Aphantasia

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Aphantasia

Príspevok od používateľa aacid »

https://en.wikipedia.org/wiki/Aphantasia

dnes som sa zase dozvedel nieco nove o sebe, respektive o zbytku sveta.
vraj vacsina ludi ked zavrie oci a "vybavi" si nejaky predmet tak v hlave akoby vidi obraz toho predmetu.
niekto vraj ten objekt vidi uplne jasne, niekto menej detailnejsie, cierno bielo a niekto proste nevidi nic.
ja som ten co nevidi nic. ale napriklad ked sa mi nieco sniva tak je to velmi realisticke a graficke az kym sa nezobudim a potom obraz aj zvuk zmizne. pokial si ja chcem nieco vybavit tak je to skor ako opis co mam ulozeny v hlave. nie ze by som videl odstavec textu s opisom ale proste viem ako to vypada, priblizne, aj ked to nevidim. asi ako ked si ohmatas nejaku vec v ruke tak tiez vies ako vypada aj bez toho aby si ju videl. tazko sa to vysvetluje.

ako to mate vy?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Aphantasia

Príspevok od používateľa starysomar »

Tu vidíš čo?
20140630-103408.jpg
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

starysomar napísal: 05 aug 2024, 18:28 Tu vidíš čo?
Nefunkčný štát ak takto vyzerá obsluhovaná autobus. zástavka a od socializmu sa tam nič nerobilo.
aacid napísal: 05 aug 2024, 15:12 pokial si ja chcem nieco vybavit tak je to skor ako opis co mam ulozeny v hlave. nie ze by som videl odstavec textu s opisom ale proste viem ako to vypada, priblizne, aj ked to nevidim. asi ako ked si ohmatas nejaku vec v ruke tak tiez vies ako vypada aj bez toho aby si ju videl. tazko sa to vysvetluje.
Bol si niekedy na IQ teste? Neverbálnom ako napr. RPM (ravenove progresivne matice), kde je nutné si tie objekty predstaviť, nájsť charakteristiky a postupnosti a v mysli si tie objekty otáčať.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Ja mam v snoch okrem obrazov a zvukov aj hmatove vnemy. Ked sa zobudim, tie hmatove postupne miznu, asi 2 sekundy to trva.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

starysomar napísal: 05 aug 2024, 18:28 Tu vidíš čo?

20140630-103408.jpg
aku to ma relevanciu s tymto? (vidim tam pokemona MewTwo :D )
ephramko napísal: 05 aug 2024, 19:33Bol si niekedy na IQ teste? Neverbálnom ako napr. RPM (ravenove progresivne matice), kde je nutné si tie objekty predstaviť, nájsť charakteristiky a postupnosti a v mysli si tie objekty otáčať.
asi nie, ale pamatam si take tie "ako bude vypadat utvar ked ho otocis o 90/180 stupnov", to mi nikdy neslo.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Má to súvis s vnímaním, obrazotvornosťou. Ja tam vidím dámu v dlhých šatách s dáždnikom cez rameno, ephramko bordel :D
Mám za to, že kto nevidí obrazy hoci v mrakoch, nebude mať ani obrazy za zatvorenými očami. Sme rôzni, niekto si dokáže vizualizovať predmet, deje podrobne, niekto vôbec a ostatní viac alebo menej medzitým.
Niečo sa dá nacvičiť no či každému, netuším.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Z toho výberu u mňa platí niečo medzi - úplne jasne a menej detailnejšie. Co sa týka snov, si pamätám aj vyše 20 rokov staré sny.
Casto sa mi sníva o meste a miestach kde bývam a keď si ľahnem a zavriem oči tak si viem vybaviť jednotlivé sny a pospájať si ich aby sedeli s realitou môjho mesta. Vraví sa, že kto pozrie von z okna tak zabudne svoje sny, ale mne sa to asi až na pár výnimiek nestáva a pamätám si ich.
Mal som takú situáciu že sa mi snívalo o drogách (sny majú aj svoj význam, kto neverí čo už ), ako som si pichol do ruky a zobudil som sa na to, ako mi zvýšil krvný tlak a bolo mi fakt zle.
starysomar - tú dámu tam vidím aj ja, ako aj jej nohy, šaty, klobuk, dáždnik, ako keby niečo držala v pravej ruke, niečo ako rúčku z kurčaťa.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

ephramko - díky za tip na Ravenov IQ test :)
Dal som si tento: https://psycho-test.org/sk/test/iq_test_raven.html)
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Bol som prekvapeny z toho, ze to je skutocny stav. Jeden kolega kresli rozne fantasy tvory na whiteboardy, ktore sa nepouzivaju a jedneho dna pribudli realisticke kresby maciek ci vtactva. Pytam sa ci sa on dal na realne tvory, a hovori ze nie, ze to kolegyna. Ona ma afantasiu a tak by draky a inu haved nedala, ale to co videla nakresli celkom verne.

