Dovolenka 2010 až 2025

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Dovolenka 2010 až 2024

Príspevok od používateľa jackb »

Cesta okolo Islandu bola nad ockvanie super. Len na poobedi, kedy sme na juhu museli zrusit zastavky pre velmi zle pocasie sme mali krasne slnecno a v noci sme videli polarnu ziaru. Na Zapadnych Fjordoch sme neboli, lebo by sme po tych šotolinovych cestach nestihali, ale zato sme isli po F-road na Snæfells. Vyhli sme sa Blue Lagoon a Sky Lagoon. Vacsi zazitok mali v infinity pool v Hofsóse, kde boli len s miestnymi. Ako sprevadzane vylety sme mali Glacial Walk v oblasti Svarifoss a pozorovanie velryb z Husavíku. Namiesto chodenia po ladvoci som volil prave vodopady a fotenie si splazu a nelutujem. Velryby som snad na GoPro odfotil, nom mohol som si pokojne zobrat zrkladlovku a dlhy objektiv, lebo more bolo pokojne a boli sme na lodi a nie na rychlom clne.
Komu nevadi chladnejsia krajina, vrelo odporucam.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

lukas9206 napísal: 28 apr 2024, 7:33 Bol tu niekto v Japonsku? Nejaké tipy triky ako tam fungovať? Oplatí sa tam ísť v zimných mesiacoch (január, február, marec)?
Síce zopár mesiacov neskoro, ale tak skúsim - január sa veľmi neoplatí, hoci ceny sú nižšie. Jedine, ak máš záujem o sneh, lyžovanie a Hokkaido spoločne s ľadovým festivalom. Zvyšok Japonska má mierne počasie, no zároveň bez zelene je do oveľa menej fotogenické. Ak si autíčkar, Tokyo Autosalon je tvojou must-see destináciou.

Február sa už dá - napríklad v Kawazu je práve vtedy festival sakúr. V podstate celé Izu sa vo februári celkom dá. Juh Japonska tiež.

Marec - to už začína sezóna sakúr, takže to je čas, kedy sa sem nahrnie najviac turistov. Ceny tomu ale zodpovedajú. Zimy sú tu mierne, hlavne v Tokiu, sneh iba zriedka. Anime a manga - v marci je každoročne Anime Japan. Bez japončiny z toho ale veľa mať nebudeš.

V podstate to celé stojí a padá na tom, čo ťa zaujíma - architektúra, kultúra, anime/manga, príroda, urban - to je podstatné.

P.S.: Áno, stále tu žijem, iba nedávno mi začal desiaty rok pobytu v krajine. Odkaz na fotoblog v mojom profile. Neaktualizujem pričasto, ale inšpirácia sa tam nájsť dá.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

seth82 napísal: 28 okt 2024, 5:16 P.S.: Áno, stále tu žijem, iba nedávno mi začal desiaty rok pobytu v krajine.
Dávnejšie som sa celkom zaujímal o život v Japonsku a ako to tam celé funguje, Texan in Tokyo, Rachen and Jun, Kyde and Eric, Abroad in Japan, zaujímal by ma názor na život tam. Tí všetci tam už žijú asi viac ako 10 rokov. Sú Japonci naozaj taký odmeraní ako sa to hovorí, že napr. človek si tam k sebe hladá dosť ťažko partnera a niektorý preto z Japonska aj nakoniec odchádzajú a priateľstvá sú tam naozaj zaslúžené, lebo sa tiež budujú ťažšie ako napr. tu?

Plus, keď si šiel do Japonska, tak si japonsky vôbec nevedel a naučil si sa až tam? Kolko to asi tak trvalo naučiť sa povedzme základy pre bežnú konverzáciu. A po 10 rokoch, sa ten level posúva, či si vystačíš s tým čo vieš, alebo sa to stále nabaluje?

Ak sa nemýlim, tak po 10 roku môže človek požiadať o občianstvo? Zrejme asi budeš, či?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Zovšeobecňovať sa samozrejme nedá nič. Z histórie je ale jasné, že Japonsko je homogénne, dlhú dobu bolo uzavreté, neobchodovalo so zvyškom sveta a hoci teraz to tak už samozrejme nie je, tá uzavretosť sa samozrejme prejavuje.

