ako sporiť alebo kam posielať peniaze?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: ako sporiť alebo kam posielať peniaze?

Príspevok od používateľa guess.whoo »

no niekedy su taki ustretovi, ale vacsinou nie :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

DanielDevil
dane ako dane, vsetko to platis statu a je jedno ako sa to vola. Dan z nadobudnutia nehnutelnosti sice nemame ale to neznamena ze v buducnosti na Svk nebudu, pretoze staty maju problem s vysokym zadlzenim a budu sa snazit ošklbať danovych poplatnikov na vsetkom co sa bude dat, danove sustavy vsetky krajin Eu by sa mali postupne zblizovat do jedneho systemu.

Napr mam v De /Dusseldorf/ rodinu a oni ziskali byt tak, ze to bol mestsky byt, ale ako rodina s detmi, ked tam budu zit neviem kolko rokov /platia iba najom/ tak nakoniec ten byt si po tej dobe budu moct odkupit za zostatkovu nizku sumu. Takto su tam podporovane rodiny s detmi. Samozrejme to zavisi aj od moznosti volnych bytov konkretneho mesta.

Napr prenajom /sukromne vlastnictvo/ v Dusseldorfe 2izbak, 55m2, v stvrti Oberbilk co je jedna z tych lepsich /su tam mestske parky s jazerami/, nie daleko do centra, stoji 420e mesacne/kurenie nie je zapocitane/ - ked si to das napr pre porovnanie s Ba tak je to pomerne lacné.

Cena bytu: 220 000 €

Priemerna mesacna mzda pre Dusseldorf: 3,990 € co je netto cca 2 521,99 € v pripade ze si slobodny, bezdetny. Kto ma rodinu s detmi tomu zostava viacej plus su tam z nasho pohladu zaujimave pridavky na deti atd. V Nemecku maju pre rodiny s viacerymi detmi velmi silny socialny system, takze rodicom sa vacsinou viacej oplati nehnutelnost nevlastnit, aj kvoli vysokym daniam z nehnutelnsoti. Radsej investuju uspory do fondov, akcii, rozne nadtstanrdne poistenia a pod.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

gogo956 napísal: 25 mar 2021, 10:00

Napr prenajom /sukromne vlastnictvo/ v Dusseldorfe 2izbak, 55m2, v stvrti Oberbilk co je jedna z tych lepsich /su tam mestske parky s jazerami/, nie daleko do centra, stoji 420e mesacne/kurenie nie je zapocitane/ - ked si to das napr pre porovnanie s Ba tak je to pomerne lacné.

Cena bytu: 220 000 €

Priemerna mesacna mzda pre Dusseldorf: 3,990 € co je netto cca 2 521,99 € v pripade ze si slobodny, bezdetny. Kto ma rodinu s detmi tomu zostava viacej plus su tam z nasho pohladu zaujimave pridavky na deti atd. V Nemecku maju pre rodiny s viacerymi detmi velmi silny socialny system, takze rodicom sa vacsinou viacej oplati nehnutelnost nevlastnit, aj kvoli vysokym daniam z nehnutelnsoti. Radsej investuju uspory do fondov, akcii, rozne nadtstanrdne poistenia a pod.
Dúfam že ten nájom je bez nákladov 😀. Ja platím za 59m2 820€ a priemerný plat je tu tiež nižší. Asi by sa mi zišiel kontakt na tu rodinu 😂.
Edit: sorry teraz som si všimol že to je bez nákladov.
gogo956
Redeemer
Redeemer

lukas9206
ohladom totho konkretneho bytu som vychadzal z tohto inzeratu : https://www.immowelt.de/expose/2xzny4h
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DanielDevil »