starysomar, bud Velka Britania, alebo Goofy z Mickey Mousa
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

starysomar napísal: 05 aug 2024, 20:54 ephramko - díky za tip na Ravenov IQ test :)
Dal som si tento: https://psycho-test.org/sk/test/iq_test_raven.html)
a co si sa z toho dozvedel? som si to spravil, bolo to otravne dlhe a vysledok bol "nadpriemerna inteligencia"...
nemam pocit ze by mi to nieco dalo...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Otravne dlhé. Stálo by za pokus nabúchať tam nesprávne odpovede :)

Edit
Skúsil som dať prevažne chybné odpovede, výsledok: "Inteligencia je podpriemerná."
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

rozmyslal som ako lepsie vysvetlit ako to funguje u mna, respektive porovnat s ostatnymi.
urcite ste niekedy videli take tie testy na pamat, ked ti ukazu obrazok s X objektami a tvojou ulohou je si ich za 10 sekund zapamatat co najviac a potom ich vymenovat.
akym stylom si to pamatate? ukladate v hlave? ako seriu obrazkov?
ja ak by som si to chcel zapamatat tak jedine ako slovny opis. vlavo hore bola ciernobiela macka, vedla nej cervena kocka a pod nou biely kvet s piatimi lupenmi.
co si nestihnem "zapisat" to si nezapamatam. ak som to spravne pochopil tak niektori ludia si to proste "odfotia" a potom sa v hlave na tu fotku pozru a vidia co tam bolo.
to su uz asi ludia s fotografickou pamatou a vacsina ludi je niekde medzi.

tiez vraj niektori ludia pocuju v hlave zvuky ked chcu. ze si dokazu vybavit zvuk tak ze sa im "zahra" v hlave.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Áno, presne tak to mám. Ak si predstavým nejaký predmet tak ho vidím, plnofarebne a viem ho natáčať ako v nejakom 3D CAD programe. Fotografickú pamäť však nemám, keď si chcem zapamätať maticu obrázkov, postupujem tak ako ty.
Takisto zvuk - máš na mysli, že si napríklad predstavím konkrétnu pieseň a tú "spustím" v hlave? Lebo áno, tak nejak mi to funguje.

Celkom zaujímavá téma :)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

fascinujuce, niektori ludia to mate v hlave fakt zabavne :D ja nepocujem nic, ani nevidim nic. ale zase musim povedat ze som nikdy nemal problem s tym sa "zabavat" vo vlastnej hlave, byt sam, bez vonkajsich vplyvov len tak sa stracat vo svojich myslienkach. akurat som mentalne slepy a hluchy :D
(zaujimalo by ma ako toto vnimaju slepi ludia, hlavne taki co su slepi od narodenia, co oni mozu vidiet vo svojej mysli)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Niekedy to moc zábavné nieje. Napríklad ak podvedomie oapkovane podsúva zlé obrazy. Alebo "fantázia" generuje deje, z ktorýchj dú obavy, strach. Afantázia môže byť "výhodnejšia", než nadmerná obrazotvornosť :)
Tiež ak v hlave bežia rozhovory alebo sa usadí nejaká pesnička a nejde to vytlačiť.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

aacid napísal: 05 aug 2024, 23:47 ked ti ukazu obrazok s X objektami a tvojou ulohou je si ich za 10 sekund zapamatat co najviac a potom ich vymenovat.
akym stylom si to pamatate? ukladate v hlave? ako seriu obrazkov?
ja ak by som si to chcel zapamatat tak jedine ako slovny opis. vlavo hore bola ciernobiela macka, vedla nej cervena kocka a pod nou biely kvet s piatimi lupenmi.
co si nestihnem "zapisat" to si nezapamatam. ak som to spravne pochopil tak niektori ludia si to proste "odfotia" a potom sa v hlave na tu fotku pozru a vidia co tam bolo.
to su uz asi ludia s fotografickou pamatou a vacsina ludi je niekde medzi.
Zaujímalo by ma, ako to prebehlo teraz, keď si si vybavoval, ako vyzerá test na krátkodobú pamäť a písal tento príspevok. Nevidel si na chvíľu tú mačku, kocku, kvet?

Vyzerá to tak, že tvojou dominantnou zložkou krátkodobej pamäte je slovno-logická pamäť. Plus ak si to v hlave verbalizuješ, tak používaš fonologický uzol (to je niečo, čo používame asi všetci, keď potrebujeme vyťukať nové tel. číslo alebo bankový účet). Nemusíš mať pocit nejakej menejcennosti, lebo iní ľudia to majú inak. Je to úplne normálne.