Ja osobne mám takéto skúsenosti: starší ľudia sú veľmi zdvorilí a slušní, nedávajú nič priamo najavo, pomôžu a tak, no večer pri káve by prípadný odposluch ich názorov na cudzincov možno mnohých prekvapil. Najlepšie skúsenosti mám s Japoncami v mojom veku, pretože sú to práve oni, ktorí vyrastali počas ekonomickej bubliny a hlavne tí z majetnejších rodín (vtedy ich bolo naozaj dosť) študovali v zahraničí, takže vidia svet úplne inak a sú oveľa viac otvorenejší.

Mladí Japonci sú zvedaví a dosť sa zaujímajú o zvyšok sveta, sú priamo a dosť ovplyvňovaní US kultúrou, ktorá je tu značná. Avšak tí na vidieku a v menej turisticky atraktívnych oblastiach dajú často najavo chichotaním sa a istými poznámkami ich názor na cudzincov - v podstate ani nevedia, prečo sa chichocú, ale jednoducho cudzinec je iný ako oni a tak je teda predmetom posmechu. Nemyslia to zle, podľa mňa je to chyba ich rodicov, no časom a s rastúcim vekom to z nich vymizne, pretože na nich doľahne práve ten vplyv zahraničných kultúr.

Ja som mal šťastie. Už prvý rok môjho pobytu tu som dostal pozvánku z alumni mojej univerzity na stretnutie absolventov tu v Tokiu a tam som si narobil kopu známostí - s niektorými z nich som dokonca založil startup. Je nesmierne ťažké spriateľliť sa hlavne s ľuďmi z vyšších sfér (áno, je to tu tak, doslova niečo ako kasty), no ak ste z rovnakej univerzity - všetky tie múry miznú. Keď som tu dokončil školu, nabral som ďalšie známosti, je to tu nesmierne cenné.

A čo sa týka jazyka - keď som sem prišiel, nevedel som takmer ani ceknúť. V jazykovej škole som strávil 9 mesiacov, potom som sa na to vykašľal, výučba jazyka je tu otrasná, mechanická, memorovanie, testy, žiadna konverzácia, iba sa všetci hrnú do testov JLPT, aby mali šancu získať pracovné víza. Ja som dostal víza od mojej firmy, takže mi to bolo jedno.

Úroveň mojej japončiny je biedna a hanbím sa za to, ale človeka stále postretne niečo iné. Časom sa na mňa niečo nabaľuje.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Ďakujem za postrehy z prvej ruky :)

Ešte by som sa spýtal na cestu, pozeral som a dajú sa kúpiť letenky z Viedne, pri niektorých letoch sú uvedené až tri prestupy, aká je asi taká najbežnejšia/najnormálnejšia trasa letov medzi Európou a Japonskom? V dohladnom horizonte to nevidím, ale keby náhodou :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

tie s prestupom budu vacsinou lacnejsie, ale da sa letiet aj priamo do Tokia z Viedne
inak cez huby, takze napriklad MUC, FRA, WAW, AMS, CDG, LHR, IST alebo do akehokolvek vacsieho mesta v Azii a potom priskok do Japonska
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Je tu niekto, kto bol na zajazde v Rwande a Ugande za horskymi gorilami? Narodny park Bwindi.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Sú tu nejaký lyžiari? Aké stredisko v Alpách by ste odporučili? Niečo pre bežné lyžujúceho a aj pre úplného amatéra.
Prípadne kde sa oplatí aspoň raz za život zalyžovať? Alpy síce trochu poznám, ale nikdy som tam ne lyžoval a tých možnosti na výber je tam milión.
heker
Redeemer
Redeemer

Rakusko, Taliansko ci Svajciarsko? Ides z Nemecka kde zijes? Pozeras aj na cenu alebo chces nieco s priemernou cenou?
lukas9206
Addict
Addict

Lokalita mi je v podstate jedno. Budem cestovať až zo severu, takže či spravím 900km k Rakúskym Alpam alebo 1000km k Talianskym tak to nehrá rolu.
S cenou by som sa chcel pohybovať v nejakých normálnych medziach. To znamená, že platiť 400€ na noc v Kitzbühel je aj na mňa veľa 😅.
heker
Redeemer
Redeemer

Z Talianska je to napriklad Sella Ronda - tam spada Alta Badia (Corvara), Marmolada (Canazei), Arabba, Passo Campolongo a cela ta lokalita. Dalej smerom na zapad je to okolie Stelvia, minuly vikend sa tam isiel muzsky svetovy pohar - Passo dello Stelvio, nedaleko pod kopcom je Bormio a tiez Santa Caterina, pripadne cez kopec je Livigno.

