Zimný slnovrat 21.12.2021 (vých-záp): 7:34 - 15:51
Zimný slnovrat - 30 dní (vých-záp): 7:02 - 15:59
Zimný slnovrat + 30 dní (vých-záp): 7:27 - 16:24
Tu máš 60 dňový horizont s absolútne porovnateľnými hodnotami. Ale hej, len "extrémne prípady v čase slnovratu"... A "nie je to pravda", vážne? Zapni si suncalc. A neporovnávaj prosím hodnoty z konca marca, tie sú samozrejme v problematike zimného/letného času úplne irelevantné, bavíme sa o zime a o lete. V lete to tiež platí desaťnásobne, napríklad aj kompletne mimo slnovratu, začiatkom septembra, keď slnko zapadá niekedy krátko po 19. hodine by zapadalo už po 18 (čo je prakticky ako teraz v studenom marci), čo je úplne choré.
Zvieratá sa riadia východom slnka? To je pekné, lenže si tým len potvrdil môj argument. Keď budú vstávať o tretej, nie je to ideálne pre nikoho.
Naše argumenty sú na štýl že si chceme užívať svetlo v lete? No, prirodzene. Nie každý je domased, slnko je zdravé a hej, predstav si, nespočetne veľa krát sme nejaké plány (s kamošmi, s priateľkou, s rodinou) preložili, lebo sme zostali trošku dlhšie v práci a už sa to kvôli kratšiemu svetlu (a teplu!) neoplatilo. A áno, predstav si, už rok makám u brata na stavbe domu a každá minúta svetla je nám vzácna. Ale ty to nerobíš, tak to nerobí asi nikto.
Každopádne hlavná podstata veci, snažil si sa zvoziť mňa a moje argumenty, ale ty si nedal ani jeden, prečo je zimný čas (pre našu zemepisnú dĺžku vychýlený o asi hodinu a pol) akože lepší.