U mňa je zase dominantná názorná pamäť, čiže ja si obrázky, ktoré mi ukázali a následne zmizli, viem podržať nejaký čas v pamäti a reálne ich vidieť. Psychológovia sú zákerní. Vedia, že krátkodobá pamäť je niečo ako RAMka počítača (krátkodobá pamäť sa nazýva aj operačná pamäť) a keď máš 1GB ramku, tak ju nenafúkneš na 8GB. Preto tie testy sú robené tak, aby zahltili pamäť. Skrátka dostaneš viac podnetov, než je kapacita. U mňa sa to následne prejaví tak, ako na tom obrázku v prvom poste s jablkom. Že sa kvalita obrazov, ktoré vidím, postupne vytráca až vidím len hmlu a neviem si spomenúť, čo bolo ďalej. A vtedy začnem cielene uplatňovať tú slovno-logickú pamäť. Že si vnútorne poviem "mačka napravo bicykel, dole pohár". Mačku ešte vidím, bicykel a pohár už nie. Ale pamätám si, že tam boli, lebo som tú mačku použil ako takú kotvu a využil iný typ pamäte, aby som si zapamätal, že tam bol napravo bicykel a dole pohár.

Okrem toho kebyže tento typ testu dáš nejakému domorodcovi v pralese, tak je voči tebe vo veľkej nevýhode. Lebo netuší, čo je kocka. Ty ten útvar vieš pomenovať, vieš aký je rozdiel medzi kockou a štvorcom, skladal si rubikovu kocku, naštvaný súrodenec ti hodil kocku do hlavy a bolelo ťa to atď. Toto všetko sú rozne typy pamäte. Domorodec si takto pri testovaní psychológmi nevie "pomáhať". Preto dnes tieto testy generujeme na PC a dostaneš súbor nejakých grafických obrázkov, ktoré nedávajú žiaden zmysel. Alebo používame "cudzí jazyk", čo sú zase úplne náhodne generované slová bez významu.

Eidetická pamäť (fotografická) je zaujímavý fenomén, ale zatiaľ sa nám nepodarilo experimentálne preukázať, že naozaj existuje. Skôr sa ukazuje, že sú ľudia, ktorí majú výnimočnú úroveň určitej konkrétnej pamäte. Ale stále sa nedá povedať, že ide o fotografickú pamäť. Kebyže sa niekoho opýtam, nech mi popíše, čo robil 18.3.2017, väčšina ľudí nevie, pokiaľ to bol deň ako každý iný a nič špeciálne sa nestalo. Človek, ktorý má výnimočnú epizodickú pamäť, by mi do detailov popísal, čo robil, s kým sa stretol atď. Ale kebyže mám záznam z GOpro kamery, ktorú mal vtedy na hlave a začnem sa pýtať na detaily, už ho nachytám.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Včera som na to tiež narazil, na afantáziu, bolo to spomínane v spojitosti s adhd, ale teda možno to spojitosť nemá, ale je pravda, že to mám asi aj ja. Doteraz som nad tým vážne nejako moc neuvažoval, a neviem úplne či to spadá aj pod priestorovú predstavivosť alebo nie, no tiež keď si mám po zatvorení očí niečo predstaviť, tak tam vidím iba čiernu tmu. Teda pri teste s červenou hviezdou je tma, pri predstave červeného jablka, sa mi velmi matne vybaví ten vrch jablka so stopkou, ale nemá ani farbu ani nie je nejako kompletne viditeľné a nie je to ani celý obrys, ale velmi zahmlený obraz vrchu jablka.

To vážne keď zatvoríte oči a pomyslíte, že pred sebou vidíte nejaký predmet, tak si ho dokažete vizualizovať a aj v 3D, a farebne a všetko, len proste tak? Ja ked si nieco ako keby vizualizujem, tak je to skôr vo forme myšlienky na niečo a potom možno nejakého 2D vnemu, takého akosi vzdialeného.

Ja som si vždy myslel, že keď si predstavím nejakú spomienku a tú si akoby vizualizujem, tak že to je tá predstavivosť, hoci ani tá nie je priamo predomnou, ale skôr ako nejaká myšlienka na niečo vďaka ktorej si to tak postranne dokážem vizualizovať akýmsi záhadným spôsobom, no ja po zavretí očí a predstave, že si mám niečo predstaviť pred sebu pri zatvorených očiach nevidím damn thing.

