4. Ficova vláda (2023-202x)

Diskusie na politické témy...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: 4. Ficova vláda (2023-202x)

Príspevok od používateľa starysomar »

https://www.facebook.com/reel/4134156590244378

Nie je to na trestné oznámenie - minimálne?
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

horšie sú skôr tie komenty, keď som len tak nazrel do komentárov a radšej ich hneď aj zavrel.

Proti Ficovi sa obracia jeho vlastná medicína. Ľudia sa búria proti investíci, ktorú Fico vyjednal a Danko sa z toho už aj posral.
Vládnych politikov zneistil odpor proti baterkárni, ktorý priživujú už aj extrémisti
Spoiler
V Šuranoch a okolí, kde nadpriemerne bodoval Smer, rastie napätie pre čínsko-slovenskú investíciu.
Monika pochádza z obce neďaleko Šurian. Jej príbuzní a známi posledné týždne žijú najmä možnou výstavbou baterkárne, za ktorou stojí čínska spoločnosť Gotion a jej slovenský partner InoBat. Vyrušilo ju, keď viacerí z nich zdieľali videá, ktoré si o baterkárni točí Miroslav Suja z proruskej Republiky.

„Tie videá šíria aj niektorí ľudia, ktorí sa rozhodne neprofilujú ako jeho voliči. Iné opozičné strany však príliš nepočuť, tak vítajú aj záujem extrémistov,“ rozpráva Monika.

Pre Šurany sa už vládna koalícia dostáva do situácie, ktorú predtým poznala hlavne z opačnej strany.

Pred vlaňajšími voľbami to boli politici Smeru, SNS a Hlasu, ktorí využívali sociálne siete na burcovanie ľudí. Teraz, naopak, oni varujú pred šírením hoaxov a konšpiračných teórií.

Rozruch v bašte Smeru

Internetom kolujú napríklad tvrdenia, že baterkáreň môže mať údajne dosah na zdravie detí i tehotných žien, objavujú sa obavy, že výroba vraj môže kontaminovať vodu a že spôsobí aj masívny prílev zahraničných robotníkov, ktorí tu budú pracovať.

Proti baterkárni sa v Šuranoch sformovala aj aktívna občianska iniciatíva „Chránime si naše“, ktorá zostáva čiastočne anonymná, vznikajú otvorené listy Ficovej vláde i petícia, ktorú zatiaľ podpísalo niekoľko tisíc ľudí.

„Osobne by som bol veľmi rád, keby búrlivé emócie, ktoré proces prípravy baterkárne sprevádzajú, nahradila zrozumiteľná a vecná vzájomná komunikácia,“ reagoval tento týždeň primátor Šurian Marcel Filaga (nezávislý).

Ads by FatChilli
To všetko sa odohráva v regióne, ktorého obyvatelia pred rokom masívne volili strany súčasnej koalície. Len samotný Smer získal v desaťtisícových Šuranoch takmer 40 percent hlasov a nadpriemerný výsledok urobil aj v okolitých obciach.

Tieto pohyby preto neunikli pozornosti koaličných politikov. Minister životného prostredia Tomáš Taraba z SNS sa už pre baterkáreň doťahoval napríklad s nitrianskym županom Branislavom Becíkom z Hlasu.

Becík na Facebooku vyčítal Tarabovi, že vraj doteraz neodpovedal na jeho žiadosti o posúdenie vplyvov na životné prostredie. Taraba mu zasa odkázal, že projekt priniesla jeho stranícka kolegyňa, ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas).

Od baterkárne sa už pokúsil dištancovať aj predseda SNS Andrej Danko, hoci je súčasťou koalície, ktorá sľúbila projektu 200-miliónové investičné stimuly. „Cestovný ruch je budúcnosť, budúcnosť väčšia ako nejaká baterkáreň v Šuranoch, s ktorou takisto nesúhlasím,“ vyhlásil Danko v nedeľnej relácii V politike.

