Ahojte!
Mám taký dosť konkrétny prípad. Som majiteľom domu, na ktorom je vecné bremeno (môj starý otec a mama majú doživoté právo užívania).
1) Môžem ja, ako majiteľ, robiť na dome zásahy bez ich zvolenia? Napríklad rekonštrukcia alebo prístavby.
2) Môžu oni niečo spraviť bez môjho zvolenia? Napríklad si tam zavolať murára aby im prebúral v dome stenu alebo rozdelil stenou izbu na dve.
Vecné bremeno?
Re: Vecné bremeno?
Nech sa páči prečítaj si https://www.nehnutelnosti.sk/magazin-o- ... -a-zanika/
No, ak s tým súhlasia, že tam niečo chceš prerobiť nevidím dôvod prečo by si nemohol, detto ty.
Keď majú doživotné právo užívania, tak v tom dome môžu žiť doživotne.
Edit://Jedine, že by boli vzťahy medzi vami potom nejako na nože a oni by chceli vratiť dar, ale to by musela byť porušená tá časť o dobrých mravoch, no pochybujem, ale ano pokym to nebudu riešiť, tak ty si vlastník, môžeš si robiť čo chceš a oni ak nebudú natolko vytočení, že to budú chcieť hnať po súdoch, tak ako bolo povedané nižšie.
Keď majú doživotné právo užívania, tak v tom dome môžu žiť doživotne.
Edit://Jedine, že by boli vzťahy medzi vami potom nejako na nože a oni by chceli vratiť dar, ale to by musela byť porušená tá časť o dobrých mravoch, no pochybujem, ale ano pokym to nebudu riešiť, tak ty si vlastník, môžeš si robiť čo chceš a oni ak nebudú natolko vytočení, že to budú chcieť hnať po súdoch, tak ako bolo povedané nižšie.
-
daniel.daniel
Medium Star
1. je to tvoj majetok, takze ako snim budes nakladat je len na tebe. Mozes pristavit, zrekonstruovat aj zburat.
2. Nemali by robit zasahy. Neviem ake mate vztahy a ked uz nieco spravia, tak je natebe ako sa ktomu postavis.
2. Nemali by robit zasahy. Neviem ake mate vztahy a ked uz nieco spravia, tak je natebe ako sa ktomu postavis.
Ty si majitel, to je cele. Oni su len ako keby podnajomcovia s tym, ze tam dozivotne zadarmo doziju. Ich pravo na tvoj majetok nie je ziadne. Vecne bremeno na dozitie je bezna vec napriklad pri darovacej zmluve, ak dieta dostava dom po rodicoch.