sporenie Lišiak bez poplatkov, s úročením 3 % p. a.

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: sporenie Lišiak bez poplatkov, s úročením 3 % p. a.

Príspevok od používateľa beardie »

zdanuje sa to automaticky

ak ti ide o likviditu, pouzi sporiaci ucet
ak chces cakat mesiace az rok, obzrel by som si nejake dlhopisy s rocnou platbou
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

peterkollar napísal: 27 okt 2024, 21:50chce to vymysliet asi nieco ine na investovanie /mam nieco v xtb finax - ale to je volatilne, moze sa stat ze v case ked budem potrebovat vybrat budu trhy 20% dole/

Ked setris dlhodovo tak je nerozumne nevyuzit vyhody akcioveho trhu.
Riesit sa to da napr aj tak ze klasicky sporis a ked vies ze napr za rok budes potrebovat vacsiu ciastku (alebo vsetko) tak pozicie odpredas a ten rok to budes mat napr v dividendach alebo spominanych setriacich uctoch.
peterkollar
Expert
Expert

Príspevok od používateľa peterkollar »

wladas napísal: 28 okt 2024, 8:57 Ked setris dlhodovo tak je nerozumne nevyuzit vyhody akcioveho trhu.
Riesit sa to da napr aj tak ze klasicky sporis a ked vies ze napr za rok budes potrebovat vacsiu ciastku (alebo vsetko) tak pozicie odpredas a ten rok to budes mat napr v dividendach alebo spominanych setriacich uctoch.
ma zmysel kupovat dividendy aj na kratsie obdonie ? nie je tam riziko ze mozu padnut o par percent dole v case odpredaja ?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ano, riziko tam je stale
cim dlhsia doba, tym vacsia sanca, ze to bude rast

preto, ako som pisal vyssie, likvidne peniaze, ktore vies, ze budes potrebovat behom par mesiacov, hod na sporiaci ucet
ak vies, ze to bude do roka az dvoch, dlhopisy
ak dlhsiu dobu, resp pravidelne sporenie, tak ETFka
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

peterkollar napísal: 27 okt 2024, 21:20 ja u lisiaka ako klient STAVEB SPOR, nemam dokonca ani tie 3:. ale 2.3 = ale tu su prachy kt. si vies na druhy den vybrat po castiach cize skoro ako na beznom ucte.. ziadna viazanost..

inak ked spominas ten terminak v JT, u STAV SPOR maju v ponuke 3,5% terminak, 12 mesiacov, to mi vychadza este vyssie ako spominana JT

len k tym terminakom by som mal este otazku pre niekoho kto uz nejaky mal a danil sa mu- lebo vraj by tam mala byt 20% dan zo zisku alebo take nieco ? - a neviem ci tych 20% uz je zahrnutych tak ze to percento co deklaruju (3,5 napr) uz je len cisty zisk alebo z toho percenta ete treba odpocitat 20%... co by bolo nakoniec pri terminaku cisty zisk len 2,8.. co sa mi zda dost slabe na to ze mas tie peniaze fixovane.
to stavebko myslis u pss.sk ? rok 2025 davaju 3,75%.. 2026 2%...2027% 1%...uroky su platne ako dodrzis zmluvu 6 rokov...takze uplne nevyhodne.

V kazdej banke sa pripisuje urok po 20% zdaneni. Spominal si mas aj XTB...pozri sa na etf pod tickerom XEON. Neviem ako presne funguje, ale kopiruje to urokovu sadzbu v EU. Posledny rok to bolo 4%. Teraz to bude trocha klesat. Ale nemas dovod ist do minusu. A vdaka nasim zakonom po roku drzania ETF, neplatis ziadne dane zo zisku.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Stavebné sporenie bolo nevýhodné aj v časoch, keď dávali 40-percentnú prémiu.
wladas
Redeemer
Redeemer

Ale oplatilo sa kvoli statnej dotacii.
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DanielDevil »

Autoeditácia príspevku po 32 sek:
peterkollar napísal: 27 okt 2024, 21:50 tak to je dost na pi*u ten terminak - tym padom zisk iba 2,8%, pricom sporenie na tom ucte (kde mozes na druhy den vybrat) je 2,3 (ale tam sa asi tiez z toho zisku musi odpocitat dan tym padom to realne bude zisk iba 1,7% cca ked dobre ratam..) - otazka je - nakolko s tym nemam skusenost, v akom bode musis riesit tu dan... ked si to preposles na ucet .. povedzme pri 10 000 eur po roku mas zisk 300, dan z toho 60 eur.. a kto kedy to bude riesit ze si to nezdanil...alebo je to asi automaticky zdanene uz vtedy ked ti banka pripisuje na ucet zisk ? neviem nemam s tym skusenost...kazdopadne tie vynosove percenta su po zdaneni riadne slabe..