Zobraziť väčšie rozlíšenie
Premiér Robert Fico s manažérmi čínskeho investora Gotion v novembri 2023 podpísali memorandum o novej baterkárni pri Šuranoch. Foto – Úrad vlády SR
Projekt zaštítený Ficom

Rokovania o projekte novej baterkárne rozbehli už ministri Hegerovej vlády, kľúčovú podporu však získal až po vlaňajších voľbách. V novembri 2023 podpísal nový premiér Robert Fico (Smer) s manažérmi čínskeho investora Gotion Memorandum o porozumení.

S ohlásenými nákladmi vo výške 1,2 miliardy eur a sľubmi o minimálne 1 300 pracovných miestach by malo ísť o zatiaľ najväčšiu zahraničnú investíciu jeho štvrtej vlády.

„Sme garantom stabilného a predvídateľného politického a právneho prostredia aj garantom profesionality pri riadení krajiny. Príchod zahraničných investícií, tvorba pracovných miest, technologický transfer a prílev kapitálu sú toho priamym potvrdením,“ povedal k tomu Robert Fico.

Naopak, z opozície si túto tému spočiatku nikto príliš nevšímal. Jednou z výnimiek bola europoslankyňa za KDH Miriam Lexmann, ktorej však investícia prekáža z iných dôvodov, než aké spomínajú lokálni aktivisti.

Lexmann dlhodobo upozorňuje na rastúci vplyv komunistickej Číny. Pri baterkárni argumentovala, že jej výstavba ide proti záujmom európskych automobiliek, vrátane tých, ktoré pôsobia na Slovensku.

„Čínske elektromobily už teraz zaplavujú náš trh. Číňania nemajú ani povesť kvalitných zamestnávateľov, ani nemôžeme počítať s transferom technológií. A napriek tomu dávame namiesto podpory vlastným automobilkám dotácie ich čínskym konkurentom,“ hovorila Lexmann vo februári Denníku N.

PREČÍTAJTE SI TIEŽ
Miriam Lexmann: Európa chce znížiť závislosť od Číny, Fico sa vybral opačným smerom
Príležitosť pre Suju

Že investícia bude vzbudzovať odpor aj medzi časťou obyvateľov, sa naplno prejavilo už v júli, keď väčšina zastupiteľov Šurian hlasovala proti predaju pozemkov na výstavbu priemyselného parku. V rovnakom čase vyjadrili svoj odmietavý postoj aj zástupcovia neďalekého Bánova.

Samotný projekt to zbrzdiť nemusí. Rozhodujúce slovo bude mať štát, ktorý na základe zákona o významných investíciách môže pozemky vyvlastniť. Od toho je však ešte ďaleko – povoľovacie konania sa zatiaľ len rozbiehajú.

Situáciu naposledy akcelerovalo stretnutie občanov so zástupcami investora a primátorom Filagom, ktoré prebehlo začiatkom septembra. Sprevádzal ho najmä piskot, pokriky a nadávky.

„Keď sa zástupca investora spýtal, o aké odpovede je záujem, najhlasnejšími, a zároveň najslušnejšími odpoveďami boli pokriky ako arogantný pes, magor, hajzel, klameš či odíď,“ reportovali o stretnutí Hospodárske noviny.

Výkonný riaditeľ čínsko-slovenského konzorcia Gotion InoBat Batteries Pavol Krokoš k tomu Denníku E povedal, že kritiku síce čakali, ale nepočítal s takou vyhrotenou atmosférou.

„Úprimne, nečakal som, že to bude až také extrémne, že nás nenechajú vysvetliť ani jednu otázku a že nás nenechajú pustiť ani jedno video z výroby. Ale rešpektujeme, že ten dav si pýtal nejakú úroveň debaty,“ povedal Krokoš.

Toto podujatie najefektívnejšie využil už spomínaný exposlanec Republiky Suja, ktorý naň tiež osobne prišiel. Dal sa natočiť, ako si berie mikrofón a za aplauzu divákov nadáva primátorovi do zradcov. Video si dal potom na Facebook, kde nazbieralo viac než 150-tisíc zobrazení.