Dan z nadobudnutia nehnutelnosti sice nemame ale to neznamena ze v buducnosti na Svk nebudu
a ja nehovorím, že v budúcnosti sa situácia nezmení :)
Napr mam v De /Dusseldorf/ rodinu a oni ziskali byt tak, ze to bol mestsky byt, ale ako rodina s detmi, ked tam budu zit neviem kolko rokov /platia iba najom/ tak nakoniec ten byt si po tej dobe budu moct odkupit za zostatkovu nizku sumu.
a to je opäť to ako som písal, že sú tam výhodné podmienky pre podnájom
gogo956
Redeemer
Redeemer

"a to je opäť to ako som písal, že sú tam výhodné podmienky pre podnájom"

to vieme, preto sa tam ludom velmi neoplati kupovat nehnutelnost, ale nie je to primarne o tom, ze by na to vacsina nemala financie.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

no a tam sa ludia ovela castejsie stahuju za pracou co tiez ovplyvnuje kupovanie nehnutelnosti vs. najom
Fglx
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Fglx »

Rozmyslam nad Finaxom. Moj ciel ani nie je zarobit, len neprist kvoli inflacii o usetrene peniaze. Nechcem sa ale o nic starat, nie som materialista a ani sa do toho nevyznam. Uz som si tam aj zalozil ucet, len sa este rozhodujem. Myslite, ze to co som opisal Finax splna?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ano splna len je drahy. Su aj ine moznosti kde sice na zaciatku musis tomu viac venovat cas ale potom uz len trvaly prikaz a neriesis.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Tak ak si vyklikas vo finaxe portfolio, tusim ti to aj presne ukaze z coho je zlozene (napriklad akych ETF). Aspon kedysi to tak na webe mali.
Uplne rovnake portfolio si mozes nasledne vyklikat napr. v XTB, nastavis trvaly prikaz a nic viac neriesis.

Pre upresnenie co myslim tym vyklikat portfolio - na webe mali kedysi kalkulacku kde si nastavis aky si klient, ci rad riskujes, ci ti mala strata nevadi, ako dlho planujes investovat, atd., a na zaklade toho ti namiesa jednotlive instrumenty (napr. Taketo ETF - 30%, taketo 20%, ine 50%...)
Fglx
Medium Star
Medium Star

Ale ja si nic vyklikat nechcem/neviem, nech oni klikaju :D
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

beardie napísal: 05 feb 2024, 13:44po X desiatkach hodin, co som tomu v poslednej dobe venoval, pre investora zaciatocnika je optimalny aktualny postup:
- otvorit si ucet na XTB (jednorazovo asi 30 minut casu, 3 dni na overenie dokumentov z ich strany)
- pravidelne sa naucit posielat tam prachy, najlepsie pravidelnym prikazom (jednorazovo 3 minuty)
- mat nastaveny automaticky nakup VWCE (jednorazovo 5 minut - afaik momentalne len v appke, inak 1 minuta po kazdom vklade)
- HODL

pickovanie konkretnych akcii nie je pre zaciatocnika a je velmi pravdepodobne, ze sa netrafi, preto je lepsi index
zbytocne prides o peniaze, ak si to nechas spravovat inou firmou
Fglx
Medium Star
Medium Star

Vratim sa k tom. Neviem, ci zbytocne, kedze ja sam nemam ani potuchu, ako to robit a nechce sa mi do toho vobec ponarat.
Mam teraz dakych 3000€ ako prvy vklad, s tym, ze tam budem hadzat fixnu sumu mesacne a chcem si to setrit cca 30 rokov. Kde to mam investovat? Do akcii Microsoftu a zlata? :)

Ja som mal dojem, ze do Finexu dam len prachy a oni sa postraju o to, aby zarabali; resp. netracali hodnotu pri inflacii. Popritom im za to zaplatim nejake drobne.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

My máme staršieho seriózneho pána ako správcu rodinných financií, viem že to je drahšie než sám no netrúfam si. Zas takmer +4% počas štyroch mesiacov nie sú zlé. V minulosti sme si tiež pomohli na inom produkte čo nám vtedy spravil a dobre.
Fglx
Medium Star
Medium Star

Finax si tusim berie 1,2% rocne, ale mozem sa mylit.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ano 1,2% ale z celej hodnoty uctu. Cize napr ked tam za 20r budes mat napr 100k tak si zoberu 1200€ rocne. To sice nevyzera hrozivo ale pre porovnanie za 30r sporenia si Finax zoberie dokopy 20% z celej hodnoty uctu, resp ucet bude o 20% nizsi kvoli poplatkom.

