratnosti na cesty, ak chceš niečo viac profi.
Napísať odpoveď