V ďalších videách už Suja zacielil aj na niektorých koaličných politikov. Nepriamo spomenul napríklad poslanca SNS Rudolfa Huliaka, ktorý síce kandidoval s heslom „Voda, pôda, les“, no pri téme baterkárne ho podľa Suju zrazu nepočuť.

Primátor už dáva ruky preč

Rastúcemu tlaku už začal, minimálne rétoricky, ustupovať aj primátor Filaga, ktorý projekt pôvodne bezvýhradne podporoval.

Ešte pred necelým rokom písala jeho radnica, že „výstavba gigatovárne svetového významu je skutočný míľnik nielen pre Šurany, ale aj pre celú našu krajinu“.

„Predstavitelia mesta Šurany sú pripravení v maximálnej možnej miere podporiť tento mimoriadny projekt a tým podporiť nielen ďalší rozvoj mesta,“ dodal vtedy primátor.

Teraz už projekt komunikuje inak. V najnovšom stanovisku, ktoré novinárom poslali PR zástupcovia investora, primátor na prvom mieste pripomína, že baterkáreň je projektom vlády a nie mesta.

„Predovšetkým by som chcel zdôrazniť, že o tejto strategickej investícii rozhodla vláda Slovenskej republiky, nie mesto Šurany, čo sa v momentálnej situácii opomína. Mesto Šurany v zmysle legislatívnych rámcov na túto skutočnosť reaguje a snaží sa v intenciách zákonov správať zodpovedne,“ uviedol primátor tento týždeň.

Taraba: Saková by mala viac komunikovať

K baterkárni sa po búrlivom stretnutí v Šuranoch vyjadril aj premiér Fico. Snažil sa ľudí ubezpečiť, že bude sledovať predovšetkým environmentálne dosahy investície.

„Výroba batérií má predsa len určité dopady na životné prostredie,“ pripustil Fico podľa serveru Pluska.sk.

Ďalší koaliční politici si zasa navzájom vyčítajú podcenenú komunikáciu k tejto téme. Napríklad minister Taraba sa vo videorozhovore s poslaneckou asistentkou z SNS Miriam „Mimi“ Šramovou posťažoval na ministerku hospodárstva Sakovú (Hlas).

„Ja očakávam hlavne od ministerky hospodárstva, ktorá túto investíciu na Slovensko dotiahla, že bude s ľuďmi otvorene komunikovať,“ rozprával Taraba.

Popri tom sa Taraba posťažoval aj na Suju, s ktorým sa v roku 2020 dostal do parlamentu na spoločnej kandidátke ĽSNS, že túto situáciu využíva vo svoj prospech.

„My sa zatiaľ nemáme k čomu vyjadriť, pretože žiadny podklad na naše ministerstvo neprišiel. A ja teraz nebudem behať po Šuranoch ako Suja a rozprávať o niečom, čo zatiaľ nie je na stole,“ dodal Taraba.

Sakovej ministerstvo hospodárstva opakuje predovšetkým ubezpečenia, že všetky aspekty investície štát podrobne posúdi a že zástupcovia investora o svojom zámere otvorene komunikujú.
curta
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa curta »

mLuks tvoj problém je, že len svoje argumenty pokladáš za argumenty (aj keď sú veľmi slabé)
keď má niekto iný názor a argumentuje, tak vyhlásiš, že to nie sú argumenty a to je celé

tipujem, že máš menej ako 30 a vtedy sú ľudia občas takí
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Ani sa nečudujem. Toto roky živí FSB. Od 2022 ide na plné obrátky (lebo sankcie na ruskú ropu a plyn). Prakticky každému článku o elektromobilite dominujú vyrehotané smajlíky a komentáre od fejk profilov. Ak sa tam náhodou zjaví reálny človek, tak buď o téme nevie totálne nič a len papagájuje ruskú propagandu alebo je celý problém v cene (a v nabíjaní). Kebyže je nová fábia elektromobil za 10,000€ tak ju kupujú aj ľudia, ktorí po internetoch prehlasujú, že elektromobil by nechceli ani zadarmo.