Za mna XTB nemozem doporucit kedze nemas ani zakladne vedomosti.
Jedna z alternativ je napr EIC. Vybranie vhodneho sprostredkovatela a len das trvaly a nic neriesis.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Kludne si to nahrubo mozes vyratat napriklad tu:
https://www.financnykompas.sk/investova ... kalkulacka

1.vklad 3000, mesacne povedzme 50 po dobu 30 rokov, rocny vynos povedzme 7%.

Za 30r tam das 21k eur, akurat pri sprave za 1,2% rocne zaplatis takmer 9000e "finaxu", takze hodnota investicie bude 62600 eur vs. 81500 eur.
Fglx
Medium Star
Medium Star

Furt je to ale cca trojnasobny vynos.
Otazka je, ako sa za tych 30 rokov tie peniaze znehodnotia inflaciou.
Tiez je mozne, ze sa mesacne vklady budu tiez z rovnakeho dovodu zvacsovat.

Autoeditácia príspevku po 3 min 38 sek:
wladas napísal: 26 sep 2024, 19:43 Ano 1,2% ale z celej hodnoty uctu. Cize napr ked tam za 20r budes mat napr 100k tak si zoberu 1200€ rocne. To sice nevyzera hrozivo ale pre porovnanie za 30r sporenia si Finax zoberie dokopy 20% z celej hodnoty uctu, resp ucet bude o 20% nizsi kvoli poplatkom.

Za mna XTB nemozem doporucit kedze nemas ani zakladne vedomosti.
Jedna z alternativ je napr EIC. Vybranie vhodneho sprostredkovatela a len das trvaly a nic neriesis.
Nuz ale 100k tam bude len na konci, prvy rok mi urcite nevezmu 1200€, kedze tam bude len tak 4200€ (3000+12x mesacny vklad 100€). Cize len cca 50€ mi zoberu. Aspon dufam :mrgreen:

U Finaxu nerozumiem ale jednej veci. Ja si tam na zaciatku konfigurujem ucet, pytaju sa ma, ci rozumiem pojmom ECC, akcie, dlhopisy, atd. a pri kazdom mam moznostu od Neviem co to je, az po Dlhodoba skusenost. Podla toho to nastavi inestivny profil – podiel akcie:etf. Ak som skuseny, tak sa nastavi inevstovanie 100% do akcii.. Nuz a z toho mi vypliva, ze vo finaxe tiez budem zasahovat. Inak by sa ma nepytali, ci tomu rozumiem.. Ci ako to je?
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Pri akciách je väčšia šanca, že sa tam za dva mesiace prihlásiš a uvidíš červených -15%. Čo môže neskúseného človeka vystrašiť a radšej si ich vyberie. Takže práve prišiel o 15%. Keď máš skúsenosti a vieš ako trh funguje, tak to ignoruješ a vieš že za X mesiacov/rokov budeš v pluse.
Vo finaxe je to len o nastavení pomeru, nijako do toho nezasahuješ a nevyberáš si do čoho investuješ. Pokiaľ viem, tak majú nejaký pevný zoznam ETF do ktorých to oni v nejakom pomere investujú.
Nie som si istý, ale myslím že tieto dotazníky, resp. oboznámenie ťa s investičným rizikom tam musia mať zo zákona.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Fglx napísal: 26 sep 2024, 14:41 Vratim sa k tom. Neviem, ci zbytocne, kedze ja sam nemam ani potuchu, ako to robit a nechce sa mi do toho vobec ponarat.
som schopný ti spraviť školenie a vysvetliť ti to, zadarmo, ak máš záujem
Napísať odpoveď