Ved to sparujes cez aptx a hras. Naco ti to je konvertovat? Alebo som teda nieco nepochopil.Googler1 napísal: 09 apr 2024, 18:41 este predsa jednu vec. Uz dlhsiu dobu (roky) si z originalnych nahravok robim ripy 320 mp3 a velku cast originalov uz ani nemam, ale vacsina BT sluchadiel nepodporuje mp3 (prevazne aptx a aac). Ked spravim z tej mp3 (nie z originalu) convert na aac, predpokladam, ze to bude strasny downgrade kvality, ze?
Kvalitne BT sluchadla z Ciny
-
Ryan Giggs
VIP
Re: Kvalitne BT sluchadla z Ciny
-
starysomar
Hardcore addict
Googler1 - na konverziu sa znova opýtaj ak nepochodíš ako píše Ryan Giggs.
nechapem...mam v mobile hudbu vo formate mp3 a BT sluchadla zvladnu AAC alebo APTX. Z toho mi vychadza, ze najskor musim tie mp3 subory dostat do formatu / kodeku AAC (v mojom pripade) a potom tieto nove AAC subory (hudbu) prehram v nativnom prehravaci mobilu cez sluchadla s tym, ze pred tym logicku musim cez nastavenia telefonu vyhladat a sparovat BT sluchadla. Alebo ide o nejaku live konverziu, ktora je realizovana automaticky pocas prehravania medzi bluetooth zatriadenim a sluchadlami?
-
Ryan Giggs
VIP
Mobil sparujes so sluchadlami (napr. cez aptx) a pustis si hudbu (hoci aj v mp3). Az tak "komplikovane" to je.
Kodek v ktorom mas ulozenu hudbu, nema nic spolocne s kodekom, ktory je zodpovedny za prenos hudby v ramci BT. Miesas jablka s hruskami.
Kodek v ktorom mas ulozenu hudbu, nema nic spolocne s kodekom, ktory je zodpovedny za prenos hudby v ramci BT. Miesas jablka s hruskami.
aha, takze moj posledny predpoklad bol spravny, ze sa jedna o automaticku "konverziu" na urovni BT prenosu
-
starysomar
Hardcore addict
V podstate áno. Skúsim takto:
WAV, MP3, WMA, FLAC, AAC a ostatné čo vidíš pri pesničkách je kompresia v akej sú uložené pre zabratie menej miesta, sú "stlačené", vynechané detaily pod hranicou počuteľnosti.
Zvuk počuješ "nekomprimovaný."
Teda to z toho mobil, prehrvač atd prevedú nazad do zvuku.
Aby Bluetooth "stíhalo" porenášať ten zvuk (kvôli množstvu a rýchlosti prenášaných dát) používa svoju kompresiu (stlačenie), teda (iné) "kodeky" na ten prenos. Ty to neriešiš, o to sa stará zariadenie, ktoré používať. Mobil, slúchadlá.
WAV, MP3, WMA, FLAC, AAC a ostatné čo vidíš pri pesničkách je kompresia v akej sú uložené pre zabratie menej miesta, sú "stlačené", vynechané detaily pod hranicou počuteľnosti.
Zvuk počuješ "nekomprimovaný."
Teda to z toho mobil, prehrvač atd prevedú nazad do zvuku.
Aby Bluetooth "stíhalo" porenášať ten zvuk (kvôli množstvu a rýchlosti prenášaných dát) používa svoju kompresiu (stlačenie), teda (iné) "kodeky" na ten prenos. Ty to neriešiš, o to sa stará zariadenie, ktoré používať. Mobil, slúchadlá.
jasne uz chapem, ale mozno aj tak pre tu srandu, ked tie sluchadla kupim tak skusim nejaku hudbu z originalu prehodit priamo do AAC (namiesto mp3) a porovnam ci tam dojde k nejakemu rozdielu kvality, ked bude AAC priamo na vstupe
-
starysomar
Hardcore addict
Nemáš šancu počuť rozdiel. Ak bude prevod mp3-AAC korektný, naozaj nie. Až pri viacnásobnej konverzii z jedného na druhé a nazad by si nejaký zistil - najmä pri bezprostrednom prepínaní medzi nimi. Ostatne ak by si chcel mať najvyššiu možnú kvalitu zdrojových skladieb - museli by byť vo FLAC no nie spravené do neho z komprimovaných...