___
___

V dnešnom miešaní kávy ma pobavilo...
Tkačenko: Dolinková si nevie rady so zdravotníctvom.
Arpi: Čo? Akože nie? Veď slovenskému zdravotníctvu dala KO v prvom kole.
:D
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

curta - ale mi nie sme blbi, vieme rozlisit nazor od argumentu.

Tiez by ma zaujimalo, preco je to tu. Lebo si myslim, ze za Odorovej vlady sa zidom na Slovensku zilo lepsie, aj za Hegera. Jednak nemali drahe potraviny a Ficovu drahotu, ani neboli vo vlade privrzenci neonacizmu z Republiky.
mLuks
Addict
Addict

Curta
ale nevymýšľaj si, moje argumenty sú založené na faktoch. NIe na domienkach a prianiach a trollení ako to robíš ty. Ja nemám slabe argumenty, ty máš slabý trolling.

Pýtal som sa ťa, či máš pocit, že keď zdražie doprava tovarov od dodávateľov/výrobcov do obchodných reťazcov a rovnako zdražie aj doprava medzi centrálnzmi skladmi obchodných reťazcov a obchodnými prevádzkami, či to nebude mať vplyv na ceny tovarov v obchode.Neodpovedal si na to. A doprava zdražie, keďže mýto ide hore aj nafta pôjde hore plus do toho vstúpi transakčná daň medzi výrobcom - onchodným reťazcom, medzi dopravcom - obchodným reťazcom.

Mimochodom, tvoja vláda sa začína celkom otriasať po roku vládnutia.

Autoeditácia príspevku po 44 sek:
curta napísal: 27 sep 2024, 18:55 tipujem, že máš menej ako 30 a vtedy sú ľudia občas takí
tipuješ zle, a znovu len dokazuješ, že sa mýlíš vo všetkom čo povieš
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ephramko napísal: 27 sep 2024, 19:01 Ani sa nečudujem. Toto roky živí FSB. Od 2022 ide na plné obrátky (lebo sankcie na ruskú ropu a plyn). Prakticky každému článku o elektromobilite dominujú vyrehotané smajlíky a komentáre od fejk profilov. Ak sa tam náhodou zjaví reálny človek, tak buď o téme nevie totálne nič a len papagájuje ruskú propagandu alebo je celý problém v cene (a v nabíjaní). Kebyže je nová fábia elektromobil za 10,000€ tak ju kupujú aj ľudia, ktorí po internetoch prehlasujú, že elektromobil by nechceli ani zadarmo.
To som si vsimol aj ja, akakolvek clanok o elektroautach zaplavia trolovia ako cunami.
Potom je este druha kategoria clanok, kde je horiace auto, samozrejme je zaplavene komentarmi o tom, ako su elektroauta nebezpecne, a v clanku je pisane, ze slo o auto zo spalovacim motorom.
curta
Light Professional
Light Professional

harrison314 vy "leboficovci" ste tvrdili, že za všetko môže Fico, lebo vládol 10 z 13 posledných rokov či koľko, ale ak sa tu židom žije dobre, tak za to môže Ódor? :)
nie je to len o židoch, čítal som článok o utečencoch z Iraku, ktorí žijú na Slovensku a keď boli týždeň vo Francúzsku, tak boli radi, že sa môžu vrátiť na Slovensko
je otázka komu sa vlastne na Slovensku žije zle
mLuks napísal: 27 sep 2024, 19:03 tipuješ zle, a znovu len dokazuješ, že sa mýlíš vo všetkom čo povieš
to sú tvoje argumenty: spamuješ, trolluješ, mýliš sa. kľudne v tom pokračuj :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

curta napísal: 27 sep 2024, 19:18 je otázka komu sa vlastne na Slovensku žije zle
Keď sa na Slovensku ľuďom žije dobre, prečo teda volíš stranu, ktorá zvláda len rozhadzovať peniaze na "sociálne balíčky" s tvrdením, že ľudia sa majú zle a treba im pomôcť. :D :D
curta napísal: 27 sep 2024, 19:18 čítal som článok o utečencoch z Iraku, ktorí žijú na Slovensku a keď boli týždeň vo Francúzsku, tak boli radi, že sa môžu vrátiť na Slovensko
Ja si ešte pamätám ako Fico poslal vládny špeciál do Iraku, zachránil odtiaľ cca. 300 kresťanov a väčšina z nich sa do mesiaca vrátila do tej vojnovej zóny, lebo tak dobre sa im žilo na Slovensku. :D
mLuks
Addict
Addict