Z Rakuska mas viac moznosti, Nauders, Solden, Serfaus, Stubatail, Zillertal, Ischgl, Sankt Anton. Pripadne lokalita pod Salzburgom ako je Kals, Flachau, Obertauern alebo aj Dachstein.

Pozri si napriklad na bergfex.sk snehove podmienky, otvorene lanovky a ceny. Popozeraj, nieco si vyber a napis co sa ti pozdava, mozno ti poradim potom ked zuzis vyber. Pocitaj, ze tie zname a velke budu najdrahsie.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Mam kupene letenky cez RyanAir. Pri kupe som daval cisla pasu, lebo som nemal obcianske pri sebe, no pasy boli na policke. Teraz sa da uz urobit online checkin. Mozem cestovat na obciansky alebo ho tam treba pri online checkine zadat? Predsalen je jednoduchsie mat pri sebe obciansky, nez brat pas. Dakujem.
beardie
Redeemer
Redeemer

je to v ramci Schengenu?
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Ano.
beardie
Redeemer
Redeemer

potom ti staci OP, ked som teraz pred mesiacom robil checkin u Ryanairu, tak sa tam imho doklad ani nevypisoval, lebo bol let v Schengene
lukas9206
Addict
Addict

heker napísal: 05 jan 2025, 14:05 Z Talianska je to napriklad Sella Ronda - tam spada Alta Badia (Corvara), Marmolada (Canazei), Arabba, Passo Campolongo a cela ta lokalita. Dalej smerom na zapad je to okolie Stelvia, minuly vikend sa tam isiel muzsky svetovy pohar - Passo dello Stelvio, nedaleko pod kopcom je Bormio a tiez Santa Caterina, pripadne cez kopec je Livigno.

Z Rakuska mas viac moznosti, Nauders, Solden, Serfaus, Stubatail, Zillertal, Ischgl, Sankt Anton. Pripadne lokalita pod Salzburgom ako je Kals, Flachau, Obertauern alebo aj Dachstein.

Pozri si napriklad na bergfex.sk snehove podmienky, otvorene lanovky a ceny. Popozeraj, nieco si vyber a napis co sa ti pozdava, mozno ti poradim potom ked zuzis vyber. Pocitaj, ze tie zname a velke budu najdrahsie.
Úplne som sa ti zabudol ozvať, ale asi po troch dňoch študovania som mal toho dosť 😅. Nakoniec sme boli v Serfaus a neľutujeme.

Teraz ale s iného súdka. Čo Dubaj/Abu Dhabi a júl? Áno viem, extrémne horúčavy kľudne aj okolo 40°C. Ale chceli by sme si na 10 dní len užiť služby, jedlo, bazény, možno večerné more a nič ne robenie.
Čo som zatiaľ pozeral, tak v júly je aj hotel Atlantic Palm lacnejší ako rôzne menej luxusné hotely v Európskych destináciách. Je to v Dubaji vážne na nevydrzanie ako sa hovorí?
heker
Redeemer
Redeemer

V Serfause som bol, ale len 2 sni na vylete a bez lyzi. No pacilo sa mi ich metro a zakaz vjazdu aut do mesta. V tom case akurat snezilo, male kaviarnicky s croissantom, tak to bola parada. Ale celkovo premrstene ceny od ubytovania az po sluzby, take pre zbohatlikov.
lukas9206
Addict
Addict

To áno, ale tie ceny mi prišli skoro všade podobne vysoké. Boli sme tam len 6 dní, takže sme to prežili.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Dovolenka 2010 až 2025

Príspevok od používateľa Blastbit »

Minulý rok bolo najteplejšie leto. V Bahrajne ktorý je blízko SAE bolo výrazne cez 40°C, na slnku viac. Kto nemusí také teplo nech zváži dovolenku.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Re: Dovolenka 2010 až 2025

Príspevok od používateľa JCM01 »

Niekto nejaké zaujímave miesta na Lanzarote? Nemyslím tým známe turistické destinácie, skôr nejaké zákutia :)
Napísať odpoveď