Autoeditácia príspevku po 15 min 28 sek:
aacid napísal: 06 aug 2024, 9:44 fascinujuce, niektori ludia to mate v hlave fakt zabavne :D ja nepocujem nic, ani nevidim nic. ale zase musim povedat ze som nikdy nemal problem s tym sa "zabavat" vo vlastnej hlave, byt sam, bez vonkajsich vplyvov len tak sa stracat vo svojich myslienkach. akurat som mentalne slepy a hluchy :D
(zaujimalo by ma ako toto vnimaju slepi ludia, hlavne taki co su slepi od narodenia, co oni mozu vidiet vo svojej mysli)
/Pockat, ako že nepocujes nič? Predsa máš vnútorný hlas, ktorý nevieš či je tvoj alebo nie, je asi taký indiferentný, teda aspoň mne taký pripadá a keď si pomyslím na nejakú pesníčku, tak tá sa mi tiež zaspieva, možno trochu bližšie k interpretovi, ale stále asi blízko toho indiferentného hlasu, alebo je to možno zmes. Ale keď si pustím húkanie vlaku cez tunel, tak aj to si viem vybaviť, vlak skor v myšlienkach, tak neurčito :)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

najvacsia sranda na tomto je ze sa to vlastne ani neda vysvetlit niekomu inemu lebo ked povies ze "predstavim" si nieco tak pre kazdeho to znamena nieco ine.

k vnutornemu hlasu, najlepsie sa to asi predstavi tak ze nieco hovoris a postupne rozpravas tichsie a tichsie az si nakoniec len tak hmmkas a potom si uz len hmmkas v hlave a fyzicky vobec.
al urcite nepocujem ziadny hlas, skor si predstavujem ze pocujem hlas.
Marry528
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Marry528 »

Nie každý má vnútorný hlas. Len nejaké percento populácie. V nejakom článku to bolo.

A niekto tu spomínal, či si slepí ľudia vedia predstaviť veci. Tiež som čítala, že niektorí slepci majú sny s obrazmi.

Alebo, že niektorí ľudia majú len čiernobiele sny, väčšinou staršia generácia.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

aacid napísal: 21 máj 2025, 15:14 najvacsia sranda na tomto je ze sa to vlastne ani neda vysvetlit niekomu inemu lebo ked povies ze "predstavim" si nieco tak pre kazdeho to znamena nieco ine.

k vnutornemu hlasu, najlepsie sa to asi predstavi tak ze nieco hovoris a postupne rozpravas tichsie a tichsie az si nakoniec len tak hmmkas a potom si uz len hmmkas v hlave a fyzicky vobec.
al urcite nepocujem ziadny hlas, skor si predstavujem ze pocujem hlas.
No vraj afantaziu ma iba 3-4% populácie? Mne vzdy robili na tých testoch problém tie rozne geometrické hlavolami a potupnosti. A za pána som sa nemohl naučiť nejaky text na spameť, preto aj v matike ak som pochopil spôsob ako sa dostanem k výsledku tak som nemal problém dostať ako jediný z testov plný počet bodov, ale ako náhle prišla rada na teóriu, tak to bol presný opak. Najhorší bol hviezdoslavov kubín, učil som sa naspamet pár strof od nevidím do nevididím a nedokázal som sa to za toho oného naučiť naspameť, neviem ako sa iný ludia učia niečo naspameť, v tomto celkom obdivujem hercov, lebo naučiť sa tie kvantá textu :nono: Nemyslím ako pochopiť koncept, ale naučiť sa od slova do slova.

Tak ale ty si povedal, že nepočuješ hlas, neviem ako to vysvetliť ale ja keď píšem tak si to hovorím v hlave, tak to má hádam každý, neexistuje aby som pri písaní nepočul svoj vnutorny hlas. A to čo si to predstavujem alebo či ho počujem, to neviem rozlíšiť, proste ho počujem.
Najlepšie sa mi páči keď si čítam napr. po anglicky, tak vnútorný hlas je bez prízvuku :) potom začnem rozprávať a ajhľa. Ale posledne si čítavam nahlas a postupne sa to zlepšuje.

Mňa by napr. zaujímalo ako to majú s počutím vnútorného hlasu tý čo sú úplne hluchý, teda že nič nepočujú, že či aj oni majú vnútorný hlas a ak, tak ako ho vnímajú, ak sa to teda dá vôbec opýsať.

Na takej apke kde sa dajú písať elekronicky listy som si písal a možno si ešte napíšeme aj s jednou američankou, ktorá má usher syndróm typ a1, teda je od narodenia hluchá a dokáže vnímať zvuky iba pomocou vibrácii, takže sa jej napr. páčia piesne s výraznejším basom, o obsah piesne jej moc nejse kedže ju nepočuje, tak napr. dokáže rozlíšiť či má niekto tenký alebo hlboký hlas, že mu priloží ruku na hrdlo :)
Napísať odpoveď