curta napísal: 27 sep 2024, 19:18 to sú tvoje argumenty: spamuješ, trolluješ, mýliš sa. kľudne v tom pokračuj :)
nie moje argumenty boli vyššie v tom poste, ale tie si nevidel? či nevieš na nich odpovedať? alebo sa bojíš odpovedať? Prečo ignoruješ diskusiu o faktoch a sklzaš do adhominem, kde sa ma snažíš akože zosmiešniť a ponížiť? Prečo nediskutuješ vecne?

Keď sa ťa raz pýtam, či bude mať podľa teba zvýšené mýto, zvýšená cena nafty a trasnačkná daň vplyv na cenu tovarov v obchodoch, tak mi na to odpovedaj a nevymýšľaj si hlúposti o mojom veku.
curta
Light Professional
Light Professional

si na seba nejaký citlivý, keď v každom príspevku napíšeš druhým, že sú spameri, trolli a vo všetkom sa mýlia, tak len vecne hodnotíš stav veci, ale keď tebe niekto napíše, že reaguješ ako mladý človek, tak už ťa ponižujú ;)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ephramko napísal: 27 sep 2024, 19:01Ani sa nečudujem. Toto roky živí FSB. Od 2022 ide na plné obrátky (lebo sankcie na ruskú ropu a plyn). Prakticky každému článku o elektromobilite dominujú vyrehotané smajlíky a komentáre od fejk profilov. Ak sa tam náhodou zjaví reálny človek, tak buď o téme nevie totálne nič a len papagájuje ruskú propagandu alebo je celý problém v cene (a v nabíjaní). Kebyže je nová fábia elektromobil za 10,000€ tak ju kupujú aj ľudia, ktorí po internetoch prehlasujú, že elektromobil by nechceli ani zadarmo.
o digitalnej vojne sa rozprava dlho. nie ze mi to nepride uveritelne a aj by som chcel aby to bola pravda, mam iste pochybnosti.
dnes sa mozme rozpravat o AI botoch, tomu verim totalne ale v minulosti by taketo nieco znamenalo zamestnavat tisice ludi co trolia po vsetkych socialnych sietach. kde sa takyto ludia zhanaju? na profesii? nepocul som nikdy o ziadnom inzerate. priamo na tych socialnych sietach? vyberies si horliveho sympatizanta a napises mu ci to nechce robit za peniaze? a nikde nikdy nikto neodmietol? nezverejnil konverzaciu? ziadnemu investigativnemu reporterovi sa nepodarilo "infiltrovat" aby nam spravil reportaz ako to funguje?
mi to pride az moc funkcne na to aku skupinu ludi to targetuje...
mLuks
Addict
Addict

curta napísal: 27 sep 2024, 19:43 si na seba nejaký citlivý, keď v každom príspevku napíšeš druhým, že sú spameri, trolli a vo všetkom sa mýlia, tak len vecne hodnotíš stav veci, ale keď tebe niekto napíše, že reaguješ ako mladý človek, tak už ťa ponižujú ;)
čiže k téme a vecne nevieš nič povedať, argumenty nemáš na to, čo sa ťa pýtam. Budeš riešiť len moju osobu a nič viac. hmm, takto sa veru neukazuje, že by bol tvoj názor pravdivý.

Tvoj problém je, že vieš, že mám pravdu a vieš, že od januára všetko zdražie (obchody, služby, atď), len to nechceš priznať verejne, lebo by to bola potupa tvojho obhajovania Ficovej vlády. Fico a jeho vláda je tá, ktorá vytiahne z peňaženiek ľudí miliardy aby zaplatila svoje rozhajdákanie peňazí. A to sa ešte nebavíme o tom, že z tých 2,7mld má ísť na konsolidáciu len 1,7 mld a 1 mld je vo vzuchu a Fico a Kamenický mlčia čo s ňou chcú robiť.