to uz je pomaly porovnatelne s tym co som mal z prenajmu mojho stareho bytu :D (akurat mas trochu viac starosti, ale rastie ti pomalicky aj cena bytu)

chce to vymysliet asi nieco ine na investovanie /mam nieco v xtb finax - ale to je volatilne, moze sa stat ze v case ked budem potrebovat vybrat budu trhy 20% dole/

niekto nejaky napad kde odlozit prachy aby mali zisk aspon 3-4 percenta rocne s moznostou bezpecneho nudzoveho vyberu napr po roku ? - s tym ze ak nudzovy vyber nebude tak nech tam lezia roky a rocia sa aspon tymi 3/4 percentami :psssst:
zdaňujú to banky automaticky, ono keby sa dalo mať 3-4% výnos takmer bez rizika a pri 2% inflácií to by bolo skvelé, ale takto to úplne nefunguje. Ak chceš niečo bezrizikové, s peniazmi ihneď k dispozícií tak tie výnosy budú nižšie. Už spomínané FIO a J&T majú najvyššie úroky, ale tie postupne klesajú ako ECB znižuje základnú úrokovú sadzbu. Ešte trošku lepšie môže výjsť ETF XEON.DE ktoré po roku držania bude aj oslobodené od dane. Ale tiež je výkonnosť naviazaná na sadzby.
peterkollar
Expert
Expert

ahoj akurat dnes som si robil prieskum:

STAVEB SPOR: dnes koncil urok 3,5 p.a. , aktualny 3,25 = terminak 12 mes.
- podmienky predcasnej vypovede - sankcia 100 eur, poplatok za zavedenie sporenie 30 eur

J&T: terminak na 12 mes = urok 2,8 p.a.= minimalny vklad 10 000eur, podmienky vypovede - neda sa alebo banka vam posle vlastne ked poziadate a uvidite- nepaci sa mi vobec toto zahmlievanie, ocividne budu pre klienta nevyhodne

J&T Vkladové účty s výpovednou lehotou = 2,70 p.a., .....14,30,90 dnova vypovedna lehota..

PRIMA BANKA: pri vklade 25 000eur na 9mes = urok 3,4 p.a.
- nevyhoda - musis mat popri tom plateny bezny ucet (5e mesacne) - mas ho bezplatne iba ked na nom mas 15 000eur.. co by sa lepsie zurocili na nejakom sporiacom ucte...

za MNA PRIMA otazna, kvoli podmienke bezneho plateneho uctu

J&T - dost netransparetne podmienky vyberu pri terminaku, urok nic moc,tie vkladove ucty mozno zneju zaujimavo..

STAVEBNA SPORITELNA prekvapivo vychadza najlepsie (aj ked nema dobru povest), = nudzovy odchod z terminaku ta vyjde na 130eur poplatok.. aktualne zurocenie 3,25 p.a. asi nikde lepsie neni (resp je u PRIMA banky -3,4 ale tam ptm stahuju 60 rocne za vedenie uctu..)
- ma zaujimavy produkt LISIAK kt funguje ako bezny ucet v banke so zurocenim 2,3 pa.

co na to hovorite ? mate nieco lepsie ? alebo lepsia moznost je zvolit nieco vykonnejsie ale menej rizikovee ako dlhopisy cez nejakeho fin poradcu ?

DanielDevil napísal: 30 okt 2024, 8:43 Autoeditácia príspevku po 32 sek:

zdaňujú to banky automaticky, ono keby sa dalo mať 3-4% výnos takmer bez rizika a pri 2% inflácií to by bolo skvelé, ale takto to úplne nefunguje. Ak chceš niečo bezrizikové, s peniazmi ihneď k dispozícií tak tie výnosy budú nižšie. Už spomínané FIO a J&T majú najvyššie úroky, ale tie postupne klesajú ako ECB znižuje základnú úrokovú sadzbu. Ešte trošku lepšie môže výjsť ETF XEON.DE ktoré po roku držania bude aj oslobodené od dane. Ale tiež je výkonnosť naviazaná na sadzby.
wladas
Redeemer
Redeemer

Menej rizikove nez dlhopisy? Jedine to co si rozpisal
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

V podstate vsetko uz bolo spomenute vysie. Za aktualnej situacie by som siel do 1. ETF XEON a drzal ho dlhsie ako rok, kvoli oslobodeniu od dane. 2. Ak ides vkladat nad 25000 tak aj ta prima banka je zaujimava tych 5€ pri tej sume nehra taku rolu.

Pri dlhopisoch cez fin poradcu, by som pozeral rovno na vstupne a vystupne poplatky aby ta nepripravili o vynos.
peterkollar
Expert
Expert

daniel.daniel napísal: 06 nov 2024, 19:25 V podstate vsetko uz bolo spomenute vysie. Za aktualnej situacie by som siel do 1. ETF XEON a drzal ho dlhsie ako rok, kvoli oslobodeniu od dane. 2. Ak ides vkladat nad 25000 tak aj ta prima banka je zaujimava tych 5€ pri tej sume nehra taku rolu.