Ak počúvaš hudbu z PC a che sa Ti hrať - ozvi sa mi mimo, posuniem Ti môj Foobar doplnený a upravený na kadečo (vieš si to aj posťahovať a postupne porobiť) - v ňom je aj možnosť konverzií, osciloskop, kontrola dynamického rozsahu skladby (nakoľko je zmršená kompresiou dynamiky aby hučala v kažnom kráme) porovnanie dvoch nahrávok a kopa ďalšieho.
Prípadne ďaľšie utilitky na pozretie ako sú zastúpené krekvencie v nahrávke atd.
Ak počúvaš hudbu z PC a che sa Ti hrať - ozvi sa mi mimo, posuniem Ti môj Foobar doplnený a upravený na kadečo (vieš si to aj posťahovať a postupne porobiť) - v ňom je aj možnosť konverzií, osciloskop, kontrola dynamického rozsahu skladby (nakoľko je zmršená kompresiou dynamiky aby hučala v kažnom kráme) porovnanie dvoch nahrávok a kopa ďalšieho.
Prípadne ďaľšie utilitky na pozretie ako sú zastúpené krekvencie v nahrávke atd.
-
Ryan Giggs
VIP
Ako pise kolega vyssie, davaj si to do bezstratoveho formatu. Napr. FLAC. Tam uz pri kvalitne urobenych ripoch rozdiel pocut je.Googler1 napísal: 10 apr 2024, 9:29 jasne uz chapem, ale mozno aj tak pre tu srandu, ked tie sluchadla kupim tak skusim nejaku hudbu z originalu prehodit priamo do AAC (namiesto mp3) a porovnam ci tam dojde k nejakemu rozdielu kvality, ked bude AAC priamo na vstupe
trochu ma prekvapuje, ze pisete, ze v pripade, ak by som original rIpol do flacu, tak by som pocul pozitivny rozdiel v kvalite - principu samozrejme rozumiem, ze ide o bezstratovy format, ale aj tak vo finale zo sluchadiel budem pocut vystup AAC alebo aptx a tie uz stratove su. Akurat teda mi napada, ze v pripade ze na vstupe je mp3, tak ide o nejaku stratu dat dvakrat. Prvy raz pri konverzii originalu na mp3 a druhy raz medzi sluchadlami a zariadenim na AAC. Zatial co v pripade, ze by bol na vstupe FLAC (v podstate povodny original), tak by doslo k nejakej strate iba raz - FLAC -> AAC. Tak ste to mysleli?
-
Ryan Giggs
VIP
aptx je bezstratovy. Každopadne aj cez stratovy SBC bude vždy lepšie znieť flac.
Zbytočne tu aj tak nad tym onanujeme. Najväčši vplyv na zvuk maju aj tak sluchadla.
Zbytočne tu aj tak nad tym onanujeme. Najväčši vplyv na zvuk maju aj tak sluchadla.
-
starysomar
Hardcore addict
(Ryan Giggs bol rýchlejší)
Rozdiel môže niekto počuť napríklad pri najvyšších tónoch, ak sú určitej úrovne v ostatnom zvuku - každý stratový kodek na komprimáciu zvuku orezáva výšky nad určitú hodnotu - okrem iného to súvisí s bitrate. Teda mp3 128/44 "končí" kdesi na 15 kHz.
Neje veľa ľudí (ale veľa si to myslí), ktorí dostatočne počujú vyššie tóny, no sú.
Píšem výšky nad určitú úroveň, lebo pod ju v zmesi zvukov ucho nerozpozná. Ale môžu mať vplyv na celkové zafarbenie výsledného zvuku.
Oveľa dôležitejší je neskreslený prenos (samozrejme aj kompresia) a to, ako zreprodukujú pôvodný záznam samotné slúchadlá, ktoré budeš používať - z hľadiska aspoň akej-takej vyrovnanosti frekvenčného pásma v rámci počuteľného zvuku, bez harmonických a iných skreslení. Tie ostatne najviac počuť v rozsahu ľudského hlasu, teda aj spevu. Ucho nemá ani zďaleka vyrovnanú citlivosť v rámci frekvencií.