Predpokladám, že nejaký super "sociálny balíček", ktorý budú prezentovať ako oni dávajú ľudom, pritom si ho ľudia zaplatia sami. Alebo proste tú 1 mld len rozkradnú ako to je ich zvykom.

A spamer a troll si len preto, lebo neargumentuješ, len si tu chodíš postovať bez vecných diskusií.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Toto by mohol pochopit aj curta
Prílohy
819n33unnxqd1.jpeg
mLuks
Addict
Addict

nepochopí, zbytočne. resp. pochopí ale nebude to chcieť priznať.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Ja moc s týmto argumentom času nesúhlasím. Niekedy netreba veľa času na to aby si toho veľa pokazil. Takému Ficovi sa toho od septembra za 23 týždňov podarilo rozdrbabrať rozhodne viac ako vládam pred ním.
mLuks
Addict
Addict

aacid napísal: 27 sep 2024, 19:49 o digitalnej vojne sa rozprava dlho. nie ze mi to nepride uveritelne a aj by som chcel aby to bola pravda, mam iste pochybnosti.
dnes sa mozme rozpravat o AI botoch, tomu verim totalne ale v minulosti by taketo nieco znamenalo zamestnavat tisice ludi co trolia po vsetkych socialnych sietach. kde sa takyto ludia zhanaju? na profesii? nepocul som nikdy o ziadnom inzerate. priamo na tych socialnych sietach? vyberies si horliveho sympatizanta a napises mu ci to nechce robit za peniaze? a nikde nikdy nikto neodmietol? nezverejnil konverzaciu? ziadnemu investigativnemu reporterovi sa nepodarilo "infiltrovat" aby nam spravil reportaz ako to funguje?
mi to pride az moc funkcne na to aku skupinu ludi to targetuje...
Pozrite sa, ako to vyzerá v čínskej smartfónovej farme. Z toho, na čo slúži, až mrazí

Rusko je v nich priekopník. Trolie farmy, vďaka ktorým sa dá zmeniť verejná mienka. Takto to celé funguje

A našlo by sa toho viac. Veď aj u náš Šutaj Eštok bol trollom, ten Marek Šoun či ako sa volá, má dosť profilov na IG vždy nový, keď mu ho zablokujú, atď.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

94jakub napísal: 27 sep 2024, 19:59 Ja moc s týmto argumentom času nesúhlasím. Niekedy netreba veľa času na to aby si toho veľa pokazil. Takému Ficovi sa toho od septembra za 23 týždňov podarilo rozdrbabrať rozhodne viac ako vládam pred ním.
Chapem, na druhu stranu mal Fico cast z toho jednofarebnu vladu a v padalemente vetsinu, zatial co Odor mal vladu, ale vsteko mu musel aj tak odsuhlasit padlament (v ktorom technicky nemal nikoho).
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

mLuks: ale cinania pisu komentare na pravde o tom ake su EV zle? aspon teda ja som to z ephramkovho postu pochopil ze slovenskych trollov mysli, mozno myslel globalne.
ale tak mame aj slovenskych trollov a urcite si vela ludi mysli ze su plateni FSB. lebo ak plateni trolling ozaj funguje aj na slovensku ako sa k nemu dostanem? ako to funguje potom? si plateny od poctu komentov? su tie komentare nejak kontrolovane?
dost ma to zaujima a prave to ze ziadne informacie o tom nie su mi je podozrive.
curta
Light Professional
Light Professional

Lol, však áno, Fico vládol najviac času, čiže ak židia tvrdia, že sa im na Slovensku žije veľmi dobre, koho je to zásluha?

Predseda židovskej obce Duda: Židom sa tu v porovnaní s Francúzskom žije veľmi dobre. Slovenská spoločnosť je zdravá

Žijete v tých svojich dogmách o zlom Ficovi, a nepriznáte nič.
Napísať odpoveď