Pri dlhopisoch cez fin poradcu, by som pozeral rovno na vstupne a vystupne poplatky aby ta nepripravili o vynos.
len si treba uvedomit pri tej prima banke (25k) ..25 000eur na 9mes = urok 3,4 p.a.. cize na 9 mesiacov je ten urok 2,55
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

skus prehodnotit co si napisal...ci to bude rok, mesiac, alebo aj jeden den.. urok je stale 3,4%. 2,55% bude hruby zisk z vkladu za 9 mesiacov.

Este dam jeden prepocet...ako vplyva mesacny 5€ poplatok v prima banke na konecny urok? pri 25 000 urocis 3,1%. Cim vecsiu sumu vlozis tym viac sa priblizis k ponukanemu 3,4%.
peterkollar
Expert
Expert

daniel.daniel napísal: 07 nov 2024, 23:08 skus prehodnotit co si napisal...ci to bude rok, mesiac, alebo aj jeden den.. urok je stale 3,4%. 2,55% bude hruby zisk z vkladu za 9 mesiacov.

Este dam jeden prepocet...ako vplyva mesacny 5€ poplatok v prima banke na konecny urok? pri 25 000 urocis 3,1%. Cim vecsiu sumu vlozis tym viac sa priblizis k ponukanemu 3,4%.
asi mas pravdu ,ja nepouzivam bankarsku techniku vypoctov ale iba sedliacky rozum , cize mam 100 vajec ak chcem mat za 9mesiacov zisk z nich 3,4% potrebujem mat 103,4 vajca - toto vysvetlujem kazdemu poradcovi atp, mna nezaujimaju vase poplatky percenta, dam ti sumu X a chcem mat z nej aspon 3 percenta v cistom zisk, niesom na to expert ako to spravite je vasa vec, zadanie je napr 10 000 eur a povedzme mi co budem mat na ucte ked o rok od vas odidem, moj cas je vzacny nemam cas pocuvat kazdeho spekulativne prepocty, povedzme mi kontretnu sumu mojho cisteho zisku a je mi fuk kolko na tom zarobite (to plati pre tie garantovane sporenia, viem ze tato logika sa neda pouzit pri akciach a pod)

kalkulacka na primu inak tu
https://www.primabanka.sk/terminovany-v ... dna-ponuka

proste CISTY ZISK z investicie je 2,06 percenta za 9 mesiacov, viac ma nezaujima, ja niesom poradca ani bankar to nech riesia oni, len mi len povedia cisty zisk a obdobie
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

daj potom vediet kde si nakoniec skoncil.
peterkollar
Expert
Expert

daniel.daniel napísal: 08 nov 2024, 8:16 daj potom vediet kde si nakoniec skoncil.
j budem sa snazit pokracovat v prieskume, mam info ze nieco ako sporiaci ucet ponuka aj partners group alebo take nieco.. len s vysssim percentom navratnosti, finax ma na to bystry vklad a penazenku ale tie percenta sa mi zdaju este horsie ako na terminovanych

momentalne mam vsetko na lisiakovi, kde sa urok 2,3 pocita denne, vidim to tam a mam kedykolvek k dispozicii neviazane,kym najdem nieco leposie nech mam aspon na jednu plnu nadrz v aute mesacne z toho :D
wladas
Redeemer
Redeemer

Aj Fio to pocita denne.
Pozor na Partners Group. Maju celkom vysoke poplatky na svoje produkty.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

No často aj zaujímavé výnosy.
V máji som dal 7500 s poplatkom 90, dnes mám stav +215. Na inej zo 7500 len 126. Za necelého pol roka. Aj v minulosti nám zarobili v iných fondoch veľmi pekne. Na dlhšie až dlhé obdobie ten vstupný poplatok nevadí - neoplatí sa také niečo na hodne krátke.
Zas kto si "naskladá" hoci ETF sám, môže dosiahnuť viac. A niekde inde možno ešte viac - alebo aj nie.

Autoeditácia príspevku po 1 hod 30 min 30 sek:
Práve spätne pozerám názor, že sa stavebné sporenie oplatilo kvôli štátnej dotácii. Nie, NIKDY - ani keď bola 40%.
Človek dal (ešte v korunách) 20000, dostal 6000. Super - no nie pre mysliacich so schonposťou počítať, vnímať v čase a súvislostiach.
6x20=120
6x6=36
teda 156
Ak...nejaký úrok (a bez odrátania poplatkov atd)=160.
25% navyše.
ZA 6,5 roka.
25/6,5=4 (%, necelé)
V dobe keď Devínbanka mala 29%
Ak niekto využil "skvelú" ponuku mimoriadneho medziúveru pred dobou dosiahnutia hodnotiaceho čísla - kľudne 2 roky platil peniaze navyše, z ktorých sa mu neznižoval dlh.
Ďakujem - také nefajčím.
Ak niekto nerozumie - nechápe, nemôžem za to - jeho problém. Môže sa prípadne vysmievať - pred zrkadlom.
wladas
Redeemer
Redeemer

Stavebko 10-15r naspat sa oplatilo ak clovek potreboval bezrizikove setrenie.
Uz len s dlhopismi to porovnavat je blbost, nie to akciami.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Áno. Vždy je lepšie šetriť pri malom úroku ako nešetriť vôbec.
Napísať odpoveď