Ďalší fakt je, že bez bezprostredného prepnutia neide rozoznať malý rozdiel (zas - mnohí si to namýšľajú) a často ani pri bezprostrednom prepínaní.
Podľa môjho názoru (nie len) v BT slúchadlách nerozoznáš "320" MP3 od FLACu.
O "kvalite" dnešných nahrávok hudby aj väčšiny remasterov (a rádií) radšej nič...pustil som čírovej skladbu Unikát z PC (uložené z YT) tesne po tom, čo dohrala v rádii. Manželka sa otočila a vraví - to hraje lepšie, prečo?...
Nerieš - počúvaj pre radosť
Rozdiel môže niekto počuť napríklad pri najvyšších tónoch, ak sú určitej úrovne v ostatnom zvuku - každý stratový kodek na komprimáciu zvuku orezáva výšky nad určitú hodnotu - okrem iného to súvisí s bitrate. Teda mp3 128/44 "končí" kdesi na 15 kHz.
Neje veľa ľudí (ale veľa si to myslí), ktorí dostatočne počujú vyššie tóny, no sú.
Píšem výšky nad určitú úroveň, lebo pod ju v zmesi zvukov ucho nerozpozná. Ale môžu mať vplyv na celkové zafarbenie výsledného zvuku.
Oveľa dôležitejší je neskreslený prenos (samozrejme aj kompresia) a to, ako zreprodukujú pôvodný záznam samotné slúchadlá, ktoré budeš používať - z hľadiska aspoň akej-takej vyrovnanosti frekvenčného pásma v rámci počuteľného zvuku, bez harmonických a iných skreslení. Tie ostatne najviac počuť v rozsahu ľudského hlasu, teda aj spevu. Ucho nemá ani zďaleka vyrovnanú citlivosť v rámci frekvencií.
Ďalší fakt je, že bez bezprostredného prepnutia neide rozoznať malý rozdiel (zas - mnohí si to namýšľajú) a často ani pri bezprostrednom prepínaní.
Podľa môjho názoru (nie len) v BT slúchadlách nerozoznáš "320" MP3 od FLACu.
O "kvalite" dnešných nahrávok hudby aj väčšiny remasterov (a rádií) radšej nič...pustil som čírovej skladbu Unikát z PC (uložené z YT) tesne po tom, čo dohrala v rádii. Manželka sa otočila a vraví - to hraje lepšie, prečo?...
Nerieš - počúvaj pre radosť
@Ryan aj kamos pouziva C12, ale chcel by nejaku kvalitnu BT alternativu s vydrzou baterky aspon 6-8h a funkciu ANC, ale narozdiel odo mna, on ma takmerneobmedzeny rozpocet co by odporucil jemu?
-
Ryan Giggs
VIP
Zvukovo Grado GT220. Ale nemaju ANC. Pripadne Astell-Kern-AK-UW100MKII. Ak by chcel usetrit, tak aj KZ Xtra.
Diky len sa uistujem, ze sme sa pochopili, ze ten kamos ma NEobmedzeny rozpocet 
-
Ryan Giggs
VIP
Aj pri neobmedzenom rozpočte, po zvukovej stranke plati, to čo som napisal.
Logicky predpokladam, ze si teda myslel Grado GT220 TWS. Povedal by si, ze su basovejsie alebo skor nie resp. povazovasl by si ich za vhodne na pocuvanie (aj) rapovych skladieb?
-
Ryan Giggs
VIP
Maju basovejši zvuk. Ano, su vhodne aj na rap.
ok diky
-
Ryan Giggs
VIP
Este sa vratim k tomuto, u TWS velmi neplati, ze cim drajsie, tym nutne lepsie (rec je o zvuku). Ano mas TWS aj za dvojnasobnu cenu oproti napr. Gradam, ale Bang and Olufseny, Bowersy a podobne znacky, tie nerobia produkty s top zvukom. Tam je ta cena o inych entitach, technologie, materialy, "luxus"...Googler1 napísal: 02 sep 2024, 14:59 Diky len sa uistujem, ze sme sa pochopili, ze ten kamos ma NEobmedzeny rozpocet![]()
V skutocnosti, v kategorii TWS najlepsie hraju cinske sluchadla do 50 - 100€ (nie, neprehanam) kde je Cinan schopny za tieto prachy vyrobit viacmenicove sluchadla.